Jak ograniczyć niezdrowe przekąski w naszym sklepiku szkolnym? Daria Stojecka Marta Grzesiak Sejm Dzieci i Młodzieży 2013
ZDJĘCIA SKLEPIKU SZKOLNEGO
ZDJĘCIA SKLEPIKU SZKOLNEGO
W Polsce przybywa dzieci dotkniętych problemem nadwagi i otyłości W Polsce przybywa dzieci dotkniętych problemem nadwagi i otyłości. Już 18 proc. uczniów zmaga się z tym narastającym problemem cywilizacyjnym.
Niektóre z zasad zdrowego żywienia: Znaczną część Twojej codziennej diety powinny stanowić warzywa. Codziennie jedz również owoce Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy czy pełnoziarnisty) powinny być dla Ciebie głównym źródłem energii W codziennej diecie ograniczaj spożycie cukru i soli
BIAŁKA Produkty dostarczające białko: Pestki dyni, słonecznika Jajka Orzeszki ziemne Migdały Mleko Jogurty
Jeżeli masz ochotę na słodycze, to zastąpić Ci je mogą: Świeże owoce Ser Żurawina orzechy
WYNIKI ANKIETY
WYNIKI ANKIETY
WYNIKI ANKIETY
382,00 kcal 510,00 kcal
1 szkl. - 105,00 kcal 1 szkl. – 0 kcal
1 kromka - 83,30 kcal 1 kromka – 56 kcal
Garść suszonych owoców – 70kcal 3 cukierki - 152,80 kcal
Cały batonik - 94,75 kcal ¼ opakowania - 104,00 kcal
1 pączek - 340,80 kcal 100 g - 63 kcal