Moja wymarzona podróż
Portugalia Portugalia to państwo europejskie położone w zachodniej części Europy Południowej na południowym zachodzie Półwyspu Iberyjskiego. Jest najdalej wysuniętym na zachód państwem Europy, od północy i wschodu graniczy z Hiszpanią, a od zachodu i południa Portugalię oblewają wody Oceanu Atlantyckiego. Dodatkowo w skład Portugalii wchodzi szereg wysp położonych na Oceanie Atlantyckim, w tym Archipelag Azorski i Madera. Jest członkiem Unii Europejskiej. Stolicą Portugali jest Lizbona. Chciałabym pojechać do Portugali żeby poznać Cristiano Ronaldo.
Lizbona Stolica i największe miasto Portugalii. Położona jest na wybrzeżu Atlantyku nad ujściem Tagu. W granicach administracyjnych Lizbony mieszka około 600 000 mieszkańców, a cała aglomeracja ma około 2 600 000 mieszkańców. Miasto podzielone jest na 53 gminy. Region Lizbony jest najbogatszym regionem w Portugalii. Jest również politycznym centrum Portugalii, ponieważ ma tu swoją siedzibę rząd oraz głowa państwa.
Geografia Portugalii Ten niewielki kraj charakteryzujący się wyżynno-górzystym krajobrazem, leży w strefie klimatu podzwrotnikowego. Portugalia należy do wysoko rozwiniętych państw świata.
Klimat Portugalia położona jest w strefie klimatu śródziemnomorskiego oceanicznego. Zimą występują wyraźne różnice między północą a południem kraju. Na wysuniętym najdalej na południe Algarve zdarzają się wtedy często ciepłe, słoneczne dni, a osłonięte plaże południa pozwalają się opalać przez cały rok. Wieczory bywają chłodne, ale nie na tyle, aby zrazić turystów. W okolicach Lizbony zima jest łagodna, ale nieprzewidywalna – na przemian występują dni słoneczne i deszczowe. W centrum i na północy zimy bywają deszczowe i chłodne, ale nie mroźne. Okresy deszczu są przerywane rozpogodzeniami. W górach jest zdecydowanie zimniej. Pokrywa śnieżna utrzymuje się od listopada do lutego w Serra da Estrela oraz w pasmach górskich na północy i wschodzie.
Jedzenie Kuchnia portugalska obejmuje zróżnicowane składnikowo i regionalnie potrawy. W rolniczych prowincjach Alentejo i Ribatejo popularne jest mięso (w szczególności bycze), a na kulinarne przysmaki Algarve duży wpływ miało długoletnie panowanie muzułmańskich Maurów. Ogromnym powodzeniem cieszą się wina; niewielka Portugalia była w 1999 roku 9 producentem tego trunku na świecie i zajęła 2 miejsce pod względem jego spożycia. Wzmacniane wina portugalskie, takie jak Porto czy Madera swoją sławą i uznaniem wybiegły już dawno poza granice kraju. Przeważają dość proste i pożywne dania, najczęściej gotowane. Najbardziej charakterystyczną cechą typowego portugalskiego posiłku jest jednak powszechne zastosowanie różnego rodzaju ryb i owoców morza. Narodowa potrawa kraju to bacalhau, czyli suszony i solony dorsz, preparowany na rozmaite sposoby. Uważa się, że istnieje 365 rodzajów tego dania. Tradycyjny sposób suszenia dorszy na norweskim archipelagu Lofotów. Składniki gulaszu typu feijoada.
Etykieta i zwyczaje Szok kulturowy następuje już przy pierwszym poznaniu nowych Portugalczyków. O ile nie jest to sytuacja stricte profesjonalna, Portugalczycy ZAWSZE witają się pocałunkami w oba policzki . Mężczyźni mają w zwyczaju komplementować kobiety – wzdychając, krzycząc, trąbiąc, gwiżdżąc czy migając światłami samochodów. Nie są to jednak chamskie zaczepki, a raczej „wyraz uznania”. Ponieważ mężczyźni nie są ani agresywni w tego typu komplementowaniu, ich zachwyty potrafią poprawić humor. Niezwykle ważnym słowem jest w Portugalii „respeito” – szacunek. W hierarchicznym społeczeństwie portugalskim istnieje wyraźny podział na klasy społeczne, a jednocześnie Portugalczycy mają głębokie poczucie równości – wszyscy oczekują od innych szacunku.
Koniec Wykonała: Gabrysia Habrat