Badanie odczynu produktów użytku domowego za pomocą wskaźników.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Zanieczyszczenia powietrza.
Advertisements

Sposoby określania odczynu roztworów
Dlaczego w ramach GLOBE bada się pH?
Określenie pH wody na terenie gminy Raba Wyżna
FIZYKOCHEMICZNE WŁAŚCIWOŚCI GLEB
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
ZASTOSOWANIE LOGARYTMÓW logab=c
Chrom.
Sprawozdanie z doświadczenia
Dane INFORMACYJNE NAZWA SZKOŁY: Gim. Im. ,,Solidarności” w Zespole Szkół w Korycinie OPIEKUN: Ewa Bojarzyńska ID GRUPY: 96_59_mp_g1 KOMPETENCJA:
Badanie rzeki Mienia Grupa chemiczna.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Doświadczenia chemiczne
Chrom Klaudia Laks, 1bL Duże Koło Chemiczne, Liceum Akademickie w ZS UMK w Toruniu (2012/2013)
DOŚWIADCZENIA NA ZAJĘCIACH KOŁA CHEMIKA
Przed wyborem stacji uzdatniania wody
Czas wyboru nadszedł- zostań chemikiem
PROJEKT EDUKACYJNY KOLOROWY ŚWIAT CHEMII.
Spis treści Rodzaje zespołów i terminy pracy. Cele zespołów Formy pracy Podsumowanie.
Środki czystości.
DLACZEGO MYDŁO SIĘ PIENI?
Temat: Utrwalenie wiadomości o kwasach.
Praca na kółku chemicznym gimnazjalistów
Barwa wskaźników w roztworze kwasu octowego:
Różnobarwny świat chemii
Hydroliza soli oraz jej przykłady
Hydroliza Hydrolizie ulegają sole:
przewodnictwo elektryczne roztworów,
Sok z czerwonego buraka
Reakcje w roztworach wodnych – indykatory kwasowo-zasadowe, Reakcje zobojętniania, Reakcje strącania osadów soli.
Metabolizm i produkty przemiany materii
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Eksperyment z jajecznicą
Przygotowanie doświadczenia:
JABŁKO CYTRYNA MLEKO OCET.
Zielona jajecznica Wykonała Madzia Paluch, kl.3E.
Skala ph.
Możecie eksperymentować z różnymi gatunkami roślin...
Fenole.
Hortensja Hortensja to kwiat ogrodowy, któremu trudno dogodzić – jego nazwa oznacza “wodny krzew”. Jeśli chodzi o kolor rośliny my sami możemy mieć na.
Było to niezbędne do badania zachowania substancji …
Doświadczenie 2 Doświadczenie 2 Badanie wpływu pH na zabarwienie lub zapach różnych substancji i roztworów (kilka przykładów) Projekt edukacyjny.
Kwasy Będę potrafił/a: definiować pojęcie: kwasu;
Badanie wód jezior lobeliowych
Projekt otrzymał wsparcie finansowe Unii Europejskiej. Wyłączną odpowiedzialność za treść publikacji ponosi wydawca. Narodowa Agencja Programu Erazmus.
Zmiana barwy wskaźników w zależności od pH środowiska.
Zmiana barwy wskaźników w zależności od pH środowiska.
Barwy i zapachy świta (cz. I - barwniki)
Kwasy.
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Wodorotlenki.
Poznajemy kwasy nieorganiczne
Autorzy: Khava Aboubakarova i Jadwiga Kolewska
W WYNIKU REAKCJI KWASU Z ZASADĄ POWSTAJE OBOJĘTNA CZĄSTECZKA WODY.
SKŁAD NAPOJÓW. Nasza grupa opracowała projekt pod tytułem,,Skład napojów’’. Naszym zadaniem było przeprowadzenie badań według ustalonego harmonogramu.
Chrom i jego związki Występowanie chromu i jego otrzymywanie,
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
…czyli to, co o skali pH statystyczny Kowalski powinien wiedzieć
Odczyn roztworu Skala pH
Żurawka kontra IIB! Dnia 26 maja nasza szkoła obchodziła Dzień Ziemi. Każda klasa dostała zadanie do wykonania, klasa IIB(czyt. nasza wspaniała ) miała.
Reakcje w roztworach wodnych – indykatory kwasowo-zasadowe, Reakcje zobojętniania, Reakcje strącania osadów soli.
WSKAŹNIKI.
Elektrolity i nieelektrolity
Wskaźniki kwasowo - zasadowe i pozostałe wskaźniki
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Wprowadzenie Związek chemiczny wykazuje barwę jeśli pochłania odpowiednie promienie elektromagnetyczne w zakresie widzialnym. Absorbowanie promieniowania.
Kolorowa chemia czyli indykatory naturalne i sztuczne
Aminokwasy amfoteryczny charakter aminokwasów,
Zapis prezentacji:

Badanie odczynu produktów użytku domowego za pomocą wskaźników. W tym doświadczeniu badaliśmy odczyny produktów takimi wskaźnikami jak: wywar z czerwonej kapusty, papierek lakmusowy i uniwersalny papierek wskaźnikowy. Wywar z kapusty wykonaliśmy samodzielnie, sposób wykonania możemy zobaczyć na nagranym filmie. -Jak zrobić wywar z czerwonej kapusty? Zdjęcia z doświadczenia Wyniki doświadczenia

Amoniak Kwasek cytrynowy (papierek uniwersalny) Kwasek cytrynowy (papierek uniwersalny) Sok pomarańczowy (papierek uniwersalny) Coca-cola (papierek lakmusowy)

Płyn do naczyń Proszek do pieczenia (papierek z wywarem z kapusty) Kwasek cytrynowy (wywar z kapusty) Proszek do pieczenia (papierek z wywarem z kapusty) Sok pomarańczowy(wywar z kapusty)

Wywar z czerwonej kapusty i nasączone nim papierki - Papierek uniwersalny i inne wskaźniki barwią się na różne kolory zgodnie z tym czy badana substancja posiada odczyn zasadowy, czy kwasowy. Wywar z czerwonej kapusty i nasączone nim papierki - barwa zielona (zasada), barwa czerwona (kwas). Papierki lakmusowe – barwa niebieska (zasada), barwa czerwona (kwas).

Barwa papierka uniwersalnego jest związana ze skalą pH . Skala pH – ilościowa skala kwasowości i zasadowości roztworów wodnych związków chemicznych. Jest to skala wartości liczbowych od 0 do 14 odpowiadających stężeniu jonów wodorowych w roztworze. Jeżeli wartość pH jest mniejsza niż 7 wówczas roztwór wykazuje odczyn kwaśny, jeżeli wartość pH wynosi 7 to roztwór wykazuje odczyn obojętny, a jeżeli pH jest większe od 7 to roztwór wykazuje odczyn zasadowy.