KUCHNIA Ukraińska Wykonanie: Iryna Hnap

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Potrawy Ormiańskie Maciej Bohosiewicz.
Advertisements

die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
Kuchnia epoki napoleońskiej
Jedzenie w Hiszpanii.
Roladki z piersi z żurawiną, bazylią i orzechami
Krewetki po tajsku.
Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
Dzień ucznia w Polsce i w Wielkiej Brytanii.
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
Kuchnia francuska.
UCHO W KUCHNI.
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters” Mięso i drób.
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.
Autor: Adrianna Szalonka
Kuchnia Turecka.
Kuchnia polska.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Zapraszamy do organizacji szkoleń, konferencji i pobytów firmowych w jesiennej ofercie promocyjnej w cenie: 160zł /osoba Cena obejmuje : Zakwaterowanie.
Oferta specjalna Wigilia 2013
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Kuchnia Szwajcarii.
KUCHNIA POLSKA (STAROPOLSKA) I REGIONALNA
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Plusy i minusy polskiej kuchni
Stowarzyszenie Światowid w Łubowie
Co spożywali polscy magnaci w okresie Baroku
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Jedzenie w Hiszpanii.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wiem co jem.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Regionalne Potrawy Podkarpacia
Tradycje żywieniowe Wielkiej Brytanii
Od Połtawy do Warszawy albo co jest wspólnego między Polakami
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Wyroby Regionalne Chciałbym zaprezentować Wam kilka według mnie najsmaczniejszych wyrobów z naszego kochanego Regionu;)
Kuchnia polska.
ROŚLINY EGZOTYCZNE w kuchni
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU PRZEDSZKOLNYM
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
LODÓWKI.
Zatrzymać lato w kuchni
ZAPRASZAMY DO OBEJRZENIA NASZEJ PREZENTACJI ;)
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Tradycje Bożonarodzeniowe
ZIOŁA W KUCHNI Anna Chlebica kl.V B ESP nr 7 w Bielawie.
Marcin Świerkocki. Sangría Jest to tradycyjny w Hiszpanii i Portugalii napój alkoholowy, w którego skład wchodzą pokrojone owoce.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Świąteczne porady żywieniowe
Przyprawy ciasteczek korzennych
SZKOLNY KONKURS KULINARNY
Kuchnie w Wielkiej Brytanii.
Potrawy w Polsce 1.
Dania.
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

KUCHNIA Ukraińska Wykonanie: Iryna Hnap Uczennica klasy 1 technikum w zawodzie: Technik Żywienia Usług Gastronomicznych

CHARAKTERYSTYKA kuchni Podstawą kuchni ukraińskiej są chleby oraz potrawy z mąki i kaszy. Istotną rolę odgrywają także mięso, warzywa i ryby. Chleb, pieczony niegdyś w specjalnych piecach, pełni także funkcje obrzędowe, szczególnie tzw. korowaj. Często spotyka się potrawy z ciasta, gotowanego we wrzątku - warenyky, z różnymi nadzieniami: twarogiem, ziemniakami, wiśniami. Do tej samej grupy należą sławne i bardzo lubiane pierogi ruskie, wypełnione białym serem (postać słodka, również z dodatkiem rodzynek) lub ziemniakami (postać słona), lub ziemniakami i białym serem jednocześnie. Inny rodzaj pierogów - pielmieni – również znany na Ukrainie, jest prawdopodobnie zapożyczeniem z Rosji. Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_ukrai%C5%84ska

Charakterystyka kuchni Daniem narodowym jest barszcz ukraiński z burakami, kapusta, warzywami, słoniną oraz znaczącą ilością śmietany. Z innych zup popularne są kapusnjak (kapuśniak) oraz juszka. Z mięs jada się wołowinę, wieprzowinę, baraninę i drób. Ulubioną potrawą narodową jest słonina wieprzowa, występująca w każdej możliwej postaci - słonej, wędzonej, duszonej, słodkiej (desery). Słoninę jada się zwykle z chlebem i musztardą (tradycyjne jej gatunki to Czarcia i Kozacka) lub z ziemniakami; dodaje się (zwykle zasmażaną) do prawie wszystkich potraw słonych (zup i drugich dań), faszeruje się nią inne mięsa w celu otrzymania większej soczystości. Z napojów warto wymienić kwas, czasami podawany z jagodami czy dodatkiem soku brzozowego oraz dziesiątki gatunków win, piw, wódek. Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_ukrai%C5%84ska

KOROWAJ Żródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Korowaj Korowaj (ukr. Коровай) – rodzaj kołacza, tradycyjnego, obrzędowego pieczywa pszennego lub żytniego, najczęściej weselnego. W Polsce przejęty z tradycji wschodniej. Żródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Korowaj

BARSZCZ UKRAIŃKI Barszcz ukraiński– zupa zaprawiana, w której skład wchodzą buraki, kapusta świeża oraz ziemniaki pokrojone w słupki. Może zawierać kawałki gotowanego mięsa (wołowiny lub wieprzowiny). W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę lub grzyby; na Ukrainie barszcz z fasolą nazywają „barszczem czernihowskim” (ukr. борщ чернігівський, borszcz czernihiwśkyj). Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Barszcz_ukrai%C5%84ski

KAPUŚNIAK Kapuśniak – zupa z poszatkowanej kapusty głowiastej (świeżej lub kiszonej) i warzyw często na wywarze z wędzonego boczku lub z żeberek. Znana w kuchni polskiej, góralskiej – kwaśnica (tam przygotowywana z kiszonej kapusty), słowackiej– kapustnica, ukraińskiej– капусняк. Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kapu%C5%9Bniak

KWAS CHLEBOWY Kwas chlebowy (pot. kwas) − napój klasyfikowany jako bezalkoholowy, mimo niewielkiej zawartości alkoholu, wytwarzany przez fermentację chleba. Kwas chlebowy używany był w wiekach średnich w całej Europie. W Rosji i na Ukrainie jest napojem narodowym od XVI wieku. Przygotowuje się pospolicie w gospodarstwie domowym, a od końca XIX wieku także fabrycznie. Zródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_chlebowy

Napoje w kuchni ukraińskiej W kuchni ukraińskiej charakterystyczne są napoje mleczne, zwłaszcza dużym uznaniem cieszy się zsiadłe mleko i riażenka. Jednym z ulubionych napojów jest również uzwar - kompot z suszonych owoców i sok brzozowy. Nieodłączną częścią stołu są oczywiście alkohole. Źródło: http://www.wloczykij.com/index.php?plik=pokaz&pokaz_ID=638&pokaz_kat=s

SOK BRZOZOWY Sok brzozowy inaczej jest nazywany „oskoła”. Dzięki niemu właśnie nektar naszych wschodnich sąsiadów ma słodki posmak i niezwykle aromantyczny zapach. Ciekawostką jest fakt, że oskoła to nie tylko napój gaszący pragnienie, ale także napar leczniczy, który jest na Ukrainie powszechnie stosowany do leczenia wielu codziennych dolegliwości. Źródło: http://www.kuchniaukraińska.com.pl/sok-brzozowy-oskola/

BIBLIOGRAFIA http://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_ukrai%C5%84ska http://pl.wikipedia.org/wiki/Korowaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Barszcz_ukrai%C5%84ski http://pl.wikipedia.org/wiki/Kapu%C5%9Bniak http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_chlebowy http://www.kuchniaukraińska.com.pl/sok-brzozowy-oskola

DZIĘKUJE ZA UWAGĘ!