Zespół Szkół w Potęgowie

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Tajemnice ludzkiego ciała
Advertisements

Grupa III – Dziennik pokładowy
Projekt AS KOMPETENCJI jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki.
Z pamiętnika gimnazjalisty – wiem co jem
Układ Pokarmowy Układ pokarmowy przekształca spożywany przez człowieka, dostarczając organizmowi energii i składników odżywczych, których potrzebuje on.
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły:
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
Bez białka nie ma ciałka!.
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
To nasz zespół. To nasz opiekun. Nasza szkoła Tu się uczymy i spotykamy.
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Gimnazjum w Polanowie im. Noblistów Polskich ID grupy: 98/49_MF_G1 Kompetencja: Fizyka i matematyka Temat.
DANE INFORMACYJNE Nazwa szkoły: ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH IM J. MARCIŃCA W KOŹMINIE WLKP. ID grupy: 97/93_MF_G1 Opiekun: MGR MARZENA KRAWCZYK Kompetencja:
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Prezentację wykonali:
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
„KALORIE W JEDZENIU” Adrianna Machelska Roksana Zwolińska
Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
Zdrowe odżywianie.
1.
DANE INFORMACYJNE Nazwa szkoły: - Gimnazjum Gminne w Siemiatyczach ID grupy: - 96/76_MP_G1 Kompetencja: - Matematyczno-Przyrodnicza Temat projektowy: -
Przepływ pokarmu przez układ pokarmowy
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)
Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
Enzymy trawienne.
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
Białko.
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady żywienia dzieci i młodzieży
Zdrowe Odżywianie.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Źródłem energii oraz składników odżywczych dla ustroju człowieka jest żywność. To, co spożywamy ma znaczenie dla naszego zdrowia i życia: to wiedzą.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Układ pokarmowy, układ trawienny, zespół narządów służących do przyjmowania pokarmów, rozkładania większych substancji pokarmowych na mniejsze za pomocą.
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
1.
Zasady Zdrowego żywienia.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Woda i składniki mineralne
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
H. Zdrowo si ę od ż ywiam gdy… Stosuję prawidłowy jadłospis na co dzień. Jem lekkie i pożywne posiłki, według piramidy prawidłowego odżywiania. Nie spożywam.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Poznajemy składniki pokarmu.
Projekt edukacyjny Zęby Małego Dziecka
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
UKŁAD POKARMOWY CZŁOWIEKA
ABC – zdrowego odżywiania
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

Zespół Szkół w Potęgowie Nazwa szkoły: Zespół Szkół w Potęgowie ID grupy: 96/43_MP_G1 Kompetencja: przyrodnicza Temat projektowy: Czy wiem co jem? Semestr/rok szkolny: semestr drugi /rok szkolny 2010/2011

Rozwój przez kompetencje Temat: Czy wiem co jem?

MY 

UKŁAD POKARMOWY I ODŻYWIANIE SIĘ

JAMA USTNA PRZEŁYK ŻOŁĄDEK JELITO GRUBE JELITO CIENKIE ODBYT

Jama ustna Początkowy odcinek przewodu pokarmowego i oddechowego. Pobieranie pokarmu Mechaniczne rozdrabnianie pokarmu Wstępne trawienie cukrów Ślinianki wytwarzają ślinę, która nawilża pożywienie, ma również właściwości bakteriobójcze i uczestniczy w trawieniu cukrów.

Przełyk Przesuwa pokarm do żołądka Skurcze mięśni przełyku zachodzą niezależnie od naszej woli.

Żołądek Najszerszy odcinek przewodu pokarmowego Może gromadzić przed krótki czas większą ilość pokarmu Gromadzi i miesza pokarm Częściowo trawi białka Niszczy drobnoustroje chorobotwórcze, dzięki działaniu enzymu (pepsyny)

Dwunastnica Jest początkowym odcinkiem jelita cienkiego o długości 25-30 cm. Jest organem, w którym rozpoczyna się intensywny proces trawienia białek, tłuszczów i cukrów.

Jelito cienkie Ma 6 metrów długości – jest najdłuższym narządem w ciele człowieka Jego ściany wykonują ruchy perystaltyczne, czyli skurcze przesuwające pokarm Końcowy etap trawienia białek, węglowodanów i tłuszczów Zachodzi proces wchłaniania glukozy, aminokwasów, witamin, glicerolu i kwasów tłuszczowych do kosmków, skąd wraz z krwią są rozprowadzane po organizmie

Jelito grube Zachodzi proces wchłaniania – wody, soli mineralnych i niektórych witamin Usuwa niestrawione resztki w postaci kału W anatomii końcowy otwór przewodu pokarmowego.

WĄTROBA TRZUSTKA WYROSTEK ROBACZKOWY

Wątroba Przekształca trujące substancje w obojętne Gromadzi nadmiar glukozy w postaci glikogenu Wytwarza żółć, która rozbija krople tłuszczu na mniejsze cząsteczki

Trzustka Wytwarza enzymy trawienne, które przepływają do przewodu pokarmowego Wytwarza hormony i insulinę Reguluje poziom glukozy we krwi

ANALIZA ANKIETY: „CZY WIEM CO JEM?” Przeprowadziliśmy ankietę wśród uczniów klas III gimnazjum. W ankiecie brało udział 15 kobiet i 24 mężczyzn. Ankietę przeprowadziliśmy w październiku 2010 r. Wyniki ankiety przeprowadzonej w naszej szkole zostały wywieszone na gazetce szkolnej.

Czy jesteś aktywny fizycznie: Kobiety Mężczyźni

Jak oceniasz stan swojego zdrowia: Kobiety Mężczyźni

Jaki posiłek w ciągu dnia jest dla Ciebie najważniejszy: Kobiety Mężczyźni

Ile spożywasz posiłków w ciągu dnia: Kobiety Mężczyźni

Dlaczego jesz? Kobiety

Czy często jesz owoce i warzywa: Kobiety Mężczyźni

Czy podczas oglądanie telewizji pod ręką masz jakąś przekąskę: Kobiety Mężczyźni

Jaki rodzaj przekąsek wybierasz?: Kobiety Mężczyźni

Jakie napoje najczęściej spożywasz: Kobiety najczęściej piją: -herbatę -wodę -soki A najrzadziej piją: -kawę Mężczyźni najczęściej piją: -coca-cole -wino czerwone -piwo

Czy uważasz, że w szkole powinniśmy pić mleko: Mężczyźni Kobiety Oto kilka przykładów uzasadnień: NIE: Bo w domu jest lepsze, jest nie dobre TAK: Bo jest zdrowe, wzmacnia kości, Tak by było fajnie Oto kilka przykładów uzasadnień: TAK: Jest zdrowe, wzmacnia kości, jest smaczne. NIE: Nie każdy lubi mleko

Czy uważasz, że w sklepiku szkolnym powinny być owoce?: Kobiety Mężczyźni

Co według Ciebie powinno znajdować się w sklepiku szkolnym: Kobiety Mężczyźni

Piramida żywienia to schemat przedstawiający proporcje, w jakich należy spożywać pokarmy, aby być zdrowym.

Przykłady jadłospisów Jadłospis nieprawidłowy: Śniadanie: • Herbata • Pieczywo z masłem • Miód lub dżem Obiad: • Zupa ziemniaczana • Kotlet wieprzowy • Kapusta zasmażana • Ziemniaki • Herbata, pączek Kolacja: • Pieczywo, masło • Wędlina

Jadłospis prawidłowy: I Śniadanie: • Herbata z mlekiem • Pieczywo razowe • Bułka, margaryna „Kama” lub masło • Wędlina drobiowa, pomidor II Śniadanie: • Kanapka – chleb razowy • Z pastą z sera, szczypiorku, rzodkiewki lub papryki • Napój owocowy Obiad: • Barszcz czerwony z fasolką • Ryba duszona w jarzynach • Surówka z kapusty pekińskiej z koperkiem • Ziemniaki Kolacja: • Kasza gryczana • Surówka z marchwi, jabłka i chrzanu

Budowa i rola składników pokarmowych

zasadnicze elementy budowy wszystkich tkanek oraz wielu związków (enzymy, hormony, przeciwciała). regulują procesy przemiany materii i wiele funkcji ustroju, zapewniając prawidłowy stan i funkcjonowanie naszego organizmu. Białka

Funkcje są niezbędnym materiałem do budowy nowych i odbudowy zużytych tkanek białka nie wykorzystane do anabolicznych są źródłem energii białka są materiałem do biosyntezy hormonów białkowych są materiałem do biosyntezy ciał odpornościowych biorą udział w odtruwaniu organizmu organizm tworzy z nich białkowe części enzymów trawiennych i tkankowych

Tłuszcze Składnik pokarmowy, są obok węglowodanów i białek trzecią podstawową grupą składników pokarmowych spełniającą w organizmie głównie funkcję energetyczną. Wchodzą w skład tkanek organizmu i zapewniają przechowywanie substancji regulujących rozpuszczalnych w tłuszczach jak np. witaminy A, E, D i K.

Funkcje są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii są głównym źródłem materiału zapasowego organizmu nagromadzone w tkance tłuszczowej chronią przed nadmiernym wydzieleniem ciepła magazynują wodę

Węglowodany są to związki chemiczne, składające się z atomów wodoru, węgla oraz tlenu. Są one rozpowszechnionymi w przyrodzie pochodnymi alkoholi wielowodorotlenowych. Ze względu na wielkość i strukturę cząsteczek wyróżnia się dwie grupy cukrów: cukry proste cukry złożone

Funkcje cukry są podstawowym źródłem energii bez którego nie mogą funkcjonować tkanki węglowodany zarówno zewnętrzne, jak i syntetyzowane w ustroju, stanowią substrat do wytwarzania elementów strukturalnych komórek węglowodany wchodzą w skład DNA i RNA, przez co uczestniczą w ekspresji genów u ludzi energia magazynowana jest w postaci glikogenu

Sole mineralne Występują zarówno w płynach wewnątrzkomórkowych, jak i zewnątrzkomórkowych, można je podzielić na dwie klasy: makroelementy (potrzebne w dużych ilościach) i mikroelementy (potrzebne w ilościach śladowych)

Funkcje wchodzi w skład materiału budulcowego kości i szkliwa pełni rolę w przewodzeniu impulsów nerwowych mechanizmie skurczu mięśni w regulacji procesu krzepnięcia krwi, regulacji rytmu serca oraz wchłaniania witaminy B12 wchodzi w skład wielu enzymów

Witaminy są to organiczne związki, które są niezbędne dla normalnego przebiegu szeregu procesów metabolicznych w organizmie człowieka

Funkcje obejmują również przemianę tłuszczów i węglowodanów tworzenie hormonów jako koenzymy są przenośnikami elektronów, atomów lub grup chemicznych podczas reakcji biochemicznych nie są natomiast źródłem energii i materiałem budulcowym

CZY WIESZ CO JESZ?

o konieczności zdrowego odżywiania i skutki niewłaściwego odżywiania informowaliśmy na ULOTKACH… i PLAKATACH.

Skutki niewłaściwego odżywiania: Czy wiesz co jesz? Skutki niewłaściwego odżywiania: choroby układu krążenia nowotwory cukrzyca choroby jelita grubego kamica żółciowa próchnica zębów osteoporoza otyłość bulimia, anoreksja

Zapotrzebowanie energetyczne Grupy ludności Ogółem [kcal] Chłopcy 10-12 lat 2600 Dziewczęta 10-12 lat 2300 Młodzież męska 13-15 lat 3000-3300 Młodzież żeńska 13-15 lat 2600-2800 Młodzież męska 16-20 lat 3200-3700 Młodzież żeńska 16-20 lat 2500-2700 Mężczyźni 21-64 lat praca lekka 2400-2600 Mężczyźni 21-64 lat praca ciężka 3500-4000 Kobiety 21-59 lat praca lekka 2100-2300 Kobiety 21-59 lat praca ciężka 2900-3200 Kobiety ciężarne (II połowa ciąży) 2800 Kobiety karmiące 3400 Mężczyźni 65-75 lat Kobiety 60-75 lat 2200

Obliczanie indeksu masy ciała Wylicz swój BMI (Body Mass Index)

Podane zakresy odnoszą się osób w wieku 14 lat. Chłopcy: Dziewczyny: Wynik: 23,2<BMI<24,2 wynik: 23<BMI<23,9 Nadwaga Chłopcy: Dziewczyny: Wynik: 16,5<BMI<23,2 wynik: 16,4<BMI<23 Waga prawidłowa Chłopcy: dziewczyny: Wynik: BMI<16,5 wynik: BMI<16,4 Niedowaga Chłopcy: dziewczyny: Wynik: BMI<24,2 wynik: BMI<23,9 Otyłość Podane zakresy odnoszą się osób w wieku 14 lat.

Energia może być uwalniana do organizmu poprzez: Sposoby dostarczania energii do organizmu Energia może być uwalniana do organizmu poprzez: fotosyntezę oddychanie tlenowe fermentację mlekową fermentacją alkoholową

6H2O + 6CO2 + (energia świetlna) → C6H12O6 + 6O2 fotosynteza Fotosynteza – proces, w którym rośliny zielone, glony i niektóre bakterie wykorzystują energię promienistą do przeprowadzenia szeregu reakcji chemicznych, w wyniku których powstają węglowodany. 6H2O + 6CO2 + (energia świetlna) → C6H12O6 + 6O2

Znaczenie procesu fotosyntezy Jest to jedna z najważniejszych przemian biochemicznych na ziemi: zapewnia stałe dostawy tlenu do atmosfery przyczynia się do wzrostu ilości węgla organicznego w puli węgla zwiększając masą materii organicznej, kosztem materii nieorganicznej. poprzez fotosyntezę odżywia się większość gatunków roślin

Proces oddychania tlenowego Oddychanie tlenowe (komórkowe) - proces metaboliczny polegający na uzyskiwaniu energii użytecznej biologicznie podczas utleniania substratów C6H12O6 + 6O2 → 6CO2 + 6H2O

Proces fermentacji mlekowej Fermentacja mlekowa – fermentacja węglowodanów do kwasu mlekowego odbywająca się pod wpływem działania bakterii mlekowych. Fermentacja ta odgrywa kluczowe znaczenie przy produkcji wielu przetworów mlecznych. C6H12O6 + bakterie mlekowe → 2CH3CHOHCOOH Kwas mlekowy Cukier prosty energia

Fermentacja alkoholowa Fermentacja alkoholowa to proces rozkładu węglowodanów pod wpływem enzymów wytwarzanych przez drożdże z wytworzeniem alkoholu etylowego i dwutlenku węgla. Fermentacja alkoholowa jako proces biochemiczny pozwala organizmom działającym w warunkach beztlenowych na regenerację NAD zużytego w procesie glikozy.

ŻEBY ŻYCIE MIAŁO SMACZEK RAZ JABŁUSZKO RAZ BURACZEK !

Myślimy, że nasza prezentacja Wam się podobała Myślimy, że nasza prezentacja Wam się podobała. Czy teraz : WIECIE CO JECIE? Dziękujemy za uwagę. 