Zespół Szkół w Potęgowie Nazwa szkoły: Zespół Szkół w Potęgowie ID grupy: 96/43_MP_G1 Kompetencja: przyrodnicza Temat projektowy: Czy wiem co jem? Semestr/rok szkolny: semestr drugi /rok szkolny 2010/2011
Rozwój przez kompetencje Temat: Czy wiem co jem?
MY
UKŁAD POKARMOWY I ODŻYWIANIE SIĘ
JAMA USTNA PRZEŁYK ŻOŁĄDEK JELITO GRUBE JELITO CIENKIE ODBYT
Jama ustna Początkowy odcinek przewodu pokarmowego i oddechowego. Pobieranie pokarmu Mechaniczne rozdrabnianie pokarmu Wstępne trawienie cukrów Ślinianki wytwarzają ślinę, która nawilża pożywienie, ma również właściwości bakteriobójcze i uczestniczy w trawieniu cukrów.
Przełyk Przesuwa pokarm do żołądka Skurcze mięśni przełyku zachodzą niezależnie od naszej woli.
Żołądek Najszerszy odcinek przewodu pokarmowego Może gromadzić przed krótki czas większą ilość pokarmu Gromadzi i miesza pokarm Częściowo trawi białka Niszczy drobnoustroje chorobotwórcze, dzięki działaniu enzymu (pepsyny)
Dwunastnica Jest początkowym odcinkiem jelita cienkiego o długości 25-30 cm. Jest organem, w którym rozpoczyna się intensywny proces trawienia białek, tłuszczów i cukrów.
Jelito cienkie Ma 6 metrów długości – jest najdłuższym narządem w ciele człowieka Jego ściany wykonują ruchy perystaltyczne, czyli skurcze przesuwające pokarm Końcowy etap trawienia białek, węglowodanów i tłuszczów Zachodzi proces wchłaniania glukozy, aminokwasów, witamin, glicerolu i kwasów tłuszczowych do kosmków, skąd wraz z krwią są rozprowadzane po organizmie
Jelito grube Zachodzi proces wchłaniania – wody, soli mineralnych i niektórych witamin Usuwa niestrawione resztki w postaci kału W anatomii końcowy otwór przewodu pokarmowego.
WĄTROBA TRZUSTKA WYROSTEK ROBACZKOWY
Wątroba Przekształca trujące substancje w obojętne Gromadzi nadmiar glukozy w postaci glikogenu Wytwarza żółć, która rozbija krople tłuszczu na mniejsze cząsteczki
Trzustka Wytwarza enzymy trawienne, które przepływają do przewodu pokarmowego Wytwarza hormony i insulinę Reguluje poziom glukozy we krwi
ANALIZA ANKIETY: „CZY WIEM CO JEM?” Przeprowadziliśmy ankietę wśród uczniów klas III gimnazjum. W ankiecie brało udział 15 kobiet i 24 mężczyzn. Ankietę przeprowadziliśmy w październiku 2010 r. Wyniki ankiety przeprowadzonej w naszej szkole zostały wywieszone na gazetce szkolnej.
Czy jesteś aktywny fizycznie: Kobiety Mężczyźni
Jak oceniasz stan swojego zdrowia: Kobiety Mężczyźni
Jaki posiłek w ciągu dnia jest dla Ciebie najważniejszy: Kobiety Mężczyźni
Ile spożywasz posiłków w ciągu dnia: Kobiety Mężczyźni
Dlaczego jesz? Kobiety
Czy często jesz owoce i warzywa: Kobiety Mężczyźni
Czy podczas oglądanie telewizji pod ręką masz jakąś przekąskę: Kobiety Mężczyźni
Jaki rodzaj przekąsek wybierasz?: Kobiety Mężczyźni
Jakie napoje najczęściej spożywasz: Kobiety najczęściej piją: -herbatę -wodę -soki A najrzadziej piją: -kawę Mężczyźni najczęściej piją: -coca-cole -wino czerwone -piwo
Czy uważasz, że w szkole powinniśmy pić mleko: Mężczyźni Kobiety Oto kilka przykładów uzasadnień: NIE: Bo w domu jest lepsze, jest nie dobre TAK: Bo jest zdrowe, wzmacnia kości, Tak by było fajnie Oto kilka przykładów uzasadnień: TAK: Jest zdrowe, wzmacnia kości, jest smaczne. NIE: Nie każdy lubi mleko
Czy uważasz, że w sklepiku szkolnym powinny być owoce?: Kobiety Mężczyźni
Co według Ciebie powinno znajdować się w sklepiku szkolnym: Kobiety Mężczyźni
Piramida żywienia to schemat przedstawiający proporcje, w jakich należy spożywać pokarmy, aby być zdrowym.
Przykłady jadłospisów Jadłospis nieprawidłowy: Śniadanie: • Herbata • Pieczywo z masłem • Miód lub dżem Obiad: • Zupa ziemniaczana • Kotlet wieprzowy • Kapusta zasmażana • Ziemniaki • Herbata, pączek Kolacja: • Pieczywo, masło • Wędlina
Jadłospis prawidłowy: I Śniadanie: • Herbata z mlekiem • Pieczywo razowe • Bułka, margaryna „Kama” lub masło • Wędlina drobiowa, pomidor II Śniadanie: • Kanapka – chleb razowy • Z pastą z sera, szczypiorku, rzodkiewki lub papryki • Napój owocowy Obiad: • Barszcz czerwony z fasolką • Ryba duszona w jarzynach • Surówka z kapusty pekińskiej z koperkiem • Ziemniaki Kolacja: • Kasza gryczana • Surówka z marchwi, jabłka i chrzanu
Budowa i rola składników pokarmowych
zasadnicze elementy budowy wszystkich tkanek oraz wielu związków (enzymy, hormony, przeciwciała). regulują procesy przemiany materii i wiele funkcji ustroju, zapewniając prawidłowy stan i funkcjonowanie naszego organizmu. Białka
Funkcje są niezbędnym materiałem do budowy nowych i odbudowy zużytych tkanek białka nie wykorzystane do anabolicznych są źródłem energii białka są materiałem do biosyntezy hormonów białkowych są materiałem do biosyntezy ciał odpornościowych biorą udział w odtruwaniu organizmu organizm tworzy z nich białkowe części enzymów trawiennych i tkankowych
Tłuszcze Składnik pokarmowy, są obok węglowodanów i białek trzecią podstawową grupą składników pokarmowych spełniającą w organizmie głównie funkcję energetyczną. Wchodzą w skład tkanek organizmu i zapewniają przechowywanie substancji regulujących rozpuszczalnych w tłuszczach jak np. witaminy A, E, D i K.
Funkcje są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii są głównym źródłem materiału zapasowego organizmu nagromadzone w tkance tłuszczowej chronią przed nadmiernym wydzieleniem ciepła magazynują wodę
Węglowodany są to związki chemiczne, składające się z atomów wodoru, węgla oraz tlenu. Są one rozpowszechnionymi w przyrodzie pochodnymi alkoholi wielowodorotlenowych. Ze względu na wielkość i strukturę cząsteczek wyróżnia się dwie grupy cukrów: cukry proste cukry złożone
Funkcje cukry są podstawowym źródłem energii bez którego nie mogą funkcjonować tkanki węglowodany zarówno zewnętrzne, jak i syntetyzowane w ustroju, stanowią substrat do wytwarzania elementów strukturalnych komórek węglowodany wchodzą w skład DNA i RNA, przez co uczestniczą w ekspresji genów u ludzi energia magazynowana jest w postaci glikogenu
Sole mineralne Występują zarówno w płynach wewnątrzkomórkowych, jak i zewnątrzkomórkowych, można je podzielić na dwie klasy: makroelementy (potrzebne w dużych ilościach) i mikroelementy (potrzebne w ilościach śladowych)
Funkcje wchodzi w skład materiału budulcowego kości i szkliwa pełni rolę w przewodzeniu impulsów nerwowych mechanizmie skurczu mięśni w regulacji procesu krzepnięcia krwi, regulacji rytmu serca oraz wchłaniania witaminy B12 wchodzi w skład wielu enzymów
Witaminy są to organiczne związki, które są niezbędne dla normalnego przebiegu szeregu procesów metabolicznych w organizmie człowieka
Funkcje obejmują również przemianę tłuszczów i węglowodanów tworzenie hormonów jako koenzymy są przenośnikami elektronów, atomów lub grup chemicznych podczas reakcji biochemicznych nie są natomiast źródłem energii i materiałem budulcowym
CZY WIESZ CO JESZ?
o konieczności zdrowego odżywiania i skutki niewłaściwego odżywiania informowaliśmy na ULOTKACH… i PLAKATACH.
Skutki niewłaściwego odżywiania: Czy wiesz co jesz? Skutki niewłaściwego odżywiania: choroby układu krążenia nowotwory cukrzyca choroby jelita grubego kamica żółciowa próchnica zębów osteoporoza otyłość bulimia, anoreksja
Zapotrzebowanie energetyczne Grupy ludności Ogółem [kcal] Chłopcy 10-12 lat 2600 Dziewczęta 10-12 lat 2300 Młodzież męska 13-15 lat 3000-3300 Młodzież żeńska 13-15 lat 2600-2800 Młodzież męska 16-20 lat 3200-3700 Młodzież żeńska 16-20 lat 2500-2700 Mężczyźni 21-64 lat praca lekka 2400-2600 Mężczyźni 21-64 lat praca ciężka 3500-4000 Kobiety 21-59 lat praca lekka 2100-2300 Kobiety 21-59 lat praca ciężka 2900-3200 Kobiety ciężarne (II połowa ciąży) 2800 Kobiety karmiące 3400 Mężczyźni 65-75 lat Kobiety 60-75 lat 2200
Obliczanie indeksu masy ciała Wylicz swój BMI (Body Mass Index)
Podane zakresy odnoszą się osób w wieku 14 lat. Chłopcy: Dziewczyny: Wynik: 23,2<BMI<24,2 wynik: 23<BMI<23,9 Nadwaga Chłopcy: Dziewczyny: Wynik: 16,5<BMI<23,2 wynik: 16,4<BMI<23 Waga prawidłowa Chłopcy: dziewczyny: Wynik: BMI<16,5 wynik: BMI<16,4 Niedowaga Chłopcy: dziewczyny: Wynik: BMI<24,2 wynik: BMI<23,9 Otyłość Podane zakresy odnoszą się osób w wieku 14 lat.
Energia może być uwalniana do organizmu poprzez: Sposoby dostarczania energii do organizmu Energia może być uwalniana do organizmu poprzez: fotosyntezę oddychanie tlenowe fermentację mlekową fermentacją alkoholową
6H2O + 6CO2 + (energia świetlna) → C6H12O6 + 6O2 fotosynteza Fotosynteza – proces, w którym rośliny zielone, glony i niektóre bakterie wykorzystują energię promienistą do przeprowadzenia szeregu reakcji chemicznych, w wyniku których powstają węglowodany. 6H2O + 6CO2 + (energia świetlna) → C6H12O6 + 6O2
Znaczenie procesu fotosyntezy Jest to jedna z najważniejszych przemian biochemicznych na ziemi: zapewnia stałe dostawy tlenu do atmosfery przyczynia się do wzrostu ilości węgla organicznego w puli węgla zwiększając masą materii organicznej, kosztem materii nieorganicznej. poprzez fotosyntezę odżywia się większość gatunków roślin
Proces oddychania tlenowego Oddychanie tlenowe (komórkowe) - proces metaboliczny polegający na uzyskiwaniu energii użytecznej biologicznie podczas utleniania substratów C6H12O6 + 6O2 → 6CO2 + 6H2O
Proces fermentacji mlekowej Fermentacja mlekowa – fermentacja węglowodanów do kwasu mlekowego odbywająca się pod wpływem działania bakterii mlekowych. Fermentacja ta odgrywa kluczowe znaczenie przy produkcji wielu przetworów mlecznych. C6H12O6 + bakterie mlekowe → 2CH3CHOHCOOH Kwas mlekowy Cukier prosty energia
Fermentacja alkoholowa Fermentacja alkoholowa to proces rozkładu węglowodanów pod wpływem enzymów wytwarzanych przez drożdże z wytworzeniem alkoholu etylowego i dwutlenku węgla. Fermentacja alkoholowa jako proces biochemiczny pozwala organizmom działającym w warunkach beztlenowych na regenerację NAD zużytego w procesie glikozy.
ŻEBY ŻYCIE MIAŁO SMACZEK RAZ JABŁUSZKO RAZ BURACZEK !
Myślimy, że nasza prezentacja Wam się podobała Myślimy, że nasza prezentacja Wam się podobała. Czy teraz : WIECIE CO JECIE? Dziękujemy za uwagę.