Projekt „ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE” jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
opracował: Michał Wawrzynów klasa VI a
Zanim zjem pomyślę....
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
DANE INFORMACYJNE ID grupy: B1 Lokalizacja: Białystok
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
1.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
ZDROWIE TO NAJCENNIEJSZY DAR mgr Anna Sierecka
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
W trosce o zdrowie.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowy styl życia.
Zdrowe odżywianie.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Regularne i zdrowe odżywianie 
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
Dekalog zdrowego żywienia.
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Zdrowe Żywienie Człowieka
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Poznajemy składniki pokarmu.
Na śniadaniowym talerzu powinny znaleźć się produkty mleczne, takie jak: twaróg, jogurty, kefiry, pieczywo pełnoziarniste posmarowane dobrym tłuszczem.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Choroba prostaty a dieta
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

Projekt „ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE” jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki 2007-2013 CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Publikacja jest współfinansowana przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Prezentacja jest dystrybuowana bezpłatnie

Dane Informacyjne : Nazwa szkoły : Zespół Szkół Samorządowych w Sycewicach ID grupy : 96/5_MP_G1 Kompetencje : Matematyka i przyroda Temat projektowy : Odżywiaj się zdrowo, zapobiegaj chorobom Semestr/ rok szkolny III / 2010/2011

„Odżywiaj się zdrowo zapobiegaj chorobom” Uczestnicy projektu: -Ola. P -Magda -Kinga -Agata -Aneta -Karolina -Jola -Ola. A -Przemek -Michał -Adrian -Patryk -Paweł -Karol I nasza kochana P. Renata Kopczewska 96/5_MP_G1

W III semestrze opracowywaliśmy : Prezentacje na temat: substancji psychoaktywnych alkoholu otyłości kofeiny leków przeciwbólowych

Objawy przyjmowania dopalaczy Objawy po dopalaczach : Zaspokojenie zmiany świadomości w celu przeżycia czegoś ,,innego” ,,lepszego” W ten sposób utrwalają się nieprawidłowe wzorce : Przeżyć Zachowań Dochodzi do zaniedbań w nauce W relacjach społecznych Zniekształceniu ulega rozwój osobniczy W przyszłości mogą rozwinąć się takie choroby : Uzależnienie Zaburzenia osobowości Emocjonalne Stany psychotyczne

Wpływ alkoholu na organizm człowieka Alkohol jest głównym składnikiem różnego rodzaju win, wódek, piwa oraz innych napojów alkoholowych. Dla organizmu człowieka jest on trucizną, w związku z tym komórki naszego ciała, w przeciwieństwie do nas samych, traktują go niezwykle poważnie. Jako substancja toksyczna, stanowiąca poważne zagrożenie dla ustroju, musi zostać rozłożony i skutecznie unieszkodliwiony.

Wpływ kofeiny na organizm ludzki… PLUSY : działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy; usuwa zmęczenie; polepsza nastrój i koncentrację; używana jako lek w zatruciu alkoholem, atropiną, w zapaści, w przebiegu chorób zakaźnych, niedociśnieniu, stanach wyczerpania fizycznego i umysłowego. Może być stosowana w astmie. MINUSY : ma negatywny wpływ na pamięć długotrwałą; zwiększa uczucie niepokoju i lęku; pobudza ośrodkowy układ nerwowy; przyspiesza procesy kataboliczne, zwiększając zapotrzebowanie na tlen;

Cechy i objawy zespołu uzależnienia narkotykowego : Najistotniejsze cechy i objawy zespołu uzależnienia to: -silna potrzeba lub przymus używania -utrata samokontroli w używaniu substancji psychoaktywnej -przyjmowanie substancji w celu uniknięcia objawów odstawienia, -wystąpienie zespołu abstynencyjnego po przerwaniu przyjmowania substancji, -postępujące zaniedbywanie innych zainteresowań lub przyjemności na rzecz zdobywania i przyjmowania substancji uzależniającej, -zażywanie środka mimo wyraźnych szkód fizycznych, psychicznych, społecznych, o których wiadomo, że mają związek z przyjmowaniem środka.

10 zasad zdrowego żywienia : Jedz owoce i warzywa, będziesz zdrowy jak ryba. Ograniczaj tłuszcze zwierzęce. Jedz mniej ,ale częściej. Unikaj fast-foodów. Jedz ekologiczną żywność. Czytaj etykiety. Ograniczaj napoje gazowane i alkoholowe. Unikaj substancji psychoaktywnych. Ograniczaj słodycze. Myj owoce i warzywa.

Nasze spotkania: W III semestrze projektowym mieliśmy 4 gości: Spotkanie z psychologiem p. Władysławem Hałasiewiczem Wykład z panią Magdaleną Bełdowską z Uniwersytetu Gdańskiego Spotkanie z pielęgniarką p. Teresą Huben- specjalistą od spraw żywienia dzieci i młodzieży Wykład z panem Zbigniewem Trusewiczem z Uniwersytetu Gdańskiego

Obliczaliśmy także nasze BMI: Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) BMI = waga ( kg) wzrost2 ( m2) Jak obliczyć swoje BMI

Choroby w naszej szkole - Podstawówka

Choroby w naszej szkole - Gimnazjum

Nadciśnienie Nadciśnienie tętnicze - choroba nadciśnieniowa niekiedy stosowane choroba układu krążenia, która charakteryzuje się stale lub okresowo podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi. .Uważa się, że odgrywają w niej rolę czynniki genetyczne i środowiskowe. Pozostałe przypadki to choroba o charakterze wtórnym, gdy dobrze jest znana przyczyna choroby, np.: choroby nerek, choroby gruczołów dokrewnych lub choroby mózgu. Klasyfikacja nadciśnienia tętniczego Kategoria Ciśnienie skurczowe (mmHg) Ciśnienie rozkurczowe (mmHg) Ciśnienie prawidłowe < 120 < 80 Stan przednadciśnieniowy 120–139 80–89 Nadciśnienie stopień 1 140–159 90–99 Nadciśnienie stopień 2 > 160 >100

Zawartość procentowa w produkcie-wykonywaliśmy diagramy %

Zorganizowaliśmy także konkurs dla najmłodszych od klasy 0-3 i dla klasy IV Tytuł konkursu to: „Chcesz być zdrowy jak ryba, jedz owoce i warzywa” Celem konkursu było: Wzbogacenie przez maluchów wiedzy o owocach i warzywach Zachęcenie do spożywania owoców i warzyw Kształtowanie przez maluchów zdrowych nawyków żywieniowych

Zasady racjonalnego żywienia PRODUKTY ZBOŻOWE Produkty zbożowe stanowią podstawę piramidy i powinny wchodzić w skład każdego głównego posiłku. Produkty te są dobrym źródłem węglowodanów złożonych dostarczających energii dla pracy mięśni, białka, witamin z grupy B (głównie B1, B2, PP, kwasu foliowego) magnezu, żelaza, cynku oraz błonnika pokarmowego. WARZYWA Jest to grupa produktów, z którą powinniśmy się na dobre zaprzyjaźnić. Zalety warzyw wynikają z ich niskiej wartości kalorycznej, ze znikomej zawartości tłuszczu i z tego, że są produktami o dużej objętości i spożywanie ich powoduje wypełnienie żołądka i sprawia uczucie sytości. OWOCE Owoce są bardziej kaloryczne, niż warzywa (bo zawierają więcej węglowodanów), ale również powinniśmy jeść je codziennie. Są one cennym źródłem antyoksydantów - głównie witaminy C i flawonoidów; soli mineralnych oraz błonnika (a zwłaszcza jego rozpuszczalnej frakcji, czyli pektyn, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Piramida Zdrowego żywienia

Nasze Prace

Zdrowie i żywienie Zdrowie - jest to dobra kondycja fizyczna i psychiczna, bez objawów choroby i kalectwa. Wpływ na dobry stan zdrowia mają czynniki genetyczne, środowisko fizyczne, środowisko społeczne oraz styl życia, w tym sposób odżywiania się. Żywienie (odżywianie) - jest to proces polegający na dostarczaniu każdej żywej komórce pokarmów pobieranych w stanie naturalnym lub po przetworzeniu na różnorodne potrawy i napoje w celu utrzymania podstawowych funkcji życiowych, właściwego rozwoju i stanu zdrowia. Odżywiona musi zostać każda komórka naszego ciała. Ze strawionego pokarmu substancje organiczne w postaci prostych substancji odżywczych są rozprowadzane za pomocą krwi po całym ciele. Odżywianie ma podstawowe znaczenie życiowe dla każdego organizmu. Warunkuje również utrzymanie dobrego zdrowia. Zbyt ubogie pożywienie lub jego złe wchłanianie czy trawienie powoduje niedożywienie i niedowagę. Natomiast zbyt częste odżywianie, bądź spożywanie nieodpowiednich pokarmów powodować może nadwagę bądź otyłość. Właściwe (zdrowe) odżywianie wymaga więc spożywania odpowiednich ilości dobrze przygotowanego pokarmu.

Dekalog zdrowego trybu życia: Zdrowy styl życia Dekalog zdrowego trybu życia: Ruszaj się na zdrowie, ćwicz regularnie. Zdobądź kondycję i utrzymaj ją. Jedz warzywa i owoce 5 razy dziennie. Graj w kolory – im barwniejszy talerz, tym lepiej. Ogranicz spożycie soli i cukru. Wodę pij sam, mięsem dziel się z przyjacielem, sól i cukier oddaj wrogowi. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych. Miej zawsze pośród zapasów żywności oliwę z oliwek, a na talerzu morską rybę. Unikaj nadwagi, nie objadaj się. Zważ, ile ważysz. Ogranicz lub wyeliminuj używki. Nie pal nigdy. Pij czasami. Pamiętaj o najważniejszych badaniach profilaktycznych. Nie pozwól się zaskoczyć chorobie. Poznaj historię zdrowia rodziny – niektóre choroby dziedziczysz. Zamiast zdać się na przypadek, sprawdź, na co chorował dziadek! Odpoczywaj regularnie, nie dawaj się stresowi, uśmiechaj się. Szukaj najprostszych, najprzyjemniejszych, najzabawniejszych sposobów, by cieszyć się aktywnym zdrowym życiem. Zacznij już dziś.

Niedożywienie Na kongresie European Society for Clinical Nutrition and Metabolism w Wiedniu eksperci oświadczyli, że ponad 30 milionów ludzi w Unii Europejskiej jest niedożywionych. Przyczyną tego fenomenu jest brak apetytu wśród chorych i starszych ludzi. Jest 0,0606060606061% ludzi niedożywionych w Europie Organizacje: Międzynarodowy Komitet Czerwonego Krzyża Międzynarodowa Federacja Stowarzyszeń Czerwonego Krzyża i Czerwonego Półksiężyca Stowarzyszenia krajowe Czerwonego Krzyża lub Czerwonego Półksiężyca Jednym z jego czynników jest PCK - Polski Czerwony Krzyż działający już od 90 lat. ONZ - Organizacja Narodów Zjednoczonych  - stawia sobie za cel zapewnienie pokoju i bezpieczeństwa międzynarodowego, rozwój współpracy między narodami oraz popieranie przestrzegania praw człowieka. Jej sekcja World Food Program, oraz FAO (wyżywienie i rolnictwo) bardzo intensywnie walczą z głodem na całym świecie.

Co to jest dieta? Dieta to: System odżywiania się polegający na dostosowaniu ilości i rodzaju pokarmu do indywidualnych potrzeb organizmu. Jest to właściwie sposób odżywiania się. Każda dieta powinna być zbilansowana i dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników zapewniających prawidłowe wewnątrzustrojowe funkcje organizmu. Diety, które pozbawione są niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników powodują niedobory, co prowadzi do dysfunkcji organizmu i chorób.

Dieta Śródziemnomorska: Jest to dieta polecana przez lekarzy jest zbudowana na kształt piramidy żywieniowej. ŚNIADANIE: - 2 kromki chleba żytniego z soją i słonecznikiem posmarowane niskotłuszczową margaryną, - 30 g wędzonego łososia, - 50 g sałatki z pomidora i cebuli DRUGIE ŚNIADANIE: - 150 g chudego serka wiejskiego OBIAD: - 1 talerz zupy grzybowej gotowanej na włoszczyźnie z odrobiną oliwy z oliwek, - 100 g dorsza pieczonego w folii, - 3 łyżki gotowanych ziemniaków, - 100 g sałaty z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny PODWIECZOREK: - 1 szklanka chudego zsiadłego mleka, - 1 szklanka owoców sezonowych, np. malin, jeżyn, truskawek KOLACJA: - 150 g sałatki z pomidora i ogórka, - 40 g gotowanej kaszy kuskus, - 2 plasterki szynki wołowej

Jadłospis jednodniowy wykonany przez jedną z naszych grup   Śniadanie : bułka kajzerka, 1 szt (50 g) - 120 kcal masło roślinne Nova – 450 kcal kakao na mleku – 179 kcal Obiad : Ziemniaki – 60 kcal sałatka z czerwonej kapusty – 99 kcal kotlet schabowy – 237 kcal Kolacja : bułka maślana, 1 szt (50 g) – 124 kcal pomidor (80 g) - 19 kcal rzodkiewka – 1 kcal sałata lodowa – 15 kcal razem : 1773 kcal

Jakie są domowe wskaźniki pH Jakie są domowe wskaźniki pH?(oglądaliśmy prezentacje dotyczącą tego tematu Jakie są domowe wskaźniki pH? Domowymi wskaźnikami pH są: Herbata Sok z czarnej porzeczki Sok z jagód Sok z czerwonej kapusty

Badanie pH produktów za pomocą papierka uniwersalnego i określanie odczynu produktu. Nazwa Cif Proszek do prania Soda oczyszczona Proszek do pieczenia pH 10 8 6,5 Odczyn Zasadowy Kwaśny

Wykrywaliśmy skrobię w artykułach spożywczych - jodyną

Anoreksja i bulimia – oglądaliśmy film DVD Odchudzanie u młodych osób, szczególnie dziewcząt, czasem staje się czynnością obsesyjną i może doprowadzić do poważnych schorzeń, takich jak Dolegliwości te częściej dotyczą dziewcząt o niskiej samoocenie lub żyjących w ciągłym stresie. Winna jest też presja społeczna oraz nacisk mediów na utrzymywanie nadmiernie szczupłej sylwetki. to choroba polegająca na stosowaniu drakońskich diet i wzmożonego wysiłku fizycznego. Występuje u osób, które stale mają błędne wrażenie, że są zbyt grube. Anoreksja prowadzi do skrajnego wycieńczenia organizmu. objawia się gwałtownymi napadami głodu. Aby zaspokoić głód, osoba chora spożywa ogromne ilości pokarmu, często wysokokalorycznego. Potem czuje się winna i wywołuje wymioty. anoreksja i bulimia Anoreksja Bulimia

Robiliśmy sałatki z ekologicznych produktów

Konsumpcja wykonanych przez nas sałatek

Na koniec naszej prezentacji: Chcielibyśmy pokazać ciekawostkę na którą natrafiliśmy w czasie szukania innych wiadomości: Etapy zrzucania wagi Często po pierwszych dnia odchudzania jesteśmy zachwyceni efektami, nie zdając sobie sprawy, że pozbywamy się zapasów wody, a nie tłuszczu. O spalaniu tłuszczu możemy mówić dopiero po 11 dniach diety. A tak wygląda rozkład spalania: Etap 1: Przez pierwsze 3 dni diety tracimy 70% wody, 5% białka, 25% tłuszczu Etap 2: Do 13 dnia diety tracimy 19% wody, 12% białka, 69% tłuszczu  Etap 3: Między 21 a 24 dniem diety tracimy 15% białka, 85% tłuszczu Etap 4: Od 24 dnia diety tracimy 25% białka, 75% tłuszczu   Do zrzucenia wagi potrzeba więc wytrwałości i konsekwencji.

Bibliografia Encyklopedia PWN Irena Gumowska :„Czy wiesz co jesz?” wydawnictwo Alfa Ewa Jastrzębska, Ewa Pyłka-Gutowska :„Bliżej biologii” Podręcznik z płytą multimedialną dla gimnazjum : ” Puls życia” wydawnictwo Nowa Era Źródła rozszczepione: Google.pl

Projekt „ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE” jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki 2007-2013 CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Publikacja jest współfinansowana przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Prezentacja jest dystrybuowana bezpłatnie