„Rolnictwo w oczach młodych ludzi”.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
Advertisements

Uwarunkowania rozmieszczenia upraw roślin zbożowych na świecie
Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne, System AGROKOSZTY
ELEKTROWNIE.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Rośliny oleiste, włókniste, używki
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
PRZESŁANKI KONKURENCYJNOŚCI
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
mgr inż. Grażyna Nachtman
Organizacja badań dla wybranych działalności produkcyjnych w gospodarstwach konwencjonalnych i ekologicznych w 2008 r. Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Nizina Wielkopolska.
Uprawy ekologiczne: wysoka jakość w połączeniu z poszanowaniem środowiska naturalnego Autor: Barbara Palka.
Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
wykonała: A. Kosicka-Golis Pole
ORGANIZMY MODYFIKOWANE GENETYCZNIE
Biomasa Biomasa to najstarsze i najszerzej współcześnie wykorzystywane odnawialne źródło energii. Jest to cała istniejąca na Ziemi materia organiczna,
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Chów i hodowla zwierząt
KRAJOBRAZ ROLNICZY POLSKI
EKOSYSTEM POLA UPRAWNEGO
W trosce o zdrowie.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Wykorzystanie roślin przez człowieka
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Ubezpieczenie upraw rolnych i zwierząt gospodarskich
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
ZAGŁADA LASÓW RÓWNIKOWYCH
Śniadanie daje moc !!.
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
Dzień informacyjny w zakresie zarządzania zasobami/surowcami Ocena potencjału energetycznego województwa świętokrzyskiego – możliwości wykorzystania zasobów.
Wspólnotowa typologia gospodarstw rolnych
TECHNOLOGIA OWOCÓW I WARZYW
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Za i przeciw biopaliwom
Ul. Basztowa 22, Kraków tel , faks „Informacja dotycząca szacowania strat w gospodarstwach rolnych i działach.
KATEGORIA: Zak ł ady rolne Informacja nt. laureatów Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2015.
FORMY POMOCY DLA ROLNIKÓW W ZWIĄZKU Z WYSTĄPIENIEM SUSZY.
Bonitacja Gleb Kompleksy przydatności rolniczej.
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Przygotowali Jakub Bronisz i Adrian Hablak
Realizacja programu owoce w szkole Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego we Wrocławiu.
1 „Konkurencyjność polskich producentów żywności” Iwona Szczepaniak 19 maja 2006.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman,
Perspektywy dla branży Hodowla zwierząt Struktura regionalna produkcji zwierzęcej w 2014 roku w tysiącach ton.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Działanie 1.2. „Ułatwianie startu młodym rolnikom”
OCHRONA PRAWNA ODMIAN ROŚLIN I ODSTĘPSTWO ROLNE Agencja Nasienna Sp. z o.o. w Lesznie tel fax Kleszczewo 15 październik.
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
Gleby i grunty w Polsce-użytkowanie rolnicze, zanieczyszczenia i skażenia. Wykonała Katarzyna Konopka BN stacjonarne grupa C >
TO JEST TWÓJ CZAS NA ZDROWIE
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Materiał opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego.
GMO.
Żywność ekologiczna.
ABC – zdrowego odżywiania
Zakład Ogólnej Ekonomiki
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Niedożywienie.
dr inż. Bożena Karwat-Woźniak Zakład Polityki Społecznej i Regionalnej
Zapis prezentacji:

„Rolnictwo w oczach młodych ludzi”. Projekt zrealizowali: W.Sz., A.Sz., A.K.,W.C., A.S.

Spis treści Cele projektu. Warunki rozwoju rolnictwa. Struktura użytkowania ziemi w Polsce. Produkcja roślinna i zwierzęca w Polsce. Eksportowane i importowane produkty rolnictwa. Pojęcie „żywność ekologiczna”. Wady i zalety życia na wsi.

Główne cele projektu Nauka współpracy w grupie. Korzystanie z technologii informacyjno-komunikacyjnych. Propagowanie żywności ekologicznej. Ukazanie dobrych stron życia na wsi i korzyści płynących z rolnictwa. Nauka oceniania i prezentowania wyników własnej pracy

Warunki sprzyjające rozwojowi rolnictwa NATURALNE SPOŁECZNO - GOSPODARCZE wystarczająco długi okres wegetacyjny, nizinne ukształtowanie powierzchni, wystarczająca ilość opadów, przewaga gleb średniej klasy. dość dobrze rozwinięty transport, dobrze rozwinięty przemysł spożywczy, handel wewnętrzny i zagraniczny, wystarczający rynek zbytu, dotacje z Unii Europejskiej, coraz więcej dobrze wykształconych rolników.

Warunki niesprzyjające rozwojowi rolnictwa NATURALNE SPOŁECZNO - GOSPODARCZE obszary o zbyt krótkim okresie wegetacyjnym, obszary górskie i wzniesienia moreny czołowej na pojezierzach, mała ilość najlepszych gleb, zmienność pogody w ciągu lat, powodzie, konieczność melioracji, mała ilość opadów (Wielkopolska i Kujawy). małe zmechanizowanie, zbyt mała powierzchnia gospodarstw, duże rozdrobnienie , polityka rolna państwa - ustalane ceny towarów są zbyt niskie, zbyt dużo osób pracujących w rolnictwie.

Produkcja roślinna w Polsce

Zboża Pszenica, Żyto, Pszenżyto, Jęczmień, Owies. ŁAN PSZENICY

Ziemniaki Uprawa ziemniaków skupiona jest głównie w Polsce Wschodniej i Południowo-Wschodniej – na Podlasiu, Mazowszu, w Małopolsce i na Podkarpaciu. Ziemniaki mają szerokie zastosowanie: żywieniowe, przemysłowe i paszowe.

Buraki cukrowe Roślina ta ma wysokie wymagania glebowe i klimatyczne, dlatego jej uprawy związane są z rejonami upraw pszenicy. Dodatkowym czynnikiem lokalizacji upraw Buraków cukrowych jest konieczność istnienia tych upraw w pobliżu cukrowni. Największe powierzchnie zasiewów znajdują się na Dolnym Śląsku, Lubelszczyźnie, Kujawach, Żuławach i w Wielkopolsce.

Rzepak i rzepik Rzepak (inaczej zwany kapustą oleistą) i rzepik (tak zwana rzepa oleista) - są to rośliny oleiste, dostarczające około 15% światowej produkcji tłuszczów roślinnych. Najczęściej rośliny te spotkać można na Kujawach, Pomorzu i Opolszczyźnie. Ich uprawy bardzo często lokalizowane są w pobliżu olejarni. RZEPIK POSPOLITY

Warzywa i owoce Uprawiane są praktycznie w całym kraju. Największa koncentracja tych upraw występuje w cieplejszych rejonach kraju – Polska centralna i południowa, oraz w pobliżu wielkich miast ze względu na chłonny rynek zbytu. Polska jest czołowym producentem warzyw w Europie. Kraj nasz zajmuje pierwsze miejsce w produkcji kapusty i marchwi, drugie w produkcji cebuli, trzecie-ogórków i piąte miejsce w produkcji kalafiorów.

Tytoń Tytoń szlachetny uprawiany jest powszechnie jako surowiec do produkcji wyrobów tytoniowych. Z gatunków tych wytwarza się używki palone (papieros, cygaro, fajka) lub bezdymne (tabaka). Niektóre gatunki są uprawiane jako rośliny ozdobne.

Produkcja zwierzęca w Polsce

Hodowla bydła Pogłowie bydła w Polsce wynosi ok. 5,8 mln sztuk. Najwyższą obsadę bydła posiadają województwa: podlaskie, mazowieckie, wielkopolskie, kujawsko-pomorskie i łódzkie. W chowie bydła wyróżnia się dwa kierunki: mięsny i mleczny. Dominującym kierunkiem produkcji jest kierunek mleczny.

Hodowla trzody chlewnej Pogłowie trzody chlewnej w Polsce wynosi ok. 15,4 mln sztuk. Najwyższą obsadę trzody chlewnej posiadają województwa: wielkopolskie, kujawsko pomorskie, łódzkie, opolskie i pomorskie. Podstawą żywieniową trzody są ziemniaki, kukurydza i inne zboża oraz odpady pożywienia ludzkiego i pasze przemysłowe.

Hodowla owiec Średnia obsada owiec w Polsce wynosi ok. 2 sztuki na 100 ha. Hodowla owiec głównie koncertuje się w województwie małopolski oraz w mniejszym stopniu w wielkopolskim i śląskim. Są to obszary, które mają wieloletnie tradycje w hodowli owiec. Pogłowie owiec w Polsce wynosi ok. 323,6 tys. sztuk.

Produkty rolnictwa Skóry i futra, Cytrusy, Mięso (głównie wołowina). EKSPORTOWANE IMPORTOWANE Skóry i futra, Mięso (głównie wołowina). Owoce, Soki i przetwory owocowe, Owoce mrożone, Produkty mleczne (mleko w proszku, jogurty i sery) Słodycze, Meble i wyroby drewniane. Cytrusy, Niektóre przyprawy.

Żywność ekologiczna To żywność wyprodukowana według zasad najbardziej zbliżonych do upraw naturalnych, bez użycia chemicznych środków ochrony roślin, nawozów sztucznych, dodatków do paszy. Prawdziwe rolnictwo ekologiczne chroni bioróżnorodność gatunkową, dba o wysoką żyzność gleby, a także w sposób pozytywny kształtuje krajobraz wiejski

Żywność ekologiczna Przede wszystkim ma na celu wyprodukowanie zdrowej, bezpiecznej, bogatej w substancje odżywcze żywności, przy równoczesnym zachowaniu równowagi ekologicznej ekosystemów. Żywność ekologiczna zawiera bowiem więcej witamin, minerałów i innych cennych składników niż produkty otrzymane w konwencjonalny sposób. Ponadto nie dostarcza żadnych toksycznych substancji chemicznych.

Życie na wsi WADY ZALETY brak anonimowości utrudnione obcowanie z kulturą (brak kin, teatrów) brak zorganizowanego transportu ciężka praca w gospodarstwie rolnym i trudności w znalezieniu innej pracy utrudniony dostęp do opieki medycznej brak szkół średnich i wyższych uczelni. świeże powietrze tworzenie wspólnoty, silnej więzi z pozostałymi mieszkańcami życie na łonie natury dużo zieleni, piękne krajobrazy pożywienie bez konserwantów.

Polskie rolnictwo jest znane na świecie Polskie rolnictwo jest znane na świecie. Swój okres świetności przeżywa w lecie. Potrzebna pszenica, ogórki, cebula i już dobry rolnik po polu hula. Dostarcza nam produktów świeżych i zdrowych, by nasz każdy posiłek był kolorowy. Dzięki temu każdy z nas ma dużo sił i będzie więcej niż 100 lat żył !!!