The traditional Bulgarian Dishes. 4 tomatoes – 4 pomidory 1 large cucumber – 1 duży ogórek 4 green or red peppers – 4 zielone lub czerwone papryki 1.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Jak przygotować dietetyczne spaghetti ?
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
Dopraw do smaku i przechowuj w zimnym miejscu. Zastosowanie:
SKŁADNIKI: 1 l ciemnego bulionu 75 g mąki 80 g masła
Groch z kapustą i grzybami
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Książeczka kucharska:
Zdrowa dieta Europejczyka
Nabiał autor Ola Zespół Szkół Gim nr 6 i Szkoła Podstawowa nr 13
Spaghetti po bolońsku. Składniki 500 g spaghetti 4 łyżki świeżo startego parmezanu do posypania Sos: 1 łyżka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek 1 posiekana.
Mateusz Boguń prezentuje presents.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia śródziemnomorska
Sałatka Grecka..
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
Matematyka jest wszędzie !!!
WIEM,CO JEM !.
Zdrowa dieta Europejczyków
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Kuchnia francuska krowa.
Lunch: Pierś z kurczaka w kokosowym curry Deser: Trifle.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Sałatka z kurczaka i Fettuccine po Tajlandzku połówki kurzych piersi bez kości i skóry (około 440 g) g makaronu Fettuccine 3. 2 łyżeczki.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Zatrzymać lato w kuchni
Autumn recipes from Poland. Mushrooms sauce Mushrooms sauce by Maja Kister Ingredients: 300 grams of mushrooms 1 onion 200 grams of sour cream Fresh.
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
C HRISTMAS DISHES IN P OLAND Recipies prepared by Polish students.
II śniadanie- dlaczego tak ważne?
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
NOWOŚĆ NA RYNKU POLSKIM
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Tradycyjne potrawy naszych przodków. Do XVI wieku kuchnia staropolska była raczej uboga. Polacy jedli dużo kaszy i warzyw, takich jak : groszek, rzepa,
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
TUSCAN TASTES. OMELETTE WITH ZUCCHINI SKŁADNIKI- INGREDIENTS 1 DUŻA CUKINIA - 1 LARGE ZUCCHINI 3 JAJA – 3 EGGS 2-3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK SPOONS OF.
 8 tablespoons butter  8 łyżek stołowych masła  1 cup all-purpose flour  Jedna szklanka uniwersalnej mąki  1 ¾ cups milk  1 ¾ szklanki mleka  3.
Paula Florczak. English cuisine - the art of cooking derived from England, forming part of a broader British cuisine.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Kuchnia bez tajemnic i granic
Christmas dishes in Poland
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
Potrawy w Polsce 1.
Dumplings with spinach Pierogi ze szpinakiem/
Przepis na babeczki mech The recipe for moss cupcakes
Shrek cake Ciasto „Szrek”
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Zapis prezentacji:

The traditional Bulgarian Dishes

4 tomatoes – 4 pomidory 1 large cucumber – 1 duży ogórek 4 green or red peppers – 4 zielone lub czerwone papryki 1 large onion – 1 duża cebula 2 tablespoons of chopped fresh parsley – 2 łyżki świeżo posiekanej pietruszki 1/2 cup sunflower oil – ½ filiżanki oleju słonecznikowego 1/4 cup red-wine vinegar -1/4 filiżanki czerwonego octu winnego Salt -sól Bulgarian feta cheese – Bułgarski ser feta

Ingredients: Pastry sheets 4 eggs – 4 jajka pinch of baking soda –szczypta sody oczyszczonej 1/4 kg white cheese – ¼ kg sera białego How to make it? – jak to zrobić? Beat eggs – ubij jajka Add baking soda – dodaj sody oczyszczonej Keep beating – kontynuuj ubijanie Add cheese – dodaj ser

2 cucumbers -2 ogórki 500 g plain yogurt – 500g jogurtu naturalnego 3 -4 cloves of garlic – 3-4 ząbki czosnku 2 -3 tablespoons of crushed walnuts – 2-3 łyżki zmielonych orzechów 1 bunch of fresh dill – 1pęczek świeżego kopru oil - olej salt -sól water - woda

Ingredients 1 lb. ground meat – 0,453 kg mięsa mielonego 6 tbsp. Of rice – 6 łyżek ryżu 1 tsp paprika – 1 łyżeczka przyprawy papryki 1 tsp dried savory – 1 łyżeczka suszonego cząbru salt & pepper – sól i pieprz 2 tbsp of flour – 2 łyżki mąki 6 cups of water – 6 filiżanek wody 2 beef bouillon cubes – 2 kostki bulionowe 1/2 bunch of spring onions – ½ pęczku szalotki 1 green pepper – 1 zielona papryka 2 medium carrots, peeled & thinly sliced – 2 średniej wielkości marchewki, obrane i cienko pokrojone w plastry 3 tomatoes – 3 pomidory 1/2 bunch of parsley – ½ pęczku pietruszki 1 egg – 1 jajko lemon juice – sok cytrynowy

Ingredients 1 pound ground beef – 454 g mielonej wołowiny 1/2 cup long grain white rice – ½ filiżanki białego ryżu długoziarnistego 1 cup of water – 1 filiżanka wody 6 peppers – 6 papryk 2 cans of tomato sauce – 2 puszki keczupu/sosu pomidorowego 1 tablespoon of Worcestershire sauce – 1 łyżka sosu worcester (sos sojowy z dodatkiem octu i przypraw) 1/4 teaspoon garlic powder - ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku 1/4 teaspoon onion powder – ¼ łyżeczki sproszkowanej cebuli salt and pepper –sól i pieprz

2 large eggplants – 2 duże bakłażany olive oil – oliwa z oliwek 1 medium onion – 1 średniej wielkości cebula chopped 2 garlic cloves – posiekane 2 ząbki czosnku 800g lamb mince – 800g mielonej jagnięciny tomatoes - pomidory White sauce - beszamel 75g butter – 75g masła 1/3 cup of plain flour – 1/3 filiżanki czystej mąki 2 cups of milk – 2 filiżanki mleka

Ingredients: 1 cup of warm water – 1 filiżanka ciepłej wody 1 package of dry yeast – 1 opakowanie suchych drożdży 2 tablespoons of sugar – 2 łyżki cukru 1kg of flour – 1kg mąki 4 tablespoons of oil – 4 łyżki oleju 4 large eggs – 4 duże jajka 1 tablespoon of salt – 1 łyżka soli

15-20 grape leaves – liści winogron 3 onions – 3 cebule 2 cups of white rice – 2 filiżanki białego ryżu 1 teaspoon of oregano – 1 łyżeczka oregano 3 tablespoons of oil – 3 łyżki oleju 1 teaspoon of paprika – 1 łyżeczka papryki 3 cups of water – 3 filiżanki wody