The traditional Bulgarian Dishes
4 tomatoes – 4 pomidory 1 large cucumber – 1 duży ogórek 4 green or red peppers – 4 zielone lub czerwone papryki 1 large onion – 1 duża cebula 2 tablespoons of chopped fresh parsley – 2 łyżki świeżo posiekanej pietruszki 1/2 cup sunflower oil – ½ filiżanki oleju słonecznikowego 1/4 cup red-wine vinegar -1/4 filiżanki czerwonego octu winnego Salt -sól Bulgarian feta cheese – Bułgarski ser feta
Ingredients: Pastry sheets 4 eggs – 4 jajka pinch of baking soda –szczypta sody oczyszczonej 1/4 kg white cheese – ¼ kg sera białego How to make it? – jak to zrobić? Beat eggs – ubij jajka Add baking soda – dodaj sody oczyszczonej Keep beating – kontynuuj ubijanie Add cheese – dodaj ser
2 cucumbers -2 ogórki 500 g plain yogurt – 500g jogurtu naturalnego 3 -4 cloves of garlic – 3-4 ząbki czosnku 2 -3 tablespoons of crushed walnuts – 2-3 łyżki zmielonych orzechów 1 bunch of fresh dill – 1pęczek świeżego kopru oil - olej salt -sól water - woda
Ingredients 1 lb. ground meat – 0,453 kg mięsa mielonego 6 tbsp. Of rice – 6 łyżek ryżu 1 tsp paprika – 1 łyżeczka przyprawy papryki 1 tsp dried savory – 1 łyżeczka suszonego cząbru salt & pepper – sól i pieprz 2 tbsp of flour – 2 łyżki mąki 6 cups of water – 6 filiżanek wody 2 beef bouillon cubes – 2 kostki bulionowe 1/2 bunch of spring onions – ½ pęczku szalotki 1 green pepper – 1 zielona papryka 2 medium carrots, peeled & thinly sliced – 2 średniej wielkości marchewki, obrane i cienko pokrojone w plastry 3 tomatoes – 3 pomidory 1/2 bunch of parsley – ½ pęczku pietruszki 1 egg – 1 jajko lemon juice – sok cytrynowy
Ingredients 1 pound ground beef – 454 g mielonej wołowiny 1/2 cup long grain white rice – ½ filiżanki białego ryżu długoziarnistego 1 cup of water – 1 filiżanka wody 6 peppers – 6 papryk 2 cans of tomato sauce – 2 puszki keczupu/sosu pomidorowego 1 tablespoon of Worcestershire sauce – 1 łyżka sosu worcester (sos sojowy z dodatkiem octu i przypraw) 1/4 teaspoon garlic powder - ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku 1/4 teaspoon onion powder – ¼ łyżeczki sproszkowanej cebuli salt and pepper –sól i pieprz
2 large eggplants – 2 duże bakłażany olive oil – oliwa z oliwek 1 medium onion – 1 średniej wielkości cebula chopped 2 garlic cloves – posiekane 2 ząbki czosnku 800g lamb mince – 800g mielonej jagnięciny tomatoes - pomidory White sauce - beszamel 75g butter – 75g masła 1/3 cup of plain flour – 1/3 filiżanki czystej mąki 2 cups of milk – 2 filiżanki mleka
Ingredients: 1 cup of warm water – 1 filiżanka ciepłej wody 1 package of dry yeast – 1 opakowanie suchych drożdży 2 tablespoons of sugar – 2 łyżki cukru 1kg of flour – 1kg mąki 4 tablespoons of oil – 4 łyżki oleju 4 large eggs – 4 duże jajka 1 tablespoon of salt – 1 łyżka soli
15-20 grape leaves – liści winogron 3 onions – 3 cebule 2 cups of white rice – 2 filiżanki białego ryżu 1 teaspoon of oregano – 1 łyżeczka oregano 3 tablespoons of oil – 3 łyżki oleju 1 teaspoon of paprika – 1 łyżeczka papryki 3 cups of water – 3 filiżanki wody