Zboża zjadamy energię z nich mamy Sprawozdanie Przedszkole nr 6 w Dąbrowie Górniczej
Zboża zjadamy energię z nich mamy V edycja „Piramidy zdrowego Żywienia” pod hasłem „Zboża zjadamy energię z nich mamy” rozpoczęła się w naszym przedszkolu 23 września 2013 roku, a zakończyła 31 października. Akcja została przez nas nieco przedłużona ze względu na bardzo obszerny i bogaty materiał źródłowy – konspekty. Biorąc pod uwagę sposób realizacji zajęć dla dzieci wolimy pozostać przy formule 2 dni tygodniowo, gdyż brakuje nam czasu na realizację programów własnych a w dalszym ciągu chcemy uczestniczyć w akcjach Akademii Zdrowego Przedszkolaka. W realizacji programu uczestniczyło całe nasze przedszkole – cztery grupy przedszkolne : „Jeżyki” – 3 latki „Misie” – 4 latki „Biedronki” – 4-5 latki „Motylki” – 5-6 latki Zboża zjadamy energię z nich mamy
Czym jest piramida żywienia Większość naszych przedszkola- ków poza najmłodszymi „Jeży- kami” już poznała Piramidę żywienia przedszkolaka. Dzieci wiedzą, iż piętra piramidy przed- stawiają produkty, które powinny być przez nich spożywane. Najważniejsze dla ich prawidło- wego rozwoju są produkty z najniższych pięter bo zawierają najwięcej składników odżywczych, witamin i minerałów. Ale produkty z wyższych węższych pięter też są im bardzo potrzebne aby były zdrowe i odporne na choroby. W smaczny świat piramidy dzieci zostały wprowadzone przez „Zwierzątka ze Zdrowego Zakątka”. Czym jest piramida żywienia
Co to są produkty zbożowe Produkty zbożowe zajmują najniższe piętro piramidy żywienia- podczas zajęć dzieci dowiedziały się, że powinny w ciągu dnia zjadać pięć posiłków, w których mają być takie produkty. Pieczywo pełnoziarniste, kasze, makarony są częstymi gośćmi na stołach naszych przedszkolaków. Wszystkie dzieci bardzo zaciekawiło skąd się biorą takie produkty ? jak to się dzieje, że można je kupić w sklepie ? W rozwiązaniu tej zagadki pomogły dzieciom obrazki oraz ciekawe wierszyki. Co to są produkty zbożowe
Dzieci bardzo chętnie wysłuchały bajeczki o tym „Jak powstaje chleb Dzieci bardzo chętnie wysłuchały bajeczki o tym „Jak powstaje chleb?” Przypomnieliśmy przed- szkolakom o naszej wyprawie do Muzeum Chleba w Piekarach Śląskich, gdzie dzieci obejrzały narzędzia potrzebne do uzyska- nia mąki oraz samodzielnie ugniatały ciasto, z którego zostały wypieczone ich bułeczki. „Jeżyki” zgromadziły różnego rodzaju pieczywo, które oglądały, wąchały oraz smakowały, najbardziej smakowało dzieciom pieczywo razowe z dodatkami słonecznika i dyni. pieczywo
Od ziarenka do bochenka droga daleka, ale ta droga znacznie została dzieciom skrócona przez alfabetyczny wierszyk, starszaki pięknie recytowały zwrotki pokazując dzieciom litery alfabetu oraz plansze jak powstaje pieczywo. Teraz wszystkie przedszkolaki dobrze wiedzą, że chleb piecze się z mąki, a mąkę musi zrobić młynarz ze złocistych ziarenek, które rosły w kłosach. Piekarz może upiec nie tylko chleb ale również bułki i rogale. Pieczywo może mieć różne kolory bo piecze się je z mąki pszennej, żytniej, razowej, orkiszu, a do pieczywa można dodawać smaczne nasiona. pieczywo
Jak powstaje chleb i płatki śniadaniowe pieczywo płatki Jak powstaje chleb i płatki śniadaniowe
Wszystkie dzieci dobrze wiedzą co to jest makaron ale taką różnorodność jego kształtów oraz wyszukane nazwy mogły zobaczyć i usłyszeć podczas zajęć w przedszkolu. Każde dziecko mogło swobodnie powiedzieć jaki lubi makaron i dlaczego. Z bajeczki „O zwierzątkach ze Zdrowego Zakątka” dzieci dowiedziały się, że również makarony zawierają błonnik, który pomaga w trawieniu pokarmów dzięki czemu dzieci mają zdrowe brzuszki. Nasze przedszkolaki też bardzo chętnie zjadają „pastę” w przedszkolu, nawet poprosiły panią kucharkę aby im przygotowała to włoskie danie. makaron
Kulinarna podróż do Włoch Makaronowe witki makaron
Przedszkolaki bez trudu odnalazły kaszę na piętrach piramidy, wiedzą że kasze powstają z różnych gatunków zbóż i dlatego różnią się w wyglądzie. Dzieci podczas zabaw miały możliwość obejrzenia, dotykania kasz, poznały właściwości kaszy nieugotowanej oraz próbowały kaszy gotowanej. Po zapoznaniu się z wierszem „Bajka o królu” dzieci zwróciły uwagę na to, że chociaż król jadał tylko kaszę z mlekiem to był zdrowy i mężny. Przedszkolaki dowiedziały się, że kasze zawierają dużo węglowodanów – dzięki którym każdy ma dużo energii, siły, a ponad to kasze pomagają brzuszkowi żeby był zdrowy. Zabawy ruchowe bardzo przedszkolakom przypadły do gustu. kasza
Zwierzątka ze Zdrowego Zakątka pomogły dzieciom zrozumieć skąd pochodzi ryż, jak się go uprawia. Dzieci dowiedziały się również, że ryż zawiera węglowodany i białko potrzebne do prawidłowego rozwoju. Wszystkie przedszkolaki znają smak ryżu z potraw przedszkolnych, które z apetytem zjadają. Starszaki wraz ze swoją panią odszukały Chiny w Atlasie, żeby sprawdzić z jak daleka transportowany jest do naszego kraju ryż. ryż
Jak bardzo rośliny strączkowe różnią się od warzyw dzieci przekonały się podczas zabawy przy wybieraniu i nazywaniu znanych warzyw. Rośliny strączkowe to takie „ziarenka” schowane w łupinkach, które nazywamy strączkami. Dzieci dowiedziały się, że miejsce roślin strączkowych jest na przedostatnim piętrze piramidy oraz że są one uzupełnieniem diety każdego dziecka. Przedszkolaki wiedzą, że trzeba je jeść ponieważ zawierają białko oraz pomagają w trawieniu. Piosenka o Panu Jeremim bardzo się dzieciom spodobała, nauczyły się jej nawet najmłodsze przedszkolaki. Rośliny strączkowe
Aby zrozumieć co to są tłuszcze przedszkolaki powróciły do piramidy żywienia, sprawdziły co znajduje się na jej piętrach aż wreszcie dotarły do oleju, masła i orzechów – to są tłuszcze, z którymi dzieci spotykają się najczęściej. Przedszkolaki dowiedziały się że są tłuszcze dobre dla ich organizmów oraz tłuszcze złe, które należy jeść rzadko. Teraz dzieci wiedzą, że ten dobry tłuszcz znajduje się w rybach, orzechach i nasionach oraz w maśle. Co to są tłuszcze ?
O tym z czego powstaje i jak się robi olej nasze przedszkolaki dowiedziały się od Zwierzątek ze Zdrowego Zakątka. Dzieci opowiadały do jakich potraw oleju używa mama w domu, które potrawy smakują im najbardziej. Pokolorowały obrazki i przygotowały wystawkę dla rodziców. Następnie przedszkolaki bawiły się w zgadywanki „z czego robi się olej”- wszystkie dobrze pamiętały, że jest to słonecznik, oliwki, pestki winogron i dyni. Na planszy wskazywały i nazywały rośliny i nasiona, z których robi się olej. oleje
Orzechy, migdały, pestki – zdrowe przekąski Gdzie rosną orzechy ? Na to pytanie dzieci bardzo szybko znalazły odpowiedź – w naszym ogrodzie. Podczas naszych wyjść do ogrodu przedszkola dzieci miały możliwość zbierania orzechów włoskich a po powrocie do sal gromadziły je w kącikach przyrody, podczas zajęć uczyły się rozbijać skorupki i próbowały jak smakują. Oczywiście większość orzechów można znaleźć na sklepowych półkach gdyż rosną w odległych krajach – ale najważniejsze jest ich spożywanie. Podczas zajęć przedszkolaki dowiedziały się jak wiele jest gatunków orzechów oraz jak dużo zawierają składników odżywczych potrzebnych człowiekowi aby był zdrowy. Przedszkolaki wiedzą, że orzechy włoskie należy jeść aby ich mózg był dobrze odżywiony gdyż zawierają bardzo zdrowe tłuszcze. Aby pokazać dzieciom, że orzechy zawierają w sobie tłuszcze wykonaliśmy doświadczenie. Wiadomo, że olej jest tłusty i pozostawia plamy na przykład na kartce papieru czy orzech położony na kartce papieru pozostawi tłustą plamę – nie. To gdzie jest ukryty tłuszcz w orzechu, jak go zobaczyć. Kawałek orzecha włożony pomiędzy kartki i mocno przyciśnięty – zostawia tłustą plamę, chociaż go nie widać to już dzieci wiedzą na pewno - tłuszcz jest w orzechu. Orzechy, migdały, pestki – zdrowe przekąski
Orzechy, migdały, pestki – zdrowe przekąski Po zapoznaniu dzieci z wierszem „Orzech” dzieci sprawdzały jak twardą ma skorupkę, bawiły się orzechami celując do kosza. Następnie przedszkolaki oglądały pestki słonecznika, dyni, płatki migdałów. Dowiedziały się skąd pochodzą, omówiły ich wygląd, kształt, wielkość i zapach. Dowiedziały się, że również z pestek słonecznika powstaje olej który jest wykorzystywany do przygotowywania potraw np. sałatek. Pestki dyni i słonecznika zawierają witaminy i składniki mineralne. Orzechy, migdały, pestki – zdrowe przekąski
Współpraca z rodzicami Rodzice naszych przedszkolaków zostali czynnie zaangażowani w realizację akcji „Zboża zjadamy, energię z nich mamy”. Prezentacja dla rodziców została umieszczona na stronie internetowej naszego przedszkola, jak również została wydrukowana i zawieszona na tablicy informacyjnej . Rodzice dzielnie nam pomagali dostarczając do przedszkola wybrane produkty zbożowe, które służyły dzieciom podczas zajęć. Współpraca z rodzicami
Realizacja V edycji „Zboża zjadamy, energię z nich mamy” była bardzo trudna pod względem przekazywanej wiedzy jak również bardzo ciekawa i inspirująca dla naszych wychowanków. W znacznym stopniu została wzbogacona wiedza dzieci, które zawsze podczas organizowanych zabaw i zajęć chętnie uczestniczą a informacje przekazane w prezentacji dla rodziców były bardzo ważne i pouczające. Materiały, które otrzymaliśmy wzbogaciły nasz warsztat pracy. Jesteśmy przekonane, że świadomość zdrowego odżywiania wzrasta zarówno wśród dzieci jak i dorosłych. Bożena Kopczyńska Paula Szczurek Dorota Mitręga Karina Błaszyk Katarzyna Zdunek