ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH w SOMONINIE im. Józefa Wybickiego
PLANOWANE ZAWODOWE KIERUNKI KSZTAŁCENIA na poziomie technikum ZESPOLE SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH w Somoninie im. Józefa Wybickiego w roku szkolnym 2009/10
Technikum hotelarskie
Technikum hotelarskie kształcenie zawodowe Obsługa konsumenta Organizacja pracy w hotelarstwie Obsługa informatyczna w hotelarstwie Ekonomia i prawo w hotelarstwie Język obcy zawodowy Marketing usług hotelarskich Zajęcia praktyczne
Technikum hotelarskie przygotowuje młodzież do pracy w trzech dziedzinach: Hotelarstwo Turystyka Gastronomia
Umiejętności zawodowe technika hotelarstwa Fachowe i kompleksowe obsługiwanie gościa hotelowego Biegłe posługiwanie się językiem obcym w zakresie słownictwa zawodowego i branżowego Organizowanie pracy w zakładzie hotelarskim Organizowanie usług gastronomicznych i obsługi konsumenta Organizowanie i obsługiwanie kongresów, targów, zjazdów i innych imprez Organizowanie usług turystycznych i rekreacyjnych Wyposażanie i urządzanie wnętrza różnych jednostek hotelowych i gastronomicznych
Technikum organizacji usług gastronomicznych
Technikum organizacji usług gastronomicznych jedyne w regionie
Technikum organizacji usług gastronomicznych
Absolwent szkoły technik organizacji usług gastronomicznych po ukończeniu szkoły: Organizuje gastronomiczną obsługę imprez poza miejscem pracy tzw. „outside catering” (imprezy wyjazdowe) Organizuje bale, wesela i inne przyjęcia okolicznościowe Projektuje i aranżuje wnętrza sal konsumpcyjnych oraz ich wyposażenie Planuje produkcję i ustala asortyment potraw Dokonuje oceny jakości potraw i napojów Nadzoruje przebieg gastronomicznych procesów produkcyjnych Prowadzi dokumentację rozliczeń produkcji i kalkulacje Organizuje i nadzoruje obsługę konsumentów Często prowadzi własną firmę Kontynuuje naukę w uczelniach o profilach: gastronomicznym, hotelarskim lub ekonomicznym
Technikum organizacji usług gastronomicznych
Technik organizacji usług gastronomicznych
Technikum obsługi turystycznej
Technikum obsługi turystycznej kształcenie zawodowe Język obcy zawodowy Obsługa ruchu turystycznego Podstawy ekonomiczne i prawne Organizacja turystyki Geografia turystyczna Technika pracy biurowej Podstawy rachunkowości i finansów Marketing w turystyce Zajęcia praktyczne
Technik obsługi turystycznej absolwent - zdobywa umiejętności m. in Technik obsługi turystycznej absolwent - zdobywa umiejętności m.in. w zakresie Prowadzenia własnej działalności turystycznej i agroturystycznej Do pracy w urzędach administracji państwowej i samorządowej Do pracy w punktach informacji turystycznej i w biurach podróży Przy organizacji imprez, kolonii, wyjazdów urlopowych krajowych i zagranicznych Do kontynuacji nauki na uczelniach o kierunkach turystycznych i hotelarskich
Planowane kierunki kształcenia na poziomie zasadniczym Oddział wielozawodowy - przedmioty ogólne realizowane w szkole - zajęcia praktyczne realizowane u pracodawców - teoretyczne przedmioty zawodowe realizowane systemem kursowym
Zasadnicza Szkoła Zawodowa kucharz małej gastronomii Przedmioty teoretyczne ogólne i zawodowe realizowane są w szkole zajęcia praktyczne odbywają się w dobrze wyposażonych szkolnych pracowniach gastronomicznych nie trzeba szukać sobie miejsc odbywania praktyk zawodowych
Kucharz małej gastronomii przygotowany jest do pracy w: Punktach małej gastronomii Barach szybkiej obsługi Stołówkach Hotelowych zakładach gastronomicznych Restauracjach Kawiarniach Firmach cateringowych Przedsiębiorstwach produkujących wyroby i półprodukty kulinarne i spożywcze Kontynuuje naukę w zaocznym 2- letnim UZUPEŁNIAJĄCYM LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCYM dla DOROSŁYCH w swojej macierzystej szkole
Pracownia żywienia
Zajęcia praktyczne w nowoczesnej pracowni żywienia
Ogólnodostępne centrum multimedialne w czytelni szkolnej
Nowa szatnia i sklepik
Rozbudowa szkoły