„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
PODSTAWY ŻYWIENIA W SPORCIE
SŁODKI NAŁÓG - GORZKA ZAPŁATA
[Aleksander Dziedzic]
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Odżywiaj się zdrowo 1.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
EDUKACJA PROZDROWOTNA
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
DANE INFORMACYJNE ID grupy: B1 Lokalizacja: Białystok
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Wykonała Paulina Bielajewa
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
W trosce o zdrowie.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowy styl życia.
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zasady Odżywiania.
Śniadanie daje moc !!.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Poznajemy składniki żywności.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
„ ZDROWO SIĘ ODŻYWIAMY”
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Regularne i zdrowe odżywianie 
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Odżywiaj się zdrowo 1.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Zdrowe Żywienie Człowieka
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Poznajemy składniki pokarmu.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
Zasady zdrowego odżywiania!
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę poprawić własny (a najlepiej rodzinny) jadłospis. Naturalne i zdrowe składniki diety pozwolą na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów, poprawę samopoczucia, a także pomogą zwiększyć odporność organizmu!

Jedna z najistotniejszych spraw w zdrowym odżywianiu jest spożywanie posiłków w regularnych porach, najlepiej w miarę stałych oraz PICIE DUŻEJ ILOŚCI PŁYNÓW!

Wszystkie drobne przekąski mają negatywny wpływ na nasz organizm Wszystkie drobne przekąski mają negatywny wpływ na nasz organizm. Lepiej ustalić większa liczbę posiłków (np.6 dziennie), niż podjadać między nimi.

BIAŁKO Bardzo ważne jest włączenie do diety niskotłuszczowych produktów, które dostarczają białko – materiał budulcowy. Organizm osoby aktywnej fizycznie, traci nawet do trzech razy więcej białka niż organizm osoby biernej.

Białko to także tzw. ‘budulec życia’ Białko to także tzw. ‘budulec życia’. Są to struktury aminokwasów, które odbudowują i naprawiają organizm. Spożycie białka powoduje również wydzielanie glukagonu – hormonu ‘palącego tłuszcz’.

Białka budują tkanki, pełnią funkcje transportowe, pełnią funkcje immunologiczne, wchodzą w skład enzymów, wchodzą w skład hormonów, regulują gospodarkę wodną. Zbudowane są z 20 aminokwasów. Nie wszystkie aminokwasy organizm potrafi syntetyzować sam, dlatego musimy dostarczać je z pożywieniem. Białka wykorzystywane są również na cele energetyczne w przypadku niedostatecznego spożycia energii.

Są zawarte w produktach: zwierzęcych (mleko, sery, mięso, drób, ryby) roślinnych (produkty zbożowe, rośliny strączkowe). Białka pochodzenia zwierzęcego są białkami o wysokiej wartości odżywczej, natomiast roślinne o mniejszej. Dlatego ważne jest, aby źródła białka były różne.

Pożądane źródła białka: ryba (flądra, halibut, mintaj, szczupak); kurczak; indyk; cielęcina; jaja kurze; mleko; jogurty i kefiry; ser biały chudy i półtłusty;

WĘGLOWODANY Innym bardzo ważnym składnikiem pokarmowym są węglowodany. To one stanowią główne źródło energii dla organizmu. Pozwalają na magazynowanie energii, którą wykorzystują mięśnie podczas treningu.

Węglowodany są to cukry i skrobie, które stanowią źródło energii dla większości żywych stworzeń. Organizm przetwarza węglowodany na glukozę, powodując zwiększony poziom cukru we krwi i wydzielanie się anabolicznego hormonu – insuliny.

Węglowodany są źródłem energii, regulują pracę przewodu pokarmowego, są czynnikiem budulcowym, wpływają na gospodarkę wodno-mineralną. Źródła węglowodanów: pieczywo pełnoziarniste, ryż, ziemniaki, makaron, płatki owsiane i kukurydziane, nasiona roślin strączkowych, kasza gryczana, warzywa, owoce.

Węglowodany wpływają na poziom glukozy we krwi. Informacje o stopniu tego wpływu przekazuje nam indeks glikemiczny (GI) oraz ładunek glikemiczny (GL) Aby utrzymać stały poziom cukru należy spożywać produkty o niskim GI oraz umiarkowanym GL.

Co jeść? Trzymaj się zdrowych, prawdziwych posiłków – jeżeli nie możesz czegoś upolować, wyhodować albo nazbierać to prawdopodobnie nie powinieneś tego jeść! ;-)

Przykłady dobrych źródeł makroskładników

Zdecyduj, którą opcję wybierasz ??? 

Acha...! Są jeszcze niestety TŁUSZCZE!!! ale o nich porozmawiamy na osobnej lekcji

Przygotowała Barbara Koniarska =) Dziękuję za uwagę!  Przygotowała Barbara Koniarska =)