Les fruits de mer – owoce morza

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Krewetki po tajsku.
Advertisements

Wykwintne potrawy z ryb i owoców morza
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
Leonardo Project F&B4YOU
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
WŁAŚCIWOŚCI OWOCÓW MORZA
N a k r y c i e s t o ł u.
Autor: Kamil Łyskowicz
Owoce morza - jak jeść je prawidłowo?
Sposób jedzenia ostryg
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
Melon (miodowy) Melon należy zdecydowanie do roślin ciepłolubnych. Melon początkowo był uprawiany w Azji, obecnie uprawiany jest na całym świecie – głównie.
Ryby i owoce morza.
PRZY RODZINNYM STOLE.
Złote zasady odżywiania.
Prezentacja projektu „OBYCIE UMILA ŻYCIE”
PORADNIK GRZYBIARZA KL. IVB WYKONAWCY: Monika Borkowska
Prezentuje : Marcin Król 3c
mgr rekreacji ruchowej
Kulinarne smaki Francji
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
RAFA KORALOWA RAFA KORALOWA Opracowanie: KLAUDIA BĘDKOWSKA KLASA 6b.
Kuchnia śródziemnomorska
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Zdrowe mięso autor Katarzyna ZSG Nr6 SP Nr 13 Zawiercie, Polska.
Prezentacja wykonana przez Jędrzeja Huzarskiego kl. Va Luty 2014
ABC – zdrowego odżywiania
W trosce o zdrowie.
Uczymy się o jedzeniu w ekologicznym znaczeniu
Zdrowy styl życia.
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Śniadanie daje moc !!.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
BEZKRĘGOWCE Zwierzęta niższe Artur Wierzba Kraków 2011.
Owoce i warzywa. Owoce i warzywa są bardzo zdrowe dla
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Światowy dzień zdrowia 2015
Skrzaty” SP W KOLONI „Skrzaty -II kl. z Koloni wiedzę o odżywianiu zdobyły i długo będą żyły.
MARCHEW – warzywo młodości
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Wychowawca: Agnieszka Łazarczyk
- poznajemy 12 zasad zdrowego odżywiania i stosujemy je
ZWIERZĘTA JEZIOR I STAWÓW
DLACZEGO ŚNIEG JEST BIAŁY?
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Co jeść, by być zdrowym?.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
Czy sól jest zdrowa?.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Rozpoczyna się wielka wędrówka z Afryki Południowej na północ wzdłuż wybrzeży Morza Śródziemnego do Europy. Pod koniec miesiąca są przeważnie w Polsce.
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
Warzywa i owoce
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Co to jest rafa koralowa?
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
Krajobrazy Śródziemne
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
Zasady zdrowego odżywiania!
MIĘCZAKI.
Wykonała: Jagoda Srogosz
Światowy dzień zdrowia 2018
Wiktoria Rusińska Klasa 3
Zapis prezentacji:

Les fruits de mer – owoce morza Les fruits de mer – owoce morza. Na francuskich plażach oblewanych Kanałem La Manche, Oceanem Atlantyckim i Morzem Śródziemnym widok przedstawiony na obrazku nikogo nie dziwi. My chodzimy do lasu na grzyby i jagody, a Francuzi chodzą na plażę w czasie odpływu po małże, ślimaki, czy krewetki.

Owoce morza można podzielić na 2 główne grupy Owoce morza można podzielić na 2 główne grupy. Jedna z nich to mięczaki a druga skorupiaki. Łatwo je rozpoznać. Mięczaki (fr. Mollusques) nie mają nóg ani szkieletu. Ich „mięczakowate” ciało chronią z reguły różnego kształtu muszle. Do mięczaków zaliczamy też ośmiornice. Skorupiaki (fr. Crustacés) mają pancerz, antenki i pięć par odnóży, z czego jedna przekształciła się w szczypce.

We Francji, otoczonej z 3 stron wielką wodą, bogactwo fruits de mer jest niesamowite. Niektóre z nich zbiera się na plaży w czasie odpływu – tak jak omułki, sercówki czy ślimaki brzegowe, ale ogromna ilość tego co trafia na stół pochodzi ze specjalnych hodowli. W ten sposób pozyskiwane są np. ostrygi czy słynne mule (omułki). Tak wygląda hodowla ostryg widziana z lotu ptaka

Oto kilka najpopularniejszych mięczaków La Coquille St. Jacques – przegrzebek św. Jakuba Przed podaniem Gotowy do spożycia. Przegrzebek osiąga do 15 cm średnicy. Jego ciało jest białe, zwarte i łagodne w smaku. Jadalny jest też ozdobny koral.

Les Moules – omułki, zwane też mulami Najpopularniejszy sposób podawania muli Gotuje się je w dużym garnku, dodając świeże zioła prowansalskie (miętę, rozmaryn, bazylię, tymianek). Co ciekawe, do garnka nie wlewa się wody! Małże zaraz po dotarciu ciepła z palnika zaczynają się rozchylać, wypuszczając naturalny sok. Gdy skorupki całkiem się otworzą, a małże zmienią kolor na intensywnie pomarańczowy, podaje się je ,kopiasto", w sosie własnym lub zabielonym, pietruszkowo-ziołowym. Jeśli nie ma pod ręką wygodnych widelczyków, apetyczny środek wyciąga się ze skorupki... inną skorupką.

Les Huîtres - ostrygi Huîtres de Belon Najbardziej pożądane ostrygi pochodzą z Bretanii gdzie hodowane są u ujścia rzeki Belon. Mają one subtelny orzechowy smak i delikatne mięso. Gdy kupujemy ostrygi musimy sprawdzać czy są nadal żywe – skorupka jest zamknięta lub zamyka się po dotknięciu. Muszą być też stosunkowo ciężkie od zamkniętej w środku wody. Dlaczego? Ponieważ ostrygi jada się na surowo, skropione przeważnie tylko sokiem z cytryny. W szanujących się restauracjach ostrygi otwiera się na oczach klientów. Nie powinno się przechowywać ich w zimnie – tracą wtedy smak i aromat. Ostrygi doskonale wspomagają proces odchudzania – są bogate w tłuszcze Omega 3, proteiny, minerały, witaminy i mikroelementy. Ich spożywanie wpływa też korzystnie na nasze komórki nerwowe.

Co smacznego można jeszcze znaleźć na plaży? Coque – sercówka Sercówki złowione przez rybaków Można je jeść na surowo lub podgotowane. Bigorneau – ślimak brzegowy. Ma ok. 3 cm. Można go podawać osobno lub w zestawie owoców morza Co smacznego można jeszcze znaleźć na plaży? Bulot – ślimak falisty rogaty. Ma ok. 10 cm długości. Najczęściej gotuje się go w bulionie i podaje z majonezem.

A teraz kilka skorupiaków… Araignée de mer – nazywany pająkiem morskim lub krabem kosarzem. Ten prawdziwy olbrzym o aromatycznym mięsie ma często nawet do 20 cm szerokości. Łowi się go u wybrzeży Bretanii i w Morzu Śródziemnym. Crevettes – krewetki. Najczęściej sprzedaje się je gotowane lub zamrożone ponieważ świeże nie nadają się do transportu

Grande cigale de mer – wielki rak niedźwiedzi Grande cigale de mer – wielki rak niedźwiedzi. Jest naprawdę wielki bo ma ok. 40 cm dł. Francuzi nazywają go cigale, czyli cykada, ponieważ kiedy jest zagrożony wydaje z siebie dźwięki podobne do cykania cykad. Mocno przetrzebiony w Morzu Śródziemnym ze względu na aromatyczne mięso jest teraz pod ochroną. Tourteau – krab kieszonkowy. Ceniony za swe walory smakowe jest nieodzownym elementem każdego półmiska z owocami morza. Oprócz tego jest bogatym źródłem cynku oraz witaminy E i B12. Tourteaux można kupować żywe, mrożone, gotowane lub w puszkach.

Langouste – langusta. W odróżnieniu od homara ma długie czułki i nie ma nożyc. Najbardziej aromatyczne są langusty czerwone (langoustes rouges). Kupuje się je żywe – kiedy się je dotknie, powinny jeszcze poruszać odwłokiem – lub mrożone. Homard – homar. Żywy homar ma niebiesko-czarne ubarwienie, które dopiero w trakcie gotowania nabiera jaskrawoczerwonego koloru. Kolor ten sprawił, że homara często określa się mianem „kardynała mórz”. Łowi się go w specjalnie do tego przystosowane kosze nieopodal bretońskiego wybrzeża. Homary potrzebują czasu, aby odpocząć od stresu związanego z połowem. Jeśli będą od razu przyrządzone do jedzenia, ich mięso będzie bardzo twarde. Z tego względu zostawia się je na kilka dni w spokoju w tzw. viviers. Są to klatki, przez które przepływa morska woda.

Bez specjalnego zestawu sztućców ani rusz: widelco-łyżeczki, nóż do ostryg, obcęgi do krabów, a nawet otwieracz do szampana. Wszystko może się przydać.

Bon appetit! Smacznego!

Do niniejszej prezentacji wykorzystano zdjęcia i opisy dostępne w Internecie. Niezwykle pomocna okazała się też księga KULINARIA FRANCUSKIE wydawnictwa Könemann. Zdjęcie na 1-ym slajdzie pochodzi z książki dla dzieci „Króliczki poznają morze” wydawnictwa Paweł Skokowski.