Jak oszczędzać wodę
Co to jest woda? Woda– związek chemiczny o wzorze H2O, występujący w warunkach standardowych w stanie ciekłym. W stanie gazowym wodę określa się mianem pary wodnej, a w stałym stanie skupienia – lodem. Słowo woda jako nazwa związku chemicznego może się odnosić do każdego stanu skupienia. Woda jest bardzo dobrym rozpuszczalnikiem dla substancji polarnych. Większość występującej w przyrodzie wody jest "słona" (około 97,38%), tzn. zawiera dużo rozpuszczonych soli, głównie chlorku sodu. W naturalnej wodzie rozpuszczone są gazy atmosferyczne, z których w największym stężeniu znajduje się dwutlenek węgla.
Sposoby Oszczędzania wody
Nigdy nie wylewaj niepotrzebnie wody, kiedy można jej użyć np Nigdy nie wylewaj niepotrzebnie wody, kiedy można jej użyć np.: do podlewania kwiatów, ogrodu, czy sprzątania
Nie pozwól , aby woda była odkręcana, kiedy myjesz zęby lub twarz.
Dostosowując temperaturę ciepłej wody, zamiast zwiększać strumień spróbuj go zmniejszać.
Chociaż Ziemia nazywana jest Błękitną Planetą, to tylko 0,6% jej zasobów stanowi woda pitna. Ludzie używają wody do: picia i gotowania (3% całkowitej ilości zużywanej wody), codziennej toalety osobistej (7%), kąpieli (37%), prania (17%), zmywania naczyń (5%), korzystania z toalety (21%), sprzątania (5%), innych czynności (6%).
Czy wiesz że przez jeden nieszczelny , cieknący kran lub prysznic marnujemy 2000 litrów wody miesięcznie
Ciekawostki o wodzie
22 marca każdego roku przypada termin obchodów Światowego Dnia Wody.
W kulturowej symbolice woda jest jednym z żywiołów: czterech w kulturze europejskiej, pięciu w tradycji chińskiej, pięciu w tradycji japońskiej, trzech w tradycji celtyckiej
Woda jest na Ziemi bardzo rozpowszechniona Woda jest na Ziemi bardzo rozpowszechniona. Występuje głównie w oceanach, które pokrywają 70,8% jej powierzchni, ale także w rzekach, jeziorach i w postaci stałej w lodowcach
Część wody znajduje się pod powierzchnią ziemi lub w atmosferze (chmury, para wodna).
Wodę o małej zawartości składników mineralnych nazywamy wodą miękką, natomiast zawierającą znaczne ilości soli wapnia i magnezu – wodą twardą.
Woda, jako jedna z niewielu substancji, nie zwiększa swojej objętości monotonicznie z temperaturą w całym przedziale temperatur od 0 do 100 °C.
Jakość wody charakteryzują właściwości fizyczne, czyli mętność, przezroczystość, barwa, smak, oraz zapach i temperatura, właściwości chemiczne- głównie twardość wody, oraz właściwości bakteriologiczne, zawartość bakterii chorobotwórczych , z których najgroźniejszymi są bakterie tyfusu brzusznego, czerwonki, cholery oraz innych, powodujących schorzenia przewodu pokarmowego.
Woda znajdująca się na powierzchni Ziemi tworzy hydrosferę i jest przedmiotem badań działu geografii zwanego hydrografią, przy czym nauka ta zajmuje się także wodami podziemnymi. Woda na Ziemi występuje w postaci stałej (lodowce, lądolody, pokrywa śnieżna), ciekłej (oceany, rzeki, jeziora) i gazowej (para wodna).