Książeczka kucharska:

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Advertisements

Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
JAK ZIARNO STAJE SIĘ CHLEBEM
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
Przepisy REGIONALNE.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Szkoła Podstawowa w Milejowie
Desery z owoców.
Tradycyjne wyroby cukiernicze w Hiszpanii
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Program „Mój własny chleb!”
GRZYBKI.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Carrot Cake czyli Ciasto Marchewkowe krok po kroku
Mateusz Boguń prezentuje presents.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia Japońska Ten slajd będzie poświęcony kuchni i kulturze Japonii.
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
Przygotowałyśmy miejsce pracy, zebrałyśmy potrzebne produkty oraz naczynia i zaczęłyśmy przygotowywać mazurek… najpierw mąka..
Program „Mój własny chleb!”
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
Zdrowa dieta Europejczyków
Nasz przepis na chleb.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Ciasto biszkoptowe.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Czekolada.
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
MATEMATYKA W PRAKTYCE Zapraszam!.
Bajaderka. Składniki: 4-5 paczek herbatników (paczka- ok. 12 szt.) ciemna (dolna) warstwa: 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 4 łyżki gorzkiego kakao.
Do chleba rano wstawać trzeba.
Chatka Puchatka.
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
Krem z porów Składniki: ● 4 – 6 średnich porów ● 1 – 2 małe marchewki ● seler (kawałek od warzywa średniej wielkości) ● 1 średniej wielkości pietruszka.
Legenda litwińskich potraw
Desery krajów Erasmus+
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Hawajskie pieczenie polskiego chleba
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Książeczka kucharska: „Gotuj razem ze swoim dzieckiem”

Książeczka kucharska zawiera przepisy kulinarne, które zostały wykorzystane na warsztatach kucharskich.w pracowni gospodarstwa domowego w naszej szkole w ramach projektu. Przepisy nie są naszego autorstwa. Dostaliśmy je od znajomych, rodziny, bądź też znaleźliśmy je w internecie. Na zajęciach opracowaliśmy wspólnie książeczkę . Wszystkie przepisy możecie również znaleźć na szkolnej stronie naszego Ośrodka : www.soswtomaszowlub.szkolnastrona.pl Na stronie internetowej będziemy sukcesywnie dodawać również przepisy, które wykorzystujemy na zajęciach w ramach przedmiotu przysposobienie do pracy. Dzięki temu uczniowie, rodzice oraz wszyscy zainteresowani będą mieli okazję często z nich korzystać oraz doskonalić swoje umiejętności oraz twórczo i przyjemnie spędzać czas ze swoją rodziną.

Chleb na zakwasie: Składniki: 1 kg mąki pszennej 1 kg mąki żytniej 1 szklanka otrąb ( pszenne, żytnie) ¾ szklanki ziaren (słonecznik, pestki dyni, siemienia lnianego) 1 szklanka płatków (owsiane, żytnie, pszenne) około 2 litrów przegotowanej ciepłej wody 4 łyżki soli 2 łyżki cukru 6 łyżek zakwasu

Wykonanie: Na 1,5 godziny przed rozpoczęciem przygotowań wyjmij zakwas z lodówki i otwórz słoik. Suche składniki wymieszaj drewnianą łyżka, dodaj sól, cukier, zakwas i wodę. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Do słoika odłóż 6 łyżek zakwasu na następny chleb. Trzy formy keksowe natłuść i posyp bułką tartą. Napełnij je do 2/3 wysokości i wyrównaj powierzchnię. Pozostaw do wyrośnięcia na około 8 godzin. Piecz w nagrzanym piekarniku najpierw w temperaturze 250 st.C przez 15 minut, potem w temperaturze 220 st.C przez 1 godzinę i 15 minut. Po upieczeniu wyjmij z foremek gorący chlebek.

Chleb na drożdżach Składniki: 1 litr ciepłej wody 6 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki słonecznika 3 łyżki pestek dyni 1 kg mąki pszennej lub żytniej (mieszanej)

Wykonanie: Wszystkie składniki razem zmiksuj. Włóż do miski, a następnie miskę umieść w pojemniku z ciepłą wodą. Zostaw na ½- 1 godziny. Ciasto podziel i napełnij nimi foremki. Poczekaj, aż wyrośnie. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 1 godzinę. Zawiń w lnianą ściereczkę.

Sos pomidorowo- paprykowy do słoika 3 kg czerwonej papryki 2 dag ostrej papryki w proszku Paprykę zmiel w maszynce. Dodaj ½ kg cukru, 3 dag soli, 1 szklankę oleju. Składniki wymieszaj i gotuj całość przez 15 minut na małym ogniu. Dodaj 1 ½ szklanki octu 10%, 60 dag przecieru pomidorowego, 7 liści laurowych, 2 główki czosnku. Wszystko krótko zagotuj. Gorące włóż do wyparzonych słoików, zamknij. Nie pasteryzuj.

Keczup domowy 3 kg pomidorów 1/2 kg jabłek 4 cebule 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu winnego łyżka cynamonu łyżka gorczycy 1 papryka pepperoni sól, pieprz do smaku

Wykonanie: Przygotuj słoiki - dokładnie wymyj, wyparz i wysusz. Pomidory, jabłka i cebulę pokrój w krążki. Wrzuć do garnka i gotuj. Na dno garnka wlej trochę wody. Gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie -około 30 minut. Kiedy składniki będą miękkie to miksuj je blenderem, dodaj cukier, ocet winny, cynamon, gorczycę, sól, pieprz i mieszaj. Całość gotuj około 1 godziny. Przykryj i zostaw na noc. Na drugi dzień gotuj około godziny. Nakładaj do słoików. Słoiki włóż do garnka z wodą, gotuj około 20 minut. Kiedy już ostygną wyjmij słoiki z garnka . Przenieś słoiki w chłodne miejsce.

Ciasto z owocami Składniki: 1 kostka margaryny 2 szklanki mąki cukier – ½ szklanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie: Z podanych składników wyrób ciasto. Ciasto wyłóż na natłuszczonej blasze. Na ciasto połóż pokrojone owoce- np.jabłka, śliwki. Na owoce wylej pianę ubitą z 4 białek i 1 i ½ szklanki cukru. Piecz w piekarniku o temperaturze 180 C przez około 40-50 minut.

Babeczki Składniki na ciasto do babeczek: 1 margaryna 3 szklanki mąki 1 jajko 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy Wykonanie. Wszystkie składniki połącz. Wypełnij ciastem foremki do babeczek. Piecz w temperaturze 180 stopni C około 15 minut.

Masa do babeczek: Przygotuj syrop: Wsyp do garnka 1 szklankę cukru i 1 szklankę wody i gotuj około 20 minut. Ubijaj na parze 3 białka i zaparz je przygotowanym syropem. Miksuj przez około 20 minut, aż masa zgęstnieje. Po tym czasie ostudź. Dodaj olejek arakowy i skrop cytryną. Gotową masą napełnij babeczki. Następnie polej polewą czekoladową. Na koniec posyp wiórkami kokosowymi.

Ciasteczka lawendowe Składniki: 25 dag mąki 8 dag cukru pudru szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 17,5 dag pokrojonego w kostkę masła (z lodówki) 1 duże jajko 1 łyżka suszonych rozdrobnionych kwiatów lawendy

Wykonanie: Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól, cukier puder i masło. Całość ucieraj na gładką masę. Dodaj jajko i kwiaty lawendy.Wymieszaj dokładnie składniki. Zagnieć ciasto na stolnicy do uzyskania jednolitej masy, następnie zawiń w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki. Ciasto rozwałkuj na ok. 3 milimetrowy placek. Wykrawaj foremką ciasteczka. Piecz w temperaturze 180 st.C przez 15-20 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ptasie mleczko owocowe: Składniki: 4 kolorowe galaretki 8 jaj- wyparzyć 1 szklanka cukru 2 kostki masła 3 dag żelatyny 2 szklanki mleka 1 łyżka rumu 1 czekolada 1 puszka brzoskwiń ½ kg mandarynek 4 pomarańcze 1 puszka ananasów 1 paczka biszkoptów

Wykonanie: Galaretki rozpuść w 1 szklance wody każdą. Jak zastygną pokrój w kostkę. Ananasa, brzoskwinię, pomarańcze, mandarynki i czekoladę- pokrój w kostkę. 2 szklanki mleka zagotuj. W momencie gotowania dodaj cukier waniliowy.8 żółtek ubij z 1 szklanką cukru i masłem. Dodaj do tego ostudzoną żelatynę. Następnie ubij pianę z białek i delikatnie połącz z masą jajeczną. Dodaj kolorowe galaretki, kawałki czekolady, owoce i łyżkę rumu. Całość wylej na wyłożoną biszkoptami blachę. Posyp startą czekoladą.

Orzeszki Składniki: 25 dag mąki 12 dag margaryny 12 dag cukru pudru 1 jajko 2 łyżki kakao Połącz wszystkie składniki. Wyrób ciasto. Wypełniaj nimi foremki. Smaż na patelni, bądź też upiecz w foremkach.

Masa do orzeszków: 20 dag zmielonych orzechów 1 masło 20 dag cukru pudru 2 żółtka ½ szklanki cukru Orzechy sparz gorącym mlekiem. Masło utrzyj z żółtkami i cukrem pudrem. Dodaj orzechy i spirytus. Wszystkie składniki dokładnie połącz. Napełnij masą upieczone orzeszki. Posyp cukrem pudrem.

Pizza Składniki: 40 dag mąki ½ kostki masła 1 torebka suszonych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek niepełna szklanka mleka 40 dag sera żółtego , 20 dag szynki słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli

Wykonanie: Zetrzyj na tarce żółty ser. Podgrzej w rondelku mleko. Wyłóż na stolnicę: mąkę, drożdże, cukier, sól, masło, oliwę i zagnieć wszystko razem, stopniowo dolewając mleko do ciasta. Zagniataj ciasto do momentu, aż stanie się gładkie i elastyczne. Włóż do miski i pozostaw w ciepłym miejscu przez 30 minut. Wyłóż blachę papierem i ułóż ciasto. Posmaruj ciasto koncentratem, połóż kawałki szynki, posyp startym serem. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 st.C i piecz około 20 –30 minut.

Życzymy SMACZNEGO Prezentację przygotowała pani Barbara Rachańska