Książeczka kucharska: „Gotuj razem ze swoim dzieckiem”
Książeczka kucharska zawiera przepisy kulinarne, które zostały wykorzystane na warsztatach kucharskich.w pracowni gospodarstwa domowego w naszej szkole w ramach projektu. Przepisy nie są naszego autorstwa. Dostaliśmy je od znajomych, rodziny, bądź też znaleźliśmy je w internecie. Na zajęciach opracowaliśmy wspólnie książeczkę . Wszystkie przepisy możecie również znaleźć na szkolnej stronie naszego Ośrodka : www.soswtomaszowlub.szkolnastrona.pl Na stronie internetowej będziemy sukcesywnie dodawać również przepisy, które wykorzystujemy na zajęciach w ramach przedmiotu przysposobienie do pracy. Dzięki temu uczniowie, rodzice oraz wszyscy zainteresowani będą mieli okazję często z nich korzystać oraz doskonalić swoje umiejętności oraz twórczo i przyjemnie spędzać czas ze swoją rodziną.
Chleb na zakwasie: Składniki: 1 kg mąki pszennej 1 kg mąki żytniej 1 szklanka otrąb ( pszenne, żytnie) ¾ szklanki ziaren (słonecznik, pestki dyni, siemienia lnianego) 1 szklanka płatków (owsiane, żytnie, pszenne) około 2 litrów przegotowanej ciepłej wody 4 łyżki soli 2 łyżki cukru 6 łyżek zakwasu
Wykonanie: Na 1,5 godziny przed rozpoczęciem przygotowań wyjmij zakwas z lodówki i otwórz słoik. Suche składniki wymieszaj drewnianą łyżka, dodaj sól, cukier, zakwas i wodę. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Do słoika odłóż 6 łyżek zakwasu na następny chleb. Trzy formy keksowe natłuść i posyp bułką tartą. Napełnij je do 2/3 wysokości i wyrównaj powierzchnię. Pozostaw do wyrośnięcia na około 8 godzin. Piecz w nagrzanym piekarniku najpierw w temperaturze 250 st.C przez 15 minut, potem w temperaturze 220 st.C przez 1 godzinę i 15 minut. Po upieczeniu wyjmij z foremek gorący chlebek.
Chleb na drożdżach Składniki: 1 litr ciepłej wody 6 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki słonecznika 3 łyżki pestek dyni 1 kg mąki pszennej lub żytniej (mieszanej)
Wykonanie: Wszystkie składniki razem zmiksuj. Włóż do miski, a następnie miskę umieść w pojemniku z ciepłą wodą. Zostaw na ½- 1 godziny. Ciasto podziel i napełnij nimi foremki. Poczekaj, aż wyrośnie. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 1 godzinę. Zawiń w lnianą ściereczkę.
Sos pomidorowo- paprykowy do słoika 3 kg czerwonej papryki 2 dag ostrej papryki w proszku Paprykę zmiel w maszynce. Dodaj ½ kg cukru, 3 dag soli, 1 szklankę oleju. Składniki wymieszaj i gotuj całość przez 15 minut na małym ogniu. Dodaj 1 ½ szklanki octu 10%, 60 dag przecieru pomidorowego, 7 liści laurowych, 2 główki czosnku. Wszystko krótko zagotuj. Gorące włóż do wyparzonych słoików, zamknij. Nie pasteryzuj.
Keczup domowy 3 kg pomidorów 1/2 kg jabłek 4 cebule 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu winnego łyżka cynamonu łyżka gorczycy 1 papryka pepperoni sól, pieprz do smaku
Wykonanie: Przygotuj słoiki - dokładnie wymyj, wyparz i wysusz. Pomidory, jabłka i cebulę pokrój w krążki. Wrzuć do garnka i gotuj. Na dno garnka wlej trochę wody. Gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie -około 30 minut. Kiedy składniki będą miękkie to miksuj je blenderem, dodaj cukier, ocet winny, cynamon, gorczycę, sól, pieprz i mieszaj. Całość gotuj około 1 godziny. Przykryj i zostaw na noc. Na drugi dzień gotuj około godziny. Nakładaj do słoików. Słoiki włóż do garnka z wodą, gotuj około 20 minut. Kiedy już ostygną wyjmij słoiki z garnka . Przenieś słoiki w chłodne miejsce.
Ciasto z owocami Składniki: 1 kostka margaryny 2 szklanki mąki cukier – ½ szklanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie: Z podanych składników wyrób ciasto. Ciasto wyłóż na natłuszczonej blasze. Na ciasto połóż pokrojone owoce- np.jabłka, śliwki. Na owoce wylej pianę ubitą z 4 białek i 1 i ½ szklanki cukru. Piecz w piekarniku o temperaturze 180 C przez około 40-50 minut.
Babeczki Składniki na ciasto do babeczek: 1 margaryna 3 szklanki mąki 1 jajko 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy Wykonanie. Wszystkie składniki połącz. Wypełnij ciastem foremki do babeczek. Piecz w temperaturze 180 stopni C około 15 minut.
Masa do babeczek: Przygotuj syrop: Wsyp do garnka 1 szklankę cukru i 1 szklankę wody i gotuj około 20 minut. Ubijaj na parze 3 białka i zaparz je przygotowanym syropem. Miksuj przez około 20 minut, aż masa zgęstnieje. Po tym czasie ostudź. Dodaj olejek arakowy i skrop cytryną. Gotową masą napełnij babeczki. Następnie polej polewą czekoladową. Na koniec posyp wiórkami kokosowymi.
Ciasteczka lawendowe Składniki: 25 dag mąki 8 dag cukru pudru szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 17,5 dag pokrojonego w kostkę masła (z lodówki) 1 duże jajko 1 łyżka suszonych rozdrobnionych kwiatów lawendy
Wykonanie: Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól, cukier puder i masło. Całość ucieraj na gładką masę. Dodaj jajko i kwiaty lawendy.Wymieszaj dokładnie składniki. Zagnieć ciasto na stolnicy do uzyskania jednolitej masy, następnie zawiń w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki. Ciasto rozwałkuj na ok. 3 milimetrowy placek. Wykrawaj foremką ciasteczka. Piecz w temperaturze 180 st.C przez 15-20 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ptasie mleczko owocowe: Składniki: 4 kolorowe galaretki 8 jaj- wyparzyć 1 szklanka cukru 2 kostki masła 3 dag żelatyny 2 szklanki mleka 1 łyżka rumu 1 czekolada 1 puszka brzoskwiń ½ kg mandarynek 4 pomarańcze 1 puszka ananasów 1 paczka biszkoptów
Wykonanie: Galaretki rozpuść w 1 szklance wody każdą. Jak zastygną pokrój w kostkę. Ananasa, brzoskwinię, pomarańcze, mandarynki i czekoladę- pokrój w kostkę. 2 szklanki mleka zagotuj. W momencie gotowania dodaj cukier waniliowy.8 żółtek ubij z 1 szklanką cukru i masłem. Dodaj do tego ostudzoną żelatynę. Następnie ubij pianę z białek i delikatnie połącz z masą jajeczną. Dodaj kolorowe galaretki, kawałki czekolady, owoce i łyżkę rumu. Całość wylej na wyłożoną biszkoptami blachę. Posyp startą czekoladą.
Orzeszki Składniki: 25 dag mąki 12 dag margaryny 12 dag cukru pudru 1 jajko 2 łyżki kakao Połącz wszystkie składniki. Wyrób ciasto. Wypełniaj nimi foremki. Smaż na patelni, bądź też upiecz w foremkach.
Masa do orzeszków: 20 dag zmielonych orzechów 1 masło 20 dag cukru pudru 2 żółtka ½ szklanki cukru Orzechy sparz gorącym mlekiem. Masło utrzyj z żółtkami i cukrem pudrem. Dodaj orzechy i spirytus. Wszystkie składniki dokładnie połącz. Napełnij masą upieczone orzeszki. Posyp cukrem pudrem.
Pizza Składniki: 40 dag mąki ½ kostki masła 1 torebka suszonych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek niepełna szklanka mleka 40 dag sera żółtego , 20 dag szynki słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli
Wykonanie: Zetrzyj na tarce żółty ser. Podgrzej w rondelku mleko. Wyłóż na stolnicę: mąkę, drożdże, cukier, sól, masło, oliwę i zagnieć wszystko razem, stopniowo dolewając mleko do ciasta. Zagniataj ciasto do momentu, aż stanie się gładkie i elastyczne. Włóż do miski i pozostaw w ciepłym miejscu przez 30 minut. Wyłóż blachę papierem i ułóż ciasto. Posmaruj ciasto koncentratem, połóż kawałki szynki, posyp startym serem. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 st.C i piecz około 20 –30 minut.
Życzymy SMACZNEGO Prezentację przygotowała pani Barbara Rachańska