Technik organizacji usług gastronomicznych

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DOBRE TRADYCJE MALTAŃSKICH HOTELARZY I RESTAURATORÓW NASZYM WZOREM DZIAŁANIA.
Advertisements

w programie „Uczenie się przez całe życie”
Technik ekonomista.
Technik Żywienia i Gospodarstwa Domowego
Program Leonardo da Vinci
Wyniki egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe
Ocena jakości pracy Doradcy zawodowego CEN w Białymstoku.
„TWÓJ ZAWÓD – TWOJA PRZYSZŁOŚĆ”
Publikacje zawodowe WSiP 2013
Zespół Szkół w Olsztynku im. K.C. Mrongowiusza
Hotelarsko Turystycznych
MIĘDZYNARODOWY PROCES DYDAKTYCZNY CZYNNIKIEM WZROSTU KOMPETENCJI ZAWODOWYCH NAUCZYCIELA.
Zespół Szkół nr 2 w Nowym Dworze Gdańskim, ul. Warszawska 54 Rekrutacja na rok szkolny 2013 / 2014 Nie dla szkoły, lecz dla życia się uczymy lecz dla życia.
Program Comenius, jako jeden z czterech programów Unii Europejskiej Uczenie się przez całe życie, realizuje następujące akcje: – Dwustronne Partnerskie.
Struktura egzaminu zawodowego
GIMNAZJALISTO, jeśli marzysz o dobrej pracy! Chcesz profesjonalnie gotować i serwować potrawy Lubisz kontakt z ludźmi i chciałbyś świadczyć im usługi.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kucharz
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK ŻYWIENIA.
ZESPÓŁ SZKÓŁ MORSKICH W DARŁOWIE
INSTYTUCJA WYSYŁAJĄCA: INSTYTUCJA ODBIERAJĄCA: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie im. Józefa Wybickiego Somonino ul. Wolności 39 Koordynator.
usług gastronomicznych
PONADGIMNAZJALNYCH NR 1 IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W BUSKU-ZDROJU
lecz dla życia się uczymy”
TECHNIK ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 14 we Wrocławiu
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK KUCHARZ ul.
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH w SOMONINIE
Ogólna charakterystyka typów szkół- szansa na zatrudnienie
STRUKTURA ZESPOŁU SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH W CZAPLINKU
Technik technologii żywności jest zawodem związanym z:
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Zespół Szkół Ekonomiczno - Usługowych im. Stanisława Staszica w Bytowie.
TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH.
SZKOŁA W KOTOWIE PROPONUJE KIERUNKI:
Zespół Szkół Gastronomicznych
Nasza oferta edukacyjna obejmuje kształcenie w następujących zawodach: - KUCHARZ   - PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ.
Drogi Absolwencie! Nasza szkoła otwiera drzwi do Twojej kariery zawodowej Strona WWW: ekonomik.webd.pl.
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobryszycach.
OFERTA EDUKACYJNA ZESPOŁU SZKÓŁ CKR W RZEMIENIU NA ROK 2015/2016.
www. zsp1kluczbork.wodip.opole.pl
Zespół Szkół im. Konstytucji 3 Maja w Iławie
Technik żywienia i gospodarstwa domowego Numer z klasyfikacji zawodów:
Projekt Leonardo da Vinci
„Mobilny uczeń – dobry pracownik” Program „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci Projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji.
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
ZAWÓD KELNER Szkoła – Zawód – Praca.
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
TECHNIK ŻYWIENIA I ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
KSZTAŁCIMY NA 5 GWIAZDEK
Zmienia życie. Otwiera umysły. Struktura i możliwości programu ERASMUS+ Kształcenie i szkolenia zawodowe ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH Nr 3 „Mechanik”
Współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego.
Technik żywienia i usług gastronomicznych Technik eksploatacji portów i terminali Technik obsługi turystycznej Technik architektury krajobrazu Technik.
Projekt współfinasowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego1 Priorytet IX. Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach.
WEZ 1 Wyniki egzaminu zawodowego absolwentów techników i szkół policealnych październik 2006 r.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia zawód – kucharz zawód – kucharz.
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Noblistów Polskich Szkoła praktycznych umiejętności Oferta edukacyjna na rok szkolny 2016/2017 dla absolwentów.
CENTRUM KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO I USTAWICZNEGO W SOSNOWCU ul. Gen. Grota Roweckiego 64 OFERTA EDUKACYJNA W ROKU SZKOLNYM 2016/2017.
Kucharz w kuchni króluje. Dobre posiłki gotuje ;).
Magdalena Kaczmarek Ilona Urbaniak Klasa III TH. Zakłady żywienia zbiorowego… Organizują one: - Przetwórstwo gastronomiczne, polegające na przygotowywaniu.
ZESPÓŁ SZKÓŁ DRZEWNYCH I OCHRONY ŚRODOWISKA
MÓJ ZAWÓD.
PROJEKTY UNIJNE W ZESPOLE SZKÓŁ W GÓRZE
Technik hotelarstwa 4-letni cykl nauczania.
OFERTA EDUKACYJNA ZESPOŁU SZKÓŁ CKR
„Wsparcie rozwoju szkół poprzez doskonalenie nauczycieli”
Szkoła Nauczycielem stoi
Oferta edukacyjna dla dorosłych
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
Zapis prezentacji:

Technik organizacji usług gastronomicznych

Kilka słów na temat kierunku Kończąc kierunek będę odpowiedzialny za planowanie produkcji oraz odpowiedni asortyment potraw. Poznam tajniki prowadzenia stołówek, restauracji. Będę wiedział jak zorganizować różnorakie przyjęcia okolicznościowe, wesela, bale, a także bankiety firmowe. Ważną rzeczą, której się nauczę będzie prowadzenie dokumentacji. Zapoznam się z obowiązującymi przepisami, wymogami sanitarnymi, abym w przyszłości mógł fachowo i odpowiedzialnie prowadzić placówkę gastronomiczną.

Czas trwania nauki i możliwości zawodowe Nauka na kierunku technik organizacji usług gastronomicznych trwa 4 lata. Po ukończeniu nauki wraz otrzymaniem dyplomu technika otwiera się przede mną wiele możliwości pracy m. in. w: -firmach cateringowych, -restauracjach, barach, pubach, -hotelach, schroniskach, firmach gastronomicznych, -oraz praca na własną rękę – własna działalność.

Przedmioty przygotowujące do zawodu

Przedmioty zawodowe przewidziane w 4-letnim toku nauczania: -ekonomika, -obsługa konsumenta, -zasady żywienia, -podstawy psychologii, -marketing, -rachunkowość, -przedsiębiorczość, -technika pracy biurowej, -technologia gastronomiczna, -język angielski zawodowy.

w pierwszym roku nauczania: Przedmioty zawodowe w pierwszym roku nauczania:

Program obejmuje zagadnienia z zakresu m.in. Ekonomika w gastronomii Ten przedmiot pomoże poznać współczesne tendencje w żywieniu, posiąść wiedzę o produktach i usługach turystycznych oraz zaznajomić ucznia z zasadami rachunkowości i finansów rządzącymi rynkiem hotelarsko-gastronomicznym. Program obejmuje zagadnienia z zakresu m.in. ekonomiki i zarządzania w przedsiębiorstwach gastronomicznych, hotelarskich i turystycznych, marketingu, diagnozowania ekonomicznego, technologii gastronomicznych, towaroznawstwa, funkcjonowania turystyki i gastronomii na świecie.

Obsługa konsumenta Przedmiot ma za zadanie zapoznanie z nowoczesnymi metodami obsługi konsumenta, poprzez zaznajomienie ucznia zarówno z funkcjonowaniem zakładów żywienia zbiorowego jak i obowiązującymi standardami w podejściu do gości hotelowych, klientów restauracji barów szybkiej obsługi. Uczeń poznaje także tematy związane z estetyką przygotowania sali konsumenckiej oraz podawania i serwowania potraw wchodzących w skład wszystkich posiłków. Nabywa umiejętności prawidłowego przygotowania i nakrycia zastawy stołowej do każdego posiłku, prawidłowego wykonania czynności związanych z obsługą konsumenta (podawanie odpowiednich potraw z lewej bądź prawej strony), serwowania potraw z półmisków, przygotowania przyjęcia okolicznościowego i obsługę jego uczestników.

Zasady żywienia Przedmiot ten przygotowuje do: prawidłowego organizowania stanowiska pracy zgodnie z zasadami bhp w gastronomii, - kierowania zespołem pracowników odpowiedzialnych za poszczególne stanowiska pracy, - stosowania zasad higieny produkcji, osobistej, korzystania z norm i receptur gastronomicznych, - sporządzania potraw i napojów, - układania i oceny jadłospisów, - sporządzania kalkulacji cen, - planowania i organizacji imprez, okolicznościowych takich jak bankiety, wesela itp.

Technologia gastronomiczna Uczeń zdobędzie wiedzę na temat prawidłowego doboru środków żywnościowych, technik i procesów stosowanych przy produkcji potraw oraz zmian fizykochemicznymi i biologicznych zachodzących w surowcach podczas ich przetwarzania, a decydujących o wartości odżywczej wyrobów kulinarnych.

Język angielski zawodowy  Ogólnym celem programu jest harmonijny i wszechstronny rozwój uczniów tak aby osiągnęli umiejętności językowe zapewniające im sprawną komunikację w języku angielskim w od niesieniu do przyszłej pracy zawodowej w gastronomii, a także nabycie wiedzy i umiejętności językowych które będą pomocne w szeroko rozumianym życiu zawodowym i prywatnym. Ramami tworzenia tego programu są treści jakie są zawarte modułowym programie nauczania dla technikum gastronomicznego a które odnoszą się do zakresu opanowania języka obcego.

Praktyki odbywane przez uczniów technikum: HotelSofitel Victoria Hotel Mariott Hotel Jan III Sobieski Dom Polonii Plymouth

Hotel Mariott Warszawa, Al. Jerozolimskie 65/79,

Hotel Jan III Sobieski Warszawa, Plac Artura Zawiszy 1,

Hotel Sofitel Victoria Warszawa ul. Królewska 11,

Dom Polonii Pułtusk Zamek, ul. Szkolna 11

Plymouth

 Zespół Szkół Nr 1 im Marii Skłodowskiej – Curie w Wyszkowie uczestniczy w projekcie: Organizacja usług gastronomicznych w Wielkiej Brytanii „To tytuł naszego Projektu, który w konkursie projektów mobilności uzyskał pozytywną ocenę formalną i merytoryczną i został zatwierdzony do realizacji. Projekt ten realizuje zasadnicze cele Programu Leonardo da Vinci „Uczenie się przez całe życie” w zakresie komponentu wymiany i staże. Celem projektu jest między innymi wspieranie kształcenia i doskonalenia zawodowego mające zwiększyć szansę na zatrudnienie oraz uczestnictwo w Europejskim Rynku Pracy.

Prezentację wykonał: Bartłomiej Jackowski uczeń kl. I TG