AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA PRZEDSZKOLE PUBLICZNE NR 33 „KAROLINKA” W OPOLU UCZESTNCZY W PROJEKCIE: AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA
Piramida zdrowego żywienia Poznane zagadnienia: Podczas zajęć w przedszkolu poznaliśmy ważne informacje: czym jest piramida żywienia dlaczego ma kształt piramidy co oznaczają poszczególne poziomy których produktów żywnościowych dzieci mogą jeść więcej, a których powinny jeść mniej czego przedszkolaki mają unikać ruch jest zdrowy! – podstawa Piramidy Żywienia Przedszkolaka Plakat Piramidy Żywienia Przedszkolaka był umieszczony w widocznym miejscu w „Kąciku Rodzica”
Wiemy Z czego składa się piramida żywienia przedszkolaka Postaw na urozmaicenie!
Pogadanka o zdrowiu W naszym Przedszkolu dla wszystkich dzieci zorganizowano spotkanie z pracownikiem Służby Zdrowia, który bardzo dokładnie za pomocą wyświetlanej bajki edukacyjnej przypomniał naszym przedszkolakom zasady prawidłowej higieny ciała i zdrowego odżywiania się.
Dożynki – abc o chlebie… Uczestniczymy w parafialnych dożynkach razem z mama i tatą
Uczestniczymy w uroczystości, poznajemy zawód piekarza i młynarza oraz wiemy jak powstaje chleb Mąka trafia do piekarza, który ciasto, z niej wytwarza. Z ciasta robi: chleb, rogale... W piecu piecze je wytrwale. Jest pieczywo! „ślinka leci” Więc, smacznego , drogie dzieci ! „Zasiali górale żyto, żyto Od końca do końca wszystko, wszystko”
Dzieci młodsze zaprezentowały Naszym wspólnym zabawom i tańcom nie było końca a humory wszystkim dopisywały Dzieci młodsze zaprezentowały polkę spacerową Trojak w wykonaniu dzieci starszych
Wizyta w skansenie święto pieczonego ziemniaka
Święto pieczonego ziemniaka w grupie dzieci starszych Promujemy pracę rodziców, którzy uprawiają warzywa Doceniamy znaczenie ruchu dla zdrowia człowieka Zapoznajemy się z potrawami z ziemniaków Zagadka Rosną na zagonach, pod zielonym krzakiem, a jesienią po wykopkach zjemy je ze smakiem.
Jem zdrowo i witaminowo! sałatka owocowa Rozróżniamy i nazywamy niektóre warzywa i owoce Wiemy, co należy jeść aby być zdrowym Potrafimy wymienić owoce potrzebne do przygotowania sałatki Rozumiemy potrzebę mycia rąk przed posiłkami Umiemy kulturalnie zachować się podczas posiłku To już wiemy:
W naszym kąciku przyrodniczym suszymy zioła mmm… ale pachnie miętą Mięta z naszych ogródków działkowych jest zawsze świeża
Przygotowujemy przetwory na zimę „Ogórek, ogórek, ogórek, Zielony ma garniturek, I czapkę i sandały, Zielony, zielony jest cały’ Praca nam poszła wręcz śpiewająco:
Jem i rosnę zdrowo Zagadka Dobra gotowana, dobra i surowa. Choć nie pomarańcza, lecz pomarańczowa. Kiedy za zielony pochwycisz warkoczyk i pociągniesz mocno –wnet z ziemi wyskoczy. Sami komponujemy swoje kanapki i zjadamy pyszną zupkę ugotowaną przez panią kucharkę Marchewka zamiast cukierków!
Przedszkolne EKOLOGICZNE konkursy: W naszym przedszkolu zorganizowaliśmy 2 przedszkolne konkursy z udziałem rodziców: 1. Konkurs „Na największą i najbarwniejszą dynie” 2. Konkurs kulinarny „Przetwory z dyni”
Rodzice i dzieci przynoszą piękne okazy dyni do kącika Kąciki w naszej sali prezentowały się bardzo kolorowo.
W grupie dzieci młodszych dynie mieniły się przeróżnymi kolorami
Zapoznajemy się z menu „dyniowy jadłospis” Inspiracje plastyczne owocowo-warzywne WSZYSTKO Z DYNI, Z DYNI SMAROWIDŁO Z DYNI ZUPA, MYDŁO POWIDŁO Z DYNI ŁAŃCUCHY, TWARZE JAK BANIE Z DYNI KASK, KAŁAMARZ, KAPCIE I SANIE JEDZ DYNIĘ BO DYNIA JEST ZDROWA KREM Z DYNI DLA SKÓRY, NAJLEPSZA ODNOWA POMARAŃCZ PIECZE, PALI JUŻ W OCZY DYNIA DYNIA, NIEDŁUGO SIĘ SKOŃCZY
Zajęcia otwarte z rodzicami na temat zdrowego żywienia Potrafimy wykonać kukiełki warzywne
Nasze prace plastyczne
Na deser pyszne domowe ciasteczka „Nasze ciasteczka” czekolada dodaje energii ale pamiętamy o ograniczeniu słodyczy Na deser pyszne domowe ciasteczka
W Sali mamy szczypiorek na kanapki
W naszym kąciku jest zawsze zielono Zapraszamy do magicznego kącika Rzodkiewka i brokuł na kanapki Przetwory na zimę
Nasze najmłodsze przedszkolaki dbają codziennie o pietruszkę i czosnek
Warsztaty z „Agrochatką” W naszym Przedszkolu dla wszystkich dzieci zorganizowano bardzo ciekawe zajęcia „Przedszkolak EKO” nt. „Skąd się biorą masło i ser – domowe sposoby wyrobu nabiału”. Warsztaty zostały przygotowane przez edukacyjne gospodarstwo ekologiczne „Agrochatka” prowadzone przez Państwa Elżbietę i Jerzego Woźniak. Dzieciom bardzo podobały się zajęcia, każdy mógł zrobić swój „serowy domek”, który na pamiątkę zabrał do domu.
Potrafimy samo zrobić pyszną śmietankę i serek Naszej Marlenie praca w „domowe kuchrzanie” sprawiła wiele radości
Ruch to zdrowie każdy ci to powie! Gimnastyka dobra sprawa – co dzień wszystkim radość sprawia
„kącik rodzica” - pedagogizacja Przekazana przez Państwa gazetka była ulubioną lekturą dzieci i rodziców . Rozeszła się w ekspresowym tempie.