Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Sprzedaż detaliczna żywego karpia – stan prawny
Advertisements

AKTUALIZACJA STANU PRAWNEGO W ZAKRESIE KONTROLI WYMOGÓW I KONTROLI IDENTYFIKACJI I REJESTRACJI ZWIERZĄT Puławy, ; r.;
Obowiązek badania w kierunku włośni świń i dzików przy produkcji mięsa na użytek własny WIW z/s w Krośnie Trichinella spiralis.
Mazowieckie rolnictwo eksportem stoi - nadzór służb wojewody.
Zasady wyboru podręczników przez nauczycieli.
Wymagania weterynaryjne dla wybranych form przetwórstwa i sprzedaży produktów rybołówstwa lek. wet. Andrzej Szpulak.
Grupy producentów rolnych
Odstępstwa od wymogu uzyskania zatwierdzenia Patricia Lallement DGAL/SDSSA/ Komórka ds. działań horyzontalnych Ministerstwo Rolnictwa i Rybołówstwa.
1 Zmiany dotyczące raportów z IRZ. 2 Nowe rozporządzenia: Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1033/2010 z dnia 15 listopada 2010 r. zmieniające rozporządzenie.
NIEZGODNOŚCI – bydło OCENA WAGI WEDŁUG KRYTERIUM DOTKLIWOŚCI
Wymogi Wzajemnej Zgodności Obszar Identyfikacja i Rejestracja Zwierząt
Wymogi Wzajemnej Zgodności Obszar Identyfikacja i Rejestracja Zwierząt
Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych
Podstawowe dokumenty żywnościowe.
Sposób prowadzenia nadzoru nad podmiotami prowadzącymi produkcję na niewielką skalę (MOL- działalność marginalna, lokalna i ograniczona, SB- sprzedaż bezpośrednia.
Wymagania ustawy o bateriach i akumulatorach
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
Lek. wet. Andrzej Szpulak Wymagania weterynaryjne dla wybranych form przetwórstwa i sprzedaży produktów rybołówstwa cz.2 lek. wet. Andrzej Szpulak specjalista.
Program rozwoju targowisk na obszarach wiejskich Departament Funduszu Rozwoju Obszarów Wiejskich Wydział Wdrażania.
Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego po uboju w gospodarstwie
- ZASADY REJESTRACJI, DZIAŁALNOŚCI - PODOBIEŃSTWA I RÓŻNICE.
Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych
1 Szamotuły, 21 listopada 2013 r. Szkolenie dotyczące rejestracji i zatwierdzania podmiotów działalności rolniczej.
Instytut Zaopatrzenia w Wodę i Ochrony Środowiska
Warszawa, Przegląd sytuacji sektora rolnego ocena zagrożeń w sferze instytucjonalnej obsługi rolnictwa Z uwagi na zapóźnienia: wprowadzenie.
Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Katowicach Bezpieczeństwo produktów pochodzenia zwierzęcego - -wymagania weterynaryjne dotyczące sprzedaży bezpośredniej.
Nadzór nad produkcją, przetwórstwem i obrotem żywności w Polsce opiera się na dwóch systemach kontroli: system kontroli zewnętrznej (niezależny od producenta),
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie Wnioskowanie o płatność w ramach działania 413 Wdrażanie.
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Uwarunkowania prawne prowadzenia sprzedaży bezpośredniej ryb
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004r. (Dz.U nr 22, poz. 169) w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w.
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii
Model łańcucha wartości
Sposób prowadzenia nadzoru nad podmiotami prowadzącymi produkcję na niewielką skalę (MOL- działalność marginalna, lokalna i ograniczona, SB- sprzedaż bezpośrednia.
Bariery rozwoju sprzedaży bezpośredniej.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rozwój gospodarstw i działalności gospodarczej Premie na rozpoczęcie działalności pozarolniczej PROW
„Sprzedaż bezpośrednia i działalność marginalna, lokalna i ograniczona
SIO źródło danych o kształceniu zawodowym i planowane zmiany.
Informacja dotycząca spełnienia warunku ex ante 4.1 i 4.2
Personel apteczny.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Dostawy bezpośrednie środków spożywczych pochodzenia roślinnego
Formalno prawne wymogi sprzedaży bezpośredniej
Konferencja Programowa ZPPU
STAN PRAC NAD AKTAMI WYKONAWCZYMI DO NOWELIZACJI USTAWY O UTRZYMANIU CZYSTOŚCI I PORZĄDKU W GMINACH Bernard Błaszczyk Podsekretarz Stanu Częstochowa, 1.
„Produkcja żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych”
Lokalna Grupa Działania „Zielone Bieszczady”
SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA wymagania obowiązujące od 1 stycznia 2016 r.
„ Sprzedaż bezpośrednia – nowe przepisy weterynaryjne”
„ Sprzedaż bezpośrednia produktów z gospodarstw rolnych” Aneta Klusek główny specjalista Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii MINSTERSTWO.
ZAMYKANIE SKŁADOWISK ODPADÓW NIESPEŁNIAJĄCYCH WYMAGAŃ.
STUACJA EPIDEMIOLOGICZNA NA TERENIE POWIATU BIALOSTOCKIEGO Jan Matczuk Jan Matczuk Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Białymstoku.
UBOJE GOSPODARCZE Inspekcja Weterynaryjna Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Sławnie.
„ Sprzedaż bezpośrednia żywności pochodzenia zwierzęcego, działalność marginalna, lokalna i ograniczona, rolniczy handel detaliczny – przepisy weterynaryjne”
Biogazownie w świetle nowelizacji ustawy o OZE czy jest dla nich przyszłość? TYMOTEUSZ MĄDRY.
Warunki dostępu. Pomoc na operację z zakresu podejmowania działalności gospodarczej jest przyznawana, jeżeli podmiot ubiegający się o jej przyznanie:
Rolniczy handel detaliczny
Afrykański pomór świń Zasady przemieszczania zwierząt , ubój, oznakowanie oraz umieszczanie na rynku mięsa i jego przetworów ze zwierząt ze stref objętych.
Tomasz Górniak Ubój, oznakowanie oraz umieszczanie na rynku zwierząt oraz mięsa i jego przetworów ze zwierząt ze stref w związku z ASF Warszawa 19 grudnia.
Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii
Rolniczy Handel Detaliczny
Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 3 sierpnia 2017 r
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister.
Rolniczy handel detaliczny
Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Zielonej Górze
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
Materiał opracowany przez dr. inż. Mirosława Sienkiewicza
Zapis prezentacji:

Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego Możliwości przetwórstwa i sprzedaży wołowiny na poziomie gospodarstwa rolnego Bogdan Wiatr Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego Zielona Góra, 22.03.2011r.

Dlaczego wołowina i dlaczego na poziomie gospodarstwa? walory zdrowotne, walory smakowe - mięso dla koneserów, brak tradycji jedzenia dobrej wołowiny, niewielka dostępność towaru dobrej jakości, w tej skali – możliwość edukacji klienta.

2. Wymogi weterynaryjne Przepisy Unii Europejskiej nie regulują działalności uznanej za marginalną, lokalną i ograniczoną. Każdy kraj członkowski reguluje warunki dla prowadzenia takiej działalności własnymi przepisami.

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia15 grudnia 2006 roku w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (Dz. U. z 2007 r. Nr 5 poz. 36)

Za działalność marginalną, lokalną i ograniczoną uznaje się rozbiór i sprzedaż świeżego mięsa wołowego jeżeli: wielkość produkcji nie przekracza 3,5 tony/tydzień; zakład prowadzi sprzedaż produktów konsumentowi końcowemu, a dostawy tych produktów do innych sklepów prowadzących handel detaliczny nie przekraczają wagowo 30% ogólnej wielkości produkcji;

w zakładzie jest realizowany system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (system HACCP) co najmniej przez stosowanie wytycznych dobrej praktyki; miejsce produkcji i miejsca sprzedaży produktów, oraz sklepy prowadzące handel detaliczny, do których następuje dostawa, znajdują się na obszarze jednego województwa lub na obszarze sąsiadujących z nim województw;

w ramach działalności uznanej za marginalną, lokalną i ograniczoną nie dopuszcza się prowadzenia uboju; świeże mięso wołowe zostanie pozyskane ze zwierząt poddanych ubojowi w rzeźni.

Podmioty zamierzające prowadzić działalność marginalną, lokalną i ograniczoną powiadamiają powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce planowanej produkcji, o zakresie i wielkości produkcji oraz rodzaju produktów, które mają być produkowane w zakładzie, co najmniej na 30 dni przed dniem rozpoczęcia prowadzenia tej działalności.

Rejestracja Powiatowy lekarz weterynarii na wniosek, decyzją uznaje działalność za marginalną, lokalną i ograniczoną, umieszcza zakład w rejestrze zakładów podlegających rejestracji i nadaje mu weterynaryjny numer identyfikacyjny. Ogólne wymagania sanitarne dotyczące zakładów działalności Marginalnej Lokalnej i Ograniczonej zgodnie z art. 13 ust 1 ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego określa rozporządzenie (WE) nr 852/2004.

Rozporządzenie (WE) 852/2004 Określa wymagania wobec pomieszczeń, sprzętu, personelu, procesów, opakowań, zasady gospodarki odpadami, zaopatrzenie w wodę, higienę osobistą, stan higieny i stan techniczny pomieszczeń, instalacji i urządzeń, wyposażenie i konstrukcję, zasady szkoleń. W przypadku braku możliwości zapewnienia ciągów technologicznych można różne czynności wykonywać na tym samym stanowisku lub w tym samym pomieszczeniu rozdzielając je w czasie.

Droga surowca i produktu

Droga pracowników

Droga odpadów

Droga pojemników

3. Uwagi: dostępność surowca w Polsce; możliwość przetwarzania: składowanie, dojrzewanie, pakowanie próżniowe, odbiorcy: - prywatni, - restauracje, - stołówki, - sklepy.

Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego Dziękuję za uwagę Bogdan Wiatr Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego