„Chemia a współczesne społeczeństwo”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Estry kwasów karboksylowych
Advertisements

Metody otrzymywania, właściwości i zastosowania
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
TWORZYWA SZTUCZNE.
Metale i stopy metali.
POLIETERY.
SYSTEMATYKA SUBSTANCJI
Alkohole Typ wody.
Menu Koniec Czym jest węgiel ? Węgiel część naszego ciała
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Mieszanina a związki chemiczne
otrzymywanie i zastosowanie
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
Budowa, właściwości, Zastosowanie, otrzymywanie
Z chemią za pan brat 22.września.2010 dr Stanisława Koronkiewicz
Czym są i do czego są nam potrzebne?
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
ZASTOWANIE I WŁAŚCIWOŚCI
ZWIĄZKI OPTYCZNIE CZYNNE
TŁUSZCZE W DIECIE CZŁOWIEKA.
Odmiany alotropowe węgla
Przygotowała Iwona Krause klasa 2 d
POLIMERY A TWORZYWA SZTUCZNE
Koło Naukowe FENIKS Wydział Energetyki i Paliw.
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Aldehydy.
Co to jest mol?.
DLACZEGO MYDŁA MYJĄ A PROSZKI PIORĄ?
WĘGLOWODORY.
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Fenole.
Polisacharydy.
Estry kwasów karboksylowych
Projektowanie obiektowe. Przykład: Punktem wyjścia w obiektowym tworzeniu systemu informacyjnego jest zawsze pewien model biznesowy. Przykład: Diagram.
Klej klei?! Tak, ale jak?.
Kwasy karboksylowe Będę potrafił/a m.in.:
Alkohole.
Odmiany alotropowe węgla
Zastosowanie soli.
1.Konserwanty w pożywieniu
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Węglan wapnia CaCO 3. Otrzymywanie Reakcja metalu i kwasu węglowego. Ca + H 2 CO 3  CaCO 3 + H 2 Reakcja wodorotlenku wapnia i kwasu węglowego. Ca(OH)
Reakcja krystalizacji bezwodnego Octanu sodu (CH3COONa)
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Benzyna otrzymywanie, właściwości, liczba oktanowa,
Otrzymywanie fenolu metod ą kumenow ą Literatura [1] R. Bogoczek, E. Kociołek-Balawejder, „Technologia chemiczna organiczna. Surowce i półprodukty”, wyd.
Odzież i opakowania (1 Rodzaje tworzyw sztucznych)
Tłuszcze (glicerydy) - Budowa i podział tłuszczów,
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
Reakcje estryfikacji i estry
Opracowali: Aleks i Kordian. Alkohole od strony chemii:  Alkohole są pochodnymi węglowodorów, które mają w cząsteczkach grupę funkcyjną –OH, zwaną grupą.
Ketony Budowa ketonów Izomeria i nazewnictwo ketonów
Fenole Budowa fenoli Homologi fenolu Nazewnictwo fenoli Właściwości chemiczne i fizyczne Zastosowanie.
Rys. 1 Cząsteczka fenolu. Fenol (hydroksybenzen) jest to organiczny związek chemiczny, najprostszy związek z grupy fenoli. Od alkoholi odróżnia go fakt,
Estry. Estry – grupa organicznych związków chemicznych będących produktami kondensacji kwasów i alkoholi lub fenoli. Komponentami kwasowymi mogą być zarówno.
Zasady bezpiecznej pracy z kwasami oraz ich właściwości Autorzy: Kaja Ferens, Dominika Piątek, Weronika Krajewska oraz Bartosz Błażej.
Kliknij, aby dodać tekst Aminy. Aminy - pochodne amoniaku, w którego cząsteczce atomu wodoru zostały zastąpione grupami alkilowymi lub arylowymi. amoniakwzór.
Spotkanie z wędkarzami
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Pozostałe rodzaje wiązań
Znaczenie wody w przyrodzie i gospodarce
Halogenki kwasowe – pochodne kwasów karboksylowych
Elektrolity i nieelektrolity
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz.II)
Aldehydy i ketony.
Kwasy Karboksylowe Związki organiczne których cząsteczki składają się z grupy węglowodorowej oraz grupy karboksylowej.
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

„Chemia a współczesne społeczeństwo” Zastosowanie chemii w wędkarstwie wyczynowym.

Co to jest wędkarstwo spławikowe? Mimo, iż nasi rodacy mają duże osiągnięcia w tym sporcie, a w niejednym kraju wędkarstwo jest traktowane podobnie jak w Polsce piłka nożna większość ludzi nie ma pojęcia, czym jest wędkarstwo wyczynowe. Wędkuję już od 11lat i postaram się opowiedzieć o tym sporcie krok po kroku w przystępny sposób. Jako reprezentantka kadry okręgu Katowickiego nie wyobrażam sobie wędkarstwa bez wiedzy chemicznej i chcę wytłumaczyć Wam, dlaczego akurat ta nauka jest dla mnie niezwykle istotna w tej dziedzinie. Dla ułatwienia pisząc o związku pomiędzy wędkarstwem, a chemią użyję koloru zielonego. 

Czym łowię? Tyczka jest to wędka nasadowa. Pomimo 13m długości waży niewiele (ok. 1kg). Głównym składnikiem jej budowy jest włókno węglowe (karbonizowane). Materiał ten składa się w ok. 80% z grafitu, który jest odmianą alotropową węgla. Fakt ten powoduje, że są one nietopliwe i odporne chemicznie. Struktura grafitu składa się z warstw, w których występują sprzężone, sześcioczłonowe aromatyczne układy cykliczne. Informacja ta pozwala nam zrozumieć właściwości wędki takie jak giętkość (nie mylić z elastycznością), przewodnictwo prądu elektrycznego, kolor czy połyskliwość. Fotografia przedstawia gotową tyczkę. Fotografia powyżej porównuje włos ludzki (jasny) z pojedynczym włóknem węglowym.

Konserwacja tyczki. Jak, czym i po co? Produkt umożliwiający utrzymanie złączy wędzisk nasadowych w idealnym stanie. Konserwuje, chroni i poprawia pracę złączy. Jak sama nazwa wskazuje produkt ten to polimer o nazwie systematycznej politetrafluoroetylen potocznie zwany teflonem. Tworzywo to wynalazł w 1938 Roy J. Plunkett w laboratorium w amerykańskim stanie New Jersey. Smar jest uniwersalnym środkiem, który, po wyschnięciu tworzy cienką powłokę charakteryzującą się nadzwyczajnie niskim współczynnikiem tarcia oferując doskonałe własności ślizgowe oraz chroniąc elementy wędki przed klinowaniem się. Praktycznie niewidoczny i bardzo mocno przylegający ,nie zawierający tłuszczu, oleju czy też silikonu tak więc nie przyciąga cząsteczek kurzu. Ten środek chemiczny cieszy się coraz większą popularnością wśród wędkarzy. Na rynku mamy bardzo duży wybór środków "poślizgowych" do amortyzatorów. Amortyzator to nic innego jak gumy różnych grubość zamocowane za pomocą odpowiedniej złączki przy końcu wędki. Ich zadanie to ochrona przed przerwaniem żyłki i utratą ryby. Tanim zamiennikiem tego produktu jest powszechnie znany płyn do mycia naczyń. Substancje tego typu zawierają m.in. polimery regulujące lepkość, surfaktanty anionowe wspomagające usuwanie tłuszczu. Ciekawostką są nietypowe zastosowania płynu do naczyń. Można zastosować go do amatorskiego wyizolowania DNA. Technologię takiego procesu zaprezentowali studenci z Uniwersytetu Wrocławskiego na Dolnośląskim Festiwalu Nauki w 2004.

Jak zwabić rybę? Przed rozpoczęciem łowienia wędkarz wrzuca do wody zanętę. Zanęta jest to zwykle mieszanka suchego pieczywa, wyrobów cukierniczych, ziaren zbóż oraz chemicznych aromatów tzw. atraktory zanętowe. Zadaniem zanęty jest zwabienie ryb w wybrane przez nas miejsce. Większość osób pasjonujących się wędkarstwem wierzy, że ryba czuje zapach, a co więcej pewnym gatunkom przyporządkowane są konkretne zapachy. Ile w tym prawdy? Niewiadomo, pewne jest to, że mówiąc o zapachu powinniśmy myśleć o estrach. Estry to grupa organicznych związków chemicznych będących produktami kondensacji kwasów i alkoholi lub fenoli. Komponentami kwasowymi mogą być zarówno kwasy karboksylowe, jak i kwasy nieorganiczne. Główną cechą chemiczną jest intensywny, przyjemny zapach. Najliczniejszą grupą tego rodzaju estrów są pochodne kwasu octowego i kwasu masłowego.

J. Amoore zgromadził źródłowe dane z lat 1909-1983, dotyczące kilkuset związków występujących w atmosferze przemysłowej. Pomaga to w produkcji substancji, które uznajemy za produkty posiadające cechę związków chemicznych lub ich mieszanin (odorantów), polegającą na zdolności do pobudzania narządu węchu, czyli odgrywania roli bodźców wywołujących wrażenia. Skupiając się na własnych gustach często wybieramy atraktory, które zachęcają nas do spożycia danego produktu. Mimo to podjęto również ryzyko produkcji dodatków zanętowych o zapachu: czosnku czy ochotki (larwy komara).

Co pomaga wędkarzowi? Polimery syntetyczne składnik budulcowy tworzyw sztucznych. Polimery, które, w odróżnieniu od biopolimerów, nie występują naturalnie lecz są w całości otrzymywane ze związków chemicznych o małej masie cząsteczkowej zwanych monomerami. Zastosowanie w wędkarstwie: Produkcja spławików, elementy łączeniowe, proce wędkarskie.

Światło chemiczne (świetlik) Dostępne w handlu oświetlacze chemiczne oparte są na reakcji utleniania: szczawianu dwunitrofenylu, szczawianu trójchlorofenylu lub szczawianu tert-butylu, za pomocą rozcieńczonego, ale bezwodnego roztworu nadtlenku wodoru, w mieszaninie ftalanu dwumetylu i alkoholu tert-butylowego, katalizowanego salicylanem sodu. Dla wędkarzy reakcje te mają znaczenie przy połowach nocnych.

Lakier – jest to roztwór (lub zawiesina) środków powłokotwórczych (np Lakier – jest to roztwór (lub zawiesina) środków powłokotwórczych (np. olejów schnących, żywic naturalnych lub syntetycznych). Lakiery są używane to zabezpieczania spławików.

Mam nadzieję, że udało mi się pokazać jak bardzo wędkarstwo i chemia „idą w parze”. Może z czasem coraz większe grono osób zda sobie sprawę, iż nawet ta dziedzina, znana od tysiącleci, uważana za rozrywkę, sport, a niegdyś sposób pozyskania pokarmu cały czas rozwija się , a współczesne społeczeństwo podczas „wyprawy na ryby” korzysta z cudów techniki oraz osiągnięć chemii 

Bibliografia: Pampuch R. (red.): Włókna węglowe. Wydawnictwo AGH Kraków 1986 "Połamania kijów, czyli opowieści wędkarskie" GLOBAL 1991r. Wywiady z wędkarzami wyczynowymi na http://www.wyczyn.fora.pl/ http://pl.wikipedia.org Jacek Stępień „ABC Wędkowania” Edycja limitowana dla Polskieo Związku Wędkarskiego. T.Pluciński. "Doświadczenia chemiczne" . Wyd. “Adamantan”, Warszawa 1997, s. 21. [Luminol: synteza i reakcje z luminolem]