English breakfast.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jedzenie w Hiszpanii.
Advertisements

Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś
Rodzaje śniadań Klasyczne formy oferty śniadaniowej
Dzień ucznia w Polsce i w Wielkiej Brytanii.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Grupa III – Dziennik pokładowy
Kuchnia francuska.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Zdrowe odżywianie.
W restauracji.
Meals in Great Britain.
Wielka Brytania kuchnia i muzyka
Kuchnia amerykańska.
Potrawy Irlandzkie.
Zwyczaje żywienia w Polsce i w różnych krajach europejskich
Pamiętnik Klaudia Żak ANGLIA
„KALORIE W JEDZENIU” Adrianna Machelska Roksana Zwolińska
Nabiał autor Ola Zespół Szkół Gim nr 6 i Szkoła Podstawowa nr 13
Zdrowy styl życia.
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Jedzenie w Hiszpanii.
Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe
Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe
Zwyczaje żywieniowe w Polsce i w wybranych krajach europejskich
Projekt edukacyjny „Zdrowe żywienie”
Zdrowa dieta Europejczyków
Ogólnie o kuchni Brytyjskiej
Tradycje żywieniowe Wielkiej Brytanii
Wykonanie – Karina Suchecka Projekt numer: ESF – 1 – PL1 – LEO01 – „Uczniowie z Malborka wybierają zawody z przyszłością” Projekt: „Staże.
Kuchnia angielska – co warto spróbować ?
Klasa I A Szkoła Podstawowa im. prof. Wilhelminy Iwanowskiej w Pigży
Co to znaczy zdrowo się odżywiać?
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
ŚNIADANIE DAJE MOC Prezentacja akcji przeprowadzonej w Publicznej Szkole Podstawowej im. Karola Wojtyły w Kraszewie w klasie I.
ŚNIADANIE DAJE MOC! 8 listopada przyłączyliśmy się do akcji i zorganizowaliśmy w klasie wspólne śniadanie. Wydarzenie to poprzedziły przygotowania. Dzieci.
Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
WIELKA BRYTANIA.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
8 listopada 2012r. „DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA”
Podróże po świecie Smaki Europy.
American Food.
Rodzaje śniadań Martyna Voigt 3H2.
Regularne i zdrowe odżywianie 
Śniadanie daje moc Śniadanie daje moc 8 listopada 2013r. przygotowane przez uczniów klasy 1b wraz z wychowawcą p. Bożeną Szczepanik w Zespole Szkół Publicznych.
MOC ŚNIADANIA Szkoła Podstawowa im. J. Korczaka w Broniewicach.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Nie zapominaj o napojach, szczególnie o wodzie!
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
Wigilijne spotkania firmowe
ANGLIA OD KUCHNI English cuisine
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Nawyki Żywieniowe Brytyjczyków. Dzienne Menu Brytyjczyka  Śniadanie  Lunch  Obiad  Five o’clock  Kolacja.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
H. Zdrowo si ę od ż ywiam gdy… Stosuję prawidłowy jadłospis na co dzień. Jem lekkie i pożywne posiłki, według piramidy prawidłowego odżywiania. Nie spożywam.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Na śniadaniowym talerzu powinny znaleźć się produkty mleczne, takie jak: twaróg, jogurty, kefiry, pieczywo pełnoziarniste posmarowane dobrym tłuszczem.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
BRITISH CUISINE - KUCHNIA BRYTYJSKA.
Jedzenie.
Najważniejszy posiłek dnia
Kuchnie w Wielkiej Brytanii.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Temat : Śniadania hotelowe. Cele lekcji: -Zapoznanie z zasadami wydawania śniadania hotelowego jego rodzajami, charakterystyką produktów, sposobem podania.
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

English breakfast

Tradycyjne angielskie śniadanie określa się jako: - Full English breakfast, - Cooked breakfast - Traditional fry-up

Tradycyjne śniadanie serwowane jest na ciepło. Śniadanie angielskie to efekt klęsk głodowych w dawnej Anglii. Rolnicy wstający o poranku do pracy w polu mieli możliwość jedzenia zazwyczaj tylko jednego ciepłego i obfitego posiłku dziennie. Śniadanie obfitujące w tłuszcz i kalorie miało być dla nich źródłem energii aż do wieczora, kiedy to wracali do domu aby spożyć wieczorny posiłek.

Typowy dzień każdego Anglika zaczyna się w pierwszej kolejności od tradycyjnej angielskiej herbaty. Jest ona nieodzownym elementem tradycyjnego angielskiego menu.

Angielskie śniadanie zawsze dzieli się na dwie części – tłustą i słodką: Elementy części tłustej: smażone na głębokim oleju ziemniaki (wcześniej ugotowane i pokrojone w nieregularną dużą kostkę), - smażone pieczarki, smażony black pudding – rodzaj grubej kaszanki w plastrach, smażony bekon, smażony tostowy chleb frie slice, smażone małe monety z ryby – fishcake,

smażone ciastka ziemniaczane (Hash Brown – rodzaj ciastka ziemniaczanego w chrupiącej skórce), smażone w całości pomidory, smażone małe kiełbaski (najczęściej z porem wmieszanym do farszu), fasolka w sosie pomidorowym z puszki - jajecznica z dodatkiem mleka.

Część słodka u Anglików to swoisty śniadaniowy „deser” na który składają się : gorące tosty z masłem i marmoladą - lub z lemon/orange curd – czyli wspaniałym słodkim kremem o smaku cytrynowym lub pomarańczowym. Takie słodkie zakończenie posiłku, pozwala doskonale przełamać zbytnią obfitość i wytrawność wcześniejszego etapu śniadania.

Dodatkowo podaje się: - płatki zbożowe z mlekiem owsiankę soki owocowe

- smażony bekon, - jajko sadzone - tost z dżemem - sok z pomarańczy Recipe of the day Przepis dnia to: - smażony bekon, - jajko sadzone - tost z dżemem - sok z pomarańczy

Prezentacje przygotowała klasa 6a