English breakfast
Tradycyjne angielskie śniadanie określa się jako: - Full English breakfast, - Cooked breakfast - Traditional fry-up
Tradycyjne śniadanie serwowane jest na ciepło. Śniadanie angielskie to efekt klęsk głodowych w dawnej Anglii. Rolnicy wstający o poranku do pracy w polu mieli możliwość jedzenia zazwyczaj tylko jednego ciepłego i obfitego posiłku dziennie. Śniadanie obfitujące w tłuszcz i kalorie miało być dla nich źródłem energii aż do wieczora, kiedy to wracali do domu aby spożyć wieczorny posiłek.
Typowy dzień każdego Anglika zaczyna się w pierwszej kolejności od tradycyjnej angielskiej herbaty. Jest ona nieodzownym elementem tradycyjnego angielskiego menu.
Angielskie śniadanie zawsze dzieli się na dwie części – tłustą i słodką: Elementy części tłustej: smażone na głębokim oleju ziemniaki (wcześniej ugotowane i pokrojone w nieregularną dużą kostkę), - smażone pieczarki, smażony black pudding – rodzaj grubej kaszanki w plastrach, smażony bekon, smażony tostowy chleb frie slice, smażone małe monety z ryby – fishcake,
smażone ciastka ziemniaczane (Hash Brown – rodzaj ciastka ziemniaczanego w chrupiącej skórce), smażone w całości pomidory, smażone małe kiełbaski (najczęściej z porem wmieszanym do farszu), fasolka w sosie pomidorowym z puszki - jajecznica z dodatkiem mleka.
Część słodka u Anglików to swoisty śniadaniowy „deser” na który składają się : gorące tosty z masłem i marmoladą - lub z lemon/orange curd – czyli wspaniałym słodkim kremem o smaku cytrynowym lub pomarańczowym. Takie słodkie zakończenie posiłku, pozwala doskonale przełamać zbytnią obfitość i wytrawność wcześniejszego etapu śniadania.
Dodatkowo podaje się: - płatki zbożowe z mlekiem owsiankę soki owocowe
- smażony bekon, - jajko sadzone - tost z dżemem - sok z pomarańczy Recipe of the day Przepis dnia to: - smażony bekon, - jajko sadzone - tost z dżemem - sok z pomarańczy
Prezentacje przygotowała klasa 6a