DODATKI DO ŻYWNOŚCI.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Witamy na spotkaniu z Betterware!
Advertisements

Zasady doboru instalacji solarnej
Tabele przestawne.
Kryteria wyboru żywności
Dodatki do żywności „E”
„Chemia w kuchni – tajemnicze E”
Czy powinniśmy czytać etykiety i jak to robić ?
Substancje dodawane do żywności
„Nowe prawo UE – znakowanie żywności”
Wymagania dotyczące mebli szkolnych
Przepisy prawa dotyczące żywności
018 RG4 K-04 Poziom -1 Al. Jerozolimskie Nowy Świat Arch. Wyjście na podwórze WC 09 Gl. zaw. wody (ZW) Arch. BGK Mag.033 Schody na parter do PKO Schody.
Najpopularniejsze substancje dodawane do żywności
Nici do wykonywania szwów ozdobnych
We współpracy z:. Modem i antena (jednorazowo) Aktywacja (jednorazowo) Abonament (miesięcznie) Czas trwania umowy 1,-99,-141,-24 m-ce 799,-99,-79,-24.
UNIKANIE WYPADKÓW w pracowni chemicznej
Cenniki 2005.
Proste zapytania w języku SQL
Czy wiesz co jesz?.
[Aleksander Dziedzic]
Aspekty toksykologiczne
ANALIZA BADANIA STATYSTYCZNEGO
Zasady klasyfikacji i pomiaru drewna iglastego wyrabianego w kłodach, drewna przemysłowego i drewna opałowego oraz ewidencji surowca drzewnego w jednostkach.
Wyniki egzaminu gimnazjalnego 2011
Po co tyle liczb i tabel humanistom?... Czy i jak wykorzystywać wyniki sprawdzianu w codziennej pracy?… twórcze (?) refleksje po sprawdzianie….
Niespodzianki w jedzeniu
Samochody Maciej Pomykacz. Samochody Mercedes-Benz S 65 AMG Mercedes-Benz S 65 AMG Mercedes-Benz S 65 AMG Mercedes-Benz S 65 AMG Brabus Maybach Brabus.
Mity i prawda o dopalaczach
PROJEKT BUDŻETU POWIATU NA 2014 ROK Wieloletnia Prognoza Finansowa na lata Listopad 2013.
Zastosowania chemii „Życie to tylko chemia. Tu kropla, tam strużka, a wszystko się zmienia. Niewielki łyk sfermentowanych soków i nagle człowiek zdolny.
ZASTOWANIE I WŁAŚCIWOŚCI
Czy wiesz co i dlaczego jesz?
Dane: Gimnazjum numer 1 w Rumi im. Ks. Stanisława Ormińskiego
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
Sprawozdanie finansowe OPP - warsztaty
Analiza części matematyczno-przyrodniczej Sprawdzian 2013
2013. NEW ARATON PREMIUM PATE Z dum ą prezentujemy nasz ą ostatni ą nowo ść : Smaczny pasztet dla psów i kotów; Skomponowany z najwy ż szej jako ś ci.
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Mnożnik w gospodarce zamkniętej bez państwa AD = C + I
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Oś liczbowa Zaznaczanie liczb naturalnych na osi liczbowej
Tajemnicze „E” w naszym pożywieniu.
Temat nr 10 : WYMIAROWANIE ( PN-ISO 129 : 1996)
Gronowo, 13 czerwca 2014 roku Powiatowy Szkolny Związek Sportowy w Toruniu P O W I A T O W Y R A N K I N G SZKÓŁ PODSTAWOWYCH 2013 / 2014 sezon sportowy.
Karolina Niedźwiedź kl.304
Chemia na co dzień.
Metody Numeryczne Ćwiczenia 9
Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Dlaczego warto czytać etykiety na produktach żywnościowych?
Autorzy: Adrianna Przybylska
Sok, nektar czy napój? © TNS Luty 2015 K.0??/15 Sok, nektar czy napój? Oto jest pytanie!
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
Dozwolone substancje dodatkowe to substancje:
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
Zastosowanie soli.
1.Konserwanty w pożywieniu
Substancje dodatkowe w żywności
Barwy i zapachy świta (cz. I - barwniki)
Ekoland Recykling Segregacja Kolory Segregacji Kolory Segregacji Zwierzęta Ozon Czystość Biodegradacja Opakowania CE Oficjalny Znak Eko Oficjalny Znak.
O konserwantach słów kilka co niszczy nas od wewnątrz …
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Wykonała: Martyna Wasilewska
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Znakowanie wartością odżywczą Piotr Pokrzywa Kierownik Oddziału Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia.
Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c
Żywność ekologiczna.
UNIKANIE WYPADKÓW w pracowni chemicznej
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

DODATKI DO ŻYWNOŚCI

Chemiczne dodatki do żywności To związki chemiczne dołączone do żywności(najczęściej w liczbie od kilku do kilkunastu) w celu stworzenia wrażenia smaku, zapachu podobnego do naturalnego, zmiany jej konsystencji i koloru oraz przedłużenia terminu ważności do spożycia.

Chemiczne dodatki można podzielić na: Kompozycje smakowo-zapachowe, zwane często mieszankami aromatyzującymi, Barwniki do żywności (organiczne naturalne, syntetyczne identyczne z naturalnymi, organiczne syntetyczne, nieorganiczne syntetyczne, barwniki pochodzenia mineralnego), Emulgatory, zagęstniki, środki spulchniające i inne zmieniające konsystencję żywności, Konserwanty, przeciwutleniacze, stabilizatory czyli związki przedłużające trwałość produktów.

Dodatki dzieli się na: NATURALNE – pochodzenia bezpośrednio z produktów naturalnych IDENTYCZNE Z NATURALNYMI – syntezowane przez człowieka, o identycznej strukturze chemicznej do związków naturalnych SZTUCZNE – syntezowane przez człowieka i o strukturze nie odpowiadającej żadnym związkom występującym naturalnie.

Gdy na opakowaniach spotkamy napis sztucznie barwione i aromatyzowane – oznacza to, że do zabarwienia i aromatyzacji produktu zostały użyte związki otrzymane na drodze syntetycznej i że te związki mogą posiadać inną strukturę niż te występujące naturalnie. niż

Szkodliwość: Syntetyczne dodatki do żywności są często bezpieczniejsze w użyciu od tych wyodrębnianych z produktów naturalnych. Przeciętny człowiek spożywa ok. 2 kg tych produktów w ciągu roku. Wszystkie dodatki z „Listy E” są przebadane i uważane za względnie bezpieczne w użyciu, przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej.

Jeden z podstawowych zagrożeń: Masowe stosowanie i spożywanie takich produktów przez ludzi wywołuje często alergie.

Produkowanie tzw. zdrowej żywności Taka żywność z definicji nie powinna zawierać w swoim składzie żadnych chemicznych dodatków! W Wielkiej Brytanii istnieją specjalne organizacje, które kontrolują produkcje tego rodzaju żywności i daje uczciwym producentom prawo do umieszczania odpowiedniego znaku na opakowaniu.

Różne logo dotyczące zdrowej żywności:

Lista E W Unii Europejskiej istnieje tzw. Lista E, na której zgromadzone są wszystkie dodatki do żywności, uznane na jej obszarze za bezpieczne w użyciu. Związki na tej liście posiadają oznaczenia kodowe zaczynające się literą E, np. zamiast chemicznej nazwy benzoesan sodu podaje się symbol E211. Aktualnie na liście znajduję się przeszło 2000 różnych związków.

Dodatek do żywności może być dopisany do listy, wtedy gdy: Istnieje technologiczna konieczność jego użycia Nie służy on do wprowadzenia w błąd konsumenta Udowodniono, że jego użycie nie stanowi ryzyka dla zdrowia konsumenta

Zakresy numerów „Listy E” 100-109 żółcienie 110-119 oranże 120-129 czerwienie 130-139 błękity i fiolety 140-149 zielenie 150-159 brązy i czernie 160-199 złoto i inne kolory 100-199 BARWNIKI

200-299 KONSERWANTY 200-209 sorbiniany 210-219 benzoesany 220-229 siarczany(IV) 230-239 fenole i mrówczany 240-259 azotany 260-269 octany 270-279 mleczany 280-289 propaniany 290-299 inne konserwanty 200-299 KONSERWANTY

I REGULATORY KWASOWOŚCI 300-305 witamina C 306-309 witamina E 310-319 galusany 320-329 mleczany 330-339 cytryniany i winiany 340-349 fosforany 350-359 jabłczany 360-369 bursztyniany 370-399 inne przeciwutleniacze 300-399 PRZECIWUTLENIACZE I REGULATORY KWASOWOŚCI

ZAGĘSZCZACZE, STABILIZATORY I EMULGATORY 400-409 alginiany 410-419 gumy naturalne 420-429 inna naturalne środki 430-439 zw. Glikolu polietylenowego 440-449 naturalne emulgatory 450-459 fosforany 460-469 związki celulozy 470-489 kw. tłuszczowe i ich pochodne 490-499 inne środki syntetyczne 400-499 ZAGĘSZCZACZE, STABILIZATORY I EMULGATORY

500-509 mineralne kwasy i zasady 510-519 chlorki & siarczany (VI) 520-529 siarczany(VI) & wodorotlenki 530-549 związki metali alkalicznych 550-559 krzemiany 570-579 stearyniany i glukoniany 580-599 inne regulatory kwasowości i środki przeciwzbrylające 500-599 REHULATORY pH I ŚRODKI PRZECIWZBRYLAJĄCE (SPULCHNIACZE)

WZMACNIACZE SMAKU I ZAPACHU 620-629 glutaminiany 630-639 inozyniany 640-649 inne wzmacniacze smaku i zapachu 600-699 WZMACNIACZE SMAKU I ZAPACHU 700-799 ANTYBIOTYKI

900-909 woski 910-919 syntetyczne glazury 920-929 ulepszacze 930-949 gazy do pakowania 950-969 sztuczne środki słodzące 990-999 środki pianotwórcze 900-999 RÓŻNE Związki chemiczne niepasujące do żadnej z wyżej wymienionych grup. 1000-1599 DODATKOWE ZWIĄZKI CHEMICZNE (NP.ROZPUSZCZALNIKI)

Prezentacje wykonała: Martyna Andrzejak