Biologia to opowieść o fenomenie i cechach życia.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Advertisements

KWASY Kwas chlorowodorowy , kwas siarkowodorowy , kwas siarkowy ( IV ), kwas siarkowy ( VI ), kwas azotowy ( V ), kwas fosforowy ( V ), kwas węglowy.
Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Sucha destylacja węgla i jego produkty
  OK konspekt z chemii.
Podstawowe składniki odżywcze
BIAŁKA.
POWIETRZE I JEGO TAJEMNICE
Sprawozdanie z doświadczenia
[Aleksander Dziedzic]
Pierwiastki budujące żywą materię /biogenne/
Informacje Podstawowe
Za pomocą metody Benedicta sprawdzamy, czy w liściu jest skrobia.
WODA JEJ ROLA DLA ŻYCIA I DLA ZDROWIA CZŁOWIEKA
Składniki pokarmowe Spis treści: WPROWADZENIE ZADANIE
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Doświadczenia chemiczne
kl. II „c” Gimnazjum nr 5 w Rzeszowie
Coś o odżywianiu TRZYMAJ NORMĘ… PONAD FORMĘ.
DOŚWIADCZENIA NA ZAJĘCIACH KOŁA CHEMIKA
Składniki diety zbilansowanej
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
WPŁYW ODŻYWIANIA NA ORGANIZM
Jak oddychamy?.
NAWOZY Adrianna Nagraba kl. 1C.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Biologia, jako nauka eksperymentalna
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Woda i roztwory wodne.
SÓL – dobro czy zło?.
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w wieku szkolnym DROGI RODZICU…
Budowa chemiczna kości
Rola składników pokarmowych w diecie młodzieży
Repetytorium z chemii.
Metabolizm i produkty przemiany materii
Witam Państwa bardzo serdecznie.
PRZEGLĄD PIERWIASTKÓW W ORGANIZMACH
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Przejawy życia organizmów heterotroficznych
Zajęcia pozalekcyjne i pozaszkolne z biologii
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Poznajemy składniki żywności.
Składniki pokarmowe Spis treści: WPROWADZENIE ZADANIE
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Wyniki badań Prezentację wykonał: Marek Kurańda Grupa 3
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
Chyba wiem, co jem?.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
Budowa chemiczna organizmów
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Z czego jest zbudowany otaczający nas świat
Autorzy: Khava Aboubakarova i Jadwiga Kolewska
Zdrowe Żywienie Człowieka
Poznajemy składniki pokarmu.
Chemia na talerzu – czy wiesz co jesz? Daria Cukierska Ewelina Konieczna Malwina Lipowa Wiktoria Marcinek Paulina Motuzna Jagoda Owsianna Eliza Poniży.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Liceum Ogólnokształcące Nr I Zespół Szkół Gastronomicznych Gimnazjum Nr 23 Projekt międzyszkolny Minerały a żywność.
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Chemia w organizmie człowieka
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

Biologia to opowieść o fenomenie i cechach życia. Biologia – nauka o organizmach żywych, ich budowie i czynnościach, rozwoju osobniczym i rodowym, dziedziczności i zmienności, rozmieszczeniu geograficznym, wzajemnych stosunkach i innych. Biologia to opowieść o fenomenie i cechach życia.

Stąd wybór tematu: Laboratorium życia.

Nad tematem pracowali uczestnicy Koła naukowego z biologii z Zespołu Szkół Technicznych w Olecku w następującym składzie: Brzozowska Monika Dubois Wioletta Jurewicz Sylwia Nietubyć Julia Putra Urszula Wawrzyn Martyna Wodzyńska Agnieszka Ziółkowska Milena Zubowicz Karolina i prowadzący zajęcia – Jerzy Ryszard Truchan

Nie istnieje prosta definicja życia lecz znane są jego cechy, a mianowicie następujące czynności życiowe: - odżywianie się, - oddychanie, - wydalanie, - rozmnażanie się, - wzrost i rozwój, - ruch, - reagowanie na bodźce.

Celem podjętych badań było wykrycie substancji odżywczych zawartych w pokarmach, którymi się odżywiamy.

Odżywianie, to konieczność: Zajmiemy się 1 cechą – odżywianie się. Odżywianie się służy dostarczeniu organizmowi energii i substancji chemicznych z zewnątrz. Odżywianie, to konieczność: - pobrania pokarmu, - strawienia go, - wchłonięcia, - usunięcia niestrawionych resztek pokarmowych.

Substancje te dzielimy na: Pokarm to mieszanina różnych substancji chemicznych zawartych w produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Substancje te dzielimy na: - nieorganiczne: woda i sole mineralne, organiczne: witaminy, cukrowce (węglowodany), lipidy (tłuszczowce), białka i kwasy nukleinowe.

Na potrzeby naszych badań zajmiemy się solami mineralnymi.

Sole mineralne w pokarmach stałych i płynnych zawierają wiele bardzo ważnych dla organizmu człowieka pierwiastków, z których 15 jest szczególnie istotnych. Niewielka ilość soli mineralnych jest nieustannie tracona wraz z potem, moczem i podczas krwawienia.

Ze względu na dzienne zapotrzebowanie, pierwiastki dzielimy na: - biogenne – węgiel, wodór, tlen, azot, makroelementy – np. wapń, potas, sód, fosfor, siarka, magnez, chlor, - mikroelementy – żelazo, jod, fluor.

Sprawdzamy doświadczalnie jakie pierwiastki znajdują się w: a) skrobi, b) cukrze, c) oliwie, d) gotowanym białku kurzego jaja. Do doświadczeń wykorzystujemy pakiety edukacyjne otrzymane w ramach projektu Archimedes – - ćwiczenie 4.1

Sprzęt i substancje przygotowane do eksperymentów…

Uczniowie zapoznają się z instrukcją przeprowadzenia eksperymentów…

Analizujemy skrobię

Podgrzewamy skrobię nad palnikiem…

Odcinamy papierek lakmusowy…

Zanurzamy papierek w wodzie…

Sprawdzamy zabarwienie skrobi i papierka lakmusowego…

Analiza uzyskanych wyników Zmiana zabarwienia skrobi na kolor od brązowego do czarnego, pojawiły się kropelki pary na ściankach probówki. Papierek lakmusowy nie zmienił zabarwienia.

Dwie kolejne uczennice analizują cukier kryształ…

Podgrzewamy cukier nad palnikiem…

Sprawdzamy zmianę zabarwienia cukru i papierka…

Wynik obserwacji Cukier zbrązowiał, na ścianach probówki pojawiły się kropelki pary. Papierek nie zmienił zabarwienia.

Analizujemy oliwę z oliwek…

Sprawdzamy zmianę zabarwienia…

Wynik obserwacji Olej nie zmienił ani barwy ani konsystencji. Papierek lakmusowy nie zmienił barwy.

Analizujemy białko jaja kurzego…

Wykonujemy czynności jak w poprzednich doświadczeniach…

Obserwujemy zmianę zabarwienia papierka i białka…

Wynik obserwacji Białko zaczęło brązowieć, na ściankach probówki pojawiła się para. Papierek lakmusowy zabarwił się na kolor niebieski. Pojawił się nieprzyjemny zapach amoniaku.

Pozostali uczniowie zapisują obserwowane zmiany…

Zestawienie wyników pokarm Zmiana barwy pokarmu Zmiana barwy papierka lakmusowego Osad na ściance probówki skrobia cukier oliwa jajko ciemnobrunatna ciemnobrązowa bez zmian niebieska para brak

Analiza uzyskanych wyników Zmiana zabarwienia pokarmu na kolor brązowy - - do czarnego świadczy o obecności węgla. Para na ściankach probówki to wodór i tlen. Zmiana barwy papierka lakmusowego na kolor niebieski świadczy o odczynie zasadowym – - obecność azotu.

Stąd wniosek, iż: - skrobia i cukier zawierają węgiel, wodór i tlen; - białko jaja kurzego zawiera węgiel, wodór, tlen, azot i siarkę; - oliwa z oliwek (wg danych z Internetu) zawiera potas, wapń, magnez oraz witaminy E, A, D.

Podsumowując opracowany temat należy stwierdzić, że właściwe odżywianie polega na stosowaniu różnorakiej diety, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników.

Literatura Encyklopedia popularna PWN, Warszawa 1991. Biologia 1, Podręcznik dla Liceum Ogólnokształcącego, Liceum Profilowanego i Technikum – wydawnictwo OPERON. 3. http://www.extenda.pl/oliwa-z-oliwek