Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Katowicach Bezpieczeństwo produktów pochodzenia zwierzęcego - -wymagania weterynaryjne dotyczące sprzedaży bezpośredniej.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Sprzedaż detaliczna żywego karpia – stan prawny
Advertisements

AKTUALIZACJA STANU PRAWNEGO W ZAKRESIE KONTROLI WYMOGÓW I KONTROLI IDENTYFIKACJI I REJESTRACJI ZWIERZĄT Puławy, ; r.;
Obowiązek badania w kierunku włośni świń i dzików przy produkcji mięsa na użytek własny WIW z/s w Krośnie Trichinella spiralis.
Mazowieckie rolnictwo eksportem stoi - nadzór służb wojewody.
ROMAN QUALITY SUPPORT - - cell:
Wymagania weterynaryjne dla wybranych form przetwórstwa i sprzedaży produktów rybołówstwa lek. wet. Andrzej Szpulak.
Przepisy prawa dotyczące żywności
„GHP w przetwarzaniu żywności w przedsiębiorstwie Tamar Foods w Wielkiej Brytanii” Marta Ryczek.
Odstępstwa od wymogu uzyskania zatwierdzenia Patricia Lallement DGAL/SDSSA/ Komórka ds. działań horyzontalnych Ministerstwo Rolnictwa i Rybołówstwa.
Problemy w stosowaniu przepisów wykonawczych MRiRW dotyczących obrotu zwierzętami Michał Rudy Darek Makowski.
Wymogi Wzajemnej Zgodności Obszar Identyfikacja i Rejestracja Zwierząt
Podstawowe dokumenty żywnościowe.
Zalecenia w sprawie nadzoru nad małymi zakładami wodociągowymi w systemie zaopatrzenia w wodę do spożycia - Kompendium dla urzędów zdrowia - Uwagi.
Podstawowe wymagania dla kiosków i sklepików szkolnych:
Podstawowe wymagania dla stołówek szkolnych:
Wskazówki dla dyrektorów w zakresie wymagań higieniczno-sanitarnych dla obiektów żywieniowo-żywnościowych działających na terenie szkół. Maria Suchowiak.
Sposób prowadzenia nadzoru nad podmiotami prowadzącymi produkcję na niewielką skalę (MOL- działalność marginalna, lokalna i ograniczona, SB- sprzedaż bezpośrednia.
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
Lek. wet. Andrzej Szpulak Wymagania weterynaryjne dla wybranych form przetwórstwa i sprzedaży produktów rybołówstwa cz.2 lek. wet. Andrzej Szpulak specjalista.
Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego po uboju w gospodarstwie
- ZASADY REJESTRACJI, DZIAŁALNOŚCI - PODOBIEŃSTWA I RÓŻNICE.
Lublin 4 sierpnia : rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 lipca 2011 r. § 3: rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
1 Szamotuły, 21 listopada 2013 r. Szkolenie dotyczące rejestracji i zatwierdzania podmiotów działalności rolniczej.
Elżbieta Dryjańska WODR w Poznaniu
Nadzór nad produkcją, przetwórstwem i obrotem żywności w Polsce opiera się na dwóch systemach kontroli: system kontroli zewnętrznej (niezależny od producenta),
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Wymagania obowiązujące przy produkcji i sprzedaży żywności tradycyjnej Gniezno Mariola Karczewska.
Konferencja Sprzedaż bezpośrednia produktów rolnych
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Uwarunkowania prawne prowadzenia sprzedaży bezpośredniej ryb
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
1 Program Zero tolerancji. 2 Mając na względzie pojawienie się przypadków przestępczej działalności niektórych podmiotów, w celu wyeliminowania podmiotów.
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii
Sposób prowadzenia nadzoru nad podmiotami prowadzącymi produkcję na niewielką skalę (MOL- działalność marginalna, lokalna i ograniczona, SB- sprzedaż bezpośrednia.
Bariery rozwoju sprzedaży bezpośredniej.
Targowisko Miejskie w Bobolicach
„Sprzedaż bezpośrednia i działalność marginalna, lokalna i ograniczona
GMP/GHP.
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Tworzenie grup i organizacji producentów (M09)
Dostawy bezpośrednie środków spożywczych pochodzenia roślinnego
Formalno prawne wymogi sprzedaży bezpośredniej
WYMOGI SANITARNE I WYMOGI WYNIKAJĄCE Z PRZEPISÓW PRAWA BUDOWLANEGO PRZY ZAKŁADANIU I REJESTRACJI ŻŁOBKÓW, KLUBÓW DZIECIĘCYCH, PRZEDSZKOLI I INNYCH FORM.
„Produkcja żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych”
SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA wymagania obowiązujące od 1 stycznia 2016 r.
LESZEK ZALEŚNY Zmiany w ustawie z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty opublikowane po dniu 1 września 2015 r. Leszek.
„ Sprzedaż bezpośrednia – nowe przepisy weterynaryjne”
„ Sprzedaż bezpośrednia produktów z gospodarstw rolnych” Aneta Klusek główny specjalista Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii MINSTERSTWO.
ZAMYKANIE SKŁADOWISK ODPADÓW NIESPEŁNIAJĄCYCH WYMAGAŃ.
UBOJE GOSPODARCZE Inspekcja Weterynaryjna Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Sławnie.
SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA Z GOSPODARSTW ROLNYCH PIW Racibórz, r. lek. wet. Katarzyna Mura.
„ Sprzedaż bezpośrednia żywności pochodzenia zwierzęcego, działalność marginalna, lokalna i ograniczona, rolniczy handel detaliczny – przepisy weterynaryjne”
Rolniczy handel detaliczny
Tomasz Górniak Ubój, oznakowanie oraz umieszczanie na rynku zwierząt oraz mięsa i jego przetworów ze zwierząt ze stref w związku z ASF Warszawa 19 grudnia.
produkcja podstawowa: kuter rybacki rolniczy handel detaliczny
Rolniczy Handel Detaliczny
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
AKTUALNY STAN REORGANIZACJI SYSTEMU KONTROLI ŻYWNOŚCI W POLSCE
Procedura przeszukiwania obszarów i zbierania zwłok dzików lub ich szczątków Mając na względzie ujednolicenie działań związanych ze zbieraniem i utylizacją.
Zachowanie zasad bioasekuracji podczas polowań
Rolniczy handel detaliczny
Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Zielonej Górze
DLA PRACODAWCÓW I OSÓB KIERUJĄCYCH PRACOWNIKAMI
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
Materiał opracowany przez dr. inż. Mirosława Sienkiewicza
Zapis prezentacji:

Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Katowicach Bezpieczeństwo produktów pochodzenia zwierzęcego - -wymagania weterynaryjne dotyczące sprzedaży bezpośredniej produktów zwierzęcego pochodzenia

Podstawowe akty prawne w zakresie bezpieczeństwa żywności zwierzęcego pochodzenia Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych, Rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego, Rozporządzenie (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi, Rozporządzenie (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia i dobrostanu zwierząt, Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002r. Ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności, Ustawa z dnia 16 grudnia 2005r. o produktach pochodzenia zwierzęcego ( Dz. U. z 2006r. Nr 17 ze zm.),

Sprzedaż bezpośrednia produktów pochodzenia zwierzęcego Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 grudnia 2006r. W sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej ( Dz. U. z 2007 Nr 5).

Sprzedaż bezpośrednia dotyczy: wyłącznie produktów własnych, wyprodukowanych przez podmiot prowadzący działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej.

W ramach sprzedaży bezpośredniej dopuszcza się: Ubój drobiu w gospodarstwie rolnym producenta, Sprzedaż tuszek drobiowych, Sprzedaż tusz grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej lub tuszek drobnej zwierzyny łownej niewypatroszonej po odstrzale wykonanym zgodnie z prawem łowieckim, Sprzedaż produktów rybołówstwa, przez uprawnionego do rybactwa, lub wykonującego rybołówstwo morskie, żywych lub schłodzonych produktów rybołówstwa, niepoddanych czynnościom naruszającym ich pierwotną budowę anatomiczną,

Uśmiercanie, wykrwawianie, odgławianie, usuwanie płetw i patroszenie produktów rybołówstwa, Sprzedaż produktów rybołówstwa poddanych powyższym czynnościom, Sprzedaż żywych ślimaków lądowych z gatunku Helix pomatia Linné, Helix aspersa Muller, Helix lucorum oraz gatunków z rodziny Achatinidae, Sprzedaż mleka surowego lub surowej śmietany pozyskanych w gospodarstwie rolnym producenta,

Sprzedaż jaj konsumpcyjnych, Sprzedaż produktów pszczelich nieprzetworzonych, takie jak: miód, pyłek pszczeli, pierzga, mleczko pszczele, pozyskanych z pasiek będących w posiadaniu producenta,

Komu i w jakich miejscach można zbywać produkty w ramach sprzedaży bezpośredniej? konsumentowi końcowemu na targowiskach, konsumentowi końcowemu w miejscach prowadzenia sprzedaży bezpośredniej, w tym znajdujących się na terenie danego gospodarstwa, do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta, konsumentowi końcowemu ze specjalistycznych środków transportu,

Na jakim obszarze może być prowadzona sprzedaż bezpośrednia? Sprzedaż bezpośrednia może być prowadzona na obszarze województwa, w którym prowadzona jest produkcja, lub na obszarze sąsiadujących z nim województw.

Wielkość produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej Mięso drobiowe jeżeli roczna produkcja w gospodarstwie nie przekracza: - 2.500 sztuk indyków lub gęsi, - 10 000 sztuk w przypadku innych gatunków drobiu. Możliwy jest ubój drobiu w gospodarstwie przy zachowaniu dobrostanu i wymogów związanych ze zdrowiem ptaków.

Maksymalna wielkość sprzedaży: Mięso drobiowe Maksymalna wielkość sprzedaży: • do 50 szt./tydzień tuszek indyków lub gęsi • do 200 szt./tydzień tuszek pozostałego drobiu Temperatura tuszek podczas transportu i sprzedaży nie może przekraczać 4°C.

możliwy ubój w gospodarstwie Mięso zajęczaków możliwy ubój w gospodarstwie przy zachowaniu dobrostanu i przepisów dotyczących zdrowia zwierząt. Maksymalna wielkość sprzedaży: • do100 sztuk tuszek zajęczaków tygodniowo Temperatura tuszek podczas transportu i sprzedaży nie może przekraczać 4°C.

Mleko surowe i śmietana surowa Maksymalny limit sprzedaży • do1 000 l/tydzień - surowe mleko • do 500 l/tydzień - surowa śmietana Temperatura podczas transportu i sprzedaży nie może przekraczać 6°C. Temperatura mleka surowego przeznaczonego do sprzedaży bezpośredniej w gospodarstwie rolnym producenta przed upływem 2 godzin od udoju może być wyższa od tej temperatury.

Ponadto muszą być spełnione wymagania dotyczące: • zdrowia zwierząt od których pozyskuje się mleko, • higieny doju, • parametrów mleka w zakresie liczby bakterii i komórek somatycznych, • mleko i śmietanę sprzedawane na targowisku przechowuje się w czystych, zamkniętych pojemnikach i sprzedaje do opakowań własnych konsumentów.

Jaja Limit sprzedaży wynosi: - od 350 do 2450 sztuk jaj tygodniowo Jaja muszą być czyste, suche, bez obcych zapachów, zabezpieczone przed wstrząsami i działaniem promieni słonecznych.

Produkty pszczele nieprzetworzone • Miód • Pyłek pszczeli • Pierzga • Mleczko pszczele Nie określono szczegółowych wymagań dla produktów pszczelich nieprzetworzonych.

• Sprzedaż żywych ryb lub schłodzonych, Produkty rybołówstwa • Sprzedaż żywych ryb lub schłodzonych, • Uśmiercanie, wykrwawianie, odgławianie, usuwanie płetw i patroszenie. Temperatura ryb podczas transportu i sprzedaży nie może przekraczać 2°C (z wyłączeniem żywych produktów rybołówstwa).

Zwierzęta łowne Zwierzęta łowne po odstrzale, przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej, poddaje się: oględzinom przez osobę przeszkoloną, wytrzewieniu na łowisku ( gruba zwierzyna łowna nieoskórowana), Tusze dzików i tuszki nutrii, poddaje się badaniu na włośnie.

Sprzedaż bezpośrednia – wymagania dla pomieszczeń Konstrukcja umożliwiająca zachowanie zasad higieny: – posadzki, ściany, sufity, drzwi i okna w dobrym stanie technicznym, łatwe do mycia i dezynfekcji, – skuteczna wentylacja zapobiegająca powstawaniu skroplin, – odpowiednie naturalne lub sztuczne oświetlenie, – bieżąca ciepła i zimna woda zdatna do spożycia przez ludzi.

Zabezpieczone przed dostępem zwierząt, w szczególności szkodników (gryzoni, ptaków, owadów). Umożliwiające zmianę odzieży własnej na odzież roboczą lub ochronną oraz zmianę obuwia. Umożliwiające oddzielne przechowywanie odzieży własnej. Wyposażone w sprzęt i urządzenia umożliwiające zachowanie zasad higieny. Wydzielone miejsce na sprzęt i środki do czyszczenia i dezynfekcji. Toaleta spłukiwana wodą, wyposażona w naturalną bądź mechaniczną wentylację (lokalizacja toalety możliwa w pobliżu miejsca sprzedaży).

Co najmniej jedna umywalka przeznaczona do mycia rąk, z ciepłą i zimną wodą, zaopatrzona w środki do mycia rąk i ich higienicznego suszenia. Instalacje, urządzenia i sprzęt mające kontakt z żywnością muszą być wykonane z materiałów nie powodujących zanieczyszczenia żywności. Tam gdzie ma to zastosowanie – sterylizację drobnego sprzętu należy przeprowadzać w wodzie o temperaturze min. 82°C.

Wymagania dla osób mających kontakt z produktami pochodzenia zwierzęcego Orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do wykonywania pracy wymagającej kontaktu z żywnością, wydane na podst. przepisów o chorobach zakaźnych i zakażeniach. Czysta, w jasnym kolorze odzież robocza, w tym nakrycie głowy i obuwie robocze. Przestrzeganie zasad higieny, w tym mycie rąk przed każdym przystąpieniem do pracy lub po ich zabrudzeniu.

Pakowanie produktów zbywanych w ramach sprzedaży bezpośredniej Opakowania muszą być dopuszczone do kontaktu z żywnością. Muszą być czyste. Opakowania należy przechowywać w oddzielnych pomieszczeniach lub wydzielonych miejscach, w zamknięciu, albo w zamykanych pojemnikach.

Pakowanie żywności w miejscu sprzedaży bezpośredniej odbywa się w obecności konsumenta z wyłączeniem tuszek drobiu, zajęczaków i produktów pszczelich, jeżeli zostały opakowane w opakowania jednostkowe w miejscu produkcji.

– imię i nazwisko albo nazwę producenta Znakowanie produktów pochodzenia zwierzęcego zbywanych w ramach sprzedaży bezpośredniej Na opakowaniach zbiorczych lub transportowych produktów przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej poza terenem gospodarstwa rolnego, umieścić należy: – imię i nazwisko albo nazwę producenta – adres miejsca prowadzenia działalności Powyższe dane umieszcza się w miejscach ich sprzedaży, w sposób czytelny i widoczny dla konsumenta końcowego.

Postępowanie z odpadami Podmiot prowadzący działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej zapewnia odpowiednie warunki do przechowywania i usuwania powstałych odpadów stałych i płynnych, zgodnie z zasadami higieny oraz przepisami o odpadach.

Kontrola wewnętrzna w ramach sprzedaży bezpośredniej Obowiązek przeprowadzania kontroli i dokumentowania wyników kontroli: - świeżości produktów (organoleptycznie), - warunków przechowywania (temperatur), - czystości urządzeń, - przestrzegania zasad higieny przez osoby zajmujące się sprzedażą bezpośrednią.

Rejestracja sprzedaży bezpośredniej Podmioty zamierzające prowadzić działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej powiadamiają powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce planowej produkcji o zakresie i wielkości produkcji oraz rodzaju produktów pochodzenia zwierzęcego, które maja być produkowane, co najmniej na 30 dni przed dniem rozpoczęcia prowadzenia działalności.

Dziękuję za uwagę