CUPCAKES
Historia Nazwa "cupcake" pochodzi od angielskiego "cake" (ciasto) i "cup" (kubek), jako skrót od "teacup" (filiżanka), ponieważ jest jej rozmiarów. Przez poprzednie stulecia, zanim papierowe foremki do muffinów zostały szeroko rozpowszechnione, były często pieczone w osobnych formach, szablonach i garnkach. Nazwa "fairy cake" jest wymyślnym odwołaniem do ich rozmiaru.
pOCHODZENIE Cupcakes pochodzą z Ameryki, ale swoista moda i cupcakes’owa mania rozpowszechniła się już na całym świecie. Bardzo trendy jest podać te słodkie (dosłownie i w przenośni) babeczki na małych i dużych przyjęciach (urodzinowych, imieninowych, garden party, weselach itd.).
Kiedy podawac ? Cupcake'i są często serwowane w czasie różnych uroczystości, jak na przykład na imprezach urodzinowych. Dodatkowo mogą być także podawane jako dodatek do popołudniowej herbaty. Są wygodniejszą alternatywą dla zwykłych ciast, ponieważ są mniejsze i nie trzeba ich dzielić na części przy pomocy specjalnych przyrządów kuchennych. Uwielbiają je dzieci bo są kolorowe, mięciutkie, obleczone pysznym kremem no i przede wszystkim łatwo je trzymać w małych rączkach.
Muffinki a cupcakes cupcakes muffinki Cupcakes to młodsze siostry popularnych muffinek z tą różnicą, że cupcakes na wierzchu posiadają kremową polewę z dekoracjami, a ich starsze siostry muffinki nie. muffinki cupcakes
Artystyczne cupcakes Wielbiciele cupcakes z całej planety prześcigają się w wymyślaniu coraz bardziej oryginalnych dekoracji babeczek, kreują ich nowe smaki. Bowiem cupcakes mają to do siebie, że zostawiają wielkie pole do popisu dla naszej kulinarnej i nie tylko wyobraźni, fantazji i kreatywności. Aż proszą się, aby do bazowego przepisu na najprostsze cupcakes o smaku wanilii dodać coraz to nowe składniki, zmienić ich smak, udekorować za każdym razem inaczej, zgodnie z ich nowym „wcieleniem”.
W swiecie mody Cupcakes znalazły także swoje miejsce w świecie mody i trendy gadżetów, a to za sprawą kultowego serialu „Sex in the city”, gdzie bohaterki telewizyjnej serii zajadają się tymi babeczkami.
PRZEPIS A oto bazowy przepis na klasyczne waniliowe cupcakes, który można modyfikować dodając nowe składniki do ciasta i polewy zgodnie z wariantem babeczek jaki będziemy chcieli uzyskać (cytrynowe, czekoladowe, truskawkowe, miętowe itp.).
CIASTO Waniliowe cupcakes Składniki (na 12 babeczek): • 125 g cukru, • 125 g mąki, • 125 g masła, • 2 jajka, • 2 łyżeczki wanilii w proszku, • 3 łyżki mleka, • łyżeczka proszku do pieczenia. Wykonanie: Zmiksować cukier, masło w temperaturze pokojowej, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wanilię i jajka. Do otrzymanej masy dodać mleko i dalej miksować. Masę przelać do papilotek włożonych do formy na babeczki. Każda papilotka powinna mieć wielkość filiżanki do herbaty. Formę włożyć do piekarnika i piec w 200° przez około 20 minut.
krem Składniki na krem: • 100 g masła w temperaturze pokojowej, • 5 łyżek cukru pudru, • łyżeczka wanilii, • 500 g słodkiej śmietanki kremówki. Wykonanie: Zmiksować na krem śmietankę, dodać cukier puder, wanilię i masło – zmiksować. Można dodać parę kropelek barwnika spożywczego w dowolnym kolorze, aby zmienić kolor kremu. Udekorować krem według uznania. Pomocne będą – kolorowe posypki cukiernicze, drobno posiekane owoce kandyzowane, żelki itd.
Cupcakes love Te śliczne, krągłe babeczki podbijają świat i serce wszystkich amatorów słodkości. No i oczywiście ich żołądki. W tym wypadku przysłowie „Przez żołądek do serca” należałoby odwrócić na opak, bo w cupcakes mają to do siebie, że najpierw zakochujemy się w nich całym sercem, od pierwszego wejrzenia, a dopiero później przekonujemy się jakie są smaczne.
Dziekujemy za uwage Julia Rogala Gabrysia Płażalska Kl. 2b www.wikipedia.org http://iml.jou.ufl.edu/projects/spring07/ayers/history.html Google grafika Julia Rogala Gabrysia Płażalska Kl. 2b