Kociewie – „nasza mała ojczyzna”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wypoczynek na Kociewiu? Polecam!
Advertisements

Jak przygotować dietetyczne spaghetti ?
JAK ZIARNO STAJE SIĘ CHLEBEM
Przepisy REGIONALNE.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Autor: Adrianna Szalonka
Gotowanie.
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Szkoła Podstawowa w Milejowie
Potrawy Irlandzkie.
Książka Kucharska.
Jan Paweł II.
Walory turystyczne Kociewia
Kociewie.
Książeczka kucharska:
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Jedzenie w Hiszpanii.
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
WIEM,CO JEM !.
Zdrowa dieta Europejczyków
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Blok czekoladowy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Czekolada.
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Do chleba rano wstawać trzeba.
WIELKOPOLSKIE TRADYCJE
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Położenie geograficzne Śląska Podróż kulinarna po województwie śląskim.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kujawy – dlaczego są dumni, że tam mieszkają
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Hawajskie pieczenie polskiego chleba
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
Potrawy w Polsce 1.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Zapis prezentacji:

Kociewie – „nasza mała ojczyzna”

Hymn kociewski Pytasz sia, gdzie Kociewiaki Majó swoje dómi, Swe pachnące chlebam pola, Swoje sochy, broni? Gdzie Wierzyca, Wda Przy śrebnym fal śpsiwie Nieso woda w dal, Tam nasze Kociewie . Czy to my tu na Kociewiu, Czy Borusy w borach, Czy Lasaki, czy Kaszuby Na morzu, jeziorach Jedna Matka nas, Wszytkich kolybała, Pokłóńma sie w pas: Tobie, Polsko, chwała słowa: ks. Bernard Sychta 7marca 2003

Gdzie szukać Kociewiaków? Kociewie to region etniczno-kulturowy we wschodniej części Borów Tucholskich, położony w dorzeczu Wierzycy i Wdy, na lewym brzegu Wisły. Ze względu na to, że przynależność terenów do tego obszaru jest definiowana na podstawie kryteriów etnicznych oraz językowych (gwarowych) dotyczących zamieszkującej je ludności, to granice tego terytorium są płynne. Najbardziej prawdopodobne granice Kociewia wyglądają następująco: wschodnia granica na około 120-kilometrowym odcinku Wisły od wsi Topolinek koło Świecia do wsi Czatkowy koło Tczewa północno-zachodnia granica na linii Trąbki Wielkie –Wysin –Liniewo -Nowe Polaszki-Konarzyny południowo-zachodnia granica biegnąca przez Czarną Wodę, Osieczną, Lińsk, Lniano, Bukowiec, Gruczno do Topolina

Kilka słów o nazwie Kociewie Kociewie zamieszkuje ok. 300 000 mieszkańców. Stolicą Kociewia jest Starogard Gdański, natomiast największym miastem regionu jest Tczew. Pierwszy zapis nazwy w formie Gociewie pochodzi z 10 lutego 1807 r. z meldunku ppłk. Hurtiga do generała Jana Henryka Dąbrowskiego. Kolejne znane zapisy mają już formę Kociewie (Florian Ceynowa, Oskar Kolberg) - II połowa XIX wieku. W 2007 r. po raz pierwszy ogłoszono 10 lutego jako Światowy Dzień Kociewia.

Kociewiacy też swój „język” mają Kociewie posiada swoja własną gwarę. Oto kilka regionalizmów podanych za Maria Pająkowską – Kensik najczęściej używanych na Kociewiu. beczek - zapłakany; blyrwa - lub blerba - przezwisko na niebywale szkaradną dziewczynę albo też owca; brecha - łom; brukować - potrzebować; brzad - owoc; buksy - spodnie; bulwy - ziemniaki; bykowe - opłata za pokrycie krowy; chojniak - sosna, drzewo; chodaki - drewniane buty; chruściki - zawijane ciasteczka pieczone na oleju (por. faforek); chwatko - szybko; darować - trwać; dekel - pokrywka;

dulczyć - narzekać (por. jamrować); dycht - tak samo, podobnie; erbnąć - dziedziczyć; erbnięty - szalony; fafernuchy - cukierki jak kopytka z buraków cukrowych, drożdży, mąki żytniej i pszennej; faforek - wstążka; faksować - dowcipkować (faksiarz - dowcipniś); farfocel - kiedyś żupany miały to do siebie, że się mechaciły i szczególnie w jamie pępkowej gromadził się farfocel; farfocle - wszelakiego pochodzenia zanieczyszczenia np. w butelce; faryna - cukier (sypki); fjyrana - firana; frantówka - przyśpiewka; futrować - karmić;

gable - widły do ziemiaków; gapa - wrona; gloka - abażur; grapa - garnek; gulon i guła - indyk i indyczka; giry - nogi; gzub - dziecko; hahać - spać (o dzieciach); hajta - polowanie; haka - motyka; hanaj - kij; hładko - szybko, sprawnie; iglija - świerk (zapożyczenie z dialektów pruskich); jeno - tylko;

jo - tak; jaczka - kamizelka, kaftanik, kubraczek kałdun - brzuch; karować się - wchodzić bez zaproszenia, pchać się na siłę np. w kolejkę; kejter - pies; kietować - zamykać na klucz; kipa - kosz; klajster - klej; klatrować - wspinać się, wchodzić np. nie klatruj tamuj; klatry - włosy; klempa - krowa; klompy - buty; kluk - nos; klupówki - kalosze; knyp - nóż; koder - ścierka (por. "teptuch"); kryka - laska lub kij; kuch - ciasto;

kudły - włosy; lofer - łazik; łordzić - gdzieś biegać/jeździć; machlować - oszukiwać; munia - twarz, pysk; muszkibada (por. faryna) - cukier; musztrych - musztarda; najrzyć się - przyjaźnić się; nazat - z powrotem; obuwać - ubierać, zakładać np. obuj te buksy; ochab - zły człowiek; ognaryja - miejsce na uboczu, poza stołem, lub poza centrum domostwa; pachtować - dzierżawić, kraść; papla - topola; pochowa - pogrzeb; podobiadek - drugie śniadanie; potrampać - podeptać; powidzta mnie - powiedzcie mi; przyścipny - sprytny, cwany;

psiankny - piękny; pujek - kot; pupa - lalka; pyda - kij zakończony rzemieniami do bicia; rajby - swaty; ronkiel - burak pastewny; ruchanki - racuchy; rudle - sanki; rychło w czas - w ostatniej chwili; rychtować - ogólnie coś robić; ruczka - taboret, małe składane krzesełko; sklep - piwnica; skład - sklep;

kweres - bieda; sota - jesteście np. wy sota mieskie bówki; statory, statki - naczynia kuchenne; szałerek - schowek, komórka; szaszrować - robić zamęt, hałas; szlory - kapcie; s szmyrgnąć - rzucić/cisnąć coś np. w kąt; szneptuch - chustka do nosa; sznyta - blizna; sznytka - kromka chleba; szporować - oszczędzać; szportować - żartować (por. faksować); sztrymfy - rajstopy (wyraz pochodzi najprawdopodobniej z naleciałości niemieckich); szuńdy - zakładane na kark do noszenia np. koszy; szur - przezwisko np. "ty szurze jeden"; szuraj - wiata, składzik; ślipsie - oczy;

tamuj - tam np. tamuj my poszlim; teptuch - ścierka (por. "koder"); tolkować - plotkować; topek - nocnik; trusiek - królik; tryfta - droga, ścieżka; trygiel - garnek; tutka, tuta - papierowa torebka; tynta - atrament; uczba - nauka; uśpionka - kołysanka; wajczeć - płakać; wej - patrz; wetchnóńć - zatknąć, wcisnąć; wiater - wiatr; wilia - wigilia; wysatka - wyrośnięte buraki pastewne na nasiona; zakietować - zamknąć drzwi na klucz; zebuwać - rozbierać, zdejmować; złoić - zlać kogoś np. pasem; zug - przeciąg; żaga - piła;

Kociewska familija Stroje kociewskie - rys. Szymona Wardina, absolwenta Zespołu Szkół Kolejowych w Tczewie.

Tatko, ojciec – chłop Mamka – kobjyjta Córa – pupa Lólka – babcia Lólek – dziadek Syn- Knap, knabas

O jeściu na Kociewiu kilka przepisów kuchni regionalnej na podstawie książki M. Bartczak, „Polska kuchnia regionalna”

Zalewajka kociewska - 50 dag. mielonego mięsa wieprzowego - 1-2 jajka - cebula - bułka - porcja włoszczyzny - liść laurowy - ziele angielskie - po 2 łyzki kwaśnej śmietany i mąki do zaprawienia zupy - sól i pieprz - cukier - kwasek cytrynowy Sposób przyrządzenia; Do 1,5 litra wody wrzucamy wł oszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy wywar. Mięso, jajka, drobno posiekaną cebulę oraz namoczoną i odsączoną bułkę mieszamy, posypujemy sola i pieprzem. Formujemy nieduże, okrągłe klopsy, wrzucamy je do wrzącego wywaru i gotujemy. Doprawiamy sola, pieprzem, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Zalewajkę odstawiamy z ognia i zaprawiamy mąką rozprowadzoną z wodą z dodatkiem śmietany. Mieszamy, gotujemy. Danie podajemy z ugotowanymi ziemniakami.

Golce - 1kg ziemniaków - 300 dag twarogu - jajko - 2 łyzki mąki pszennej - cebula - sól - pieprz Sposób przyrządzenia: Jedna trzecia ziemniaków gotujemy, dwie trzecie ucieramy. Utarte i odsączone ziemniaki łączymy z gotowanymi oraz mąką. Z twarogu, jajka oraz posiekanej cebuli przyrządzamy masę twarogową, doprawiamy solą i pieprzem. Z ciasta ziemniaczanego formujemy kulki, wypełniamy je masa twarogową i zaklejamy. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy, Az wypłyną na powierzchnię. Golce okrasza się na Kociewiu skwarkami i podaje z zasmażoną kapustą

Ruchanki kociewskie - 50 dag maki - 3 jajka -0,5 kostki masła lub margaryny -2 szklanki mleka -5 dag drożdży - łyżka cukru - opakowanie cukru wanilinowego - 2 duże jabłka - tłuszcz do smażenia - sól - cukier puder do posypania Sposób przyrządzania Drożdże rozcieramy z cukrem, łączymy z 0,5 szklanki ciepłego mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce aż wyrosną. Resztę mleka podgrzewamy, wsypujemy cukier wanilinowy i sól, następnie stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszamy, jajka oraz roztopione masło. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki lub kostkę i dokładamy do ciasta razem z rozczynem. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Porcje ciasta nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, formujemy placuszki i smażymy na złoto z obu stron. Gorące ruchanki posypujemy cukrem pudrem.