Grzyby.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wielkopolski Park Narodowy
Advertisements

Czym są Mikroby?.
Ewa Pirożnikow Uniwersytet w Białymstoku Instytut Biologii
Grzyby jadalne Już od lipca na obrzeżach lasu można znaleźć czubajkę kanię, o łuskowatym kapeluszu.
Zastosowanie materiałów promieniotwórczych w:
Grzyby i ich charakterystyka
Porównanie grzybów trujących i jadalnych
Zatrucia pokarmowe – zatrucia grzybami
Wędrówka po lesie … …świat grzybów
Wędrówka po lesie … …świat grzybów
Sposoby przyrządzania:
Profilaktyka zatruć grzybami „Uwaga! Grzyby trujące” PSSE Limanowa
ZATRUCIA GRZYBAMI (1) NIEPRAWDZIWE I NIEBEZPIECZNE OPINIE: GRZYB NIE JEST TRUJĄCY, SKORO ZWIERZĘTA JE JEDZĄ (WIELOKROTNE) GOTOWANIE GRZYBÓW, SMAŻENIE,
Grzyby jadalne i niejadalne
Temat: Grzyby polskich lasów.
ZWIERZĘTA Zwierzęta (Animalia) – królestwo obejmujące wielokomórkowe organizmy cudzożywne o komórkach eukariotycznych, bez ściany komórkowej, w większości.
Zanieczyszczenia fizyczne
Piękno polskich grzybów
Zatrucia grzybami Referat opracowali: Bogusława Zalewska
Ciekawostki polskich lasów
„ POZNAJ GRZYBY – UNIKNIESZ ZATRUCIA”
JESIEŃ.
Pięć królestw świata żywego
W naszych czasach zawsze trzeba pamiętać o zdrowym odżywianiu gdyż, istnieje wiele produktów chorobotwórczych!
PORADNIK GRZYBIARZA KL. IVB WYKONAWCY: Monika Borkowska
Grzyby jadalne i niejadalne
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Zajęcia komputerowe z pomysłem, klasa 5, WSiP 2013
Wykorzystanie roślin przez człowieka
Oddział Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia
Kto jest przyjacielem lasu?
Autorka: Natalia Zawlik
PRZYJACIELE LASU.
„ Kto jest przyjacielem lasu” Przygotowała: Aleksandra Kołodziej.
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
Kto jest przyjacielem lasu ? Daria Kubik Klasa szósta Niepubliczna Szkoła Podstawowa w Stogniowicach.
„Kto jest przyjacielem lasu”
Lasy mojej okolicy Las w Radzięcinie
Trucizna jest substancją, która wprowadzona w niewielkiej dawce do organizmu człowieka może wywoływać zakłócenia jego normalnych funkcji życiowych lub.
PRZYJACIELE LASU.
Mrówki-niezwykłe zwierzęta
ZATRUCIA.
Kto jest przyjacielem lasu? Każdy, kto pamięta o kilku prostych zasadach, których należy przestrzegać podczas pobytu na terenie lasu i stosuje je sumiennie.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, w dniu 7 listopada 2014 r. uczniowie klas I-III szkoły podstawowej wzięli udział w akcji „Śniadanie.
Przyjaciel lasu ze mnie jest !
Daniel Skoracki, klasa VI Zespół Szkól w Czaczu  Czy las ma przyjaciół? Oczywiście, że tak! Trzeba zacząć od faktu, że las składa się z: roślinności,
Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Prostkach
ZWIERZĘTA JEZIOR I STAWÓW
KTO JEST PRZYJACIELEM LASU ? MICHAŁ WITKOWSKI. Przyjacielem Lasu Może Być Każdy ! Przyjacielem lasu mogę być ja lub ty poprzez np.: -sprzątanie lasu,
Grzyby polskich lasów.
Zuzanna Bakuła kl.Ia PG w Wachu. W październiku poznawałam faunę i florę. Dowiedziałam się informacji np. o historii kota domowego.
Opracowała : Krystyna Mazur
Budowa grzyba. Podział grzybów na jadalne i niejadalne.
„Mali konstruktorzy i poligloci”
„Mali konstruktorzy i poligloci”
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
WRZESIEŃ 4-Latki Justyna Olkowska-Korczak. Podczas zajęć we wrześniu: Opracowaliśmy Kodeks Zachowania. Opracowaliśmy Kodeks Zachowania. Kształtowaliśmy.
- życiodajna Substancja
GRZYBY JADALNE I TRUJĄCE
Ś WIAT GRZYBÓW Wyk. Patrycja Leśniak. I LE NAS JEST ? Istnienie grzybów zaobserwowano we wszystkich strefach klimatycznych, przede wszystkim na lądach,
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Kruczkowska Gabriela Kl. VIA
GRZYBY.
W królestwie grzybów, czyli bliskie spotkanie z bioróżnorodnością.
Solenie ryb Solenie, jako metoda utrwalania, było znane już w starożytnym Egipcie. Ryby chude suszono na słońcu, natomiast tłuste poddawano moczeniu w.
DZIEŃ DRZEWA ROLA DRZEW W PRZYRODZIE
Światowy dzień zdrowia 2018
Zapis prezentacji:

Grzyby

Istnienie grzybów zaobserwowano we wszystkich strefach klimatycznych, przede wszystkim na lądach, rzadziej w wodach. Do tej pory opisano ok. 120 tysięcy gatunków grzybów. Szacuje się, że co roku charakteryzuje się średnio 1700 nowych gatunków grzybów. Korzystając z danych uzyskanych z obszarów, na których rozpoznano większość organizmów żywych, przypuszcza się, że istnieje ok. 1,5 miliona gatunków grzybów (5 razy więcej niż roślin nasiennych).

Rodzaje grzybów grzyby kapeluszowe - czyli makroskopowi przedstawiciele podstawczaków np. pieczarkowate, drobnołuszczakowate, borowiki i workowców np. smardz, trufla. grzyby jadalne - czyli wybrane gatunki grzybów kapeluszowych, uznane za smaczne, a przynajmniej nietrujące. grzyby trujące - grzyby, zwłaszcza kapeluszowe zawierające substancje trujące w ilości toksycznej dla człowieka np. muchomor sromotnikowy. pleśnie - czyli organizmy w postaci drobnego, zwykle włóknistego nalotu pojawiające się na różnych "materiałach biologicznych". Są to zazwyczaj przedstawiciele Zygomycota lub Deuteromycota

Grzyby kapeluszowe

Grzyby jadalne                                                             

Grzyby trujące

Pleśnie

Grzyby zawierają niewiele substancji odżywczych, ale cenione są ze względu na ich własności smakowe. Spożywa się je bezpośrednio (duszone, smażone, gotowane w postaci zupy) lub marynowane. Można je także suszyć i solić. Nawet jadalne gatunki grzybów, nieodpowiednio lub zbyt długo przechowywane, mogą być szkodliwe, to samo dotyczy zbyt starych lub "robaczywych" (opanowanych przez larwy owadów) owocników.

Dobra rada Jeśli nie masz pewności czy znaleziony grzyb jest jadalny - bo wygląda podejrzanie, to lepiej pozostaw go w lesie i szukaj dalej następnych, zanim inni zbieracze grzybów wyzbierają te najlepsze. 

KONIEC Dziękuję za uwagę