JADŁOSPIS PRZEDSZKOLAKA

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Porównanie wartości kalorycznej i odżywczej produktów spożywczych
Advertisements

Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś
Dzień ucznia w Polsce i w Wielkiej Brytanii.
Powiedz mi co jesz, a powiem ci kim jesteś!
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Grupa III – Dziennik pokładowy
Opracowała: Katarzyna Skałubińska Klasa III b
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Publiczne Gimnazjum w Bielicach
Szkolna kampania walki z otyłością.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
TYGODNIOWY JADLOSPIS DLA OSOBY W WIEKU LAT ;)
Racjonalne odżywianie, aktywność fizyczna oraz choroby wynikające ze złego stylu życia mgr Anna Węclewska.
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
Potrawy Irlandzkie.
Racjonalne odżywianie
„KALORIE W JEDZENIU” Adrianna Machelska Roksana Zwolińska
Żywienie w sporcie.
Zdrowa dieta Europejczyka
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Zdrowy styl życia.
Żyj zdrowo, jedz kolorowo!
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Ekologia – Hit czy kit ?. Dnia o godz w naszej szkole (sala nr 47) odbędzie się debata pt.,,Ekologia hit czy kit. Chcemy porozmawiać
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
Zasady żywienia dzieci i młodzieży
Projekt edukacyjny „Zdrowe żywienie”
Zdrowa dieta Europejczyków
Drugie Śniadanie Julia Piekunko.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Przeliczniki kuchenne
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Jedz zdrowo i smacznie!.
Prawidłowe żywienie uczniów
zdrowe odżywianie nastolatka
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Żyj zdrowo!.
Propozycja pierwsza140zł Propozycja druga 170zł/os.
Lunch: Pierś z kurczaka w kokosowym curry Deser: Trifle.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
Witaminy.
ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU PRZEDSZKOLNYM
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
ŻYWIENIE.
Nie zapominaj o napojach, szczególnie o wodzie!
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
Jak powinno wyglądać prawidłowe odżywianie sportowca? Gimnazjum w Sieniawie im. bł. A. Czartoryskiego PROJEKT EDUKACYJNY uczniowie klasy II a.
Skąd pomysł na projekt? Obserwując sposób odżywiania się naszej młodzieży stwierdziłam, że tematowi racjonalnego odżywiania należy poświęcić więcej uwagi.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
H. Zdrowo si ę od ż ywiam gdy… Stosuję prawidłowy jadłospis na co dzień. Jem lekkie i pożywne posiłki, według piramidy prawidłowego odżywiania. Nie spożywam.
Stosowanie wymienników węglowodanowych w leczeniu cukrzycy.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Zdrowe odżywianie jest dla prawidłowego rozwoju..
JADŁOSPISY DLA 10 LATKA Wykonali uczniowie klasy IV-VI.
Zasady prawidłowego żywienia dla dzieci w wieku przedszkolnym Agnieszka Sulikowska, 2015 r.
Klaudia: - lat 28, - waga 51 kg, - wzrost 168 cm, - jest alergikiem, - nie toleruje białek zwierzęcych w związku z tym jest wegetarianką, - instruktorka.
Dieta w wewnątrzwątrobowej cholestazie ciężarnych
Produkty szczególnie bogate w potas:
2011/2012 폴란드어 강좌 Season II ( – )
OBIAD dla uczestników szkolenia
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Zapis prezentacji:

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLAKA ZESPÓŁ SZKÓŁ EKONOMICZNO GASTRONOMICZNYCH W ŻYWCU UL. MICKIEWICZA 6 34-326 ŻYWIEC

DZIEŃ PIERWSZY Słodka Podróż Wystrzałowa bułka Śniadanie: Obiad: ( 330 kcal) Obiad: zupa Gargamela , Smerfne kluski (611,3 kcal) Podwieczorek: Słodka Podróż (267,06 kcal) Pieczywo pszenne 25g Zupa koperkowa 200g z makaronem 20g Mus truskawkowy 10g Kisiel waniliowy 150 g Sałata 8g Kluski na parze 80g Drożdżówka 30g Masło 5 g Jagody 20g Sok owocowy 125g Pomidor 20g Kompot wiśniowy 200g Cukier 2,5g Kakao 200 g Cukier 2,5g Ser biały półtłusty 30g  

Dzień drugi Staw kaczki dziwaczki ( zupa) Misja toy story Śniadanie: (zupa) Mleczna przygoda Teletubisiowa bułka (329 kcal) Obiad: Staw kaczki dziwaczki ( zupa) Misja toy story (544 kcal) Podwieczorek: Przysmak malucha (241kcal) Płatki czekoladowe z mlekiem 200g Rosół z lanym ciastem 200g Kakao z cukrem 200+2,5g Bułka razowa 25g Kotlet drobiowy 60g Maliny 200g Serek topiony 10g Ziemniaki z koperkiem 85g+ 2g Maślana bułka 25g Rzodkiewka (5 plastrów) 20g Szczypiorek 2g Ogórek(5 plastrów) 20g Sałatka: Pomidor 20g Ogórek 20g, Sałata zielona 18g, Olej słonecznikowy 2g , Herbata 200g z cukrem 2,5g Kompot z truskawek 130g+70g Banan 100g

Dzień trzeci Piotrusia pana , Magiczne buciki dzwoneczka Lekka chmurka Śniadanie: kolorowy Świat Bolka i Lolka (404kcal) Obiad: zupa Piotrusia pana , Magiczne buciki dzwoneczka (580 kcal) Podwieczorek Lekka chmurka (287kcal)  Owsianka z płatków naturalnych 80g Gotowana na mleku 2% 120g Zupa jarzynowa zabielana 220g Serek homogenizowany 125g rodzynki 10g ziarna słonecznika 5g Suszona morela 10g Pokrojone jabłko z dodatkiem cynamonu 10g Kopytka 150g Boczek skwarki 5g Sok marchewkowo-jabłkowy 200g Chleb mieszany 25g Masło 5g Surówka : - z kapusty pekińskiej 10g - Marchewka 15g - Ogórek25g - Jogurt naturalny 10g Herbata 200g z cukrem 2,5 g Sok marchwiowo , brzoskwiniowy 200g Szynka z indyka 20g Jajko 25g Sałatka owocowa: - Truskawki 40g - Jabłko 40g - Banan 30g  

Dzień czwarty Warjacje Uszatka Muppetowe marzenie Śniadanie: (320 kcal) Obiad: (zupa) Przysmak Fiony , Wystrzałowy posiłek królika Baksa (448 kcal) Podwieczorek: Warjacje Uszatka (320kcal) Pieczywo mieszane 25g Masło 5g Zupa szparagowa 200g Szarlotka na cieście razowym 70g Salata 8g Pomidor 20g Pulpeciki 50g Sos 30g Kakao 200g Wędlina 10g Ryż 85g Herbata owocowa 200g Marchewka 50g Groszek 10g Kasza manna 50g na mleko2% 150g Kompot z wiśni 200g

Dzień piąty Dolina rozkosznych kanapek Misia Jogii Śniadanie: (289 kcal) obiad: zupa Kraina Szreka , Gdzie jest Nemo ( 457 kcal) Podwieczorek Misia Jogii ( 272 kcal) Zupa mleczna z makaronem 200g zupa ogórkowa 200g Jogurt jagodowy 80g 1/2bułki kajzerki 25g 1/2łyżeczki masła 2,5g ziemniaki 80g Pieczywo półfrancuskie z dżemem 30g Liść sałaty 8g 2 plastry świeżego ogórka 15g 2 plastry świeżego pomidora 15g filet z dorsza w jarzynach 50g Szklanka mleka 150g Herbata 200g Cukier 2,5 Sos koperkowy 30g buraki 85g Jabłko 50g Czarna pożeczka cukier 50g+2,5g Szklanka nektaru z pomarańczy 200g Maliny 50g  

Dzień szósty Przysmak Boba Budowniczego Śniadanie: Mleczna kraina , Tęczowa kanapka (310 kcal) Obiad: Przysmak Boba Budowniczego (619 kcal) Podwieczorek: Popołudniowa pokusa (320kcal) Płatki owsiane na mleku 200g Rosół z makaronem 200g Makaron 50 g Kromka chleba 25g Ryż 25g Ser biały 25g Maslo 5g Udko 50g Kakao 150g na mleku 2% z cukrem 2,5g Ser żółty 20g Sałata jarzynowa100g Sałata 25g Ogórek 25g Rzodkiewka 20g Kompot 130g z Truskawkami 70 g Cukier 2,5g Herbata 200g Cukier 2,5g

Dzień siódmy Przysmak Muminków Ryżowa wariacja Tabalugi Śniadanie: (311, 7kcal) Obiad: Ryżowa wariacja Tabalugi (583 kcal) Podwieczorek: Naleśniki pszczółki Maji (237 kcal) Zupa mleczna 150 g z makaronem10g Zupa szpinakowa z ziemniakami 250g Naleśniki z serem twarogowym chudym 50g Bułka graham 25g Masło exrtra 5g Ryż 100g Truskawki 100g Bita śmietana Cukier 2,5g Koktajl 200g Truskawki 50g Szynka wiejska 10g Sałata 8g Pomidor 20g Rzodkiewka 10g Kompot ze świeżych owoców Cukier 2,5 Herbata 230g cukier 2,5g

Dzień ósmy Śniadanie zucha zupa Szreka, Maczuga przedszkolaka (350kcal) Obiad: zupa Szreka, Maczuga przedszkolaka ( 620 kcal) Podwieczorek: Słodki świat (220 kcal) Mleko 2% 200g Zupa grochowa 250g Herbata owocowa 200g Cukier 2,5g Bułka jasna 30g Masło 5g Udko z kurczaka 120g Bułka mleczna 25g Miód 7,5 Sałata 2 liście 16g Ziemniaki 85g Banan 110g Pomidor 2 plastry 8g Buraczki zasmażane 60g Szynka 2 plastry 20 g Sok jabłkowy 200g Rzodkiewka 20g Jajko na miękko 50g

Dzień dziewiąty Słoneczna dolina Wesoły świat świnki Pepy Śniadanie: ( 300 kcal) Obiad: Wesoły świat świnki Pepy (475 kcal) Podwieczorek Łakomstwo Gucia (231 kcal) Płatki z mlekiem 2% 200g Zupa krem z zielonego groszku z grzankami 200g Wafle ryżowe 150g Bułka graham 25g Pieczywo jasne żytnie 25g Masło 5g Paluszki rybne 30g Miód 7,5 g Rzodkiewka 20g Ogórek 20g Ziemniaki gotowane z tłuszczem roślinnym 35g Szklanka ciepłego mleka 200g Serek topiony 10g Surówka z marchwi jabłka, selera 60g Jabłko 110 g Herbata 200g+ cukier 2,5g Kompot truskawkowy 200g Cukier 2,5g Banan 50g  

Dzień dziesiąty Szaleństwo kapitana Haka Śniadanie: Burcząca chatka Puchatka (210 kcal) Obiad: Szaleństwo kapitana Haka ( 550kcal) Podwieczorek: Przysmak królewny śnieżki i 7 krasnoludków ( 285kcal) Bułka pszenna 30g Zupa fasolowa 200g Pierogi z truskawkami 90g Masło 5g kotlet drobiowy 80g Świeże maliny 150g Pomidor 10g Rzodkiewka 10g Sałata 10g Ziemniaki gotowane 85g Herbata owocowa 200g Cukier 2,5g Sok pomarańczowy 200g Marchew oprószana 60g Jogurt truskawkowy 125g Kompot wiśniowy 200g

Śniadanie: Wystrzałowa bułka

Obiad: Zupa Gargamela , Smerfne kluski

Podwieczorek: Słodka Podróż

Dziękujemy za Uwagę JADŁOSPIS OPRACOWAŁA KLASA 2B/K TECHNIK ŻYWIENIA I GOSPODARSTWA DOMOWEGO Z ŻYWCA. OPIEKUN KLASY ALEKSANDRA KATANA- PIETRASZKO