Sole w kuchni
Co to są sole? Są to związki chemiczne, których cząsteczki zawierają atom (grupę atomów) metalu lub grupę amonową NH4 oraz resztę kwasową.
MaRb Ogólny wzór soli M – metal a – liczba atomów metalu w cząsteczce soli (wartościowość reszty kwasowej) R – reszta kwasowa b – liczba reszty kwasowej w cząsteczce soli ( wartościowość metalu)
Halit pot. sól kamienna (kuchenna) Chlorek sodu NaCl
Otrzymywanie chlorku sodu
Sól kamienna w kuchni wykorzystywana jest głównie jako przyprawa.
Epsomit pot. Sól gorzka (angielska) Siarczan(VI) magnezu MgSO4
Otrzymywanie siarczanu (VI) magnezu
Epsomit wykorzystywany jest m.in. do wyrobu wód mineralnych.
Saletra potasowa pot. Saletra indyjska Azotan(V) potasu KNO3
Otrzymywanie azotanu (V) potasu
pot. Saletra chilijska (nitronatryt) Saletra sodowa pot. Saletra chilijska (nitronatryt) Azotan(V) sodu NaNO3
Otrzymywanie azotanu (V) sodu
Saletra indyjska jak i chilijska mają podobne zastosowanie w kuchni. Obydwie stosowane są jako środek konserwujący, z tym że sodowa przeciwdziała tworzeniu się jadu kiełbasianego (E251 i E252).
C6H5Na3O7 Cytrynian Sodu Cytrynian trisodowy Cytrynian sodu stosowany jest jako konserwujący i smakowy dodatek do żywności (E331). Cytrynian trisodowy C6H5Na3O7
Glutaminian sodu NaC5NO4H8
Szeroko stosowany jako dodatek do żywności, np. do zupek w proszku.
Bibliografia * Część fotografii wykonanych własnoręcznie http://www.aptekaslonik.pl/images/prod/1696/sol_gorzka.jpg http://www.a-m.de/images/mineral/halit_gr.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ec/Magnesium_sulfate_anhydrous.jpg/270px-Magnesium_sulfate_anhydrous.jpg http://oczyszerokozamkniete.files.wordpress.com/2009/12/msg2.jpg http://pl.wikipedia.org/wiki/Azotan_potasu http://pl.wikipedia.org/wiki/Azotan%28V%29_sodu http://www.sciaga.pl/tekst/16865-17-kwasy_zasady_sole_wiadomosci_dla_gimnzjum_i_nie_tylko * Część fotografii wykonanych własnoręcznie
Alicja Krajowska-Kukiel Anna Kuska 3 F