Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak przygotować dietetyczne spaghetti ?
Advertisements

Jedzenie w Hiszpanii.
Roladki z piersi z żurawiną, bazylią i orzechami
Krewetki po tajsku.
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
Przepisy REGIONALNE.
Autor: Adrianna Szalonka
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Książka Kucharska.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Kuchnia tajska.
Książeczka kucharska:
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Potrawy i przepisy Meksyku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Jedzenie w Hiszpanii.
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Matematyka jest wszędzie !!!
Przygotowałyśmy miejsce pracy, zebrałyśmy potrzebne produkty oraz naczynia i zaczęłyśmy przygotowywać mazurek… najpierw mąka..
WIEM,CO JEM !.
Zdrowa dieta Europejczyków
Nasz przepis na chleb.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Ciasto biszkoptowe.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Blok czekoladowy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Kuchnia francuska krowa.
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Kuchnia Wietnamska.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Czekolada.
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Kuchnia bez tajemnic i granic
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kuchnia meksykańska Kuchnia meksykańska – sztuka kulinarna Meksyku i okolic, łącząca tradycje tubylczych Indian i wpływów konkwistadorów. Opiera się głównie.
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln mieszkańców jest XXI krajem z największą liczbą ludności. Stolicą tego kraju jest miasto Meksyk. Ze względu na dużą rozciągłość szerokości geograficznej i zróżnicowanie topograficzne cechuje się duża różnorodnością klimatyczną. Sztuka kulinarna Meksyku i okolic, łącząca tradycje tubylczych Indian i wpływów hiszpańskich konkwistadorów. Opiera się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych (około 20 różnych gatunków fasoli) i różnych odmianach papryki i chili. Podstawowym surowcem w przygotowaniu wielu potraw jest tzw. masa lub też masa nixtamalera, otrzymana z przemiału ziaren kukurydzy. Tradycyjnie, Indianie meksykańscy moczyli ziarna kukurydzy w ługu wypłukanym z popiołu drzewnego. Dzięki takiemu procesowi kilka ważnych aminokwasów staje się łatwiej przyswajalnych. Kukurydza poddana takiej obróbce chemicznej ma więc większą wartość odżywczą i charakterystyczny smak, łatwo rozpoznawalny m.in. w plackach tortilla. Typowe dania i składniki kuchni meksykańskiej: burrito, ceviche, chile relleno, chimichanga, enchiladas, gordita, guacamole, machaca, molepoblano, nachos, picadillo, quesadilla, salsa, tacos, tortilla. KLASA IF

Zupa Meksykańska Składniki: 500g mięsa mielonego, 2-3 cebule, 1-4 ząbków czosnku, 1 x papryka czerwona, 1 x puszka kukurydzy, 1 x puszka fasoli białej, 1 x puszka fasoli czerwonej, 1 x puszka pomidorów bez skórek, 1 x słoik przecieru pomidorowego, sól, pieprz, papryka chili, papryka słodka, bazylia, oregano. Zawartość puszek wraz z tzw. wodą wlewamy do garnka. Następnie dolewamy do garnka wodę tak, aby całość była rzadka. Przyprawiamy łyżeczką soli i gotujemy na wolnym ogniu. Podsmażamy doprawione mięso mielone. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a po kilku minutach pokrojoną w kostkę paprykę. Całość podsmażamy do momentu, gdy cebula z papryką będą miękkie. Następnie całość dodajemy do garnka i wciskamy jednocześnie czosnek. Doprawiamy przyprawami i dolewamy wody, tak aby całość była rzadką zupą – gotujemy.

3 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka ciepłej wody Łączymy mąkę, sól i proszek do pieczenia, wyrabiamy ciasto (ręcznie, aż będzie jednolita, w miarę twarda masa). Dzielimy na 12 kulek. Przykrywamy kuleczki folią i odstawiamy na 15 min. Z kuleczek wałkujemy placki (rozmiar talerza obiadowego). Pieczemy na bardzo gorącej patelni. Składniki : 500 g mięsa mielonego, 200 g ryżu, 2 x pomidor, 1,5 małego słoika przecieru pomidorowego, 1 x puszka kukurydzy, 1 x puszka czerwonej fasoli, 1 x cebula, 1 x czerwona, sól, pieprz , 1 płaska łyżeczka kminku mielonego, curry, ostra papryczka chili, ser żółty. Na tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulę. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy. Wkrajamy pomidora i dodajemy przecier pomidorowy. Gdy wszystkie składniki wymieszają się i przysmażą, to dodajemy kukurydzę oraz fasolę, nie smażymy już wszystkiego, tylko zamieszamy i odstawiamy, aby fasola i kukurydza były chrupiące. Na ciasto nakładamy farsz i zawijamy w rulonik, posypujemy serem. Wsadzamy do piekarnika na ok. 3 min w temperaturze 180°

Meksykanskie ciasto czekoladowe Składniki: 180 g mąki pszennej, 150 g cukru, 125 g masła, 50 g kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g orzechów włoskich, 50 g startej (lub posiekanej) czekolady deserowej, 3 jajka (osobno żółtka i białka), 250 g pokrojonego w kostkę mango, 50 ml wody. Polewa: 100 g kuwertury czekoladowej, 100 g czekolady mlecznej, 100 g śmietanki 30%, 1 łyżka miękkiego masła. W garnku podgrzewamy wodę, dodajemy cukier, kakao oraz masło i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia cukru, nie zagotowując jednak mieszanki. Masę przelewamy do dość dużej miski i odstawiamy, by przestygła. Do ostudzonej masy dodajemy żółtka, natomiast białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy kakaowej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz słodką papryczkę. Mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy posiekane lub pokruszone orzechy włoskie i startą czekoladę deserową oraz pokrojone w kostkę mango. Wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Tak przygotowaną masę wlewamy do podłużnej formy posmarowanej masłem i obsypanej pokruszonymi biszkoptami lub wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary formy 21 x 11 cm). Pieczemy 45-50 minut w piekarniku (z termoobiegiem) rozgrzanym do temperatury 160°C (bez termoobiegu piekarnik nagrzewamy do 170°C i pieczemy ciasto 50-55 minut). Śmietankę zagotowujemy. Do miski z połamaną na mniejsze kawałki kuwerturą oraz czekoladą mleczną wlewamy śmietankę. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Następnie dodajemy miękkie masło. Całość starannie mieszamy. Polewą oblewamy schłodzone ciasto. Przed polaniem polewą boki ciasta wyrównujemy za pomocą noża. Dekorujemy je kawałkami mango.