Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln mieszkańców jest XXI krajem z największą liczbą ludności. Stolicą tego kraju jest miasto Meksyk. Ze względu na dużą rozciągłość szerokości geograficznej i zróżnicowanie topograficzne cechuje się duża różnorodnością klimatyczną. Sztuka kulinarna Meksyku i okolic, łącząca tradycje tubylczych Indian i wpływów hiszpańskich konkwistadorów. Opiera się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych (około 20 różnych gatunków fasoli) i różnych odmianach papryki i chili. Podstawowym surowcem w przygotowaniu wielu potraw jest tzw. masa lub też masa nixtamalera, otrzymana z przemiału ziaren kukurydzy. Tradycyjnie, Indianie meksykańscy moczyli ziarna kukurydzy w ługu wypłukanym z popiołu drzewnego. Dzięki takiemu procesowi kilka ważnych aminokwasów staje się łatwiej przyswajalnych. Kukurydza poddana takiej obróbce chemicznej ma więc większą wartość odżywczą i charakterystyczny smak, łatwo rozpoznawalny m.in. w plackach tortilla. Typowe dania i składniki kuchni meksykańskiej: burrito, ceviche, chile relleno, chimichanga, enchiladas, gordita, guacamole, machaca, molepoblano, nachos, picadillo, quesadilla, salsa, tacos, tortilla. KLASA IF
Zupa Meksykańska Składniki: 500g mięsa mielonego, 2-3 cebule, 1-4 ząbków czosnku, 1 x papryka czerwona, 1 x puszka kukurydzy, 1 x puszka fasoli białej, 1 x puszka fasoli czerwonej, 1 x puszka pomidorów bez skórek, 1 x słoik przecieru pomidorowego, sól, pieprz, papryka chili, papryka słodka, bazylia, oregano. Zawartość puszek wraz z tzw. wodą wlewamy do garnka. Następnie dolewamy do garnka wodę tak, aby całość była rzadka. Przyprawiamy łyżeczką soli i gotujemy na wolnym ogniu. Podsmażamy doprawione mięso mielone. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a po kilku minutach pokrojoną w kostkę paprykę. Całość podsmażamy do momentu, gdy cebula z papryką będą miękkie. Następnie całość dodajemy do garnka i wciskamy jednocześnie czosnek. Doprawiamy przyprawami i dolewamy wody, tak aby całość była rzadką zupą – gotujemy.
3 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka ciepłej wody Łączymy mąkę, sól i proszek do pieczenia, wyrabiamy ciasto (ręcznie, aż będzie jednolita, w miarę twarda masa). Dzielimy na 12 kulek. Przykrywamy kuleczki folią i odstawiamy na 15 min. Z kuleczek wałkujemy placki (rozmiar talerza obiadowego). Pieczemy na bardzo gorącej patelni. Składniki : 500 g mięsa mielonego, 200 g ryżu, 2 x pomidor, 1,5 małego słoika przecieru pomidorowego, 1 x puszka kukurydzy, 1 x puszka czerwonej fasoli, 1 x cebula, 1 x czerwona, sól, pieprz , 1 płaska łyżeczka kminku mielonego, curry, ostra papryczka chili, ser żółty. Na tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulę. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy. Wkrajamy pomidora i dodajemy przecier pomidorowy. Gdy wszystkie składniki wymieszają się i przysmażą, to dodajemy kukurydzę oraz fasolę, nie smażymy już wszystkiego, tylko zamieszamy i odstawiamy, aby fasola i kukurydza były chrupiące. Na ciasto nakładamy farsz i zawijamy w rulonik, posypujemy serem. Wsadzamy do piekarnika na ok. 3 min w temperaturze 180°
Meksykanskie ciasto czekoladowe Składniki: 180 g mąki pszennej, 150 g cukru, 125 g masła, 50 g kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g orzechów włoskich, 50 g startej (lub posiekanej) czekolady deserowej, 3 jajka (osobno żółtka i białka), 250 g pokrojonego w kostkę mango, 50 ml wody. Polewa: 100 g kuwertury czekoladowej, 100 g czekolady mlecznej, 100 g śmietanki 30%, 1 łyżka miękkiego masła. W garnku podgrzewamy wodę, dodajemy cukier, kakao oraz masło i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia cukru, nie zagotowując jednak mieszanki. Masę przelewamy do dość dużej miski i odstawiamy, by przestygła. Do ostudzonej masy dodajemy żółtka, natomiast białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy kakaowej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz słodką papryczkę. Mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy posiekane lub pokruszone orzechy włoskie i startą czekoladę deserową oraz pokrojone w kostkę mango. Wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Tak przygotowaną masę wlewamy do podłużnej formy posmarowanej masłem i obsypanej pokruszonymi biszkoptami lub wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary formy 21 x 11 cm). Pieczemy 45-50 minut w piekarniku (z termoobiegiem) rozgrzanym do temperatury 160°C (bez termoobiegu piekarnik nagrzewamy do 170°C i pieczemy ciasto 50-55 minut). Śmietankę zagotowujemy. Do miski z połamaną na mniejsze kawałki kuwerturą oraz czekoladą mleczną wlewamy śmietankę. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Następnie dodajemy miękkie masło. Całość starannie mieszamy. Polewą oblewamy schłodzone ciasto. Przed polaniem polewą boki ciasta wyrównujemy za pomocą noża. Dekorujemy je kawałkami mango.