Metody gotowania Metody gotowania dzieli się na dwie kategorie:

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jedzenie w Hiszpanii.
Advertisements

Roladki z piersi z żurawiną, bazylią i orzechami
Krewetki po tajsku.
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
Podstawowe gorące desery
Leonardo Project F&B4YOU
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters” Mięso i drób.
Zjawiska fizyczne w gastronomii
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
English breakfast.
Złote zasady odżywiania.
Kuchenka mikrofalowa.
Co spożywali polscy magnaci w okresie Baroku
Jedz smacznie i zdrowo.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Jedzenie w Hiszpanii.
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowa dieta Europejczyków
Czy wiesz co jesz? - FAST FOOD
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Śniadanie daje moc !!.
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Planowanie jadłospisów
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Kuchnia francuska krowa.
Metody obróbki termicznej
Kuchnia Wietnamska.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Kuchnia polska.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
American Food.
Fast food Dlaczego jest niezdrowy ?.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
ULUBIONA POTRAWA SZYMON DROGOSZ, KL. VB. FRYTKI Z KOTLETEM Z PIERSI KURCZAKA, Z KETCHUPEM.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Zasady zdrowego odżywiania!
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Fast Food szybkie jedzenie Fast Food.
ABC – zdrowego odżywiania
Potrawy w Polsce 1.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Metody gotowania Metody gotowania dzieli się na dwie kategorie: Metody gotowania na mokro Metody gotowania na sucho

Metody gotowania na mokro Gotowanie Poszetowanie Gotowanie na parze Duszenie (gulasz) Duszenie potraw Wszystkie te metody gotowania wymagają, by składniki gotować w płynie.

Typy potraw, do których zwykle stosuje się mokrą metodę gotowania. Zupy Sosy Gulasz Warzywa Ryby Owoce Lowfatrecipe.net

Poszetowanie Gotowanie w płynie/zalewie octowej takie, że gotowanie odbywa się na wolnym ogniu w temperaturze poniżej temperatury wrzenia. Ryby lub inne delikatne produkty mogą być poszetowane, a następnie podawane z sosem uwydatniającym smak potrawy. Fromaway.com

Metody Poszetowania Płytkie poszetowanie w garnku z odrobiną płynu jest używane często dla ryb albo dań z kurczaka, zwykle zaczyna się na kuchence, a kończy w piekarniku pod przykryciem. Głębokie poszetowanie jest wtedy, gdy produkt jest pokryty płynem i przyrządzany na kuchence.

Cele Poszetowania Zdrowa metoda przyrządzania potraw Szybka metoda gotowania Płyn z poszetowania może być użyty dla sosu towarzyszącego potrawie Zachowuje smak składników Delikatne produkty zachowują swój kształt podczas gotowania

Typy płynów, które są używane do poszetowania * Wino Mleko Woda Bulion Ocet monkeyshinesinthekitchen.blogspot.com

Gotowanie Gotowanie jest procesem przyrządzania potraw w płynie w temperaturze wrzenia Zawsze wykonywać w garnku przykrytym pokrywką. Stosowne do przyrządzania różnorodnych typów potraw. Głównie używane do zup i warzyw.

Cel gotowania Szybkie przyrządzanie jedzenia Nieodpowiednie dla delikatnych potraw, ponieważ wrzątek powoduje, że delikatne produkty będą się rozpadać podczas obróbki cieplnej Zupy i sosy powinny być gotowane krótko

Typy produktów odpowiednie do gotowania Jajka Warzywa Zupy Sosy Pełne płaty mięsa visualphotos.com

Duszenie potraw/ duszenie (gulasz) Duszenie potraw i duszenie gulaszu są do siebie bardzo podobne Obie metody są bardzo długim procesem obróbki cieplnej Duszenie potraw zwykle jest przeprowadzone przez krótkie obsmażanie a potem duszenie Duszenie gulaszu jest wykonywane na kuchence Whats4eats.com

Typy produktów odpowiednie do duszenia potraw/duszenia (gulasz) mięsa Owoce Warzywa Kurczak Cielęcina Szynka Ryba

Różnice pomiędzy duszeniem potraw a duszeniem (gulasz) Duszenie (gulasz) – produkty są zwykle cięte na małe, niekiedy posortowane według wielkości, pokrojone w kostkę kawałki Duszenie (potraw) – produkty mogą zostać całe albo w większych kawałkach Duszenie (gulasz) zwykle odbywa się na kuchence, a ciecz pokrywa produkt Duszenie (potraw) zwykle ma miejsce w piekarniku, a produkt nie musi być pokrytym płynem

Płyny, które mogą być używane dla duszenia potraw/duszenia gulaszu Piwo Wino Woda Cydr Talkingretail.com Geeks.co.uk

Gotowanie na parze Gotowanie na parze może być używane dla różnorodnych potraw Jest szybkie i wymaga bardzo mało uwagi podczas gotowania Jest gotowaniem przez parę wodną uzyskaną w wysokiej temperaturze Wellsphere.com

Typy potraw odpowiednie dla gotowania na parze Desery z biszkoptem Warzywa Kurczak mięsa Ryby Owoce Szynka Formanandfield.com

Suche Metody Gotowania to: Smażenie Pieczenie Opiekanie Podgrzewanie w kuchence mikrofalowej Grilowanie Grill

Smażenie płytkie/głębokie Każda metoda, wymagająca wykorzystania tłuszczu, taka jak płytkie smażenie i głębokie smażenie, jest metodą obróbki na sucho i gorąco. W metodzie tej olej i woda się nie mieszają, mimo że tłuszcz może przybierać postać płynną.

Głębokie smażenie Gotowanie w głębokim rozgrzanym tłuszczu albo oleju Odpowiedni dla różnorodnych produktów Większość produktów smażonych na głębokim oleju jest przykrywana w trakcie smażenia Temperatura tłuszczu jest decydująca - 170 do 190 stopni C, jeśli temperatura będzie zbyt niska, produkt będzie nasiąkać tłuszczem, a jeśli zbyt wysoka, smak będzie spalony i potrawa może być w środku surowa.

Typy produktów odpowiednie do głębokiego smażenia Kurczak Ziemniaki Ryba Pewne owoce Kiełbasy Ciasto do robienia pączków Independent.co

Panierki do potraw głęboko smażonych i płytko smażonych Delikatne produkty zawsze powinny być obtoczone przed smażeniem, aby uniknąć rozpadania się podczas gotowania. Rzadkie ciasto naleśnikowe może być używane do ryb, krewetek itd. Bułka tarta jest używana często do kurczaka i ryb. Przyprawiona mąka jest używana do panierowania różnych produktów.

Płytkie smażenie Płytkie smażenie wykonuje się w garnku z odrobiną tłuszczu, z olejem albo masłem Nadaje jedzeniu przyjemny kolor i smak Czyni jedzenie smaczne i bezpieczne Jeśli stosujemy masło, nie można smażyć w bardzo wysokiej temperaturze Tłuszcz albo olej musi być dobrze podgrzany przed smażeniem

Jedzenie odpowiednie do płytkiego smażenia Cienko pokrojone miękkie mięso, takie jak stek Jajka Kiełbasa, bekon, kotlet itp Ziemniaki Ryby Naleśniki Cebule

Krótkie smażenie w małej ilości oleju Smażenie w małej ilości oleju (stir frying) to szybka metoda przyrządzania potraw, pierwszy raz wprowadzona w Chinach, by obniżyć koszty gotowania. To bardzo zdrowa metoda przyrządzania potraw Dobre walory smakowe Potrzeba małej ilości oleju Warzywa powinny być pocięte w jednakowych wielkościach, aby należycie je przyrządzić.

Jedzenie odpowiednie do tego smażenia Kurczak Miękkie pokrojone mięso Warzywa Kluski Histper.co.uk

Pieczenie Pieczenie jest metodą gotowania na gorąco, zazwyczaj wykonywana w piekarniku Jest stosowane głównie do chleba, ciast, placków, pizzy i innych potraw Pieczenie nie wymaga jakiegokolwiek tłuszczu, ale czasami może potrzebować nieco pary, w zależności od produktu, który pieczesz i wyniku, jaki chcesz uzyskać

Pieczenie Pieczenie czyni jedzenie smacznym i łatwo strawnym. Nadaje mu rumiany kolor, który jest osiągany przez karmelizację cukrów znajdujących się w mące. Temperatura piekarnika zależy od potrawy, jaką pieczesz. Aspoonfulofsugar.net

Potrawy odpowiednie do pieczenia Chleb Ciastka Tarta Pizza Placki Potrawy na bazie jajek Ciasta

Pieczenie Pieczenie jest wolnym gotowaniem mięsa, ryb i warzyw, odkrytym, na sucho. Pieczenie jest odpowiednie dla dużych kawałków mięsa, takich jak cały kurczak lub sztuka mięsa. Pieczenie na rożnie to metoda wykorzystywana w piekarniku.

Pieczenie Kiedy pieczesz mięso, powinieneś zawsze chronić je poprzez polanie tłuszczem lub przykryciem folią aluminiową, by nie dopuścić do utraty wilgoci i uzyskania suchego mięsa. Pieczenie mięsa powinno odbywać się na półeczce w piekarniku lub w brytfannie. Podczas pieczenia ciepło krąży wokół mięsa, piekąc wszystkie jego strony równomiernie.

Kuchenka mikrofalowa Podgrzewanie w kuchence mikrofalowej wykorzystuje się przy rozmrażaniu i podgrzewaniu jedzenia, przy użyciu fal elektromagnetycznych. Mikrofale wstrząsają cząsteczkami wody lub jedzenia powodując je ciepłym poprzez tarcie. To bardzo szybki sposób gotowania, spełniający wymogi bezpieczeństwa żywności. Czyni jedzenie smacznym i łatwo strawnym.

Grillowanie i pieczenie na ruszcie Grillowanie to szybki sposób gotowanie mięsa i innych potraw. Tworzy bardzo charakterystyczne tekstury i smaki. Uzyskujemy proste nieskomplikowane dania. Idealne dla ryb, miękkich kawałków mięsa i mięsa drobiowego. Grillowanie jest wtedy, gdy płomień ognia znajduje się pod potrawą. Pieczenie na ruszcie jest gdy płomień znajduję się z dwóch stron potrawy. Wymienione dwa typy gotowania mają te same efekty i w obu należy odwracać potrawę podczas pieczenia.

Potrawy odpowiednie do grillowania Ryby Warzywa Bekon, kiełbasy itp.. Steki Owoce Kurczaki Chleb Sharky.com

Barbeque Bardzo podobne do grillowania Jedzenie jest przyrządzane w opiekaczu nad węglem Generalnie jest przyrządzane na świeżym powietrzu Nadaje niepowtarzalny smak potrawom Odpowiedni dla małych kawałków mięsa Uniwersalny Owoce i warzywa przyrządzane są szybko

Bezpieczne jedzenie podczas barbeque Jedzenie może gotować się za szybko i nie upiecze się właściwie. Jedzenie może gotować się za wolno, pozwalając na wzrost bakterii.