Metody gotowania Metody gotowania dzieli się na dwie kategorie: Metody gotowania na mokro Metody gotowania na sucho
Metody gotowania na mokro Gotowanie Poszetowanie Gotowanie na parze Duszenie (gulasz) Duszenie potraw Wszystkie te metody gotowania wymagają, by składniki gotować w płynie.
Typy potraw, do których zwykle stosuje się mokrą metodę gotowania. Zupy Sosy Gulasz Warzywa Ryby Owoce Lowfatrecipe.net
Poszetowanie Gotowanie w płynie/zalewie octowej takie, że gotowanie odbywa się na wolnym ogniu w temperaturze poniżej temperatury wrzenia. Ryby lub inne delikatne produkty mogą być poszetowane, a następnie podawane z sosem uwydatniającym smak potrawy. Fromaway.com
Metody Poszetowania Płytkie poszetowanie w garnku z odrobiną płynu jest używane często dla ryb albo dań z kurczaka, zwykle zaczyna się na kuchence, a kończy w piekarniku pod przykryciem. Głębokie poszetowanie jest wtedy, gdy produkt jest pokryty płynem i przyrządzany na kuchence.
Cele Poszetowania Zdrowa metoda przyrządzania potraw Szybka metoda gotowania Płyn z poszetowania może być użyty dla sosu towarzyszącego potrawie Zachowuje smak składników Delikatne produkty zachowują swój kształt podczas gotowania
Typy płynów, które są używane do poszetowania * Wino Mleko Woda Bulion Ocet monkeyshinesinthekitchen.blogspot.com
Gotowanie Gotowanie jest procesem przyrządzania potraw w płynie w temperaturze wrzenia Zawsze wykonywać w garnku przykrytym pokrywką. Stosowne do przyrządzania różnorodnych typów potraw. Głównie używane do zup i warzyw.
Cel gotowania Szybkie przyrządzanie jedzenia Nieodpowiednie dla delikatnych potraw, ponieważ wrzątek powoduje, że delikatne produkty będą się rozpadać podczas obróbki cieplnej Zupy i sosy powinny być gotowane krótko
Typy produktów odpowiednie do gotowania Jajka Warzywa Zupy Sosy Pełne płaty mięsa visualphotos.com
Duszenie potraw/ duszenie (gulasz) Duszenie potraw i duszenie gulaszu są do siebie bardzo podobne Obie metody są bardzo długim procesem obróbki cieplnej Duszenie potraw zwykle jest przeprowadzone przez krótkie obsmażanie a potem duszenie Duszenie gulaszu jest wykonywane na kuchence Whats4eats.com
Typy produktów odpowiednie do duszenia potraw/duszenia (gulasz) mięsa Owoce Warzywa Kurczak Cielęcina Szynka Ryba
Różnice pomiędzy duszeniem potraw a duszeniem (gulasz) Duszenie (gulasz) – produkty są zwykle cięte na małe, niekiedy posortowane według wielkości, pokrojone w kostkę kawałki Duszenie (potraw) – produkty mogą zostać całe albo w większych kawałkach Duszenie (gulasz) zwykle odbywa się na kuchence, a ciecz pokrywa produkt Duszenie (potraw) zwykle ma miejsce w piekarniku, a produkt nie musi być pokrytym płynem
Płyny, które mogą być używane dla duszenia potraw/duszenia gulaszu Piwo Wino Woda Cydr Talkingretail.com Geeks.co.uk
Gotowanie na parze Gotowanie na parze może być używane dla różnorodnych potraw Jest szybkie i wymaga bardzo mało uwagi podczas gotowania Jest gotowaniem przez parę wodną uzyskaną w wysokiej temperaturze Wellsphere.com
Typy potraw odpowiednie dla gotowania na parze Desery z biszkoptem Warzywa Kurczak mięsa Ryby Owoce Szynka Formanandfield.com
Suche Metody Gotowania to: Smażenie Pieczenie Opiekanie Podgrzewanie w kuchence mikrofalowej Grilowanie Grill
Smażenie płytkie/głębokie Każda metoda, wymagająca wykorzystania tłuszczu, taka jak płytkie smażenie i głębokie smażenie, jest metodą obróbki na sucho i gorąco. W metodzie tej olej i woda się nie mieszają, mimo że tłuszcz może przybierać postać płynną.
Głębokie smażenie Gotowanie w głębokim rozgrzanym tłuszczu albo oleju Odpowiedni dla różnorodnych produktów Większość produktów smażonych na głębokim oleju jest przykrywana w trakcie smażenia Temperatura tłuszczu jest decydująca - 170 do 190 stopni C, jeśli temperatura będzie zbyt niska, produkt będzie nasiąkać tłuszczem, a jeśli zbyt wysoka, smak będzie spalony i potrawa może być w środku surowa.
Typy produktów odpowiednie do głębokiego smażenia Kurczak Ziemniaki Ryba Pewne owoce Kiełbasy Ciasto do robienia pączków Independent.co
Panierki do potraw głęboko smażonych i płytko smażonych Delikatne produkty zawsze powinny być obtoczone przed smażeniem, aby uniknąć rozpadania się podczas gotowania. Rzadkie ciasto naleśnikowe może być używane do ryb, krewetek itd. Bułka tarta jest używana często do kurczaka i ryb. Przyprawiona mąka jest używana do panierowania różnych produktów.
Płytkie smażenie Płytkie smażenie wykonuje się w garnku z odrobiną tłuszczu, z olejem albo masłem Nadaje jedzeniu przyjemny kolor i smak Czyni jedzenie smaczne i bezpieczne Jeśli stosujemy masło, nie można smażyć w bardzo wysokiej temperaturze Tłuszcz albo olej musi być dobrze podgrzany przed smażeniem
Jedzenie odpowiednie do płytkiego smażenia Cienko pokrojone miękkie mięso, takie jak stek Jajka Kiełbasa, bekon, kotlet itp Ziemniaki Ryby Naleśniki Cebule
Krótkie smażenie w małej ilości oleju Smażenie w małej ilości oleju (stir frying) to szybka metoda przyrządzania potraw, pierwszy raz wprowadzona w Chinach, by obniżyć koszty gotowania. To bardzo zdrowa metoda przyrządzania potraw Dobre walory smakowe Potrzeba małej ilości oleju Warzywa powinny być pocięte w jednakowych wielkościach, aby należycie je przyrządzić.
Jedzenie odpowiednie do tego smażenia Kurczak Miękkie pokrojone mięso Warzywa Kluski Histper.co.uk
Pieczenie Pieczenie jest metodą gotowania na gorąco, zazwyczaj wykonywana w piekarniku Jest stosowane głównie do chleba, ciast, placków, pizzy i innych potraw Pieczenie nie wymaga jakiegokolwiek tłuszczu, ale czasami może potrzebować nieco pary, w zależności od produktu, który pieczesz i wyniku, jaki chcesz uzyskać
Pieczenie Pieczenie czyni jedzenie smacznym i łatwo strawnym. Nadaje mu rumiany kolor, który jest osiągany przez karmelizację cukrów znajdujących się w mące. Temperatura piekarnika zależy od potrawy, jaką pieczesz. Aspoonfulofsugar.net
Potrawy odpowiednie do pieczenia Chleb Ciastka Tarta Pizza Placki Potrawy na bazie jajek Ciasta
Pieczenie Pieczenie jest wolnym gotowaniem mięsa, ryb i warzyw, odkrytym, na sucho. Pieczenie jest odpowiednie dla dużych kawałków mięsa, takich jak cały kurczak lub sztuka mięsa. Pieczenie na rożnie to metoda wykorzystywana w piekarniku.
Pieczenie Kiedy pieczesz mięso, powinieneś zawsze chronić je poprzez polanie tłuszczem lub przykryciem folią aluminiową, by nie dopuścić do utraty wilgoci i uzyskania suchego mięsa. Pieczenie mięsa powinno odbywać się na półeczce w piekarniku lub w brytfannie. Podczas pieczenia ciepło krąży wokół mięsa, piekąc wszystkie jego strony równomiernie.
Kuchenka mikrofalowa Podgrzewanie w kuchence mikrofalowej wykorzystuje się przy rozmrażaniu i podgrzewaniu jedzenia, przy użyciu fal elektromagnetycznych. Mikrofale wstrząsają cząsteczkami wody lub jedzenia powodując je ciepłym poprzez tarcie. To bardzo szybki sposób gotowania, spełniający wymogi bezpieczeństwa żywności. Czyni jedzenie smacznym i łatwo strawnym.
Grillowanie i pieczenie na ruszcie Grillowanie to szybki sposób gotowanie mięsa i innych potraw. Tworzy bardzo charakterystyczne tekstury i smaki. Uzyskujemy proste nieskomplikowane dania. Idealne dla ryb, miękkich kawałków mięsa i mięsa drobiowego. Grillowanie jest wtedy, gdy płomień ognia znajduje się pod potrawą. Pieczenie na ruszcie jest gdy płomień znajduję się z dwóch stron potrawy. Wymienione dwa typy gotowania mają te same efekty i w obu należy odwracać potrawę podczas pieczenia.
Potrawy odpowiednie do grillowania Ryby Warzywa Bekon, kiełbasy itp.. Steki Owoce Kurczaki Chleb Sharky.com
Barbeque Bardzo podobne do grillowania Jedzenie jest przyrządzane w opiekaczu nad węglem Generalnie jest przyrządzane na świeżym powietrzu Nadaje niepowtarzalny smak potrawom Odpowiedni dla małych kawałków mięsa Uniwersalny Owoce i warzywa przyrządzane są szybko
Bezpieczne jedzenie podczas barbeque Jedzenie może gotować się za szybko i nie upiecze się właściwie. Jedzenie może gotować się za wolno, pozwalając na wzrost bakterii.