dobre zasilanie – lepsze plonowanie

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Uprawa buraka poziom cukru, słaba gleba, zawartość azotu
Advertisements

Gleba.
Uwarunkowania rozmieszczenia upraw roślin zbożowych na świecie
Z WARMII I MAZUR Sowul & Sowul Sp. z o.o.
FIZYKOCHEMICZNE WŁAŚCIWOŚCI GLEB
Degradacja gleb wywołana działalnością antropogeniczną- przekształcenia chemiczne: Obniżenie zawartości przyswajalnych dla roślin składników pokarmowych.
TYPY DEGRADACJI PRODUKTYWNOŚCI GLEB
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
Organizmy GMO Czyli organizmy zmodyfikowane genetycznie.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Przed wyborem stacji uzdatniania wody
FIZYKOCHEMICZNE WŁAŚCIWOŚCI GLEB
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Rolnictwo ekologiczne czy ekologizacja rolnictwa
wykonała: A. Kosicka-Golis Pole
BIOPALIWA.
NAWOZY Adrianna Nagraba kl. 1C.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Rolnictwo konwencjonalne i ekologiczne
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Wpływ wybranych roślin okrywowych w uprawie na mulcz na niektóre właściwości fizyczne i chemiczne gleby, wartość produkcyjną plonu masy roślinnej oraz.
Organizmy zmodyfikowane genetycznie
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
EKOSYSTEM POLA UPRAWNEGO
Podstawowe pojęcia Na gruntach ornych uprawia się przede wszystkim rośliny jednoroczne - ich formy jare i ozime, rośliny dwuletnie oraz rośliny wieloletnie.
Nawożenie Nawożenie zajmuje się wzbogacaniem gleby w składniki pokarmowe niezbędne do wzrostu roślin uprawowych. Wymagania pokarmowe określa się na podstawie.
ZANIECZYSZCZENIE GLEBY
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Żyto ozime mieszańcowe a populacyjne
NEGATYWNE SKUTKI DZIAŁANIA WYBRANYCH Substancji CHEMICZNYCH NA ŚRODOWISKO PRZYRODNICZE ZWIĄZANE Z ROZWOJEM ROLNICTWA.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Wykonał i opracował: Prof. nzw. dr hab. Tadeusz Marcinkowski
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
WYKONAŁA : Katarzyna Kózka
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pszenżyto (Triticale)
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Badanie wód jezior lobeliowych
Projekt otrzymał wsparcie finansowe Unii Europejskiej. Wyłączną odpowiedzialność za treść publikacji ponosi wydawca. Narodowa Agencja Programu Erazmus.
Bonitacja Gleb Kompleksy przydatności rolniczej.
OKR Ę GOWA STACJA CHEMICZNO-ROLNICZA GLIWICE Dyrektor dr Zygmunt Adrianek.
Białka Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Prezentacje multimedialne pt. „Cztery ż ywio ł y Ziemi” przygotowali uczniowie klas IV-VI Szko ł y Filialnej w Zambskach Ko ś cielnych.
ASPEKTY UPRAWY I WYKORZYSTANIA GRYKI- Fagopyrum esculentum
Nowoczesne nawozy Nowoczesne dokarmianie dolistne.
DAP & MAP UPDATE Konferencja Farmer, Warszawa Grudzień 2013 przełomem w nawożeniu azotowym.
Główne zadanie StabilurenNu zmniejszenie aktywności enzymu ureazy.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman,
Adam Sulich Wykorzystanie zbóż do produkcji żywności biofortyfikowanej.
Produkcja papryki w regionie radomskim. Historia uprawy -Pierwsze próby uprawy papryki w regionie radomskim odbyły się w latach osiemdziesiątych na terenie.
Nawożenie wysokoprodukcyjnej plantacji rzepaku ozimego - wiosna
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
BIAŁKA – właściwości i znaczenie w organizmie człowieka.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
APV Technische Produkte GmbH JAKOŚĆ DLA PROFESJONALISTÓW LEPSZY SIEW, ROZSIEW & PIELĘGNACJA.
Klaudia Dropińska Anna Morawska kl.IIF
Woda wodzie nierówna ‹#›.
Wykonała: Barbara Minczewska
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
Stymulator rozwoju owoców
Stymulator owocowania
Plan nawozowy i Rejestr nawożenia azotem
Chemia w organizmie człowieka
Propozycje działań demonstracyjnych
Zapis prezentacji:

dobre zasilanie – lepsze plonowanie AR Aktiv S dobre zasilanie – lepsze plonowanie

Mapa potrzeb glebowych nawożenia siarką dobre zasilanie – lepsze plonowanie

Siarka – potrzeby nawozowe Bardzo duże zapotrzebowanie (100-200kg SO3) – krzyżowe, liliowate. Duże zapotrzebowanie (50-100kg SO3) – motylkowe, kukurydza, buraki. Niskie potrzeby (25-50 kg SO3) – ziemniaki. dobre zasilanie – lepsze plonowanie

dobre zasilanie – lepsze plonowanie Rola siarki Siarka jest główną substancją odżywczą odpowiedzialną za: prawidłową gospodarkę Azotem (N), budowę białek i innych substancji zawierających siarkę, bilans kationowo-anionowy (ma to pozytywny wpływ na fizjologię zwierząt i ludzi), zwiększa odporność na choroby grzybowe, bakteryjne i stres suszowy. Siarka wspiera syntezę białka (N-S Synergizm), dzięki temu wzrasta plon i jego jakość. dobre zasilanie – lepsze plonowanie

Skład nawozu i właściwości chemiczne Nawóz dwuskładnikowy rozpuszczalny w wodzie. Jest to przede wszystkim nawóz siarkowy. Skład : SO3 - 40% ; CaO - 28%. Umiarkowana rozpuszczalność w wodzie zapewnia stały dopływ substancji odżywczych, zapobiega wymywaniu. Obojętny odczyn nawozu i rozpuszczalność w wodzie zapewnia dostawę jonów siarki(S) i wapnia(Ca) w każdym odczynie. Nie wpływa na zmianę odczynu gleby. Powiększa bufor o kationy zasadowe (wapń). dobre zasilanie – lepsze plonowanie

AR Aktiv S – korzyści ze stosowania Tani nawóz siarkowy do stosowania w dawce 200-500 kg/ha. Prawidłowa gospodarka Azotem (N). Wzrost syntezy tłuszczy w roślinach oleistych. Większa zawartość białka, mniej azotanów. Zwiększenie plonu, jego jakości i zawartości energii. Wyższe plony użytków zielonych. Lepszej jakości pasze, wyższa zawartość składników mineralnych. dobre zasilanie – lepsze plonowanie

AR Aktiv S – korzyści z dostarczenia Wapnia Służy jako nawóz podnoszący zawartość wapnia w glebie bez zmiany odczynu. Do zastosowania w sytuacjach: uregulowanego odczynu i konieczności zwiększenia ilości Ca, wzrostu zasobności w ruchomy wapń w produkcji sadowniczej i ogrodniczej, nawapnienia łąk trwałych na glebach torfowych. dobre zasilanie – lepsze plonowanie

Wadliwe wysycenie kationami kompleksu glebowego dobre zasilanie – lepsze plonowanie

Idealne wysycenie kationami kompleksu glebowego dobre zasilanie – lepsze plonowanie

Rola wapnia w sadownictwie i warzywnictwie Wapń ruchomy jest bardzo ważny w produkcji sadowniczej i warzywniczej. W produkcji jabłka, pomidora, selera, kalafiora, kapusty pekińskiej itd. wysokie potrzeby na wapń są ważne w fazie intensywnego wzrostu. W sadach jabłoni 1-5 tyg. po kwitnieniu. W przypadku roślin liściastych w okresie całego wzrostu. dobre zasilanie – lepsze plonowanie

AR Aktiv S na użytkach zielonych Siarka (S) i wapń (Ca) zwiększają: efektywność nawożenia azotem udział roślin motylkowych aktywność bakterii brodawkowych jakość paszy (większa zwartość białka i cukrów) zasobność w zasadowe kationy wapnia Niezwykle dobrze sprawdza się na użytkach zielonych na glebach torfowych, gdzie nie jest wskazane wapnowanie. dobre zasilanie – lepsze plonowanie

dobre zasilanie – lepsze plonowanie Stosowanie nawozu W uprawie roślin tj. rzepak, zboża należy stosować po zbiorze przedplonu lub w trakcie uprawek przedsiewnych. Na użytkach zielonych pogłównie jesienią po ostatnim pokosie lub wczesną wiosną, można stosować również w trakcie sezonu po zbiorze lub wypasie. Odradza się przekraczania zalecanych dawek i nawożenia na zapas ze względu na dużą ruchliwość siarki, możliwość wymywania i związane z tym straty. dobre zasilanie – lepsze plonowanie

Dawki Nawozu Uprawa Dawka nawozu AR Aktiv S Rzepak ozimy 400 – 500 kg Rzepak jary 350 – 450 kg Kukurydza 300 – 400 kg Burak cukrowy 300 – 400 kg Zboża 200 – 250 kg Rośliny strączkowe i motylkowe 200 – 250 kg Użytki zielone 250 – 300 kg dobre zasilanie – lepsze plonowanie

AR Aktiv S - podsumowanie Wyższe plony. Lepsza jakość technologiczna i biologiczna zbiorów. Lepsze pasze, bogatsze w minerały, białko i cukry. Mniejsza zawartość nieprzetworzonego azotu w azotanach. Większa odporność roślin na choroby i stres. dobre zasilanie – lepsze plonowanie

dobre zasilanie – lepsze plonowanie Dziękuję za uwagę dobre zasilanie – lepsze plonowanie