Kuchnia amerykańska.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kraje anglojęzyczne Kuchnia.
Advertisements

Potrawy Ormiańskie Maciej Bohosiewicz.
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Kuchnia epoki napoleońskiej
Krewetki po tajsku.
Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś
Rodzaje śniadań Klasyczne formy oferty śniadaniowej
Dzień ucznia w Polsce i w Wielkiej Brytanii.
Grupa III – Dziennik pokładowy
Kuchnia francuska.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Zdrowe odżywianie.
Francja.
Państwo w Ameryce Północnej
W restauracji.
Kuchnia Szwajcarii.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Potrawy Irlandzkie.
Zwyczaje żywienia w Polsce i w różnych krajach europejskich
Jak ? I co? – jedzenie w starożytnym Rzymie
English breakfast.
im. Księdza Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Woli Makowskiej
Kuchnia Amerykańska.
„KALORIE W JEDZENIU” Adrianna Machelska Roksana Zwolińska
Amerukanskie jedzenie
Napoje i potrawy Charakterystyczne dla kuchni Amerykańskiej.
Amerykańskie jedzenie
Zwyczaje żywieniowe w Polsce i w wybranych krajach europejskich
Czy wiesz co jesz? - FAST FOOD
FAST FOODY- zmora XXI.
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Kinga Sadurska , Ola Zięba i Julia Ferenc
Tradycje żywieniowe Wielkiej Brytanii
Stany zjednoczone Szkoła z klasą
Jem zdrowo.
Kuchnia Wietnamska.
Zasady zdrowego odżywiania
Co to znaczy zdrowo się odżywiać?
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Kuchnia polska.
Kraje anglojęzyczne USA.
Podróże po świecie Smaki Europy.
American Food.
Rodzaje śniadań Martyna Voigt 3H2.
Śniadanie daje moc! Jeśli oczywiście jest właściwie zrobione. ;)
Śniadanie daje moc Śniadanie daje moc 8 listopada 2013r. przygotowane przez uczniów klasy 1b wraz z wychowawcą p. Bożeną Szczepanik w Zespole Szkół Publicznych.
LODÓWKI.
Śniadanie daje moc autor: Janina Piórkowska. 1. Higiena przed posiłkiem Zawsze myjemy ręce i owoce przed posiłkiem.
Fast food Dlaczego jest niezdrowy ?.
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
Nawyki Żywieniowe Brytyjczyków. Dzienne Menu Brytyjczyka  Śniadanie  Lunch  Obiad  Five o’clock  Kolacja.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
H. Zdrowo si ę od ż ywiam gdy… Stosuję prawidłowy jadłospis na co dzień. Jem lekkie i pożywne posiłki, według piramidy prawidłowego odżywiania. Nie spożywam.
SZKOCJA. Z kim graniczy Szkocja od południa? a)z Anglią b)z Francją c)z Walią.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
Zdrowe odżywianie jest dla prawidłowego rozwoju..
Piramida żywieniowa przedstawia prawidłowy sposób odżywiania. Na samym dole piramidy są produkty, których należy spożywać najwięcej, a na górze –najmniej.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Jedzenie.
Stany Zjednoczone Ameryki (ang
Fast Food szybkie jedzenie Fast Food.
ABC – zdrowego odżywiania
Kuchnie w Wielkiej Brytanii.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Temat : Śniadania hotelowe. Cele lekcji: -Zapoznanie z zasadami wydawania śniadania hotelowego jego rodzajami, charakterystyką produktów, sposobem podania.
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Kuchnia amerykańska

Kuchnię amerykańską ukształtowały trzy czynniki: sposób odżywiania się plemion indiańskich, przepisy kulinarne, które przywieźli ze sobą emigranci z Europy i Chin oraz kuchnia afrykańskich niewolników.

Amerykanie swój dzień opierają na trzech posiłkach - jest to śniadanie, lunch oraz obiad, jadany w porze europejskiej kolacji. Wbrew powszechnej opinii poza fast foodami, jadają oni również specyficzne dania zależne od pory dnia. Tradycyjne potrawy amerykańskie są ciężkostrawne i dość kaloryczne i dlatego też kuchnia tego obszaru zyskała sobie miano mało urozmaiconej, tłustej i niezdrowej. Taka opinia ma swoje korzenie w historii, ze względu na to, że jedzenie „prawdziwych” pionierów i kolonizatorów musiało być nie tyle zdrowe, co bardzo kaloryczne, by dawać im siłę do ciężkiej pracy na długi dzień. Kiedyś typowe dania amerykańskie miały charakter bardziej europejski, ale z czasem zaczęto do nich dodawać kukurydzę i fasolę.

Śniadanie jest dla nich bardzo ważnym posiłkiem, dlatego jest bardzo obfite i urozmaicone - składa się ze szklanki zimnego soku owocowego, płatków mącznych lub zbożowe lub naleśników z pszennej lub kukurydzianej mąki, polanych syropem klonowym. To także jajka z szynką lub bekonem. Na końcu podawana jest kawa ze śmietanką, bułki, ser i wędlina.

Posiłkiem jadanym w południe jest lunch, który często jest jadany w restauracji, w przerwie w pracy. Najpopularniejsze są sandwicze, przy czym jest to dość szerokie pojęcie, ponieważ może to być zarówno hamburger, jak i plaster szynki, piersi indyka lub duży befsztyk na chlebie. Do tego je się ciasto i popija filiżanką kawy.

Obiad składa się z co najmniej trzech gorących dań Obiad składa się z co najmniej trzech gorących dań. W święta jada się specjalne dania, np. szynkę po wirginijsku, pieczony indyk, placek z dyni lub homary.

Główne przyprawy to sól czosnkowa, papryka mielona, musztarda gruboziarnista, zielony i czarny pieprz w ziarnkach albo świeżo zmielony.

Cechą charakterystyczną kuchni amerykańskiej jest stapianie się w jedno rozmaitych stylów i sposobów przyrządzania posiłków. Na przykład na kuchnię części południowej Stanów Zjednoczonych największy wpływ mieli imigranci z Afryki, Francji i Meksyku. Natomiast kuchnia azjatycka miała ogromne znaczenie dla praktycznie wszystkich stanów. Wiele dań uważanych powszechnie za typowo amerykańskie mogło mieć swoje źródła również w kuchni innych narodów. Oczywiście przez lata receptury były modyfikowane przez amerykańskich kucharzy. Dla przykładu hot-dogi i hamburgery to modyfikacje dań niemieckich. Jakakolwiek ich forma jest bardzo zmieniona, tak że są powszechnie podawane jako typowe przykłady tradycyjnych dań amerykańskich.

Potrawy i napoje charakterystyczne dla kuchni amerykańskiej Hot-dog Hamburger Coca-cola Popcorn Naleśniki z syropem klonowym Apple pie Jambalaya

Hot-dog

Hamburger

Coca cola

Popcorn

Naleśnik z syropem klonowym

Apple pie

Jambalaya

Dziękuję za obejrzenie mojej prezentacji 