Podstawy procesów browarnictwa

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kalendarz Imprez na rok SPOTKANIE Z KULTURĄ Miejsce: Międzynarodowy Dom Kultury, Amfiteatr do Ferie zimowe w MDK Interdyscyplinarne.
Advertisements

Przykład liczbowy Rozpatrzmy dwuwymiarową zmienną losową (X,Y), gdzie X jest liczbą osób w rodzinie, a Y liczbą izb w mieszkaniu. Niech f.r.p. tej zmiennej.
Sprawozdanie – r. Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie Oddział w Bytowie.
I część 1.
PLAN ZAJĘĆ SEKCJI od do PONIEDZIAŁEK (I LO AULA) – ZDROWIE PSYCHICZNE.
Walne Zgromadzenie Delegatów SIMP w Olsztynie To były piękne dni Kadencja
Posiedzenie Prezydium Konwentu Uczelnianego
ZNACZENIE ZDROWIA PSYCHICZNEGO DLA EFEKTYWNOŚCI PRACOWNIKA
Traktat Lizboński.
KONKURS WIEDZY O SZTUCE
Teoria sprężystości i plastyczności
PORY ROKU.
Budowanie wspólnoty uczących się MODUŁ VIII Sesja 8.1 Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego PROGRAM.
Prawie wszystko o piwie i problem warzenia piwa
PRZEDSIĘBIORCZY NAUKOWIEC PRZEDSIĘBIORCZA KOBIETA NAUKOWIEC
Wstęp do geofizycznej dynamiki płynów. Semestr VI. Wykład
Wstęp do geofizycznej dynamiki płynów. Semestr VI. Wykład
Wstęp do geofizycznej dynamiki płynów. Semestr VI. Wykład
Surowce do produkcji piwa Słód, chmiel, drożdże, woda
Style piwa O czym dziś? Podstawy systematyki Cechy odróżniające Omówienie typów Inne klasyfikacje Przydatne strony.
Co się dzieje podczas zacierania
Kadra Narodowa Juniorek Sezon Cel główny MISTRZOSTWA EUROPY JUNIORÓW Montemor-o-Velho /Portugalia/ Montemor-o-Velho /Portugalia/ r.
Dyskretny szereg Fouriera
Projekt współfinansowany Przez Unię Europejską W ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Grzegorz Kruszyński, Sylwia Petryna Fundacja Edukacji Europejskiej.
S e a o f a d v e n t u r e Krok ku demokracji Bałtycki projekt młodzieżowy A Step towards Democracy Baltic Youth Project.
Działalność sportowa w 2012 roku. Harmonogram Zawodów Ogólnopolskich w 2012 Nazwa zadaniaTerminMiejsce VIII Ogólnopolskie Zimowe Igrzyska OS - łyżwiarstwo.
Człowiek – najlepsza inwestycja
ANALIZA EKONOMICZNA PIWOSZ Sp. z o.o..
ENERGETYKA POLSKA WYNIKI I WSKAŹNIKI FINANSOWE ELEKTROCIEPŁOWNI ZA 2005 ROK W PORÓWNANIACH Z WYNIKAMI I WSKAŹNIKAMI UŚREDNIONYMI SEKTORA I PODSEKTORA.
ROCZNY PLAN PRACY ZESPOŁU SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH NR 4 IM. JANA KLIŃSKIEGO W GNIEŹNIE NA ROK SZKOLNY 2011/2012.
Raport z badań termowizyjnych – RECTICEL Rys. 1a. Rozdzielnia RS14 Temperatura maksymalna 35,27 o C Rys. 1b. Rozdzielnia RS14 (wizyjny) 3.
Wytwarzanie brzeczki.
Wytwarzanie brzeczki Gotowanie c.d..
Strona 1 PRODUCENT WYSOKIEJ JAKOŚCI OPRAW OŚWIETLENIOWYCH OMS Polska sp. z o.o. Temat prezentacji: POZNAJMY OMS Imię i nazwisko.
Podstawowe elementy linii technologicznej
Wytwarzanie brzeczki Zacieranie c.d..
Kalendarz 2011 Real Madryt Autor: Bartosz Trzciński.
Kalendarz 2011 Oto ciekawy kalendarz, który zaprojektował
KALENDARZ 2011r. Autor: Alicja Chałupka klasa III a.
INTERWENCJE JEDNOSTEK OCHRONY P.POŻAROWEJ W 2011r.
ŚRODOWISKOWY DOM SAMOPOMOCY W SAWINIE
Seminarium zadania badawczego nr 3 strategicznego projektu badawczego
1/34 HISTORIA BUDOWY /34 3/34 6 MAJA 2011.
Mazurskie Stowarzyszenie Inicjatyw Sportowych ul. Warszawska 26, Mrągowo Rok założenia: 2010.
Fermentacja i dojrzewanie c.d.
PODSUMOWANIE WSPÓŁZAWODNICTWA SPORTOWEGO SZKÓŁ POWIATU ŁASKIEGO W ROKU SZKOLNYM 2011/2012 IGRZYSKA MŁODZIEŻY SZKOLNEJ GIMNAZJADALICEALIADA.
SZKOLNE KOŁO WOLONTARIATU „SŁOŃCE”
Ze szczególnym uwzględnieniem stosowanych ćwiczeń specjalnych OPRACOWAŁ Z.LIPIŃSKI.
Tanzania: między tradycją a nowoczesnością
Lekcja 13 Strona 15. Lekcja 13 Strona 16 Lekcja 13 Strona 17 Vertical primary and secondary Tesla coil Jacobs ladder.
Kalendarz 2011r. styczeń pn wt śr czw pt sb nd
Program szkoleń dla wyższych urzędników z instytucji Unii Europejskiej oraz wyższych urzędników ministerialnych z nowych krajów członkowskich Unii Europejskiej.
Program szkoleń dla wyższych urzędników z instytucji Unii Europejskiej oraz wyższych urzędników ministerialnych z nowych krajów członkowskich Unii Europejskiej.
Innowacyjne metody napawania
01 Kościół Św.Walentego w Bieruniu 02 Kościół Św.Walentego w Bieruniu.
System Kontroli Zarządczej na Politechnice Śląskiej
Autorka: Julka Jagniątkowska
(C) Jarosław Jabłonka, ATH, 5 kwietnia kwietnia 2017
EGZAMINU GIMNAZJALNEGO 2013
Temperatures in Cracow 1941/1942..
Projekt nr PL1-LEO realizowany ze środków Wspólnot Europejskich w ramach programu Leonardo da Vinci Kształtowanie bezpiecznych i higienicznych.
EcoCondens Kompakt BBK 7-22 E.
NiemieckiePiwoNiemieckiePiwo Agnieszka Matuszewska Zuzanna Gałczyńska Joanna Lipka.
Koło Naukowe Elektroników Spotkanie rekrutacyjne
Wypadki przy pracy w budownictwie na podstawie kontroli PIP
Projekt Comenius Nie tylko budowa ć mosty, lecz tak ż e z nich korzysta ć - zawody i ich ś rodowiska pracy W projekcie uczestniczą.
Kalendarz 2020.
Wyniki Ankiety odnośnie zdrowego odżywiania
Monitoring prasy dla firmy Den Braven. 1. Ładny Dom , miesięcznik, nakład:
Trendy w procesach fermentacyjnych
Zapis prezentacji:

Podstawy procesów browarnictwa Wykład 1. Wstęp. Historia piwa. Gatunki piw. Style wg BJCP.

Tematyka wykładów Surowce browarnicze: jęczmień, chmiel i woda drożdże oraz dodatki niesłodowane Produkcja słodu. Wytwarzanie brzeczki: zacieranie, warzenie. Produkcja piwa: fermentacja, dojrzewanie i filtracja Rozlew piwa Specyfika minibrowarów oraz domowego wyrobu piwa. Oprogramowanie wspomagające. Mycie i dezynfekcja Gospodarka energetyczna w browarze i słodowni

Tematyka laboratoriów Wytworzenie śruty. Określenie rozkładu ziarnowego. 2h Wytworzenie brzeczki kongresowej. Określenie parametrów słodu. 4h Propagacja drożdży, przygotowanie „matki drożdżowej”. – 8h Przygotowanie brzeczki piwnej o określonych parametrach (weizen i stout) – 10h, Fermentacja i rozlew 4h

Literatura Wolfgang Kunze, Technologia piwa i słodu, Piwochmiel, Warszawa : 1999. Lewis Michael, Young W. Tom, Piwowarstwo, PWN, Warszawa 2001

Historia piwa Prapoczątki - neolit Sumerowie Kodeks Hammurabiego Starożytny Egipt Egipski sposób wytwarzania piwa Chiny Cywilizacje bez piwa: Grecja i Rzym??

Historia piwa Średniowiecze Browary zakonne Wprowadzenie chmielu (ok. 1000 r.) Pierwsze zimne fermentacje XV w. (zarzucone) Specyfika niemiecka: Reinheitsgebot (prawo czystości) 1516r

Historia piwa Przełom: rok 1842 – po raz pierwszy powstaje pils Rozwój techniki i nauki a browarnictwo: Maszyna parowa J. Watt XVIIIw., w browarach od 1846 Maszyna chłodnicza Carl von Linde 1871 Badania fermentacji i utrwalania żywności Louis Pasteur 1857-1868 Czyste kultury drożdży Emil Ch. Hansen 1883 Kolejnictwo – rozszerzenie dystrybucji.

BJCP Beer Judge Certification Program Dzieli piwa na style i kategorie Określa parametry stylu: zawartość ekstraktu, kolor, goryczkę profil aromatu i smakowy Nagazowanie Wytyczne dotyczące surowców

01-A Lager - Light Lager Lite American Lager 01-B Lager - Light Lager Standard American Lager 01-C Lager - Light Lager Premium American Lager 01-D Lager - Light Lager Munich Helles 01-E Lager - Light Lager Dortmunder Export 02-A Lager - Pilsner German Pilsner (Pils) 02-B Lager - Pilsner Bohemian Pilsner 02-C Lager - Pilsner Classic American Pilsner 03-A Lager - European Amber Lager Vienna Lager 03-B Lager - European Amber Lager Oktoberfest/Maerzen 04-A Lager - Dark Lager Dark American Lager 04-B Lager - Dark Lager Munich Dunkel 04-C Lager - Dark Lager Schwarzbier 05-A Lager - Bock Maibock/Helles Bock 05-B Lager - Bock Traditional Bock 05-C Lager - Bock Doppelbock 05-D Lager - Bock Eisbock

06-A Ale/Lager - Light Hyrbid Beer Cream Ale 06-B Ale - Light Hybrid Beer Blonde Ale 06-C Ale - Light Hybrid Beer Koelsch 06-D Ale - Light Hybrid Beer American Wheat or Rye Beer 07-A Ale - Amber Hybrid Beer Northern German Altbier 07-B Ale - Amber Hybrid Beer California Common Ale 07-C Ale - Amber Hybrid Beer Dusseldorfer Altbier 08-A Ale - English Pale Ale Standard/Ordinary Bitter 08-B Ale - English Pale Ale Special/Best/Premium Bitter 08-C Ale - English Pale Ale Extra Special/Strong Bitter 09-A Ale - Scottish and Irish Ale Scottish Light 60 09-B Ale - Scottish and Irish Ale Scottish Heavy 70 09-C Ale - Scottish and Irish Ale Scottish Export 80 09-D Ale - Scottish And Irish Ale Irish Red Ale 09-E Ale - Scottish and Irish Ale Strong Scotch Ale (Wee Heavy) 10-A Ale - American Ale American Pale Ale 10-B Ale - American Ale American Amber Ale 10-C Ale - American Ale American Brown Ale 11-A Ale - English Brown Ale Mild 11-B Ale - English Brown Ale Southern Brown 11-C Ale - English Brown Ale Northern Brown

12-A Ale - Porter Brown Porter 12-B Ale - Porter Robust Porter 12-C Ale - Porter Baltic Porter 13-A Ale - Stout Dry Stout 13-B Ale - Stout Sweet Stout 13-C Ale - Stout Oatmeal Stout 13-D Ale - Stout Foreign Extra Stout 13-E Ale - Stout American Stout 13-F Ale - Stout Russian Imperial Stout 14-A Ale - India Pale Ale English IPA 14-B Ale - India Pale Ale American IPA 14-C Ale - India Pale Ale Imperial IPA 15-A Ale - German Wheat and Rye Beer Weizen/Weissbier 15-B Ale - German Wheat and Rye Beer Dunkelweizen 15-C Ale - German Wheat and Rye Beer Weizenbock 15-D Ale - German Wheat And Rye Beer Roggenbier (German Rye Beer) 16-A Ale - Belgian & French Ale Witbier 16-B Ale - Belgian & French Ale Belgian Pale Ale 16-C Ale - Belgian & French Ale Saison 16-D Ale - Belgian & French Ale Biere de Garde 16-E Ale - Belgian & French Ale Belgian Specialty Ale

17-A Ale - Sour Ale Berliner Weisse 17-B Ale - Sour Ale Flanders Red Ale 17-C Ale - Sour Ale Flanders Brown Ale/Oud Bruin 17-D Ale - Sour Ale Straight (unblended) Lambic 17-E Ale - Sour Ale Gueuze 17-F Ale - Sour Ale Fruit Lambic 18-A Ale - Belgian Strong Ale Belgian Blond Ale 18-B Ale - Belgian Strong Ale Belgian Dubbel 18-C Ale - Belgian Strong Ale Belgian Tripel 18-D Ale - Belgian Strong Ale Belgian Golden Strong Ale 18-E Ale - Belgian Strong Ale Belgian Dark Strong Ale 19-A Ale - Strong Ale Old Ale 19-B Ale - Strong Ale English Barleywine 19-C Ale - Strong Ale American Barleywine 20-A Ale/Lager - Fruit Beer Fruit Beer 21-A Ale/Lager - Spice/Herb/Vegetable Spice, Herb or Vegetable Beer 21-B Ale - Spice/Herb/Vegetable Christmas/Winter Specialty

22-A Ale/Lager - Smoked Flavored/Wood Aged Classic Rauchbier 22-B Ale/Lager - Smoked Flavored/Wood Aged Other Smoked Beer 22-C Ale - Smoked Flavored/Wood Aged Wood-Aged Beer 23-A Ale/Lager - Specialty Beer Specialty Beer 24-26 Mead 27- 28 Cider

SUROWCE Zboże Chmiel Woda Drożdże