EKO OGRÓDEK czyli zielono nam…

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kraje anglojęzyczne Kuchnia.
Advertisements

die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Kuchnia epoki napoleońskiej
Jedzenie w Hiszpanii.
Roladki z piersi z żurawiną, bazylią i orzechami
Krewetki po tajsku.
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
Warzywa Europejskie.
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
„WYKORZYSTANIE ZIÓŁ I PRZYPRAW
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
GÓRSKA ŁĄKA W NASZYCH GÓRACH ZWANA JEST HALĄ.
Rośliny przyprawowe w kuchni
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Kuchnia Szwajcarii.
KUCHNIA POLSKA (STAROPOLSKA) I REGIONALNA
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZIOŁA Zioła, rośliny zielarskie – wszystkie rośliny, które zawierają substancje wpływające na metabolizm człowieka (np. olejki eteryczne) i dostarczające.
Kuchnia śródziemnomorska
Kuchnia Śródziemnomorska
Jedzenie w Hiszpanii.
2013. NEW ARATON PREMIUM PATE Z dum ą prezentujemy nasz ą ostatni ą nowo ść : Smaczny pasztet dla psów i kotów; Skomponowany z najwy ż szej jako ś ci.
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Hodowla i uprawa pomidora
Nasza szkoła zna dobre zioła
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Śniadanie daje moc !!.
KSIĘGA ZIÓŁ.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Akcja „Śniadanie Daje Moc” „8 listopada – Dzień Zdrowego Śniadania „w Szkole Podstawowej nr 4 w Kielcach.
Kto śniadanie zdrowe zjada, ten na grypę nie zapada!
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
ROŚLINY EGZOTYCZNE w kuchni
Śniadanie daje moc! Naprawdę! 8 XI 2011 Specjalna Szkoła Podstawowa nr 12 w Legnicy Klasa I+II.
- poznajemy 12 zasad zdrowego odżywiania i stosujemy je
Śniadanie daje moc! Szkoła Podstawowa w Toporowicach
Podróże po świecie Smaki Europy.
Historia życia jednej rośliny
Zdrowe odżywianie Jak sie odżywiać ?. Owoce ● Jabłka, banany, itp...
LODÓWKI.
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Zielona magia? - rośliny lekarzy i zbrodniarzy.
PRZYPRAWY Prezentację opracował Bartosz Płonka.
Nowalijki – czym są? Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
 Ciekawostki o ziołach  Zadania  Ankiety naszych uczniów  Potrawy  Zioła w naszych okolicach ZAPRASZAMY.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
Brytyjski fotograf Car Warner wykonuje zdjęcia krajobrazów wykonanych z jadalnych komponentów... W ten sposób zachęcił swoje dzieci do jedzenia owoców.
ZIOŁA W KUCHNI Anna Chlebica kl.V B ESP nr 7 w Bielawie.
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
JEDZ WARZYWA I OWOCE! A ONE DADZĄ CI ZDROWIA MOCE
Zasady zdrowego odżywiania!
Przyprawy ciasteczek korzennych
Kuchnia meksykańska Kuchnia meksykańska – sztuka kulinarna Meksyku i okolic, łącząca tradycje tubylczych Indian i wpływów konkwistadorów. Opiera się głównie.
Przyprawy.
Zdrowy posiłek każdego dnia
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Kuchnia hiszpańska.
Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński.
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

EKO OGRÓDEK czyli zielono nam…

Zioła czy przyprawy? Definicje mówiące o tym, jak sklasyfikowane są zioła, a jak przyprawy, troszkę się różnią, niemniej jednak to rozgraniczenie nie jest tak istotne, a wielokrotnie te nazwy stosowane są wymiennie. Zioła to przeważnie liście niskich krzewów i roślin. Można je suszyć i uprawiać niemalże wszędzie, często rosną dziko. Zaliczamy do nich np.: majeranek, bazylię czy tymianek.

Świeże zioła uprawiane w naszych przydomowych ogródkach czy domach są wspaniałym rozwiązaniem. Posiadając taki zielnik - możemy przenieść się w najdalsze zakątki świata – do Francji pachnącej lawendą, czy Włoch z aromatyczną bazylią. Świeże zioła nadają zupełnie innego smaku potrawom niż te suszone. Są łagodniejsze i bardziej aromatyczne, dlatego dobrze jest posiąść sztukę uprawiania ich we własnym domu. Można je uprawiać cały rok i nie są bardzo wymagające.

WIĘC ZABRALIŚMY SIĘ DO PRACY SKORO TO TAKIE ŁATWE WIĘC ZABRALIŚMY SIĘ DO PRACY

Jestem Lidka, Pomysłowa Lidka! Mam spryskiwacz i nie zawaham się go użyć  Przygotowałem podłoże i teraz będę siał rukolę

Które rośliny wybrać?

PIERWSZY ETAP ZAKOŃCZONY – ROŚLINY POSIANE

PRZYKŁADY ROŚLIN, KTÓRE WYBRALIŚMY DO UPRAWY

BAZYLIA Bazylia wywodzi się z obszarów afrykańskich i azjatyckich. Skutecznie rozwija się w domowych warunkach. Zarówno bazylia świeża jak i suszona nadaje się do potraw. Doniczki z bazylią stojące na balkonie mają moc odpędzania niechcianych owadów. Kojarzy się z daniami włoskimi (ogólnie całą kuchnią śródziemnomorską), przede wszystkim ze spaghetti. Mała ilość wystarczy do nadania balsamicznego aromatu. Smak typowo korzenny, momentami bardzo słodka.

TYMIANEK Jest krzewinką osiągającą 40 cm wysokości. Drobniutkie kwiatki mają odcienie fioletu. Kwitnie od czerwca do lipca. Roślina odznacza się swoistym, przyjemnym zapachem. Pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego. Dzięki swojemu silnemu aromatowi i walorom smakowym tymianek jest używany w kuchni jako przyprawa do drobiu, pieczonych mięs, dziczyzny, ryb, pizzy, sosów i sałatek.

OREGANO CZYLI LEBIODKA Oregano charakteryzuje się przyjemnym zapachem oraz korzennym smakiem. Zioło to jest stosowane w potrawach z pomidorami, w pizzach, omletach. W potrawach z makaronów ( np. spaghetti ), we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zawiesistych zup, pieczonych mięs z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Zalicza się je do podstawowych przypraw kuchni włoskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej.

PIETRUSZKA NACIOWA Jest rośliną przyprawową wszechobecną w naszej kuchni. Nie tworzy zgrubienia korzeniowego, ale wiązkę korzeni nie nadającą się do konsumpcji. Idealnie komponuje się z różnymi sosami, sałatkami i młodymi ziemniakami. Gałązki pietruszki można podsmażyć w oleju, będzie wówczas aromatycznym dodatkiem do owoców morza. Pietruszkę dodajemy do omletów, zup, potraw z jaj, ryżu, podkreśla smak mięs oraz serów.

RUKOLA Rukola ma szerokie zastosowanie w kuchni. Na surowo można ją dodawać do wszelakich sałatek – samej lub w towarzystwie innych sałat, na kanapki, do dekoracji potraw. Można ją również dodać do sosów, na pizzę, do mięs itp. Nadaje niepowtarzalny smak potrawom, szczególnie dobrze smakuje z owocami morza i serami.

A TAK ROSŁY POZOSTAŁE ZIÓŁKA

KOPER S Z Y P I O R E K

I TAK POWSTAŁ NASZ OGRÓDEK

T R O C H Ę S Ł Ń A D L A Z I Ó

CZAS NA ZDROWĄ BIESIADĘ ŻAL MI WAS JEŚĆ  PRZYGOTOWANIA

AGNIESZKA Z DOROTKĄ POSTAWIŁY NA RUKOLĘ, SER MOZZARELLA I POMIDORY CHŁOPAKI WIEDZĄ CO JEST DOBRE ;) AGNIESZKA Z DOROTKĄ POSTAWIŁY NA RUKOLĘ, SER MOZZARELLA I POMIDORY

ADRIAN I SEBASTIAN CHYBA JUŻ BY COŚ ZJEDLI ;) P Y S Z N O Ś C I !!!

ŻYCZYMY WSZYSTKIM SMACZNEGO!!!

HMMM… BYWAŁY TEŻ CIĘŻKIE CHWILE ;)

W KULINARNĄ PODRÓŻ PRZYPRAW ZIOŁOWYCH UDALI SIĘ: UCZNIOWIE KLASY IV B: Natalka Krukowska Marta Lisiowska Karolina Styk Anna Zawadzka Sebastian Szczepański Adrian Ziętek UCZNIOWIE KLASY V D: Dorota Moskowicz Agnieszka Tarkowska Jakub Dajczak Patryk Pieczkowski w trudnych chwilach pomagali nam: Julita Kowalska, Wiktoria Krata, Lidka Sugier oraz Mikołaj Gorczyca – dziękujemy  wraz z p. Joanną Dębską