Zakupy.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Advertisements

klasy 3a,b,c miały dwugodzinne spotkanie z wójtem gminy Nawojowa dr inż. Stanisławem Kiełbasą, na którym głównie poruszany był temat ekologii.
Ankieta dla uczniów SP i Gimnazjum
Weronika Majewska Karolina Mokrzan
Wyniki ankiety przeprowadzonej wśród uczniów klas: |||c i ||c
„Zdrowa żywność w sklepiku szkolnym”
Grupa III – Dziennik pokładowy
Szkoła promująca zdrowie
Jesteś tym kim widza cie ludzie, czujesz się tak jak jesz.
Na rynku czy w supermarkecie: czyli gdzie lepiej i zdrowiej kupować?
"Szkoła dobrych praktyk" w Zespole Szkół Nr 1 w Puławach
Rok szkolny 2005/2006 Realizacja projektu Tropem codziennych zakupów.
Tak ! - dla lokalnych producentów. Wyniki ankiety z zakresu znajomości zagadnienia: Wyniki ankiety z zakresu znajomości zagadnienia: ŚWIADOMOŚĆ MŁODYCH.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
Szkoła Podstawowa nr 5 im. H. Sienkiewicza w Lesznie.
KATARZYNA KONCEWICZ KRYSTYNA POKOJOWCZYK ANNA REJMAN
Jak ograniczyć niezdrowe przekąski w naszym sklepiku szkolnym?
Sejm Dzieci i Młodzieży. Lokalne produkty dobrem dla Ciebie i Twojej rodziny Debata na temat promocji lokalnej żywności na rynku regionalnym.
Wiem co jem.
Konkurs Czas na Zdrowie
Co podać dziecku na talerzu ?
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
Kinga Sadurska , Ola Zięba i Julia Ferenc
ZDROWY STYL ODŻYWIANIA W SZKOLE
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Śniadanie daje moc! Kl. II B Publiczna Szkoła Podstawowa w Byczynie.
Zespół Szkół w Bakałarzewie
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Cześć. Jesteśmy uczniami Szkoły Podstawowej nr 69 w Szczecinie
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
PROGRAM EDUKACYJNY „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”
ANKIETA DLA RODZICÓW- „ŚNIADANIE” 92 RODZICÓW UZUPEŁNIŁO ANKIETY.
ANKIETY DO RODZICÓW – SKLEPIK 92 rodziców wzięło udział w ankietach.
Ankieta do uczniów Szkoły Podstawowej i Gimnazjum ZPO w Skrzydlnej
S TYL ŻYCIA MIESZKAŃCÓW GMINY L ESZNOWOLA MAJ 2014 Czy w tym zakresie istnieją różnice między kobietami a mężczyznami?
Wybieram zdrowie !!!.
Zasady zdrowego odżywiania
„ Sklepik wzorowy – smaczny i zdrowy”.
Czy wiesz co jesz? projekt edukacyjny zrealizowany przez:
Ś niadanie daje moc 7 listopada 2014r. Klasa I c Szkoła Podstawowa w Suchożebrach.
Jesteśmy uczniami klasy IIA SP 22 w Kielcach W KLASIE ZGROMADZILIŚMY RÓŻNE ZDROWE OWOCE I WARZYWA.
„ ZDROWO SIĘ ODŻYWIAMY”
Wyniki ankiety dotyczącej zdrowego odżywiania się uczniów gimnazjum w Poroninie. Poronin, kwiecień 2014.
Co wolisz jeść? Które z poniższych produktów są wg Ciebie niezdrowe? Można było udzielać kilku odpowiedzi.
W ramach szkolnych obchodów Światowego Dnia Zdrowia podjęto następujące działania:  wychowawcy zapoznali uczniów z ulotką przygotowaną przez PSSE w Ostrowi.
NA CZYM POLEGA PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE?
Śniadanie daje moc Szkoła Podstawowa Nr 1 im. Janusza Korczaka w Lądku-Zdroju klasa 2b.
„8 LISTOPADA-DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Wyniki ankiety przeprowadzonej w Publicznym Gimnazjum nr 4 w Zduńskiej Woli w ramach programu Centrum Edukacji Obywatelskiej „Sejm Dzieci i Młodzieży”
Analiza ankiet „SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE” Ankieta przeprowadzona wśród uczniów.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
Dobre i złe nawyki żywieniowe
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
ZDROWIE- Twój przyjaciel ! Temat projektu:. Oto zespół realizujący projekt – KOŁO BIOLOGICZNE 3 osoby były nie obecne podczas wykonywania zdjęcia, ale.
Analiza ankiety przeprowadzonej w klasach IV – VI Szkoły Podstawowej na temat zdrowego żywienia -Ankieta przeprowadzona we wrześni 2015r -Badanie miało.
PROJEKT EDUKACYJNY „WIEM CO JEM” WYCHOWANIE FIZYCZNE r.
Dlaczego śniadanie jest takie ważne?
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Projekt edukacyjny w ramach programu Szkoła z Klasą 2.0 Jem kolorowo, odżywiam się zdrowo.
Jak zdrowo się odżywiać?
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowy posiłek każdego dnia
Uczniowie klasy I Zespołu Szkolno Przedszkolnego w Rożnowicach realizują program edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo” pod kątem zasad prawidłowego i smacznego.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Zapis prezentacji:

Zakupy

Serdecznie witamy wszystkich zgromadzonych na szkolnej debacie związanej z „Zakupami”.

Celem naszej debaty jest zastanowienie się nad kilkoma zagadnieniami: - Jak wprowadzić więcej lokalnych produktów do sklepiku szkolnego? - Jak rozpocząć współpracę z lokalnymi producentami? - Co oznacza lokalna i sezonowa żywność w szkolnej stołówce?

Ogólnie mówiąc wielu z Was kupując produkty, czy to spożywcze, czy chociażby sprzęty AGD, nie zwraca uwagi na etykiety, skład i pochodzenie danego produktu.

W przypadku produktów spożywczych prowadzi to wówczas do niezdrowego odżywiania, otyłości, różnych chorób oraz innych skutków szkodzących naszemu zdrowiu.

Przeprowadziłyśmy anonimową ankietę, aby dowiedzieć się gdzie uczniowie naszej szkoły zaopatrują się w artykuły spożywcze i co najczęściej spożywają.

Żeby ułatwić dyskusje przedstawiamy pytania, które zadałyśmy ankietowanym

1. Gdzie najczęściej robisz zakupy: a) polskie sklepy typu: Alma, Biedronka b) zagraniczne sklepy typu: Real, Carrefour 2. Co najczęściej kupujesz w sklepiku szkolnym/sklepie: a) słodycze i przekąski b) warzywa i owoce c) inne 3. Czy zwracasz uwagę na etykiety produktów, które kupujesz: a) tak b) nie 4. Jak często jesz chipsy, fast-foody i pijesz słodkie napoje gazowane: a) raz w tygodniu b) raz na miesiąc c) bardzo rzadko 5. Jakiego rodzaju kupujesz produkty: a) świeże mięso, warzywa i owoce b) mrożone, gotowe produkty 6. Czy robisz zakupy przez Internet:

Z przeprowadzonej ankiety wynika, iż: - częściej kupujemy w sklepach zagranicznych - w sklepiku szkolnym kupujemy słodycze i przekąski - nie zwracamy uwagi na etykiety produktów, czyli nie jesteśmy w pełni świadomi co tak naprawdę spożywamy - chipsy, fast-foody i słodkie napoje gazowane spożywamy przynajmniej raz w tygodniu, a nawet częściej - kupujemy świeże warzywa, owoce i mięso, lecz w małych ilościach.

Na podstawie udzielonych nam odpowiedzi, chciałybyśmy z Państwem wyciągnąć wnioski i podyskutować o tym jaki możemy mieć wpływ na to co jedzą nasi uczniowie.

Wykorzystując nasz szkolny sklepik chciałybyśmy zaproponować, aby to właśnie w nim uczniowie mogli również kupić świeże i zdrowe produkty, żeby każdy miał możliwość zjeść zdrowy posiłek.

Ci, którzy zdrowo się odżywiają będą mogli znaleźć w sklepiku to co lubią najbardziej, a Ci, którzy „zdrowej żywności nie znają” będą mogli jej zakosztować.

Teraz chciałybyśmy przejść do zadania kilku pytań uczniom, jak i zebranym tutaj dorosłym.

1. Co najchętniej kupują uczniowie w naszym sklepiku szkolnym? 2. Co można zmienić? 3. Czy można by było wprowadzić więcej owoców i zdrowej żywności? 4. Czy można by było nawiązać współpracę z lokalnymi dostawcami?

Nasze propozycje na sprzedaż artykułów w sklepiku szkolnym: - owoce sezonowe - jogurty i napoje mleczne - „zielone kanapki” - soki z świeżo wyciskanych owoców

Jesteśmy otwarte na propozycje, być może ktoś z Was ma równie dobre pomysły…

Każdy z nas czasem ma ochotę na coś słodkiego, ale zdrowe produkty są potrzebne młodzieży w okresie dojrzewania, a i dorosłym są nie zbędne.

Dalekie jesteśmy od namawiania do zupełnej rezygnacji ze słodyczy. Nasza debata ma na celu przekonanie, że zdrowa żywność jest smaczna, a spożywanie jej pozytywnie wpłynie na nasz organizm.

Emilia Pawleta i Magdalena Piórkowska Bardzo dziękujemy wszystkim za udział w debacie dotyczącej „Zakupów” Emilia Pawleta i Magdalena Piórkowska