NIE TAKA MATMA STRASZNA-

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Jak przygotować dietetyczne spaghetti ?
Przepisy REGIONALNE.
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Autor: Adrianna Szalonka
Zagadka nr 2.
Nie taka MATMA straszna ;-)
Gotowanie.
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Książka Kucharska.
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Sałatka Grecka..
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
O Slow Food i trendach kulinarnych
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Zupa grzybowa zabielana
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Zagadka Numer 2 :) Czesio postanowił ugotować ryż. Na opakowaniu przeczytał, że czas gotowania wynosi dokładnie 16 minut. Czesio ma dwie klepsydry - małą.
NIE TAKA MATMA STRASZNA :-] ZAGADKA NR 2 Klasa 1F Gimnazjum nr 1 w Szprotawie Pod kierunkiem pani mgr Doroty Semenowicz.
Rozwijanie myślenia matematycznego
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Zatrzymać lato w kuchni
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
PIZZA PROJEKT WYKONANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD OPIEKĄ P. MILENY MAKOWSKIEJ.
Święta Bożego Narodzenia
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
NIE TAKA MATMA STRASZNA ZAGADKA 2. Treść zagadki Czesio postanowił ugotować ryż. Na opakowaniu przeczytał, że czas gotowania wynosi dokładnie 16 minut.
Zdrowe przysmaki klasy 1 e
OBIAD dla uczestników szkolenia
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

NIE TAKA MATMA STRASZNA- ZAGADKA NR 2 Czesio postanowił ugotować ryż. Na opakowaniu przeczytał, że czas gotowania wynosi dokładnie 16 minut. Czesio ma dwie klepsydry - małą i dużą. W małej piasek przesypuje się przez 5 minut, a w dużej przez 7 minut. Pomóż Czesiowi odmierzyć zadany czas 16 minut za pomocą dwóch klepsydr wiedząc, że każdą z nich można odwrócić w dowolnej chwili, a czas potrzebny do odwracania klepsydr zaniedbujemy.

Każda kuleczka w klepsydrze oznacza 1 minutę. OTO KLEPSYDRY CZESIA: 7 minutowa 5 minutowa Każda kuleczka w klepsydrze oznacza 1 minutę.

Wbrew temu, co sądzi pani Frau, Czesio nie jest matematycznym tępolem i umie ugotować ryż przy pomocy dwóch klepsydr. Oto sposób, w jaki Czesio poradził sobie z tą niezwykle skomplikowaną łamigłówką:

KROK 1 RYŻ GOTUJE SIĘ JUŻ: 7 MINUT Odmierzam 7 minut przy pomocy dużej klepsydry. Jednocześnie małą klepsydrą odmierzam 5 minut i jeszcze 2, czyli razem też 7 minut. RYŻ GOTUJE SIĘ JUŻ: 7 MINUT

KROK 2 RYŻ GOTUJE SIĘ JUŻ: 10 MINUT Następnie odmierzam 3 minuty za pomocą piasku pozostałego w małej klepsydrze i jednocześnie puszczam od nowa dużą klepsydrę. RYŻ GOTUJE SIĘ JUŻ: 10 MINUT

KROK 3 RYŻ GOTUJE SIĘ JUŻ: 14 MINUT Teraz odliczam 4 minuty, przesypując do końca piasek z dużej klepsydry i puszczam jednocześnie małą klepsydrę. RYŻ GOTUJE SIĘ JUŻ: 14 MINUT

KROK 4 RYŻ GOTUJE SIĘ JUŻ: 15 MINUT Puszczam do końca małą klepsydrę i w tym samym czasie dużą klepsydrę od początku. RYŻ GOTUJE SIĘ JUŻ: 15 MINUT

KROK 5 i na szczęście ostatni : Na koniec obracam dużą klepsydrę, aby odmierzyć 1 minutę, a małej daję spokój. RYŻ JUŻ SIĘ UGOTOWAŁ!!!

CZESIU. Ty głąbie. Ja znalazłam prostsze rozwiązanie CZESIU! Ty głąbie!!! Ja znalazłam prostsze rozwiązanie! Spójrz no chłopczyno:

KROK 1 (wg Pani Frau): RYŻ GOTUJE SIĘ JUŻ: 7 MINUT Zaczynam tak, jak Ty, ale to oczywiste- puszczam obie klepsydry i odmierzam 7 minut. RYŻ GOTUJE SIĘ JUŻ: 7 MINUT

KROK 2 (wg Pani Frau): RYŻ GOTUJE SIĘ JUŻ: 9 MINUT Następnie Mój geniusz osiąga apogeum- obracam małą klepsydrę w celu odmierzenia 2 minut. RYŻ GOTUJE SIĘ JUŻ: 9 MINUT

KROK 3 i ostatni (wg Pani Frau): Na koniec biorę dużą klepsydrę i odmierzam nią 7 minut. Ryż gotowy! RYŻ JUŻ SIĘ UGOTOWAŁ!!!

No Czesiu, pokaż, że jesteś mężczyzną i ugotuj mi coś pysznego! Pani Frau, nie sztuka ugotować ryż- trzeba go umieć dobrze przyrządzić! Np. przygotowując risotto z warzywami. Ha! No Czesiu, pokaż, że jesteś mężczyzną i ugotuj mi coś pysznego!

RISOTTO PO CZESIOWEMU -10 dag ryżu -40 dag różnych warzyw (pietruszka, seler, por, włoska kapusta, marchew, cebula, kalafior, zielony groszek) -łyżka tłuszczu -10 dag świeżych grzybów borowików (5 dag pieczarek) -1,5 szklanki sosu beszamelowego Ryż opłukać, zalać wrzącą wodą, dając jej 2 razy tyle; ile wynosi objętość ryżu. Włożyć łyżeczkę tłuszczu, posolić, gotować tak długo, aż woda wsiąknie w ryż, wypiec w piekarniku. Warzywa oczyścić i opłukać. Seler, pietruszkę, marchew i cebulę zetrzeć na tarce o dużych otworach, kalafior podzielić na cząstki, kapustę włoską poszatkować. Wszystkie warzywa zalać wodą, dodać łyżeczkę tłuszczu, posolić, dusić pod przykryciem. Grzyby i cebulę oczyścić, opłukać, obrać, posiekać, wlać 3 - 4 łyżki wody, dodać 2 łyżeczki tłuszczu, posolić, dusić 20 min. Przyrządzić sos beszamelowy. Ryż, grzyby i warzywa wymieszać z połową sosu (jeżeli potrzeba, dodać kostkę przyprawy do zup rozpuszczoną w dwu łyżkach wody). Ułożyć porcje w muszelkach, pokryć sosem i zapiec. Do ryżu można dodać uduszone podroby z drobiu; wówczas wystarczy tylko 20 dag warzyw.

SMACZNEGO!!!

Rozwiązanie opracowała Klasa IIIA Gimnazjum nr 2 im. Jana Pawła II w Sulechowie GRUPA NR 20 Pod opieką mgr inż. Ewy Łysień