Patrycja Kaczmarek KL.IB

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Różne oblicza cukru.
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Zdrowe żywienie Tomasz Gradys Kl.2a.
PODSTAWY ŻYWIENIA W SPORCIE
Dlaczego śniadania są takie ważne?
SŁODKI NAŁÓG - GORZKA ZAPŁATA
Funkcje składników pokarmowych
Czy wiesz co jesz?.
[Aleksander Dziedzic]
Indeks glikemiczny.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Jak odżywianie wpływa na nastrój ?
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
No to Zaczynamy…. No to Zaczynamy… Co to jest indeks glikemiczny?? Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Biologia jako nauka eksperymentalna
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZAPOBIEGANIE NADWADZE
Światowy dzień żywności
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
Batony Natural Balance AKADEMIAWELLNESS MODUŁ PRODUKTOWY
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Walory aktywności fizycznej:
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
Czyli zasady prawidłowego odżywiania!
Jak powinniśmy się odżywiać?
Śniadanie daje moc !!! Szkoła Podstawowa w Burzeninie kl III b 8 listopada 2013.
Zasady zdrowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Małgorzata Łyszkowska Klinika Chirurgii Dziecięcej i Transplantacji Narządów IP-CZD.
Zdrowy styl życia.
RUNDA I Zjedzenie czekolady pobudza wydzielanie hormonów zwanych endorfinami. Są to związki odpowiedzialne za: Zjedzenie czekolady pobudza wydzielanie.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
Julia Kowalczyk Joanna Kosczielny Daria Sobieraj Karolina Krawiec Opiekun Joanna Malczyk.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Dekalog zdrowego żywienia
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Jest to wskaźnik masy ciała, powstały przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach.
 Węglowodany proste można znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało.
Witaminowe opowieści.
Choroba prostaty a dieta
ABC – zdrowego odżywiania
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

Patrycja Kaczmarek KL.IB INDEKS GLIKEMICZNY OPRACOWAŁ Artur Matkowski KL. IB Jarek Hemmerling KL.IB Patrycja Kaczmarek KL.IB Adrian Kaczmarek KL.IB

  Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. Na przykład indeks glikemiczny wynoszący 70 oznacza, że po spożyciu 50 gram danego produktu, poziom glukozy wzrośnie o 70 procent, tak jak po spożyciu 50 gram czystej glukozy. Indeks glikemiczny żywności nie może być ustalony na podstawie jej składu lub wskaźników wchodzących w jej skład węglowodanów. Aby go wyznaczyć, należy podać konkretny produkt, konkretnej osobie. Podaje się dany produkt grupie osób a następnie przez dwie godziny, co 15 minut pobiera im krew i bada się poziom cukru. W ten sposób uzyskuje się przeciętną wartość IG. Stwierdzono, że wartość średnia jest powtarzalna, a badania wykonane w różnych grupach ochotników dają zbliżone wyniki. Wyniki uzyskiwane u osób chorych na cukrzycę są porównywalne z wynikami uzyskanymi u osób zdrowych. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi, po spożyciu tego produktu. Zjedzenie węglowodanu o wysokim IG doprowadza do gwałtownego skoku poziomu cukru wywołującego w odpowiedzi duży wyrzut insuliny.

. Poziom cukru szybko ulega obniżeniu i podobnie do wahadła, które znacznie wychyliło się w jedną stronę i musi to podobnie uczynić w przeciwną - poziom cukru nie spada do wartości wyjściowej lecz znacznie niższej, źle już tolerowanej przez organizm a nazywanej hipoglikemią. Poza różnymi niemiłymi doznaniami - objawem hipoglikemii jest głód. Chęć jego zaspokojenia jest powodem niekontrolowanego pojadania. Produkty o wysokim IG sprzyjają tyciu w dwojaki sposób: wywołują głód, co sprzyja częstszemu jedzeniu i działają anabolicznie dzięki powodowaniu dużych skoków poziomu insuliny. Insulina reguluje poziom cukru ale też powoduje aktywacje procesów przyswajania, składowania określanych mianem anabolizmu, co w praktyce przekłada się na tycie. Insulina aktywuje procesy neolipogenezy - tworzenia tłuszczy - głównie z dostarczanych węglowodanów. W tej też formie następuje składowanie. Ponadto insulina ułatwia deponowanie tłuszczy krążących w surowicy krwi do komórek tłuszczowych. Jest więc ona tzw. hormonem anabolicznym.    Wysoki poziom insuliny sprzyja tyciu. Ów wysoki poziom związany jest zaś z konsumpcją pewnej grupy węglowodanów, które w sposób gwałtowny i znaczny podnoszą chwilowy poziom glukozy w surowicy krwi, czyli innymi słowy, mają tzw. wysoki indeks Glikemiczny (wyższy lub równy 70). Natomiast spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny. Produkty takie nie są więc sprzymierzeńcem tycia. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych (obróbka termiczna, czas obróbki termicznej) podwyższa ich indeks Glikemiczny.

PRODUKTY

Tabela indeksów glikemicznych Indeks Glikemiczny - zakresy wartości Niski Indeks Glikemiczny = 55 lub mniej Średni Indeks Glikemiczny = 56-69 Wysoki Indeks Glikemiczny = 70 lub więcej Produkt Indeks Glikemiczny Ananas 59 Arbuz 75 Banan Banany dojrzałe 72 Baton Mars 65 Baton Twix 44 Biszkopt 46 Brzoskwinie 29 Brzoskwinie z puszki w syropie 52 Budyń 43 Buraki Cebula 15 Chipsy 90 Chleb - Pieczywo francuskie 95 Chleb biały Chleb pełnoziarnisty żytni 58 Chleb pszenny 85 Chleb pumpernikiel 40 Chleb żytni na zakwasie 55 Chrupki kukurydziane 63 Chrupki pszenne 70

Ciasto francuskie 59 Coca Cola 63 Cukier rafinowany 68 Czekolada biała 44 Czekolada gorzka 22 Czekolada mleczna 49 Czereśnie Czosnek 15 Daktyle suszone 103 Dynia 75 Fanta Fasola biała 40 Fasola biała, ugotowana 33 Fasola czarna 30 Fasola płaskostrąkowa 46 Fasola szparagowa 71 Figi suszone 35 Fruktoza 20 Frytki 95 Glukoza 100 Grejpfrut 25 Groch gotowany Groszek zielony 45 Groszek zielony z puszki 61 Gruszki 42 Herbatniki 57 Jabłka 38 Jabłka suszone 29

Jogurt owocowy 36 Jogurt 0% tłuszczu 27 Jogurt czysty bez cukru 15 Jogurt naturalny Kasza gryczana ugotowana 54 Kasza jaglana, ugotowana 71 Kasza manna 58 Kiełki fasoli Mung 25 Kiwi 52 Kleik ryżowy 90 Knedle ziemniaczane Kukurydza słodka 53 Kukurydza z puszki 55 Kus kus gotowany 65 Laktoza 46 Lody z pełnego mleka 61 Maltoza 110 Makaron Mango Marchewka długo gotowana 85 Marchewka świeża 30 Mąka kukurydziana 70 Melon Miód 87 Mleko odtłuszczone 32 Mleko pełne 3% tłuszczu Mleko słodzone, zagęszczone Mleko zsiadłe Morele suszone

Morele suszone 30 Morele świeże 15 Nutella 33 Orzechy 22 Orzeszki ziemne, solone, prażone 14 Otręby owsiane 55 Płatki kukurydziane 84 Płatki owsiane błyskawiczne 85 Płatki ryżowe 80 Pomarańcza 44 Pomidory Popcorn 72 Proso 70 Rodzynki 64 Ryba 38 Ryż Basmati gotowany 60 Ryż biały gotowany Ryż brązowy (naturalny) gotowany Ryż długoziarnisty gotowany 56 Rzepa Soczewica z puszki Soczewica zielona gotowana Soja Soja z puszki 18 Sok ananasowy 46 Sok grejfrutowy 48 Sok jabłkowy 40

Sok pomarańczowy 52 Sok pomidorowy bez cukru 38 Sok z marchwi świeży 43 Śliwki 30 Truskawki 40 Winogrona 46 Wiśnie 25 Ziarna całe pszenicy 41 Ziarna całe żyta 34 Ziarno jęczmienia Ziarno kukurydzy 69 Ziemniaki gotowane 95 Ziemniaki młode 57 Ziemniaki pieczone 85 Ziemniaki puree 90

obecność fruktozy i laktozy (obie mają niski indeks glikemiczny), Ciekawostki   Indeks glikemiczny produktów żywnościowych spożywanych w ich naturalnej postaci jest znacznie niższy niż gotowanych lub przetworzonych w inny sposób. Pełnoziarniste płatki zbożowe i pieczywo z pełnej mąki zawierają dużo błonnika, witamin i pierwiastków śladowych, które mają zdolność obniżania wysokiego poziomu glukozy we krwi. Aby indeks glikemiczny spożywanych produktów nie był duży musimy wziąć pod uwagę następujące aspekty: błonnik opóźnia przemianę węglowodanów poprzez częściowe blokowanie dostępu glukozy do krwi. Może również podwyższyć czułość receptorów podatnych na insulinę w mięśniu, tak że glukoza łatwiej przedostaje się do komórki. Jeśli receptory są mało czułe, wtedy trzustka zwiększa wydzielanie insuliny by zrównoważyć dopływ glukozy do komórek mięśni, formę produktu - czy jest zmielony lub w inny sposób przetworzony czy występują w nim pełne ziarna lub włókna, stopień przygotowania lub ugotowania - co pozwala na zbadanie zawartości skrobi, obecność fruktozy i laktozy (obie mają niski indeks glikemiczny), czas spożywania pokarmu, czas jedzenia ma wpływ na wydzielanie glukozy do krwi - im szybciej jesz, tym jest ono szybsze, produkty bogate w tłuszcze, o niskim indeksie glikemicznym mogą być błędnie zakwalifikowane, bo tłuszcze i białko spowalniają opróżnianie żołądka, a tym samym i szybkość trawienia w jelicie cienkim. A zatem ich indeks glikemiczny może być relatywnie niższy niż produktów zawierających mniej tłuszczów.

WZROST I WAGA CIAŁA

BMI = masa ciała (w kg) podzielona przez wzrost (w m)2 Indeks Wagi Ciała (BMI) jest szeroko znaną metodą identyfikacji prawidłowej wagi ciała. Jest to wskaźnik pozwalający precyzyjnie określić w jakim stadium znajduje się nasz organizm. Informuje czy nasza waga jest prawidłowa. Twój znajomy Dystrybutor chętnie pomoże ci w obliczeniu twojego BMI. Po prostu zmierz swój wzrost (w metrach) i wagę ciała (w kilogramach) i wpisz poniżej. Kalkulator automatycznie wyznaczy twój współczynnik BMI. BMI =  masa ciała (w kg) podzielona przez wzrost (w m)2  

Czy wiesz że: Zakładając, że dzienne zapotrzebowanie człowieka wynosi 2000 kalorii, więźniowie obozów koncentracyjnych dostarczający swojemu organizmowi 700-800 kalorii powinni wyczerpać zapasy organizmu już po kilku miesiącach, gdy tymczasem żyli nawet kilka lat. Po prostu organizm dostosował się do mniejszej ilości kalorii. Z tego samego powodu - dostosowania organizmu - nie działają też diety ograniczające spożywane kalorie - po kilku dniach organizm przestawia się na tryb głodowy i zużywa mniej energii, ale nie chudnie. Natomiast po skończeniu diety pojawia się efekt jo-jo czyli szybki przybranie na wadze.

MYŚLIMY, ŻE PODOBAŁA WAM SIĘ PREZENTACJA O INDEKSIE GLIKEMICZNYM. ŻYCZYMY MIŁYCH WRAŻEŃ KONIEC