Kuchnia Szwajcarii.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kraje anglojęzyczne Kuchnia.
Advertisements

Potrawy Ormiańskie Maciej Bohosiewicz.
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Jedzenie w Hiszpanii.
Dzień ucznia w Polsce i w Wielkiej Brytanii.
Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
Kuchnia francuska.
Francja République Française Republika Francuska Flaga Francji
ŚWIAT SERÓW.
Kuchnia Turecka.
Sposób jedzenia ostryg
Kuchnia polska.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Zdrowe odżywianie.
Wolność Równość Braterstwo
Państwo w Ameryce Północnej
Meals in Great Britain.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Kuchnia amerykańska.
Plusy i minusy polskiej kuchni
Architektura pozytywizmu
English breakfast.
Co spożywali polscy magnaci w okresie Baroku
Amerukanskie jedzenie
Kuchnia śródziemnomorska
Sałatka Grecka..
Jedzenie w Hiszpanii.
Wyroby kulinarne w masarniach włoskich
Uczniowie klasy I Zespołu Szkolno Przedszkolnego w Rożnowicach realizują program edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo” pod kątem zasad prawidłowego i smacznego.
Zwyczaje żywieniowe w Polsce i w wybranych krajach europejskich
Pierwsza w Polsce restauracja z owadami - Co To To Je
Wiesz co jesz! W Cucinie można zobaczyć smaki, usłyszeć zapachy i podotykać świeżości. Poczuć tętno Kuchni – bo tu ona żyje. Ludźmi, którzy ją tworzą i.
Szwajcaria.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Wyroby Regionalne Chciałbym zaprezentować Wam kilka według mnie najsmaczniejszych wyrobów z naszego kochanego Regionu;)
Die Schweiz Szwajcaria.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
PRZYPRAWY STREFY RÓWNIKOWEJ
Kuchnia polska.
Podróże po świecie Smaki Europy.
American Food.
kraina sera, zegarków oraz banków
Zespół Placówek Oświatowych w Zbludowicach Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II KLASA III Opiekunowie: Renata Wolańska Agnieszka Kowalska.
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących dobry stan zdrowia dziecka, jego zdolności uczenia się i ilość aktywności ruchowej.
LODÓWKI.
WIELKOPOLSKIE TRADYCJE
Fast food Dlaczego jest niezdrowy ?.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Książka kucharska Erasmusa+
Legenda litwińskich potraw
Koncepcja usługowa lokalu gastronomicznego
Kuchnia meksykańska Kuchnia meksykańska – sztuka kulinarna Meksyku i okolic, łącząca tradycje tubylczych Indian i wpływów konkwistadorów. Opiera się głównie.
SZKOLNY KONKURS KULINARNY
Fast Food szybkie jedzenie Fast Food.
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
Uczniowie klasy I Zespołu Szkolno Przedszkolnego w Rożnowicach realizują program edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo” pod kątem zasad prawidłowego i smacznego.
PUBLICZNA SZKOŁA PODSTAWOWA W ZACHORZOWIE
Szwajcaria Opowiada Tosia Bieńkowska z klasy 2 c
Kuchnia hiszpańska.
Potrawy w Polsce 1.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Kuchnia Szwajcarii

Kuchnia każdego narodu jest odzwierciedleniem jego: położenia geograficznego bogactwa materialnego stopnia rozwoju ogólnej kultury typu obyczajowości kultywowanych tradycji Kuchnia każdego narodu jest odzwierciedleniem jego położenia geograficznego, bogactwa materialnego, stopnia rozwoju oraz ogólnej kultury, typu obyczajowości i kultywowanych tradycji.

Choć Szwajcaria jest jednym z najmniejszych krajów Europy, mówi się tu aż czterema językami: niemieckim francuskim włoskim retoromańskim (łaciną ludową) Szwajcaria jest jednym z najmniejszych krajów Europy. Graniczy z pięcioma państwami: Austrią, Liechtensteinem, Francją, Włochami i Niemcami. Mówi się tu czterema językami: niemieckim, francuskim, włoskim i retoromańskim (łacina ludowa). Kraj podzielony jest na 26 kantonów, z których każdy ma własny parlament, tradycje, a przede wszystkim kuchnię.

Kraj podzielony jest na 26 kantonów, z których każdy ma własny: parlament tradycje a przede wszystkim kuchnię W poszczególnych częściach kraju dają znać o sobie kultywowane tradycje kulinarne: niemieckie włoskie francuskie - są one dość silne, ale nie na tyle, by nie można było mówić o narodowej kuchni szwajcarskiej Kraj podzielony jest na 26 kantonów, z których każdy ma własny parlament, tradycje, a przede wszystkim kuchnię. W poszczególnych częściach kraju dają znać o sobie kultywowane tradycje kulinarne niemieckie, włoskie, francuskie – są one dość silne, ale nie na tyle, by nie można było mówić o narodowej kuchni szwajcarskiej

do tradycji wiejskich prostych potraw, Kuchnia szwajcarska to przede wszystkim kuchnia domowa, nawiązująca często do tradycji wiejskich prostych potraw, których smak podnoszą przede wszystkim sery i wina. Kuchnia szwajcarska to przede wszystkim kuchnia domowa, nawiązująca do często do tradycji wiejskich, prostych potraw, których smak podnoszą przede wszystkim sery, wina i przyprawy. W poszczególnych częściach kraju dają znać o sobie kultywowane tradycje kulinarne niemieckie, włoskie, francuskie – są one dość silne, ale nie na tyle, by nie można było mówić o narodowej kuchni szwajcarskiej.

Symbolem szwajcarskiej sztuki kulinarnej stało się fondue. Polega ono na topieniu startego sera w specjalnym garnku ("caquelon") i zanurzaniu w nim kawałeczków chleba za pomocą specjalnych, długich widelczyków. Fondue nawiązuje do wspaniałej szwajcarskiej tradycji wspólnego jedzenia z jednej misy. Tradycja ta była pielęgnowana nawet, gdy stołujący się nie należeli do przyjaciół. Na czas posiłku zapominano nawet o wojnie! Symbolem szwajcarskiej sztuki kulinarnej stało się fondue, potrawa pozornie prosta, wymagająca jednak wyczucia proporcji dobieranych serów i przypraw. Każdy region kraju ma swoją wersję tej potrawy, w każdym przypadku jednak najpierw w żaroodpornym naczyniu, uprzednio natartym ząbkiem czosnku, gotuje się białe wino z dodatkiem sera. Gdy roztopiony ser osiągnie konsystencję gęstej, jednolitej masy, dorzuca się przyprawy ziołowe (gałkę muszkatołową i pieprz) oraz dolewa kirsz (wiśniówkę). Można dodać również odrobinę soku z cytryny. W gorącej serowej masie zanurza się kawałki chleba lub bułki nadziane na długie widelce.

Szwajcaria szczyci się wielowiekową tradycją produkcji sera. Emmentaler Gruyere Sbrinz Appenzeller Tete de Moine należą do najbardziej znanych serów na świecie. Na tym się jednak nie kończy ilość szwajcarskich specjałów, których liczbę szacuje się na 450! Szwajcaria szczyci się wielowiekową tradycją produkcji sera. Emmentaler, Gruyere i Sbrinz, ale także Appenzeller i Tete de Moine należą do najbardziej znanych serów na świecie. Na tym się jednak nie kończy ilość szwajcarskich specjałów, których liczbę szacuje się na 450.

Drugą potrawą, nie mniej popularną i charakterystyczną dla kuchni szwajcarskiej, jest raclette. Ta bardzo stara potrawa pasterzy alpejskich przyrządzana była z sera ogrzewanego nad żarem wygaszonego ogniska. Topniejący ser przekładano szybko na talerz i spożywano zwykle z ziemniakami pieczonymi również w ognisku. Wraz z przeniesieniem potrawy do restauracji, uruchomiony został cały przemysł produkujący nie tylko odpowiednie gatunki sera, ale i specjalną zastawę stołową. Drugą potrawą, nie mniej popularną i charakterystyczną dla kuchni szwajcarskiej, jest raclette. Ta bardzo stara potrawa pasterzy alpejskich przyrządzana była z sera ogrzewanego nad żarem wygaszonego ogniska. Topniejący ser przekładano szybko na talerz i spożywano zwykle z ziemniakami pieczonymi również w ognisku. Wraz z przeniesieniem potrawy do restauracji, uruchomiony został cały przemysł produkujący nie tylko specjalne gatunki sera, ale i specjalną zastawę stołową.

niemieckiej, a także francuskiej części Szwajcarii. Rösti to rodzaj naszego placka ziemniaczanego przygotowany z grubo startych ziemniaków, które uprzednio mogą być lekko podgotowane. Często podawany z serem na wierzchu lub kiełbasą. Pieczony w całości na dużej patelni. Może być samodzielnym daniem lub też służyć jako dodatek. Jest typowym daniem niemieckiej, a także francuskiej części Szwajcarii. Rösti to klasyk szwajcarski, można powiedzieć, że to potrawa narodowa. Jest to rodzaj naszego placka ziemniaczanego. Przygotowany z grubo startych ziemniaków, które uprzednio mogą być lekko podgotowane. Często podawany z serem na wierzchu lub kiełbasą. Pieczony w całości na dużej patelni. Może być samodzielnym daniem lub też służyć jako dodatek. Jest typowym daniem niemieckiej części Szwajcarii.  

Tarty należą również do typowych specjalności Szwajcarii. Poza tartami słodkimi, wśród których prym wiodą tarty z owocami , istnieją tarty słone, mogące zadowolić najbardziej wybredne podniebienia. Szczególnie smaczne są: z serami i pomidorami ze szpinakiem i kawałkami pieczonego boczku lub szynki z ziemniakami Tarty należą również do typowych specjalności Szwajcarii. Poza tartami słodkimi, wśród których prym wiodą tarty z owocami , istnieją tarty słone, mogące zadowolić najbardziej wybredne podniebienia. Szczególnie smaczne są z serami i pomidorami, ze szpinakiem i kawałkami pieczonego boczku lub szynki oraz z ziemniakami.

Szwajcaria to kraj czekoladą płynący i to czekoladą najlepszego gatunku. Spożywa się tu najwięcej czekolady na świecie. Przeciętny mieszkaniec kraju zjada prawie 12 kilogramów czekolady rocznie! W Szwajcarii narodziły się znane na całym świecie marki m.in. Toblerone, Lindt, Nestle. Produkcją czekolady w Szwajcarii zajmuje się 17 fabryk. Łącznie sprzedają one 140 ton czekolady rocznie. Szwajcaria to kraj czekoladą płynący i to czekoladą najlepszego gatunku. Spożywa się tu najwięcej czekolady na świecie. Przeciętny mieszkaniec kraju zjada prawie 12 kilogramów czekolady rocznie! W Szwajcarii narodziły się znane na całym świecie marki m.in. Toblerone, Lindt, Nestle, a Zurych jest stolicą tego czekoladowego królestwa. warto wsiąść do Pociągu Czekoladowego, który wyrusza z Montreux i prowadzi w górę do regionu Gruyère, skąd pochodzi delikatna czekolada Callier i ser gruyère. W Broc, w fabryce Callier można zobaczyć, jak produkowana jest czekolada. Produkcją czekolady w Szwajcarii zajmuje się 17 fabryk. Łącznie sprzedały one 139.663 tony czekolady.