Przed wyborem stacji uzdatniania wody Poradnik ECONET – w pełnej wersji do pobrania na stronie uzdatniamywodę.pl
Ważny jest skład wody Uzdatnianie wody polega na dostosowaniu jej właściwości fizykochemicznych do wymagań wynikających z jej przeznaczenia. Podstawowym czynnikiem decydującym o metodzie uzdatniania wody jest jej skład, a zatem od ustalenia składu fizykochemicznego wody należy rozpocząć proces projektowania stacji uzdatniania wody.
Polecamy fizykochemiczne badania wody w naszym laboratorium: Trzeba zbadać wodę Polecamy fizykochemiczne badania wody w naszym laboratorium: Barwa Mętność Zapach Odczyn pH Mangan Żelazo Twardość ogólna Azotany Azotyny Jon amonowy (amoniak) Przewodność Chlorki
Mętność Mętność jest odwrotnością przezroczystości. Mętność wody mogą powodować: glina, iły, wytrącające się związki żelaza, manganu i glinu, substancje humusowe, plankton, mikroorganizmy – cząstki mineralne i organiczne, zawieszone i koloidalne, o różnym stopniu dyspersji. Woda do picia nie może mieć mętności powyżej 1 NTU.
Barwa Barwa to cecha optyczna wody. W rozporządzeniu dotyczącym jakości wody, barwa znajduje się w grupie „wymagania organoleptyczne i fizykochemiczne”, z dopuszczalną wartością 15mgPt/dm3. Podwyższoną barwę wody powodują najczęściej związki manganu i żelaza oraz substancje humusowe (naturalne związki organiczne).
Żelazo i mangan Wody podziemne często charakteryzują się podwyższoną zawartością żelaza i manganu. Zawartość żelaza waha się od ilości śladowych do kilkudziesięciu mg/dm3, natomiast manganu – od ilości śladowych do kilku mg/dm3. Normy: żelazo – maksymalnie 200 μg/dm3, mangan – maksymalnie 50 μg/dm3.
Odczyn pH Wiadomo, że woda naturalna to nie tylko H2O ale roztwór zawierający różne składniki, zarówno naturalne (te których potrzebujemy w wodzie do picia i te które trzeba usuwać), jak i wprowadzone wskutek działalności człowieka. Wskutek różnych procesów pH wody się zmienia. Zgodnie z rozporządzeniem pH wody do picia może zawierać się w przedziale od 6,5 do 9,5.
Zapach Zapach wody powinien być akceptowalny. Czasem, w wynikach analizy, można znaleźć dodatkowe informacje. Mogą to być oznaczenia literowe: R – roślinny, G – gnilny, S – specyficzny i skala od 0 (brak zapachu) do 5 (bardzo silny). Spotkamy się również z konkretnymi określeniami: zapach siarkowodoru, ropopochodne, żelazisty. Najczęściej jest to krótka informacja, że zapach jest akceptowalny lub nieakceptowalny.
Twardość wody Obrazowo twardość wody opisuje się jako właściwość polegająca na zużywaniu pewnych ilości mydła bez wytwarzania piany podczas wytrząsania próbki z mydłem. Norma podaje zalecaną wartość twardości ogólnej od 60 do 500 mgCaCO3/dm3. Najczęściej zaleca się, do użytku domowego, dolną granicę normy, czyli ok. 60 mgCaCO3/dm3.
Utlenialność Utlenialność (indeks nadmanganianowy) to wskaźnik opisujący, w sposób umowny, zawartość związków organicznych w wodzie (dodatkowo również związków, które się łatwo utleniają). Maksymalna wartość w wodzie do spożycia wynosi 5 mgO2/dm3.
Jon amonowy Obecność azotu amonowego (jonu amonowego, amoniaku) może być wynikiem naturalnych procesów rozkładu materii roślinnej lub może świadczyć o zanieczyszczeniu ściekami. O tym, że woda mogła zostać zanieczyszczona ściekami będzie świadczyła jednocześnie wysoka utlenialność, podniesione stężenie innych form azotu, opalescencja wody, wzrost liczby bakterii. Woda może maksymalnie zawierać 0,5 mgNH4+/dm3. Przy czym jeszcze stosunkowo do niedawna obowiązywała norma 1,5 mgNH4+/dm3 dla wód niechlorowanych.
Azotany i azotyny Azotany pojawiają się w wodach podziemnych w rezultacie procesów mineralizacji materii organicznej i procesów nitryfikacji oraz z niektórych łatwo rozpuszczalnych minerałów a także na skutek intensywnego nawożenie oraz zanieczyszczenia odciekami z szamba. W wodzie nie może być azotanów więcej niż 50 mgNO3-/dm3, a azotynów nie więcej niż 0,50 mgNO2-/dm3. Dodatkowy warunek to azotany/50 + azotyny/3 ≤ 1.
Przeczytaj więcej... Pobierz Poradnik o wodzie ECONET na stronie: uzdatniamywodę.pl