Przed wyborem stacji uzdatniania wody

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wysokość zasilania infiltracyjnego strefy saturacji
Advertisements

„ Za co czujesz się odpowiedzialny” Rzeka Stoła
WODA.
Wykonał: Filip Chrobak
Raport z przeprowadzonej analizy jakościowej wody w naszej szkole
Zastosowanie programu EPANET 2PL do symulacji zmian rozkładu chloru w sieci wodociągowej Danuta Lis Dorota Lis.
Oczyszczanie gazów odlotowych z LZO
Bilans wody Woda w przyrodzie Woda na Ziemi
Szkolny Klub Ekologiczny – monitoring stanu wód i gleb powiatu przeworskiego W RAMACH REGIONALNEGO PROGRAMU WYRÓWNYWANIA SZANS EDUKACYJNYCH DZIECI I MŁODZIEŻY.
FIZYKOCHEMICZNE WŁAŚCIWOŚCI GLEB
Sucha destylacja węgla i jego produkty
Bilans wody Pod pojęciem ochrony wód rozumie się zespół środków technicznych, ekonomicznych i administracyjnych, mających na celu ochronę wód powierzchniowych,
Ocena wybranych wyników badań prób wody
Laboratorium Berliner Wasserbetriebe
Ocena wybranych wyników badań prób wody Dr Dietmar Petersohn Laboratorium Berliner Wasserbetriebe.
Ropa naftowa.
Badanie rzeki Mienia Grupa chemiczna.
Co o wodzie warto wiedzieć ?
KWAŚNE DESZCZE.
Zanieczyszczenia chemiczne, biologiczne i mechaniczne wód powierzchniowych w okolicach Błonia Piotr Bujak.
recykling organiczny odpadów
Jakość wody zasilającej miejskie dystrybutory wody.
ŚWIATOWY TYDZIEŃ WODY 2011.
Zmiany w wodzie pod wpływem zanieczyszczeń.
WODA, KTÓRĄ PIJEMY,CZYLI NA CZYM POLEGA UZDATNIANIE WODY PITNEJ?
Jak wygrać z twardą wodą
Usuwanie z wody żelaza i manganu
System zbiorowego zaopatrzenia w wodę dla miasta Słupska
OCHRONA ŚRODOWISKA Magdalena Swinarska
KOMPOSTOWANIE-NAJSTARSZY RODZAJ RECYKLINGU
Dane INFORMACYJNE ID grupy: B1 Lokalizacja: Białystok
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Projekt Edukacyjny Gimnazjalny
Prezentacja semestralna – semestr trzeci
Badanie odczynu produktów użytku domowego za pomocą wskaźników.
przewodnictwo elektryczne roztworów,
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
Zarządzanie środowiskiem
Metabolizm i produkty przemiany materii
Woda mineralna.
Badanie wody w Bytomce.  Pełni chęci, wiedzy oraz wyposażeni w odpowiedni sprzęt i odczynniki wybieramy się na miejsce badań.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
Biologiczne oczyszczanie ścieków
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Fenole.
Warsztaty początkowe dla nauczycieli, października 2012 Badania hydrologiczne Jarosław J. Napiórkowski Instytut Geofizyki PAN
Autorzy: Adrianna Przybylska
Nowe złoże do uzdatniania wody Pomaga rozwiązać problemy z:
Badanie wód jezior lobeliowych
Projekt otrzymał wsparcie finansowe Unii Europejskiej. Wyłączną odpowiedzialność za treść publikacji ponosi wydawca. Narodowa Agencja Programu Erazmus.
Zanieczyszczenia wody
Biotechnologia w ochronie środowiska
Woda Opracowano na podstawie:
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
Chyba wiem, co jem?.
Projekt systemowy współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki ,
Wpływ światła na fotosyntezę roślin
Przedstawia: opisy i badania dotyczące wody. Zespół badawczy - uczniowie klasy I a i b Patryk Orman Justyna Nowak Dominik Malicki Joanna Ł uczy ń ska.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Opady atmosferyczne przepływające przez składowane odpady wypłukują z nich rozmaite substancje. Powstają wówczas tzw. odcieki, często nazywane "trudnymi.
Klaudia Dropińska Anna Morawska kl.IIF
SKŁAD NAPOJÓW. Nasza grupa opracowała projekt pod tytułem,,Skład napojów’’. Naszym zadaniem było przeprowadzenie badań według ustalonego harmonogramu.
(Mg, łac. magnesium) po raz pierwszy został uznany za pierwiastek przez Josepha Blacka, zaś wyodrębniony w formie czystej w 1808 roku przez Humphry’a.
Jakość wody w gospodarstwach rolnych, w świetle wyników monitoringu prowadzonego w ramach Programu Wieloletniego ITP Stefan Pietrzak Konferencja.
Charakterystyka zanieczyszczeń organicznych przedostających się do wód wraz ze ściekami oczyszczonymi Marta Próba(1), Elżbieta Włodarczyk(1) (1) Instytut.
Odczyn roztworu Skala pH
Znaczenie wody w przyrodzie i gospodarce
Woda – jedno słowo, tyle znaczeń.
Opracował Łukasz Weryński
Zanieczyszczenie Gleb. Jacek Kunka. jest to powierzchniowa warstwa skorupy ziemskiej powstała ze skały macierzystej, będącą siedliskiem życia producentów.
Zapis prezentacji:

Przed wyborem stacji uzdatniania wody Poradnik ECONET – w pełnej wersji do pobrania na stronie uzdatniamywodę.pl

Ważny jest skład wody Uzdatnianie wody polega na dostosowaniu jej właściwości fizykochemicznych do wymagań wynikających z jej przeznaczenia. Podstawowym czynnikiem decydującym o metodzie uzdatniania wody jest jej skład, a zatem od ustalenia składu fizykochemicznego wody należy rozpocząć proces projektowania stacji uzdatniania wody.

Polecamy fizykochemiczne badania wody w naszym laboratorium: Trzeba zbadać wodę Polecamy fizykochemiczne badania wody w naszym laboratorium: Barwa Mętność Zapach Odczyn pH Mangan Żelazo Twardość ogólna Azotany Azotyny Jon amonowy (amoniak) Przewodność Chlorki

Mętność Mętność jest odwrotnością przezroczystości. Mętność wody mogą powodować: glina, iły, wytrącające się związki żelaza, manganu i glinu, substancje humusowe, plankton, mikroorganizmy – cząstki mineralne i organiczne, zawieszone i koloidalne, o różnym stopniu dyspersji. Woda do picia nie może mieć mętności powyżej 1 NTU.

Barwa Barwa to cecha optyczna wody. W rozporządzeniu dotyczącym jakości wody, barwa znajduje się w grupie „wymagania organoleptyczne i fizykochemiczne”, z dopuszczalną wartością 15mgPt/dm3. Podwyższoną barwę wody powodują najczęściej związki manganu i żelaza oraz substancje humusowe (naturalne związki organiczne).

Żelazo i mangan Wody podziemne często charakteryzują się podwyższoną zawartością żelaza i manganu. Zawartość żelaza waha się od ilości śladowych do kilkudziesięciu mg/dm3, natomiast manganu – od ilości śladowych do kilku mg/dm3. Normy: żelazo – maksymalnie 200 μg/dm3, mangan – maksymalnie 50 μg/dm3.

Odczyn pH Wiadomo, że woda naturalna to nie tylko H2O ale roztwór zawierający różne składniki, zarówno naturalne (te których potrzebujemy w wodzie do picia i te które trzeba usuwać), jak i wprowadzone wskutek działalności człowieka. Wskutek różnych procesów pH wody się zmienia. Zgodnie z rozporządzeniem pH wody do picia może zawierać się w przedziale od 6,5 do 9,5.

Zapach Zapach wody powinien być akceptowalny. Czasem, w wynikach analizy, można znaleźć dodatkowe informacje. Mogą to być oznaczenia literowe: R – roślinny, G – gnilny, S – specyficzny i skala od 0 (brak zapachu) do 5 (bardzo silny). Spotkamy się również z konkretnymi określeniami: zapach siarkowodoru, ropopochodne, żelazisty. Najczęściej jest to krótka informacja, że zapach jest akceptowalny lub nieakceptowalny.

Twardość wody Obrazowo twardość wody opisuje się jako właściwość polegająca na zużywaniu pewnych ilości mydła bez wytwarzania piany podczas wytrząsania próbki z mydłem. Norma podaje zalecaną wartość twardości ogólnej od 60 do 500 mgCaCO3/dm3. Najczęściej zaleca się, do użytku domowego, dolną granicę normy, czyli ok. 60 mgCaCO3/dm3.

Utlenialność Utlenialność (indeks nadmanganianowy) to wskaźnik opisujący, w sposób umowny, zawartość związków organicznych w wodzie (dodatkowo również związków, które się łatwo utleniają). Maksymalna wartość w wodzie do spożycia wynosi 5 mgO2/dm3.

Jon amonowy Obecność azotu amonowego (jonu amonowego, amoniaku) może być wynikiem naturalnych procesów rozkładu materii roślinnej lub może świadczyć o zanieczyszczeniu ściekami. O tym, że woda mogła zostać zanieczyszczona ściekami będzie świadczyła jednocześnie wysoka utlenialność, podniesione stężenie innych form azotu, opalescencja wody, wzrost liczby bakterii. Woda może maksymalnie zawierać 0,5 mgNH4+/dm3. Przy czym jeszcze stosunkowo do niedawna obowiązywała norma 1,5 mgNH4+/dm3 dla wód niechlorowanych.

Azotany i azotyny Azotany pojawiają się w wodach podziemnych w rezultacie procesów mineralizacji materii organicznej i procesów nitryfikacji oraz z niektórych łatwo rozpuszczalnych minerałów a także na skutek intensywnego nawożenie oraz zanieczyszczenia odciekami z szamba. W wodzie nie może być azotanów więcej niż 50 mgNO3-/dm3, a azotynów nie więcej niż 0,50 mgNO2-/dm3. Dodatkowy warunek to azotany/50 + azotyny/3 ≤ 1.

Przeczytaj więcej... Pobierz Poradnik o wodzie ECONET na stronie: uzdatniamywodę.pl