- pierwiastek życia.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
SOLE W ŻYCIU CODZIENNYM
Advertisements

SOLE to związki chemiczne o wzorze ogólnym: MR
UNIKANIE WYPADKÓW w pracowni chemicznej
Chlorek wapnia Chlorek wapnia – nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu solnego (chlorowodoru) i wapnia. Chlorek wapnia dostarczany jest w postaci białych.
Wodorotlenek Potasu KOH.
Chrom.
Potas i jego właściwości
Mangan (Mn).
POTAS Został odkryty i wyodrębniony w 1807 roku przez sir H. Davy'ego. Jako pierwszy polską nazwę „potas“ zaproponował Filip Walter. Wykonał: Paweł Piwowarski.
Krzem Joanna Woderska II a.
Magnez Wydział Inżynierii Metali i Informatyki Przemysłowej
Metale i stopy metali.
SYSTEMATYKA SUBSTANCJI
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
WODA JEJ ROLA DLA ŻYCIA I DLA ZDROWIA CZŁOWIEKA
Niech Twoje pożywienie będzie Ci lekiem.
Co o wodzie warto wiedzieć ?
Reakcje utlenienia i redukcji
O czym trzeba pomyśleć u progu dorosłości?
Pierwiastki występujące w człowieku
Czas wyboru nadszedł- zostań chemikiem
Magnez Wiktoria Gabzdyl.
Budowa, otrzymywanie Zastosowanie, właściwości
BUDOWA, OTRZYMYWANIE, WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Wykonał Piotr woźnicki
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
ZATRUCIA.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
Zdrowe Odżywianie.
Woda mineralna.
Gimnazjum im. Konstantego Parczewskiego w Niemenczynie Wykonawca: Ernest Górski i Wanesa Podlipska Niemenczyn 2013.
Co to jest mol?.
PREZENTACJA OPRACOWANA PRZEZ ZESPÓŁ z 7c. Z jednej strony niezbędny do życia, z drugiej – zabójcza trucizna. Obdarzony mocą bezwzględnej destrukcji objawiającej.
H-wodór.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
PIERWIASTEK TEN ZOSTAŁ WYODRĘBNIONY W FORMIE CZYSTEJ W 1808 ROKU PRZEZ HUMPRY’EGO DAVY’EGO.
Sole w Medycynie.
Substancje o znaczeniu biologicznym
Światowy Dzień Zdrowia 2015
NIE LUBIĘ HAŁASU, LUBIĘ CISZĘ!
Sole w życiu człowieka.
Witaminy Jakub Dorobisz.
Szkola im. Wł. Syrokomli. Klasa 9c Rajmonda Maleckiego 2015 r.
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
Zastosowanie soli.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Berylowce - Ogólna charakterystyka berylowców Właściwości berylowców
Węglan wapnia CaCO 3. Otrzymywanie Reakcja metalu i kwasu węglowego. Ca + H 2 CO 3  CaCO 3 + H 2 Reakcja wodorotlenku wapnia i kwasu węglowego. Ca(OH)
Litowce – potas i pozostałe litowce -Występowanie i otrzymywanie potasu -Właściwości fizyczne i chemiczne potasu -Ważniejsze związki potasu -Występowanie.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
UZALEŻNIENIE OD KOFEINY
Nadciśnienie Tętnicze -ciśnienie powyżej 140/80 mmHg -należy do chorób cywilizacyjnych zw. z: Spożywaniem nadmiernej ilości soli i tłuszczów zwierzęcych.
Siarczan glinowy (tzw. ałun) wykorzystywany jest w rolnictwie, kosmetyce, jako środek garbujący skóry… Obliczyć skład procentowy (wagowo) wszystkich pierwiastków.
Do 250 cm 3 15% roztworu soli kuchennej (chlorek sodu, NaCl) dodano 200 g 15% roztworu chlorku potasu, KCl (substytut soli kuchennej w diecie bezsodowej).
- życiodajna Substancja
Schemat technologiczny: Proces jest procesem periodycznym. Założyliśmy, iż dni pracujących w roku będzie 240, a każdy z nich będzie składał się z dwóch.
Azotki i węgliki Budowa Właściwości.
(Mg, łac. magnesium) po raz pierwszy został uznany za pierwiastek przez Josepha Blacka, zaś wyodrębniony w formie czystej w 1808 roku przez Humphry’a.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
Magnez i jego związki Właściwości fizyczne magnezu
Magnez – niezbędny pierwiastek
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
UNIKANIE WYPADKÓW w pracowni chemicznej
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

- pierwiastek życia

LICZBA ATOMOWA SYMBOL GĘSTOŚĆ, G/CM3 12Mg 1,74 650 1090 Temperatura topnienia Magnez (Mg, łac. magnesium) – pierwiastek chemiczny, metal ziem alkalicznych (druga grupa główna układu okresowego). Magnez po raz pierwszy został uznany za pierwiastek przez Josepha Blacka, zaś wyodrębniony w formie czystej w 1808 roku przez Humphry’ego Davy’ego. Jako pierwszy polską nazwę – magnez – zaproponował Filip Walter. Temperatura wrzenia

Występowanie Magnez jest jednym z najpospolitszych pierwiastków, występuje w skorupie ziemskiej w ilości 2,74% pod postacią minerałów: dolomitu, magnezytu, kizerytu, biszofitu, karnalitu,kainitu i szenitu. W wodzie morskiej występuje w ilości około 1200 ppm, w postaci roztworu soli Mg2+. Nie występuje w postaci pierwiastkowej.

Magnez można otrzymać poprzez redukcjętlenku magnezu lub metodami elektrochemicznymi . W metodach termicznych jako reduktory stosuje się węgiel lub karbid w temperaturze ok. 2000 °C: MgO + C ⇌ Mg + CO↑ lub krzem w reakcji z tlenkami magnezu i wapnia pochodzącymi z wyprażenia dolomitu (w metodzie tej uzyskuje się magnez o dużej czystości) Otrzymywanie

Najważniejsze związki magnezu to tlenek magnezu, wodorotlenek magnezu oraz sole. Roztwory wodne, w których występuje duże stężenie jonów Mg2+ mają gorzki smak. Siarczan magnezu, tzw. sól gorzka, znajduje zastosowanie jako środek przeczyszczający, a w formie bezwodnej jako osuszacz. Związek

Zastosowanie

Magnez metaliczny wykorzystuje się w chemii organicznej do otrzymywania związków Grignarda, oraz w postaci prętów do ochrony przed korozją pojemnościowych podgrzewaczy wody, wykonanych ze stali (anoda magnezowa, montowana wewnątrz zbiornika) Stopy magnezu są wykorzystywane w przemyśle lotniczym i kosmicznym, tam gdzie stopy tytanu i glinu są za ciężkie. Stopy magnezu z litem są stopami o jednej z najniższych gęstości i lepszym niż dla innych stopów stosunku wytrzymałości mechanicznej do masy. W podobnych zastosowaniach wykorzystywane są także magnale (stopy glinu z magnezem) oraz elektrony (stopy magnezu, glinu, cynku, manganu i krzemu) Ze stopów magnezowych coraz częściej wykonuje się obudowy urządzeń elektronicznych i precyzyjnych, np.: obudowy notebooków, kamer filmowych i video oraz aparatów fotograficznych.

Rola magnezu w organizmie człowieka Zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych wynosi 300-400 mg na dobę i chociaż w naturalnym środowisku bogato występuje w spożywanych przez człowieka pokarmach, jest go coraz mniej w wyniku nawożenia chemicznego gleby związkami zawierającymi potas oraz stosowania nadmiernej ilości konserwantów żywności. Inne przyczyny niedoboru magnezu to: nadużywanie alkoholu , picie kawy, stosowanie hormonalnych środków antykoncepcyjnych, stres, spożywanie nadmiernych ilości tłuszczów, niewydolność nerek.

Objawy niedoboru magnezu u człowieka Magnez bierze udział w bardzo licznych procesach zachodzących w organizmie ludzkim, zakres objawów jego niedoboru jest więc bardzo szeroki.

zwiększenie pobudliwości nerwowo-mięśniowej oraz osłabienia i nieprawidłowości pracy serca, czego efektem są: drgania jednej z powiek, czy też częściowo górnych warg bolesne skurcze łydek uczucia odrętwienia i mrowienia w kończynach objaw Raynauda wzmożone wypadanie włosów łamanie się paznokci próchnica zębów rozdrażnienia, lęki, stan zagubienia zespół niespokojnych nóg zaburzenie depresyjne trudności w koncentracji

zaburzenia snu, nocne poty bóle głowy, mdłości nagłe zawroty głowy kołatanie serca, arytmii nadciśnienie miażdżyca biegunka nietolerancja glukozy, cukrzyca typu II kamica nerkowa bolesne miesiączkowanie rzucawka okołoporodowa, zatrucie ciążowe astma oskrzelowa migrena zespół metaboliczny

Źródła magnezu w pożywieniu nigari – 165g kakao gorzkie 16% – 4,2 g kasza gryczana – 2,2 g fasola biała – 1,7 g czekolada gorzka – 1,7 g orzechy laskowe – 1,4 g płatki owsiane – 1,3 g ciecierzyca – 1,2 g groch – 1,2 g szpinak – 0,5 g makrela, dorsz – 0,3 g banan – 0,27 g

Koniec! Aneta Konop klasa 1a