WINO.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
Advertisements

Jedzenie w Hiszpanii.
Nakrywanie do stołu Nakrycia stołowe
Pielęgnacja i serwowanie wina - Sortowanie i składowanie wina
Pielęgnacja i serwowanie wina
Podstawowa wiedza o winach w teorii
TECHNIKI AUTOPREZENTACJI I WYSTĄPIEŃ PUBLICZNYCH
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
Kuchnia francuska.
Techniki chemometryczne w ocenie próbek środowiskowych i biologicznych
ROŚLINNOSĆ ŚRÓDZIEMNOMORSKA.
Serwowanie wina butelkowanego
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
N a k r y c i e s t o ł u.
Zanieczyszczenia biologiczne
Kuchnia Turecka.
Sposób jedzenia ostryg
Bez białka nie ma ciałka!.
Staż realizowany w ramach programu Leonardo da Vinci - VETPRO
Enoturystyka Prowadzący: mgr Łukasz Stokłosa
Francja.
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
W restauracji.
Witam Państwa Laura Maciejewska K-PODR w Minikowie Oddział Zarzeczewo.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ODDYCHANIE FERMENTACJA ALKOHOLOWA ODDYCHANIE TLENOWE FERMENTACJA
Kuchnia śródziemnomorska
Poszukiwany Grejpfrut !!!
Jedzenie w Hiszpanii.
Wykonała Paulina Bielajewa
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Autorka - Aleksandra Łoboda Kl.VI
Wykonawca: Kuba Augustyniak VB
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Zasady Odżywiania.
OWOCE i ich właściwości.
SOSNA Z pędów i igliwia otrzymuje się olejek sosnowy pozyskiwany przez destylację surowca z parą wodną. CIS Niewysokie drzewo, o wysokości zwykle do.
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
MIÓD.
PRZYPRAWY STREFY RÓWNIKOWEJ
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Wielka Brytania – indyk z borówkami Belgia - homary, małże, pstrąg, dziczyzna w sosie śliwkowym, sorbet, indyk, baba z kremem mokka.
Podróże po świecie Smaki Europy.
Historia życia jednej rośliny
Ile dwutlenku węgla jest w C-C?. Dnia 19 marca 2015 r. wykonaliśmy doświadczenie, które pozwoliło nam określić, ile dwutlenku węgla znajduje się w c–
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących dobry stan zdrowia dziecka, jego zdolności uczenia się i ilość aktywności ruchowej.
LODÓWKI.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego  Zajęcia Pozalekcyjno – Pozaszkolne Z Chemii CZŁOWIEK.
KAWA HERBATA KAKAO.
Kulinaria.
Alkohole.
Rozdysponowanie jabłek przemysłowych w Polsce Bożena Nosecka Zakład Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ-PIB 24 lutego 2016 r. Lublin.
Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa
„Co nas łączy z Ameryką Południową?”
Robinia akacjowa Robinia akacjowa Robinia pseudoacacia R obinia zwana grochodrzewem należy do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej. Występuje.
Marcin Świerkocki. Sangría Jest to tradycyjny w Hiszpanii i Portugalii napój alkoholowy, w którego skład wchodzą pokrojone owoce.
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
 Luxemburg.  Flaga luxemburga  Rodzina Ksi ĄŻĘ CA.
wino według filozofii Slow Food
ROŚLINNOSĆ ŚRÓDZIEMNOMORSKA.
Solenie ryb Solenie, jako metoda utrwalania, było znane już w starożytnym Egipcie. Ryby chude suszono na słońcu, natomiast tłuste poddawano moczeniu w.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Wiktoria Rusińska Klasa 3
Jedzenie w Hiszpanii.
Enoturystyka jako oferta specjalna gospodarstwa agroturystycznego
Zapis prezentacji:

WINO

Wino – napój alkoholowy uzyskiwany w wyniku fermentacji moszczu z winogron. Proces ten nosi nazwę winifikacji. Proces produkcji jest skomplikowany i ulega modyfikacjom w zależności od producenta i rodzaju wina.

Istnieją setki odmian, smaków i rodzajów wina Istnieją setki odmian, smaków i rodzajów wina. Jego smak oraz bukiet zapachowy zależy od rodzaju szczepów winogron, sposobu ich uprawy, klimatu i ziemi, na której się je uprawia oraz od sposobu winifikacji.

Historia wina Wino pochodzi z Kaukazu. Uprawą winorośli zajęto się najpierw w Azji Mniejszej, a następnie w Grecji i Italii, skąd wraz z rozrostem imperium rzymskiego rozpowszechniła się na terenach dzisiejszej Francji, Hiszpanii, Portugalii, w Dalmacji i północnej Afryce. Wyraz wino pochodzi z łaciny, starożytni Rzymianie nazywali ten płyn vinum.

Proces winifikacji Przygotowanie moszczu: Z winogron wyciska się sok na prasach Fermentacja alkoholowa Filtrowanie i klarowanie Dojrzewanie i butelkowanie: Ostatnim procesem przy produkcji wina jest jego dojrzewanie, czyli przechowywanie w odpowiednich warunkach. Pierwszy etap (od pół roku do 3 lat) przeprowadza się zwykle w dębowych lub metalowych beczkach. Następnie przelewa się wino do butelek, w których w odpowiednich warunkach wino może dojrzewać jeszcze latami. Nie wszystkie wina mają jednak potencjał dojrzewania – niektóre pije się niemal natychmiast po wyprodukowaniu.

Klasyfikacja win ze względu na barwę: wina białe o barwie od jasnożółtej lub zielonkawej do brązowej, wina czerwone o barwie od różowej do jasnoczerwonej, wina różowe o barwie od jasnoczerwonej do ciemnowiśniowej.

Klasyfikacja win ze względu na zawartość cukru: Wytrawne do 10 g/l Półwytrawne powyżej 10–30 g/l Półsłodkie powyżej 30–60 g/l Słodkie powyżej 60–150 g/l Bardzo słodkie powyżej 150 g/l

Klasyfikacja win Ze względu na zawartość etanolu: Wina słabe - do 10% obj. Wina średnio mocne - od 10 do 14% obj. Wina mocne - od 14 do 18% obj.

Rodzaje win musujących szampan – uzyskiwane metodą szampańską i pochodzące z rejonu Szampania, wino szampańskie – uzyskiwane metodą szampańską, ale niewyprodukowane w Szampanii, wino musujące – zwykłe wino nasycone sztucznie dwutlenkiem węgla

Jakie wino do czego? Wino wytrawne, białe i różowe: ryby, owoce morza, drób, wędliny, młode sery. Wino czerwone (młode): czerwone mięso, wędliny, ryby. Czerwone wino wytrawne: czerwone mięso, dziczyzna, ostre sery i potrawy z grzybów. Wino słodkie: ostre sery i desery. Półsłodkie/półwytrawne wino – dania kuchni azjatyckiej.