Na rynku czy w supermarkecie: czyli gdzie lepiej i zdrowiej kupować?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
z zakresu promocji zdrowia podjętych przez Szkołę Podstawową
Advertisements

VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
klasy 3a,b,c miały dwugodzinne spotkanie z wójtem gminy Nawojowa dr inż. Stanisławem Kiełbasą, na którym głównie poruszany był temat ekologii.
Ankieta dla uczniów SP i Gimnazjum
Zakupy.
„Zdrowa żywność w sklepiku szkolnym”
Szkolny program profilaktyczny „Trzymaj formę”
WITAMY W BOLEWICACH.
"Szkoła dobrych praktyk" w Zespole Szkół Nr 1 w Puławach
„Warzywa i owoce są na 5” Szkoła Podstawowa Nr 12 w Elblągu
26 kwietnia 2010 „Jakie działanie szkolne i lokalne są warte zrealizowania przez samorząd uczniowski – nasze pomysły i praktyki” XVI Sesja Sejmu Dzieci.
PROGRAM OWOCE I W SZKOLE. To program unijny, zaproponowany przez Komisję Europejską. Ma na celu zachęcanie młodych ludzi do wyrabiania sobie dobrych nawyków.
PROGRAM EDUKACYJNY „TRZYMAJ FORMĘ” ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1
Szkoła Podstawowa nr 5 im. H. Sienkiewicza w Lesznie.
KATARZYNA KONCEWICZ KRYSTYNA POKOJOWCZYK ANNA REJMAN
Sejm Dzieci i Młodzieży. Lokalne produkty dobrem dla Ciebie i Twojej rodziny Debata na temat promocji lokalnej żywności na rynku regionalnym.
Debata na temat demokracji w życiu szkoły i uczniów
Relacja ze wspólnego śniadania 8 listopada 2011 r. w naszej klasie
Zespół Szkół w Słupnie Szkołą Promującą Zdrowie
Konkurs Czas na Zdrowie
Rok szkolny 2011/2012.
W GIMNAZJUM NR 1 W SROKOWIE W ROKU SZKOLNYM 2007/2008
ZDROWY STYL ODŻYWIANIA W SZKOLE
Czym jest dla ucznia drugie śniadanie
Zespół Szkół w Bakałarzewie
PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 52 W SOSNOWCU
W naszym liceum zostanie przeprowadzona zbiórka kredek i kolorowanek. W tej akcji wezmą udział wszyscy uczniowie. Kolorowanki mogą być zarówno.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Sprawozdanie z realizacji programu „Trzymaj Formę” 2013/2014
W SZKOLE PODSTAWOWEJ NR 4 IM. M. KOPERNIKA
Pe ł ni apetytu na moc Uczniowie klasy III a Szko ł y Podstawowej nr 6 w Ś widnicy.
Sekcja Pro-Zdrowotna SAMORZĄDU UCZNIOWSKIEGO. Co robimy? Naszym celem jest propagowanie zdrowych nawyków jedzenia w naszej szkole. Staramy się promować.
KATOLICKA SZKOŁA PODSTAWOWA SPSK W CZERNICACH
8 listopada 2011r. reportaż z Publicznej Szkoły Podstawowej im. św. Stanisława Kostki w Biesiadkach.
ŚNIADANIE DAJE MOC. 8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa.
SZKOŁA PODSTAWOWA IM. JANA BRZECHWY W KŁANINIE ZAPRASZA NA ŚNIADANIE
Demokracja w szkole-wpływ samorządu na życie uczniów.
„ Sklepik wzorowy – smaczny i zdrowy”.
Czy wiesz co jesz? projekt edukacyjny zrealizowany przez:
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
ŚNIADANIE DAJE MOC Dnia klasa Ic wzięła udział w akcji ŚNIADANIE DAJE MOC. Uczniowie przynieśli różne produkty. Natalia przyniosła ciemne pieczywo,
Klasa 2 Szkoła z klasą 2.0.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
ŚNIADANIE DAJE MOCŚNIADANIE DAJE MOC Dzień Zdrowego Śniadania w klasie II Szkoły Podstawowej im. mjr. Jana Piwnika „Ponurego” w Rzepinie.
r. Dzień Zdrowego Śniadania w klasie III A w Szkole Podstawowej nr 11 w Łodzi.
Ś niadanie daje moc 7 listopada 2014r. Klasa I c Szkoła Podstawowa w Suchożebrach.
W Szkole Podstawowej im. Ziemi Kujawskiej w Wysocinie. Klasa II i III (klasa łączona ) Wychowawca – Monika Skrzynecka.
W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, w dniu 7 listopada 2014 r. uczniowie klas I-III szkoły podstawowej wzięli udział w akcji „Śniadanie.
Śniadanie daje moc! Szkoła Podstawowa w Toporowicach
ŚNIADANIE DAJE MOC Prezentacja klasy 1c, SP nr 56 w Bydgoszczy
„Śniadanie daje moc”, czyli podróż kl. II do Krainy Zdrowia Uczniowie klas I –III Zespołu Szkół w Łączanach wybierają się w podróż do Krainy Zdrowia na.
W ramach szkolnych obchodów Światowego Dnia Zdrowia podjęto następujące działania:  wychowawcy zapoznali uczniów z ulotką przygotowaną przez PSSE w Ostrowi.
‘Śniadanie daje moc’ Ogólnopolska akcja edukacyjna
Światowy Dzień Zdrowia 2015
„8 LISTOPADA-DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
Smacznie zdrowo narodowo
Żyj zdrowo, będzie kolorowo!
1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący.
Sprawozdanie z działalności w roku szkolnym 2012/2013.
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
ZDROWIE- Twój przyjaciel ! Temat projektu:. Oto zespół realizujący projekt – KOŁO BIOLOGICZNE 3 osoby były nie obecne podczas wykonywania zdjęcia, ale.
PROJEKT EDUKACYJNY „WIEM CO JEM” WYCHOWANIE FIZYCZNE r.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
PRZEDSTAWIENIE „ CHCESZ BYĆ ZDROWY JAK RYBA, JEDZ OWOCE I WARZYWA” 26 kwietnia klasa II d odwiedziła PRZEDSZKOLE nr 29 promując zdrowe odżywianie.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Prezentację przygotowała: Małgorzata Chocholska
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Szkoła Podstawowa im. Konstytucji 3 Maja w Jaświłach
Zapis prezentacji:

Na rynku czy w supermarkecie: czyli gdzie lepiej i zdrowiej kupować? Planowanie, przygotowanie, przebieg, działania i wnioski ze szkolnej debaty Przygotowały: Joanna Staszewska kl. III D Katarzyna Jedyk kl. III C

No to zaczynamy ! Po raz kolejny uczennice Gimnazjum nr 3 postanowiły ubiegać się o mandaty poselskie na XIX sesję Sejmu Dzieci i Młodzieży. Joanna Staszewska i Katarzyna Jedyk z pełną werwą i zapałem wzięły się do pracy, kiedy tylko został ogłoszony temat zadania.

Asia i Kasia długo zastanawiały się, jakie działania podjąć w celu zrealizowania tematu. Pierwszym z nich było porównanie cen, jakości i wartości owoców i warzyw, których uprawa jest możliwa w Polsce, i które można kupić w sklepach ekologicznych lub na miejskim rynku z tymi z supermarketów (które często są niepotrzebnie sprowadzane zza granicy)  

Przecież lepiej kupić marchew z Polski niż z Hiszpanii W supermarkecie za owoce i warzywa przepłacamy, a ponadto są one gorszej jakości niż te „rynkowe”. Na targowisku miejskim kupimy owoce i warzywa lepszej jakości niż w supermarkecie, a przede wszystkim TAŃSZE !

HAPPENING Asia i Kasia zorganizowały „zdrowy” happening, który okazał się strzałem w dziesiątkę! Uczniowie „Trójki” początkowo byli rozczarowani, kiedy nie mogli kupić swoich ulubionych batoników w automacie, ale później przekonali się do pomysłu koleżanek i z chęcią zajadali się jabłkami, marchewkami, pomarańczami, gruszkami, a słodkie napoje wymienili na wodę mineralną.

„Automatyczny EKO – Protest”

Następnie uczennice postanowiły rozwiązać problem z tak zwaną „Maszyną Śmierci” czyli szkolnym automatem, w którym do tej pory znajdowały się tylko niezdrowe przekąski i słodkie napoje.

Wszyscy świetnie się bawili  Podczas happeningu „przyszłe posłanki” rozdawały również ulotki, na których znajdowały się rady żywieniowe, tabele kaloryczności oraz odpowiadały na zadane pytania. Ich akcja wywołała spore poruszenie, zaciekawienie ale również wiele uśmiechów na twarzach (nie tylko uczniów!)

Po udanym happeningu i zebranymi wnioskami z przechadzki po tomaszowskim targowisku i supermarketach, oraz zgromadzeniu szeregu informacji o giełdach warzywnych, miejscu uprawy warzyw i owoców, ale też nawiązaniu wstępnej współpracy ze sklepem „Ekowitan” Asia z Kasią zaczęły przygotowywać debatę …

DEBATA Uczennice postanowiły jednak nieco odstąpić od założenia organizatorów i połączyły tematy ze sobą tworząc wielki, zdrowy mix. Zadanie miały o tyle ułatwione, że w ich szkole od dawna promowane są działania na rzecz zdrowego stylu życia jak np. akcja „Trzymaj formę” lub „Jedz smacznie, zdrowo i kolorowo”, dlatego Kasia i Asia postanowiły nawiązać współpracę z innymi uczniami, którym zależy na zmianach w sposobie odżywiania uczniów naszej szkoły.

Na debatę uczennice zaprosiły nauczycieli, panią dyrektor, uczniów, przewodniczącą szkoły i opiekuna szkolnego ogródka. Poruszyły temat happeningu, za czym poszła prośba do Pani dyrektor o organizację „Dnia Jabłka”, zmianie zawartości asortymentu szkolnego automatu oraz możliwości zakupu na szkolnej stołówce świeżych owoców. Chciały uświadomić swoim kolegom i koleżankom, że lepiej kupować owoce i warzywa uprawiane w Polsce . Są one o wiele bardziej bogate w różne składniki odżywcze. Dziewczęta przeprowadziły też ankietę dotyczącą zdrowego odżywiania.

WNIOSKI Z DEBATY Lepiej kupować lokalne produkty i wspierać miejscowych przedsiębiorców i rolników. Lepiej sprzedawać owoce i warzywa, których uprawa jest możliwa w naszym państwie i nie ma potrzeby sprowadzania ich zza granicy. Importowane produkty rolne tracą na jakości i swojej wartości, ponieważ często są zabezpieczane przed niszczeniem różnymi chemikaliami, które w nadmiernej ilości mogą nam zaszkodzić. Zastąpić niezdrową słodycze ze szkolnego automatu ciasteczkami zbożowymi, waflami ryżowymi, suszonymi owocami, bakaliami, chrupkami kukurydzianymi, sezamkami, a słodkie napoje wodą mineralną. Mamy również zamiar nawiązać współpracę z miejscowymi gospodarstwami ekologicznymi, aby w naszej szkole istniała możliwość zakupu owoców na szkolnej stołówce.  

Wprowadzenie do szkoły corocznej imprezy „Dzień Jabłka”, która będzie odbywać się 7 kwietnia w Światowy Dzień Zdrowia. Uczniowie tego dnia będą zachęcani do spożywania zdrowych produktów. Umiejętność porównywania cen owoców i warzyw z miejskiego targowiska z supermarketem oraz kosztów ich transportu. Unikanie zanieczyszczania środowiska związanego z transportem produktów zza granicy. Zachęcanie pracowników i uczniów naszej szkoły do kupowania artykułów spożywczych w ekologicznych sklepach (happening). Promowanie używania toreb wielokrotnego użytku. Ustalenie z dyrekcją szkoły i dostawcą żywności do szkolnego automatu o zmianie asortymentu na zdrowszą żywność.

Dziękujemy za obejrzenie naszej prezentacji  KONIEC