Konferencja Programowa ZPPU

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Sprzedaż detaliczna żywego karpia – stan prawny
Advertisements

AKTUALIZACJA STANU PRAWNEGO W ZAKRESIE KONTROLI WYMOGÓW I KONTROLI IDENTYFIKACJI I REJESTRACJI ZWIERZĄT Puławy, ; r.;
Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska w Krakowie
Zasady wyboru podręczników przez nauczycieli.
Część I Stosowanie białek pochodzenia zwierzęcego w żywieniu zwierząt
System nawigacji satelitarnej
INSTRUKCJA GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII Nr GIWz.440-2/11
1 Zmiany dotyczące raportów z IRZ. 2 Nowe rozporządzenia: Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1033/2010 z dnia 15 listopada 2010 r. zmieniające rozporządzenie.
Instrukcje Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie sporządzania raportu/protokołu z kontroli wymogów Wzajemnej Zgodności przez powiatowych lekarzy weterynarii.
Wymogi Wzajemnej Zgodności Obszar Identyfikacja i Rejestracja Zwierząt
Przerwy pomiędzy regularnymi kontrolami
Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych
Ochrona środowiska naturalnego
Mirosław BarszczWarszawa, 7 lipca 2005 r. Jerzy Martini Piotr Maksymiuk Marek Wojda Faktura elektroniczna Elektroniczna korespondencja z organami podatkowymi.
Epizootiologia i Administracja Weterynaryjna
Wymagania ustawy o bateriach i akumulatorach
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego po uboju w gospodarstwie
Prawodawstwo w zakresie gospodarki odpadami
GOSPODARKA ODPADAMI W ŚWIETLE AKTUALNEGO PRAWA POLSKIEGO I UE ORAZ PLANOWANE ZMIANY Beata B. Kłopotek Łódź, 14 grudnia 2007 r.
Nadzór weterynaryjny nad zdrowiem zwierząt akwakultury
NOWE ŻYCIE DLA ODPADÓW RECYKLING, PRZYGOTOWANIE DO PONOWNEGO UŻYCIA I ODZYSKU INNYMI METODAMI NIEKTÓRYCH FRAKCJI ODPADÓW KOMUNALNYCH.
Zadania Inspekcji Ochrony Środowiska wynikające z rozporządzenia REACH
JAK BĘDZIE DZIAŁAŁ NOWY SYSTEM GOSPODARKI ODPADAMI od lipca 2013r.?
Nowy system gospodarowania odpadami komunalnymi w Gminie Bytom
„Możliwości prawne działań proekologicznych”
Rozwiązywanie zagadnień związanych z gospodarką odpadami na poziomie gminy czy też w skali powiatu wymaga stworzenia kompleksowego i długofalowego planu.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Narada Kierowników Higieny Komunalnej
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Magdalena Sobczak Kierownik Biura ds. Gospodarki Odpadami
1 Program Zero tolerancji. 2 Mając na względzie pojawienie się przypadków przestępczej działalności niektórych podmiotów, w celu wyeliminowania podmiotów.
Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004r. (Dz.U nr 22, poz. 169) w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w.
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Słubice, dnia 08 sierpnia 2014 r.
Gospodarka odpadami komunalnymi w Mieście Żywcu
Ochrona danych osobowych i informacji niejawnych
„Sprzedaż bezpośrednia i działalność marginalna, lokalna i ograniczona
Proces certyfikacji integrowanej produkcji ROŚLIN
Działania Inspekcji Weterynaryjnej w związku z wystąpieniem powodzi w województwie podkarpackim w maju/czerwcu 2010r.
Omówienie nowych list kontrolnych SPIWET dotyczących sektora paszowego
SZKOLENIE DLA WOJEWÓDZKICH I POWIATOWYCH INSPEKTORÓW DS
dr Jacek Boruta Dyrektor Biura Pasz, Farmacji i Utylizacji
Szkolenie dla pracowników Inspekcji Weterynaryjnej Jachranka PASZE – DOCELOWE NIEDOCELOWE nadzór nad podmiotami wykorzystującymi kokcydiostatyki.
Dostawy bezpośrednie środków spożywczych pochodzenia roślinnego
„Produkcja żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych”
SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA wymagania obowiązujące od 1 stycznia 2016 r.
Dyrektywa IED – zmiany w zasadach kontroli instalacji IPPC Warszawa, 24 października 2013r.
Gospodarka odpadami medycznymi a prawo zamówień publicznych wybrane zagadnienia Małgorzata Kałuża Katowice, 29 września 2011 r.
Uboczne Produkty Pochodzenia Zwierzęcego
Gmina Walim P UNKT S ELEKTYWNEJ Z BIÓRKI O DPADÓW K OMUNALNYCH W JUGOWICACH.
 Ustawa obowiązuje od dnia 1 stycznia 2012 r.  Do r. gmina ma czas na wprowadzenie nowego systemu gospodarki odpadami komunalnymi (tj. przejęcie.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
ROCZNA ANALIZA SYSTEMU GOSPODARKI ODPADAMI KOMUNALNYMI NA TERENIE GMINY BESTWINA za 2015 rok.
Podkomitet Monitorujący ds. równoważnego rozwoju Maria Manelska Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Departament Wdrażania Regionalnego.
ZAMYKANIE SKŁADOWISK ODPADÓW NIESPEŁNIAJĄCYCH WYMAGAŃ.
STUACJA EPIDEMIOLOGICZNA NA TERENIE POWIATU BIALOSTOCKIEGO Jan Matczuk Jan Matczuk Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Białymstoku.
UBOJE GOSPODARCZE Inspekcja Weterynaryjna Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Sławnie.
Afrykański pomór świń (ASF) Informacje dla posiadaczy zwierząt AGENCJA RESTRUKTURYZACJI I MODERNIZACJI ROLNICTWA.
Dariusz Pomykała CDR o/Radom
Afrykański pomór świń Zasady przemieszczania zwierząt , ubój, oznakowanie oraz umieszczanie na rynku mięsa i jego przetworów ze zwierząt ze stref objętych.
Tomasz Górniak Ubój, oznakowanie oraz umieszczanie na rynku zwierząt oraz mięsa i jego przetworów ze zwierząt ze stref w związku z ASF Warszawa 19 grudnia.
Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 27 października 2009 r. w sprawie wymagań, jakim powinna odpowiadać osoba zajmująca stanowisko dyrektora.
Zbiór przepisów dotyczących Karty Rowerowej
ODPADY I ICH PRODUCENCI.
AKTUALNY STAN REORGANIZACJI SYSTEMU KONTROLI ŻYWNOŚCI W POLSCE
Uboczne Produkty Pochodzenia Zwierzęcego
Procedura przeszukiwania obszarów i zbierania zwłok dzików lub ich szczątków Mając na względzie ujednolicenie działań związanych ze zbieraniem i utylizacją.
Prawo transportowe 5 Podmiot wewnętrzny.
Afrykański Pomór Świń (ASF) Zagrożenie Epizootyczne
Zapis prezentacji:

Konferencja Programowa ZPPU Główny Inspektorat Weterynarii Biuro Pasz, Farmacji i Utylizacji Piotrków Trybunalski, 23 września 2015

ARCHIWIZOWANIE DOKUMENTÓW HANDLOWYCH Zał. VIII rozdział III rozporządzenia 142/2011 Przechowywanie celem okazania do kontroli przez okres co najmniej dwóch lat

NISZCZENIE KOLCZYKÓW Art. 17 ust. 3a ustawy z dnia 2 kwietnia 2004 r. o identyfikacji i rejestracji zwierząt (Dz. U. z 2008 r. nr 204, poz. 1281 z póżn. zm) Kolczyki zwierząt poddanych ubojowi, zabitych lub padłych niszczy się pod nadzorem urzędowego lekarza weterynarii w sposób uniemożliwiający jego ponowne wykorzystanie: Zwierzę poddane ubojowi - podmiot prowadzący rzeźnie; Zwierzę zabite lub padłe – podmiot prowadzący zakład przetwórczy lub spalarnie, który unieszkodliwił zwłoki tego zwierzęcia; Zwierzę ubite na terenie gospodarstwa na użytek własny (cielęta do 6 mieś, owce, kozy) – posiadacz zwierząt.

Zmiany procedur eksportu PAP z krajów członkowskich UE do krajów trzecich Likwidacja wymogu podpisania umowy bilateralnej z państwem trzecim na wywóz PAP; Wysyłka może się odbywać z zakładu przetwórczego kat. 3 nie przetwarzającego surowca z przeżuwaczy i pobierającego materiał wyłącznie z zatwierdzonych rzeźni, które nie zajmują się ubojem przeżuwaczy lub zakładów zatwierdzonych zakładów rozbioru, które nie zajmują się oddzieleniem od kości lub rozbiorem mięsa przeżuwaczy;

Zmiany procedur eksportu PAP z krajów członkowskich UE do krajów trzecich Eksport może się odbywać z zakładu przetwórczego kat. 3, w którym przetwarza się materiał kat. 3 pozyskany z różnych gatunków zwierząt (w tym z przeżuwaczy), o ile uzyskał on zezwolenie właściwego PLW

Zmiany procedur eksportu PAP z krajów członkowskich UE do krajów trzecich Warunki zezwolenia: Kontrola fizyczna PLW potwierdzająca wprowadzenie środków zapobiegawczych gwarantujących, że nie dojdzie do zanieczyszczenia krzyżowego materiału z przeżuwaczy i nie-przeżuwaczy

Zmiany procedur eksportu PAP z krajów członkowskich UE do krajów trzecich Środki zapobiegawcze obejmują przynajmniej następujące wymogi: produkcja PAP od przeżuwaczy musi odbywać się w zamkniętym systemie, który jest fizycznie oddzielony od systemu wykorzystywanego do produkcji PAP; UPPZ od przeżuwaczy są przechowywane podczas składowania i przewozu w pomieszczeniach, które są fizycznie oddzielone od tych przeznaczonych dla UPPZ od zwierząt innych niż przeżuwacze; PAP od przeżuwaczy jest przechowywane podczas składowania i pakowania w pomieszczeniach, które są fizycznie oddzielone od tych przeznaczonych dla PP od zwierząt innych niż przeżuwacze; należy regularnie przeprowadzać pobieranie i analizę próbek PAP, w celu zweryfikowania nieobecności zanieczyszczenia krzyżowego PAP-em od przeżuwaczy, wykorzystując metody analizy dotyczące oznaczania składników pochodzenia zwierzęcego do celów kontroli pasz określone w załączniku VI do rozporządzenia (WE) nr 152/2009; częstotliwość pobierania i analizowania próbek określa się na podstawie oceny ryzyka przeprowadzonej przez podmiot gospodarczy w ramach procedur opartych na HACCP; wyniki takiego pobierania i analizowania próbek są przechowywane do udostępnienia właściwemu organowi przez okres co najmniej pięciu lat.

Zmiany w opłatach za czynności weterynaryjne Zgodnie z obowiązującymi przepisami IW pobiera opłaty za nadzór nad pozyskiwaniem, składowaniem lub przetwarzaniem ubocznych produktów zwierzęcych i produktów pochodnych Planuje się wprowadzenie opłat za nadzór nad działalnością polegającą na transporcie UPPZ i PP.

Klasyfikacja odchodów zwierząt futerkowych nieprzetworzonych Obornik – produkowany przez zwierzęta gospodarskie Zwierzęta gospodarskie – zalicza się do nich zwierzęta futerkowe Obornik stanowi materiał kategorii 2 Zagospodarowanie materiału kategorii 2 – w przypadku obornika – stosowanie w glebie bez uprzedniego przetworzenia (brak ryzyka dla rozprzestrzeniania poważnej choroby zakaźnej)

Klasyfikacja tłuszczu z mizdrowania norek Tłuszcz z mizdrowania norek przynależny jest do tuszki po oskórowaniu Tuszki zwierząt futerkowych stanowią materiał kategorii 2 Skóry zwierząt futerkowych stanowią materiał kategorii 3

Postępowanie z tłuszczem zwierzęcym posmażalniczym Zał. I ust. 22 rozporządzenia nr 142/2011 „Odpady gastronomiczne” – oznaczają wszystkie odpady żywnościowe, w tym zużyty olej kuchenny pochodzący z restauracji, obiektów gastronomicznych i kuchni, łącznie z kuchniami zbiorowymi i domowymi. Podlegają pod rozp. (WE) nr 1069/2009 tylko w przypadku gdy przeznaczone są na: pasze, przetwarzanie, biogaz, kompost Odpady gastronomiczne – materiał KAT. 3 Zakaz użycia bezpośrednio do produkcji pasz dla zwierząt Po przetworzeniu mogą być zastosowane jako materiał paszowy Obowiązek badania na zawartość dioksyn zgodnie z rozp. (UE) nr 225/2012

Padłe lub powypadkowe zwierzęta art. 3 ust. 2 ustawy z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach, do obowiązków gminy należy zapewnienie czystości i porządku na swoim terenie, a w szczególności zapewnienie zbiórki, transportu i unieszkodliwiania zwłok bezdomnych zwierząt lub ich części oraz współdziałanie z przedsiębiorcami podejmującymi działalność w tym zakresie. Ponadto, gmina odpowiada za zapewnienie budowy, utrzymania i eksploatacji własnych lub wspólnych z innymi gminami instalacji urządzeń do zbierania, transportu i unieszkodliwiania zwłok zwierzęcych lub ich części. W przypadku konieczności odbioru i utylizacji zwłok zwierząt padłych w wyniku kolizji drogowych w ciągach dróg krajowych lub autostrad, za odbiór i utylizację odpowiada właściwy miejscowo odział Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad administrujący dany rejon. Gminy i terenowe odziały Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad mogą posiadać umowy podpisane z uprawnionymi podmiotami sektora utylizacyjnego, które w razie konieczności podejmą stosowne działania celem bezpiecznego zagospodarowania zwłok zwierząt.

DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ!