Norbert Konieczkowicz Zdrowe żywienie Norbert Konieczkowicz
Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy zdrowia. Istotne jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób takich jak otyłość, nowotwory, choroby serca. Należy zapewnić odpowiednią ilość makroskładników (tłuszcze, białka, węglowodany), mikroskładników (sole mineralne) oraz energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Zasady zdrowego żywienia 1. Spożywaj 4-5 posiłków dziennie, bez "podjadania" między posiłkami. 2. Pij płyny przed posiłkiem albo 2 godziny po posiłku. 3. Dokładnie gryź i przeżuwaj spożywany pokarm. 4. Spożywaj produkty z niskim indeksem glikemicznym i niskim ładunkiem glikemicznym. 5. Unikaj nadmiernej ilości cholesterolu. 7.Zachowuj równowagę kwasowo - zasadową organizmu. 6.Spożywaj produkty nieprzetworzone zawierające naturalne witaminy, sole mineralne, błonnik, Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe.
Piramida żywieniowa NA dole piramidy znajdują się produkty zbożowe. Mogą one obejmować pieczywo, ryż, makaron, zboża. Druga grupa to jarzyny, które są zasobne w witaminy i minerały. Trzecia grupa zawiera owoce, które zaopatrują organizm w niezbędne składniki odżywcze. Kolejną istotną grupą żywności są produkty mleczne mleko, jajka, sery itp. Fasola, orzechy, drób, mięso i ryby stanowią następną grupę. Wreszcie mamy tłuszcze, oleje i słodycze, które znajdziemy na czubku piramidy
Dieta śródziemnomorska 3-4 kg w ciągu miesiąca Dieta śródziemnomorska uznawana jest za najzdrowszą wśród diet. Można ją stosować przez całe życie. Pozwala utrzymać dobre zdrowie i znakomitą kondycję. Nie należy jednak przekraczać wielkości porcji
Zasady diety: Stosując dietę śródziemnomorską, spożywamy duże ilości warzyw i owoców, kasz, makaronów, ryb, owoców morza i pełnoziarnistego pieczywa. Te pokarmy są bogate w błonnik, witaminę C, mikro- i makroelementy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Z codziennego menu należy zupełnie wykluczyć wieprzowinę. Do potraw dodajemy dużą ilość czosnku i cebuli, do sałatek, zup i sosów - oliwę z oliwek, zamiast masła i tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Aby pozbyć się nadwagi, jemy 5 posiłków dziennie, dostarczając organizmowi najwyżej 40 g tłuszczu i 1200 kcal.
Bibliografia http://pl.wikipedia.org/wiki/Zdrowe_od%C5%BCywianie http://vitamedium.pl/wp-content/uploads/2010/11/Photoxpress_11419842.jpg http://supersmoker.pl/piramida-zywienia-czlowieka-opis.html http://www.niemowle.pl/wp-content/uploads/2012/11/zdrowe-%C5%BCywienie-550x269.jpg http://www.gotowanie.v9.pl/diety/19.php https://www.google.pl/search?q=zdrowe+%C5%BCywienie&hl=pl&client=firefox-a&hs=3j9&tbo=d&rls=org.mozilla:pl:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=0nT1UOHvGceYtQbEqoGIBA&ved=0CAoQ_AUoAA&biw=1519&bih=785 http://zdrowezywienie24.pl/wp-content/uploads/2012/09/jedzenie-organiczne-1-502x252.jpg
Koniec