Sok, nektar czy napój? © TNS Luty 2015 K.0??/15 Sok, nektar czy napój? Oto jest pytanie!
Sok, nektar czy napój? © TNS Luty 2015 K.0??/15 Informacja o badaniu Cytowanie, publiczne odtwarzanie, kopiowanie oraz wykorzystywanie w innej formie danych, informacji i opracowań zawartych w tej publikacji jest dozwolone pod warunkiem podania źródła: TNS Polska. „ Termin badania: 10–16 lipca 2015 roku Próba: ogólnopolska, reprezentatywna próba 1004 mieszkańców Polski w wieku 15 i więcej lat Technika: wywiady bezpośrednie wspomagane komputerowo (CAPI) Lato to czas upałów, podczas których szczególnie często sięgamy po różnego rodzaju napoje orzeźwiające. Chcąc zaspokoić pragnienie, możemy zdecydować się m.in. na sok owocowy, nektar lub napój. Zgodnie z prawem, aby dany produkt mógł posiadać w nazwie któreś z powyższych określeń, musi on spełniać określone kryteria. Sok owocowy musi zawierać 100% owoców; nie może posiadać sztucznych aromatów, barwników, konserwantów, ani też cukru czy słodzików. Nektar w swoim składzie musi posiadać od 25% do 100% owoców (w zależności od rodzaju owoców); podobnie, jak sok owocowy, nie może zawierać sztucznych aromatów, barwników ani konserwantów, ale za to może być dosładzany. Najmniejszą ilość owoców może posiadać napój. Jest to bardzo szeroka kategoria produktów – mogą one zawierać sok (ale nie muszą). Ponadto znaleźć w nich można czasem (nie zawsze) przyprawy, zioła, sztuczne aromaty, barwniki, konserwanty czy substancje słodzące. Aby zweryfikować stan wiedzy Polaków na ten temat, poprosiliśmy ich o połącznie nazw produktów i ich definicji w prawidłowe pary. Definicje poszczególnych produktów, powstały przy wsparciu merytorycznym Krajowej Unii Producentów Soków. 2
Sok, nektar czy napój? © TNS Luty 2015 K.0??/15 Proszę przyporządkować opisy poniższych produktów do odpowiednich opisów: N=1004 Nasz stan wiedzy na temat tego, czym charakteryzują się poszczególne produkty owocowe, takie jak soki owocowe, nektary i napoje jest dość zadowalający. Około dwie trzecie Polaków wie, że sok owocowy to produkt, który składa się w 100% z owoców oraz nie zawiera sztucznych aromatów, barwników czy konserwantów ani też dodatku cukru czy słodzika. Podobnie – nieco ponad dwie trzecie z nas – jest w stanie prawidłowo przyporządkować napój do odpowiedniej definicji (czyli produktu, który może – ale nie musi – zawierać w swoim składzie sok oraz może zawierać sztuczne aromaty, barwniki czy też konserwanty). Najwięcej wątpliwości budzi definicja nektaru. Dla połowy z nas nie jest jasne, że jest to produkt, który składa się z 25%–100% owoców oraz nie posiada sztucznych aromatów, barwników ani konserwantów. Około dwie piąte Polaków (43%) potrafi prawidłowo połączyć w pary definicje i nazwy wszystkich trzech produktów. SOK 100% owoców brak dodatku sztucznych aromatów, barwników, konserwantów, słodzików oraz wszelkich rodzajów cukrów opcjonalnie dodatek witamin i / lub soli mineralnych (deklarowany na etykiecie) NEKTAR od minimum 25% do 100% owoców (w zależności od rodzaju owoców) brak dodatku sztucznych aromatów, barwników, konserwantów opcjonalnie dodatek cukru/ miodu/ substancji słodzących, witamin i soli mineralnych (deklarowany na etykiecie) NAPÓJ szeroka kategoria produktów z dodatkiem lub bez dodatku soku lub przecieru z owoców (napoje owocowe z zaw. min. 20% soku lub przecieru z owoców są bogatsze w naturalne składniki z owoców) produkty te mogą być konserwowane lub pasteryzowane bez dodatku konserwantów opcjonalnie dodatek cukru / substancji słodzących, barwników, aromatów (również sztucznych), witamin i soli mineralnych (zawsze deklarowany na etykiecie) 67% 49% 69% 3
Sok, nektar czy napój? © TNS Luty 2015 K.0??/15 Zapraszamy do kontaktu Urszula Krassowska Account Director Zespół Badań Społecznych TNS Polska | ul. Wspólna 56 00–687 Warszawa | | 4