WIEM CO JEM, WIEM CO KUPUJĘ!
GUMY DO ŻUCIA
Guma do żucia zawiera substancje szkodliwe takie jak: - PRZECIWUTLENIACZ BHA - ASPARTAM - MANNITOL
SZKODLIWE SKUTKI SPOŻYWANIA PRZECIWUTLENIACZA BHA: - zaburzenia pracy wątroby - zwiększa poziom cholesterolu - źle wpływa na rozkład witaminy D
SZKODLIWE SKUTKI SPOŻYWANIA ASPARTAMU: - bóle i zawroty głowy - napady epilepsji - nudności-przybieranie na wadze -częstoskurcze serca - problemy z widzeniem - niewyraźna mowa - utrata pamięci - trudności z oddychaniem - drętwienia - skurcze mięśni - wysypki - depresja - bezsenność - bóle stawów - utrata słuchu - utrata smaku
SZKODLIWE SKUTKI SPOŻYWANIA MANNITOLU: - gorączka - zakrzepica żylna - kwasica - obrzęki - ból głowy - drgawki - zaburzenia widzenia - nudności - wymioty - odwodnienie W lecznictwie jest stosowany jako środek moczopędny.
Syrop glukozowo-fruktozowy - powoduje szybkie tycie - potęguje apetyt - zwiększa ryzyko cukrzycy - hamuje wytwarzanie ATP* - powoduje spadek wrażliwości na leptynę** - zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na zespół jelita drażliwego * ATP- związek chemiczny transportujący energię ** leptyna- informuje mózg o zasobach energetycznych *** zespół jelita drażliwego- przewlekła, trwająca ok. 3 miesiące choroba objawiająca się: - bólami brzucha - zaburzeniami rytmu wypróżnień
Przykładowe produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy:
SERKI TOPIONE
- E452 ~ emulgaror: zakłócenie procesu trawienia Przykładowo pokazany serek topiony zawiera substancje szkodliwe takie jak: - E450 ~ emulgator (difosforan): może zmiejszać przyswajalność żelaza, magnezu i wapnia, pogłębia osteoporozę, pogarsza metabolizm - E452 ~ emulgaror: zakłócenie procesu trawienia - E339 ~ przeciwutleniacz: zakłócenie procesu trawienia
KETCHUP
- choroby układu krążenia - zwiększenie ryzyka udaru mózgu Ketchup zawiera duże ilości soli, która przy nadmiernym spożyciu może powodować: - choroby układu krążenia - zwiększenie ryzyka udaru mózgu -uszkodzenie błony śluzowej żołądka -niewydolność serca - złe oddziaływanie na płuca przy zapaleniu oskrzeli i astmie
PORÓWNANIE COLI DO HERBATY
NAPOJE TYPU COLA
ZAWARTOŚĆ CUKRU W NAPOJACH TYPU COLA
Coca-cola zawiera liście koki (od 1903 roku bez kokainy) i owoce koli Coca-cola zawiera liście koki (od 1903 roku bez kokainy) i owoce koli. Stąd jej nazwa. Jej smak pochodzi od ekstraktów z wanilii, pomarańczy i cytryny wymieszanych z cukrem. Aby ludzie nie wymiotowali po wypiciu napoju (wiąże się to z ogromnymi ilościami cukru) dodaje się do niego kwas ortofosforowy, łamiący mocno słodki smak. Poza tym w coca-coli możemy znaleźć kofeinę, aromaty, barwniki, karmel i dwutlenek węgla. Do wersji light zamiast cukru dodaje się aspartam, który jest niebezpieczny dla zdrowia, a opisany został przy wymienianiu składników szkodliwych w gumie do żucia na tej prezentacji. Warto również wspomnieć, że składniki coca-coli mogą powodować: zakłócenie trawienia, w dużych ilościach może zadziałać przeczyszczająco i żrąco, otyłość, próchnicę. Przez zawarte w nim środki pobudzające daje szybki i krótkotrwały zastrzyk energii. Później jednak może podwyższyć nam się ciśnienie, rozszerzyć źrenice, a po godzinie nagle obniżyć poziom koncentracji, energii.
HERBATA
Herbata jest, zaraz po wodzie, najzdrowszym napojem, ponieważ bez cukru i innych dodatków niemalże nie zawiera kalorii, a dobrze gasi pragnienie.
PARÓWKI
Z CZEGO ROBIONE SĄ PARÓWKI? Wybierając parówki należy pamiętać o sprawdzeniu procentowej zawartości w nich mięsa. Nie powinniśmy także kierować się ceną produktu. Tanie parówki często robione są z podrobów i resztek mięsa, które z pewnością nie są zbyt apetyczne. Podobną ostrożność powinniśmy zachować przy wyborze pasztetów.
Przykładowo przedstawione parówki zawierają: -azotyn sodu, który jest szkodliwy przy nadciśnieniu.