WIEM CO JEM, WIEM CO KUPUJĘ!

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
KONKURS WIEDZY O SZKODLIWOŚCI PALENIA PAPIEROSÓW
Advertisements

Skutki złego odżywiania.
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Niech Twoje pożywienie będzie Ci lekiem.
Używki.
Pierwiastki występujące w człowieku
UNIKAJ KONSERWANTÓW! Chemia jest wszędzie, nawet w jedzeniu! O tym wiedzą wszyscy. Wystarczy tylko przeczytać etykiety produktów, na których występuje.
Negatywny wpływ smogu na zdrowie publiczne
Alkohol i jego działanie !!!
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Współczesne dopalacze
Nastolatki i ich problemy
1.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
POLACY a problemy z masą ciała
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
ZATRUCIA.
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
SKUTKI PALENIA TYTONIU
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Pijmy dużo wody! Kamil Adamczyk.
Prezentacja wykonana przez uczniów z Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy
Zdrowy styl życia.
BEZ ŚNIADANIA NIE MA NAUCZANIA
Tajemnicze „E” w naszym pożywieniu.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?
Rośliny w okolicy szkoły.
Zdrowe odżywianie.
Napoje energetyczne.
Wpływ soli i cukru na organizm człowieka
ALKOHOL JAKO SUBSTANCJA PSYCHOAKTYWNA
DOPALCZE GROŹNE DLA ZDROWIA
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
Czy sól jest zdrowa?.
ODŻYWIANIE. DIETA Dieta to sposób odżywiania (dobry lub zły). Zła dieta prowadzi nie tylko do nadwagi, ale też osłabia odporność, co z kolei prowadzi.
Napoje izotoniczne i energetyczne
Niezdrowe odżywanie. Nie ma osoby, która przynajmniej raz nie spotkałaby się ze stwierdzeniem, że jesteśmy tym, co jemy. Żywność, którą spożywamy i trawimy.
1.Konserwanty w pożywieniu
CUKRZYCA CHOROBA CYWILIZACYJNA XXI WIEKU??
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Napoje energetyzujące – fakty i mity mgr Ewelina Kazaniecka Sekcja Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna.
Napoje energetyczne to grupa produktów, która ma na celu pobudzenie organizmu w momencie wytężonego wysiłku fizycznego i intelektualnego. Obecnie, niestety,
TAJEMNICZA WODA ZDROWIA DODA ZDROWIA DODA Opracowanie: uczniowie zajęć pozalekcyjnych,,Wiem więcej” pod kierunkiem mgr Marioli Marcinkowskiej pod kierunkiem.
„ Świat bez dopalaczy, narkotyków i… ”
DOPALACZE KRADNĄ ŻYCIE
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
Dopalacze – złodzieje młodości. Co to są dopalacze? Dopalacze – potoczna nazwa różnego rodzaju produktów zawierających substancje psychoaktywne, które.
NEGATYWNE SKUTKI SPOŻYWANIA NAPOJÓW ENERGETYCZNYCH Diana Maksimczyk KL. I E.
 Węglowodany proste można znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało.
ALKOHOLIZM
Witaminowe opowieści.
Szkoła Podstawowa nr 9 im. Władysława Jagiełły w Kutnie
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Kawa i jej wpływ na organizm człowieka
TWOIM ATUTEM JEST MŁODOŚĆ… I ZDROWIE ZDOBYWASZ WIEDZĘ.
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Prawidłowe żywienie dzieci i młodzieży. Napoje energetyzujące a zdrowie. Znakowanie żywności. Opracowanie mgr Wiesława Bubula.
Dodatki i składniki chemiczne
Zapis prezentacji:

WIEM CO JEM, WIEM CO KUPUJĘ!

GUMY DO ŻUCIA

Guma do żucia zawiera substancje szkodliwe takie jak: - PRZECIWUTLENIACZ BHA - ASPARTAM - MANNITOL

SZKODLIWE SKUTKI SPOŻYWANIA PRZECIWUTLENIACZA BHA: - zaburzenia pracy wątroby - zwiększa poziom cholesterolu - źle wpływa na rozkład witaminy D

SZKODLIWE SKUTKI SPOŻYWANIA ASPARTAMU: - bóle i zawroty głowy - napady epilepsji - nudności-przybieranie na wadze -częstoskurcze serca - problemy z widzeniem - niewyraźna mowa - utrata pamięci - trudności z oddychaniem - drętwienia - skurcze mięśni - wysypki - depresja - bezsenność - bóle stawów - utrata słuchu - utrata smaku

SZKODLIWE SKUTKI SPOŻYWANIA MANNITOLU: - gorączka - zakrzepica żylna - kwasica - obrzęki - ból głowy - drgawki - zaburzenia widzenia - nudności - wymioty - odwodnienie W lecznictwie jest stosowany jako środek moczopędny.

Syrop glukozowo-fruktozowy - powoduje szybkie tycie - potęguje apetyt - zwiększa ryzyko cukrzycy - hamuje wytwarzanie ATP* - powoduje spadek wrażliwości na leptynę** - zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na zespół jelita drażliwego * ATP- związek chemiczny transportujący energię ** leptyna- informuje mózg o zasobach energetycznych *** zespół jelita drażliwego- przewlekła, trwająca ok. 3 miesiące choroba objawiająca się: - bólami brzucha - zaburzeniami rytmu wypróżnień

Przykładowe produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy:

SERKI TOPIONE

- E452 ~ emulgaror: zakłócenie procesu trawienia Przykładowo pokazany serek topiony zawiera substancje szkodliwe takie jak: - E450 ~ emulgator (difosforan): może zmiejszać przyswajalność żelaza, magnezu i wapnia, pogłębia osteoporozę, pogarsza metabolizm - E452 ~ emulgaror: zakłócenie procesu trawienia - E339 ~ przeciwutleniacz: zakłócenie procesu trawienia

KETCHUP

- choroby układu krążenia - zwiększenie ryzyka udaru mózgu Ketchup zawiera duże ilości soli, która przy nadmiernym spożyciu może powodować: - choroby układu krążenia - zwiększenie ryzyka udaru mózgu -uszkodzenie błony śluzowej żołądka -niewydolność serca - złe oddziaływanie na płuca przy zapaleniu oskrzeli i astmie

PORÓWNANIE COLI DO HERBATY

NAPOJE TYPU COLA

ZAWARTOŚĆ CUKRU W NAPOJACH TYPU COLA

Coca-cola zawiera liście koki (od 1903 roku bez kokainy) i owoce koli Coca-cola zawiera liście koki (od 1903 roku bez kokainy) i owoce koli. Stąd jej nazwa. Jej smak pochodzi od ekstraktów z wanilii, pomarańczy i cytryny wymieszanych z cukrem. Aby ludzie nie wymiotowali po wypiciu napoju (wiąże się to z ogromnymi ilościami cukru) dodaje się do niego kwas ortofosforowy, łamiący mocno słodki smak. Poza tym w coca-coli możemy znaleźć kofeinę, aromaty, barwniki, karmel i dwutlenek węgla. Do wersji light zamiast cukru dodaje się aspartam, który jest niebezpieczny dla zdrowia, a opisany został przy wymienianiu składników szkodliwych w gumie do żucia na tej prezentacji. Warto również wspomnieć, że składniki coca-coli mogą powodować: zakłócenie trawienia, w dużych ilościach może zadziałać przeczyszczająco i żrąco, otyłość, próchnicę. Przez zawarte w nim środki pobudzające daje szybki i krótkotrwały zastrzyk energii. Później jednak może podwyższyć nam się ciśnienie, rozszerzyć źrenice, a po godzinie nagle obniżyć poziom koncentracji, energii.

HERBATA

Herbata jest, zaraz po wodzie, najzdrowszym napojem, ponieważ bez cukru i innych dodatków niemalże nie zawiera kalorii, a dobrze gasi pragnienie.

PARÓWKI

Z CZEGO ROBIONE SĄ PARÓWKI? Wybierając parówki należy pamiętać o sprawdzeniu procentowej zawartości w nich mięsa. Nie powinniśmy także kierować się ceną produktu. Tanie parówki często robione są z podrobów i resztek mięsa, które z pewnością nie są zbyt apetyczne. Podobną ostrożność powinniśmy zachować przy wyborze pasztetów.

Przykładowo przedstawione parówki zawierają: -azotyn sodu, który jest szkodliwy przy nadciśnieniu.