PIZZA PROJEKT WYKONANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD OPIEKĄ P. MILENY MAKOWSKIEJ.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
albo zachować w pamięci to, co zobaczyłem.
Advertisements

Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
JAK ZIARNO STAJE SIĘ CHLEBEM
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
Działania na ułamkach zwykłych
TEMAT: „PRZYKŁADY BRYŁ OBROTOWYCH.”
Jakie jest pole kwadratu?
Prezentacja A.Burghardt
Pole koła Violetta Karolczak SP Brzoza.
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Szkoła Podstawowa w Milejowie
Program „Mój własny chleb!”
Graniastosłupy.
FIGURY przestrzenne.
RÓŻNE WZORY NA POLA TRÓJKĄTÓW
Autorzy: Bartosz Ratajski Damian Rzepka
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
GRANIASTOSŁUPY PROSTE.
Dlaczego ciasto drożdżowe rośnie?
Dane Informacyjne Nazwa szkoły:
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
KOŁA I OKRĘGI.
Program „Mój własny chleb!”
Nasz przepis na chleb.
ŚNIADANIE DAJE MOC , KLUB SNIADANIOWY klasy 3a
Możesz kliknąć na odnośnik. Aby wyjść naciśnij Esc
Patrycja Walczak Kl. III-5 Przedstawia BRYŁY OBROTOWE.
Blok czekoladowy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Przekątna kwadratu a jego pole
Geometria BRYŁY.
PROJEKT PRZYGOTOWANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD KIERUNKIEM PANI MILENY MAKOWSKIEJ.
Co Obrócić?.
KULI! W POSZUKIWANIU.
Bryły Obrotowe.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pokaz programu PowerPoint XP POLE KOŁA Opracowała Magdalena Pęska.
Podróże po świecie Smaki Europy.
POLA FIGUR I RESZTA.
Liczba Pi.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
PODSTAWY STEREOMETRII
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Bryła obrotowa - to bryła geometryczna ograniczona powierzchnią powstałą w wyniku obrotu figury płaskiej dookoła prostej (nazywanej osią obrotu ).
OBJĘTOŚĆ PROSTOPADŁOŚCIANU. PROSTOPADŁOŚCIAN Prostopadłościan to równoległościan, którego każda ściana jest prostokątem. Ta definicja jest równoważna.
KONKURS ZADANIE 1 KONKURS ZADANIE 1 Długość średnicy Marsa wynosi około 6,8 ・ 103 km, a średnicy Merkurego —około 4,8 * 103 km. Mars ma średnicę dłuższą.
Prostopadłościan i sześcian.
PROPORCJE ZADANIA. Zadanie.1 Piekarnia zamawia w zakładach zbożowych partie 1000kg maki. Jest to mieszanka trzech gatunków mąki połączonych w stosunku.
Gdziekolwiek spojrzysz - proporcje.
Temat: Co jest potrzebne, aby upiec ciasto?
Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie
Legenda litwińskich potraw
Radosław Hołówko Konsultant: Agnieszka Pożyczka
Okręgi wpisane i opisane na wielokątach foremnych.
Hawajskie pieczenie polskiego chleba
Objętość graniastosłupa.
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
Koła i okręgi – powtórzenie.
Koszyczek wielkanocny
Warsztaty w pizzerii.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

PIZZA PROJEKT WYKONANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD OPIEKĄ P. MILENY MAKOWSKIEJ

Na zajęciach koła matematycznego zrobiliśmy pizzę. Nie tylko dlatego, że lubimy ją jeść ale pani obiecała, że przy okazji dowiemy się czegoś. I tak się stało! Mieliśmy dużo swobody w dobieraniu składników i trochę improwizowaliśmy ale wszystko skrupulatnie ważyliśmy i obliczaliśmy.

NASZ PRZEPIS dwie szklanki mąki 50g drożdży rozpuścić w ¾ szklanki ciepłej wody, wsypać dwie łyżki cukru i wymieszać wlać ok. 30ml oleju składniki wymieszać i ciasto następnie ugniatać do uzyskania jednolitej konsystencji dodatki – dowolne piec w temperaturze ok. 180 o około 20min.

PIZZA NR 1 – w wykonaniu dziewcząt

ciasto: mąka – 300g zawiesina drożdży w wodzie z cukrem – 204g olej – 35g dodatki: pieczarki – 178g ser żółty – 236g szynka – 253g razem: 1206g = 1,206kg pizza surowa: 1500g = 1,5kg

razem: 1206g = 1,206kg pizza surowa: 1500g = 1,5kg pizza po upieczeniu: 1402g = 1,402kg ubytek masy: 98g tj. (w stosunku do wyjściowej masy) 6,5%

Pizza w przybliżeniu miała kształt prostopadłościanu ale postanowiliśmy przyjrzeć się jej tylko z góry. Wierzch ma kształt prostokąta. Zmierzyliśmy boki tego prostokąta - 19cm x 44cm. Pole prostokąta oblicza się mnożąc jego długość przez szerokość.

Nasza pizza (dokładnie jej wierzch!) miała więc pole P = 19  44 = 836cm 2 Każda z ośmiu dziewcząt (w tym pani ) zjadła jedną ósmą pizzy, więc na każdą przypadło 836 : 8 = 104,5cm 2

PIZZA NR 2 – w wykonaniu chłopców

ciasto: mąka – 298g zawiesina drożdży w wodzie z cukrem – 225g olej – 30g dodatki: pieczarki – 170g ser żółty – 200g szynka – 190g razem: 1113g = 1,113kg

pizza surowa: 1446g = 1,446kg pizza po upieczeniu: 1393g = 1,393kg ubytek masy: 53g tj. (w stosunku do wyjściowej masy) 3,7%

Pizza w przybliżeniu miała kształt walca. Wierzch ma kształt koła. Zmierzyliśmy średnicę tego koła - 20cm. Pole koła oblicza się z zależności P = π  r 2 gdzie r to promień koła. Przypominamy, że promień stanowi połowę długości średnicy. Liczba π (pi) ma wartość π ≈ 3, do obliczeń przyjmujemy przybliżenie tej liczby do 0,01 czyli 3,14

Nasza pizza (dokładnie jej wierzch!) miała więc pole P = 3,14  10 2 = 314cm 2 Każdy z ośmiu chłopców zjadł jedną ósmą pizzy, więc na każdego przypadło 314 : 8 = 39,25cm 2

PIZZA BYŁA PYSZNA, A MY NIE ZAPOMNIMY JAK OBLICZA SIĘ POLE PROSTOKATA I KOŁA! DZIĘKUJEMY!