POZYSKIWAMNIE SZCZEPÓW MIKROORGANIZMÓW O ZNACZENIU PRZEMYSŁOWYM

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
mgr inż. Natalia Gnutek Promotor:
Advertisements

Sterowanie metabolizmem
Identyfikacja taksonomiczna mikroorganizmów
Mikrobiologia Przemysłowa
Czy mikroby mogą być dla nas przydatne?!?
Jaki jest rozkład wybranych cech dominujących i recesywnych wśród populacji uczniów klas 1? Prezentacja grupy B.
Przygotował Wiktor Staszewski
Składowanie odpadów promieniotwórczych
Źródła energii odnawialnej
Mikrobiologia przemysłowa
Drobnoustroje wykorzystywane w biotechnologii
Wykorzystanie surowców odpadowych do otrzymywania
Analiza sensoryczna jakości organoleptycznej żywności
Metale.
Światowe rybołówstwo i akwakultura
BIOWSKŹNIKI - NOWE ROZWIĄZANIA INSTYTUTU PRZEMYSŁU SKÓRZANEGO
Co o wodzie warto wiedzieć ?
recykling organiczny odpadów
POLITECHNIKA CZĘSTOCHOWSKA
Inżynieria procesów biotechnologicznych
Przed wyborem stacji uzdatniania wody
ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII
Transport materiałów chemicznych
Bioremediacja gleby oraz wód gruntowych
Ropa naftowa.
TECHNIK ANALITYK Informacje o zawodzie.
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
NAWOZY Adrianna Nagraba kl. 1C.
Biotechnologiczne metody oczyszczania powietrza i gazów odlotowych
przewodnictwo elektryczne roztworów,
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
ZANIECZYSZCZENIE GLEBY
ENZYMY.
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
Zarządzanie środowiskiem
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
NEGATYWNE SKUTKI DZIAŁANIA WYBRANYCH Substancji CHEMICZNYCH NA ŚRODOWISKO PRZYRODNICZE ZWIĄZANE Z ROZWOJEM ROLNICTWA.
Wydział Biologii i Biotechnologii
Pojęcia biologiczne: GENETYKA - nauka o dziedziczności i zmienności.
Odnawialne źródła energii
Disacharydy.
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
Autorzy: Adrianna Przybylska
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Biotechnologia w ochronie środowiska
Biotechnologia a medycyna
Biotechnolog.
Woda Opracowano na podstawie:
Barwy i zapachy świta (cz. I - barwniki)
Otrzymywanie fenolu metod ą kumenow ą Literatura [1] R. Bogoczek, E. Kociołek-Balawejder, „Technologia chemiczna organiczna. Surowce i półprodukty”, wyd.
2.51. Wymagania życiowe organizmów
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
Klaudia Dropińska Anna Morawska kl.IIF
- życiodajna Substancja
CZYM SĄ ZANIECZYSZCZENIA WÓD? Jeśli w wodach pojawią się jakiekolwiek chemiczne substancje, które nie są ich naturalnymi składnikami, mikroorganizmy w.
Inżynieria Chemiczna i Procesowa Wykład nr 20 : Reaktory Chemiczne BIOPROCESY.
Efekt cieplarniany.
Ropa naftowa, czyli czarne złoto.
Wykonała: Barbara Minczewska
Nowości technologiczne poprawiające wydajność biogazowni rolniczych ______________________________.
Charakterystyka zanieczyszczeń organicznych przedostających się do wód wraz ze ściekami oczyszczonymi Marta Próba(1), Elżbieta Włodarczyk(1) (1) Instytut.
Efekt cieplarniany.
Politechnika Częstochowska, Wydział Infrastruktury i Środowiska
BIOREMEDIACJA GRUNTÓW
Dotyczy ekosystemów Jej poziom zależy od liczby ekosystemów na danym obszarze.
Allan E. J. , Hoischen C. , Gumpert J
Inżynieria Chemiczna i Procesowa
Odnawialne źródła energii
Zapis prezentacji:

POZYSKIWAMNIE SZCZEPÓW MIKROORGANIZMÓW O ZNACZENIU PRZEMYSŁOWYM

Źródła szczepów mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym Zwykle wymagają udoskonalenia określonych cech produkcyjnych

Pozyskiwanie szczepów mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym Izolacja nowych mikroorganizmów o pożądanych cechach Badanie znanych szczepów nowe sposoby hodowli bardziej czułe metody analityczne

Pozyskiwanie szczepów mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym

Pozyskiwanie nowych szczepów mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym Pobranie próby ze środowiska Hodowla wzbogacająca Testy selekcyjne Testy fermentacyjne Identyfikacja gatunkowa wybranego mikroorganizmu

Pobranie próby ze środowiska Środowisko (naturalne lub przekształcone przez człowieka), to wybrane przez nas na drodze racjonalnego wyboru źródło mikroorganizmów, z którego spodziewamy się wyizolować, z zastosowaniem klasycznych technik mikrobiologicznych, mikroorganizmy o właściwościach, które stanowią o ich atrakcyjności biotechnologicznej Kryterium wyboru miejsca pobrania próby założenia projektowe

Pobranie próby ze środowiska Założenie projektowe: wydajna enzymatyczna hydroliza laktozy w mleku w temperaturze 10-15oC Miejsce pobrania próby: „środowiska naturalne” obfitujące w gatunki mikroorganizmów psychrofilnych i psychrotrofowych gleba regionów polarnych gleby wysokogórskie wody jezior polarnych i wysokogórskich wody mórz i oceanów przewody pokarmowe ryb i skorupiaków stale żyjących w strefie polarnej

Pobranie próby ze środowiska Założenie projektowe: przetwórstwo skrobi – wytwarzanie syropów glukozowych Miejsce pobrania próby: „środowiska naturalne” obfitujące w gatunki mikroorganizmów termofilnych i hipertermofilnych gorące źródła solfatary Założenie projektowe: nowe antybiotyki Miejsce pobrania próby: „środowiska naturalne” obfitujące w gatunki promieniowców gleba rozkładająca się masa roślinna torfowiska

Pobranie próby ze środowiska Założenie projektowe: bioremediacja gleby skażonej produktami ropopochodnymi Miejsce pobrania próby: środowiska obfitujące w gatunki mikroorganizmów zdolnych do biodegradacji węglowodorów gleba okolic lotnisk gleba okolic stacji paliw gleba okolic torowisk kolejowych Założenie projektowe: bioremediacja gleby skażonej pierwiastkami radioaktywnymi Miejsce pobrania próby: środowiska obfitujące w gatunki mikroorganizmów odpornych na promieniowanie jonizujące

Pobranie próby ze środowiska Izolacja gatunków mikroorganizmów dominujących w populacji drobnoustrojów w danym środowisku nie stanowi problemu Problem: mikroorganizmy potencjalnie przydatne w procesach przemysłowych to tylko niewielki odsetek całej populacji Miejsce pobrania próbki Udział bakterii rozkładających paliwa w ogólnej liczbie drobnoustrojów glebowych [%] Lotnisko 0,2 – 2,2 Stacja paliw 0,01 – 0,29 Torowisko kolejowe 0,03 – 1,09

Sposoby zwiększania liczebności poszukiwanych drobnoustrojów Oddziaływanie na środowisko przed pobraniem próby Wprowadzenie do środowiska wabików – pułapek Wstępna obróbka fizyczna lub mechaniczna próbki Hodowla wzbogacająca

Oddziaływanie na środowisko przed pobraniem próby 1. Wprowadzenie środka selekcyjnego (Atrazyna) Gleba 2. Inkubacja 3. Pobranie próby 4. Posiew Zwiększenie liczby promieniowców

Hodowla wzbogacająca Hodowla wzbogacająca - metoda ta opiera się na wprowadzeniu do próbki pobranej ze środowiska związków chemicznych mogących pełnić rolę czynnika selekcyjnego, pozwalającego na zmiany liczebności mikroorganizmów tworzących populację drobnoustrojów zawartych w badanej próbce, podczas jej inkubacji w określonych warunkach fizykochemicznych, tj. temperatura, czas inkubacji.

H. wzbogacająca z zastosowaniem podłoży wzbogacających 1. Pobranie próbki środowiskowej Gleba 3. Posiew 2. Inkubacja w pożywce zawierającej czynnik selekcyjny

Posiew – izolacja czystych kultur Technika seryjnych (wielokrotnych) rozcieńczeń (Józef Lister) Metoda płytkowa (Robert Koch) metoda rozsiewu (posiew redukcyjny, metoda suchych rozcieńczeń) metoda płytek lanych metoda wysiewu powierzchniowego

Metoda wysiewu powierzchniowego

Posiew redukcyjny

Test selekcyjny Podstawowa metoda identyfikacji mikroorganizmów wykorzystywanych w przemyśle W konstrukcji tego rodzaju testów poszukuje się cechy biochemicznej powiązanej bezpośrednio lub pośrednio ze zdolnością mikroorganizmu do produkcji wybranego bioproduktu Obecnie dąży się do opracowania testów selekcyjnych umożliwiających prostą i szybką identyfikację mikroorganizmów o poszukiwanych właściwościach biochemicznych

Test selekcyjny – poszukiwanie mikroorganizmu produkującego β-D-galaktozydazę Podłoże selekcyjne zawiera substrat X-gal (5-bromo-4-chloro-3-indolylo-β-D-galaktopiranozyd) i induktor IPTG (izopropylo-β-D-galaktopiranozyd)

Test selekcyjny – poszukiwanie mikroorganizmu produkującego nowy antybiotyk A – zastosowanie folii półprzepuszczalnej; B – zastosowanie podwójnych płytek z przegrodą półprzepuszczalną; C – metoda bloczków agarowych

Test selekcyjny – poszukiwanie mikroorganizmu produkującego inhibitor enzymu rozkładającego antybiotyk Metoda bloczków agarowych połączona z użyciem wskaźnika barwnego Nitrocefina – substrat β-laktamazy, półsyntetyczna cefalosporyna

Metoda płytek gradientowych Test selekcyjny – poszukiwanie mikroorganizmu odpornego na wysokie stężenie substancji toksycznej Metoda płytek gradientowych

Z kolonii, które przeszły testy selekcyjne z wynikiem pozytywnym, za pomocą posiewu redukcyjnego zostają wyprowadzone czyste kultury, które poddawane są następnie testom fermentacyjnym

Testy fermentacyjne Pozwalają na ocenę stopnia przydatności w przemyśle poszczególnych izolatów mikroorganizmów wyselekcjonowanych w testach selekcyjnych Ich celem jest wybór mikroorganizmu przeprowadzającego określony proces biotechnologiczny z największą wydajnością po uwzględnieniu kosztów ekonomicznych związanych z prowadzeniem procesu produkcji wybranego bioproduktu na skalę przemysłową

Testy fermentacyjne Prowadzone są w niewielkich bioreaktorach o pojemności 5-20l W testach tych ustala się optymalną metodę hodowli badanego mikroorganizmu wybór określonego rozwiązania konstrukcyjnego bioreaktora wybór sposobu hodowli (ciągła, dolewowa, okresowa) warunki fizyko-chemiczne hodowli skład pożywki hodowlanej

Wybrane, na podstawie testów fermentacyjnych mikroorganizmy, zostają poddane badaniom mającym ustalić ich przynależność gatunkową